Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Jeho rozjezd i vyprávění je pozvolné. Hlavní postavy jsou ale charismatické včele s Mathew McConaughey. Díky tomu a typicky americké jižanské přírodě se mi první série vryla pod kůži. Atmosféra toho všeho je natolik osobitá, že Temný případ nezapadne mezi jiné detektivní seriály. Tleskám tvůrcům a zvláště osobité režii Caryho Fukunagy. 95% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od prvního dílu seriál ukazoval obrovský potenciál a kvalitu. A po všechny díly jel bez výkonnostních výkyvů, žel ale i bez těch vzestupných. Což je škoda, neboť jsem se sice pokaždé těšil na další díl, povzbuzen tím předchozím, ale každý díl mě dokázal ,,pouze uspokojit a naplnit mé očekávání i nároky'', ale nijak mi už nedokázal vyrazil dech něčím, na co bych nebyl připravený. McConaughey i Harrelson zde hráli jako by jim šlo o život a Matthewův přízvuk jsem si zamiloval. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na seriál jsem se začala koukat hlavně kvůli Woody Harrelsonovi a byla jsem příjemně překvapená. Bylo to něco jiného, něco originálního. Líbila se mi atmosféra filmu, propracovaný příběh. Je ale fakt, že místy to možná bylo až příliš utahané a zdlouhavé, jsem si jistá, že by se to dalo zmáknout za 6 dílů na místo 8mi, ale i tak se na to dalo koukat. A velký poklona za skvělé a propracované vstupní titulky. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle mě to nehorázně chytlo. Skvělý herecký výkony a technický zpracování, atmosféru to má příjemně nepříjemnou. A kozy Saši Daddario! Jeden z nejlepších detektivních seriálů. 5* a.k.a 90% ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Když teď tak přemýšlím o své dceři, čeho byla ušetřena, někdy cítím vděčnost. Podle doktorů nic necítila, upadla rovnou do kómatu. A pak někdy později přešla z téhle temnoty do jiný, ještě hlubší temnoty. Není to nádhernej odchod ze světa? Bezbolestný, jako šťastný dítě. No jo. Když umřeš pozdějíc tak už jseš dospělej, škody jsou napáchaný, je pozdě. Když teď tak přemýšlím o téhle show, nevím co vyzdvihnout víc. Matthew dostal do ruky opravdu moc kvalitní scénář a hraje toho potichu mluvícího texaskýho křupanskýho detektiva na nějaké to ocenění. Ne vážně...on tam má tak depresivní opojný kecy o životě a smrti... totálně jsem to hltal, kdyby si ta postava založila sektu tak se asi fakt přidám. (snad bychom neskončili jako Chrám lidu). Někdy kolem čtvrtého dílu jsem si uvědomil, že mě ani tak nezajímá ten temný případ, ale spíš jak to skončí s tímhle filozofem.  Woody mu zdatně sekunduje, ale jeho charakter není tak moc vypiplanej. Fakt, nemám slov, furt nad tím přemýšlím. Ta jejich chemie jako detektivní duo je sice vysoko, ale moji pomyslnou laťku nepřeskočili. Přeci jenom je mi než podivínský Rust Cohl a manželku neustále podvádějící Márty Hart, víc sympatické mé nejoblíbenější detektivní duo speciálních agentů FBI - neustále kouřící Bill Tench a panickými záchvaty trpící Holden Ford :) (ano Netflixe, ta rána v mém srdci za to zrušení se ještě furt nezacelila, fuck you.) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Tohle byla absolutní senzace! Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Už od prvního dílu seriál ukazoval obrovský potenciál a kvalitu. Atmosféra je hutná, postavy si zamilujete a když dojde na akci, nebudete dýchat. Excelentní Harrelson s kralujícím McConaugheym. Skvěle napsané i natočené, neskutečně dobře zahrané, prostě skvělé. Bravo HBO. Tleskám tvůrcům a zvláště režii Caryho Fukunagy. Kluci detektivové, ze začátku skoro jako bratři, pak každý rozdílný, a opět pak… Moc se těším na druhou sérii, protože už dlouho mě žádný seriál tak nepohltil. Pro mě opravdový zážitek. Jsem si jistý že první sérii nevidím naposled.... ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezpochyby NEJLEPŠÍ minisérie, která kdy vznikla. 8 epizod dokonalosti a preciznosti. Od originálního a hlavně geniálního scénáře, fantastických herců, úžasné kamery a hudby, po famózní vizuál a výpravu. Prostě všechno na stropu filmařiny. Zhlédnuto jednim dechem. Nikdy nezapomenu! ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je talent a jeho 8 dielnu poctu Fincherovmu "se7en" som si užil tak, ako máloktorý seriál! McConaughey a Harrelson tu predvádzajú herecký duet, aký sa len tak na obrazovkách nevidí. Zápletka, ktorá pôsobí ako klasické klišé detektíviek sa vďaka psychologizácií postáv a geniálnemu technickému prevedeniu dostáva na špičku žánru. A to som ešte ani nespomenul rozporávanie naprieč dvomi časovými líniami, ktoré sa stretávajú na konci 6. epizódy a vyvrcholia v mystickom finále s krásnou záverečnou bodkou. Dúfam že sa v prípadnej 4. sezóne Rust a Marthy vrátia a dokončia to čo v roku 2014 zdanlivo ukončili. 10/10 ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prvá séria prináša jednu z najzaujímavejších detektívnych zapletiek, aké som vôbec videl. Chémia medzi hlavnými protagonistami, nevyrovnanými osobami z ktorých jeden rodinu stratil a druhý kráča k tomu aby ju stratil. Doplnené o množstvo filozofických úvah a polemizovaní o fungovaní sveta, viery a tak ďalej a tak ďalej. Je sa na čo pozerať, každá epizóda prináša posun a vytvára nové a nové otázky. Nemôžem nič iné len odporučiť všetkými 5timi ()

Cedr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční úvod, který nemůže vyvolat jiné reakce než "Ano! Ano! Přesně takto jsem si představoval seriál mých snů!" se okolo pátého dílu zvrhává do sice stále nadprůměrné, ale očekávání nenaplňující podívané. Matthew McConaughey a Woody Harrelson hrají jako o život a detektiv Rust Cohle se definitivně do kronik televizní zábavy zapsal nesmazatelným písmem. To samé platí pro na poměry seriálu nevídaně špičkovou režii, Cary Fukunaga se finální scénou 4. epizody "Who Goes There" opravdu vytáhl. Scénář posledních třech dílů však ve srovnání s geniálním začátkem pokulhává a Nic Pizzolatto si asi ukousl příliš velké sousto a závěrečné svazování linek monumentálně rozehraného příběhu působí líně a lacině. Je třeba znovu zdůraznit, že lacině jen oproti špičkovému startu. I to "málo" totiž s přehledem strká naprostou většinu TV plevelu do kapsy. Epizody 1-5 jsou jasných a neochvějných 10/10. Epizoda 6 za slabých 4/10. Epizoda 7 a finále za 5/10. ()

pnboss 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Matthew McConaugheyho a Woody Harrelsona jsou úžasné. K celkovému dojmu hlavně přispěl skvěle napsaný scénář a temná atmosféra snímku. K ději: celou dobu jsem měl pocit, že se dobře bavím, ale pořád tomu něco chybí. Asi jako při sledování zápasu hvězdné FC Barcelony, ještě pod vedením Josepa Guardioly. Krásné kličky, přihrávky, parádičky, ale gól nikde. V závěru víte, že jste viděli moc pěkný match, ale v zápase padl jen jediný gól......leč vítězný. Jenže góly k fotbalu patří. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta skvělého materiálu na film dlouhý asi 150 minut. Bohužel takhle to má 8 hodin. Ne že by všechno nebylo takřka dokonale natočeno. Herecké výkony, dialogy, ale je to prostě místy děsná nuda. Někdy v pátém díle naznačili tvůrci velký zvrat a jen díky tomu jsem první řadu dokoukal. Že ten zvrat byl jen výstřelem do tmy jim odpouštím, protože závěr byl docela psycho. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlépe hodnocených krimiseriálů všech dob mou pozornost míjí už dlouhé roky, snad jsem před lety viděl i první 3-4 díly, samozřejmě jsem si nepamatoval zhola nic. Nyní došel čas na nápravu, ovšem s pocity, že jsem oproti jiným nezhlédl nijak výjimečnou pecku. Duo zdejších policistů patří za mě mezi jedny z nejlepších herců, co formují Hollywood už od devadesátek a i tady hráli velké prim. Ale samotná kriminální zápletka mě neodpálila tak jako třeba u severského Mostu. [viděno na HBO Max] ()

Reklama

Reklama