Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od prvního dílu seriál ukazoval obrovský potenciál a kvalitu. A po všechny díly jel bez výkonnostních výkyvů, žel ale i bez těch vzestupných. Což je škoda, neboť jsem se sice pokaždé těšil na další díl, povzbuzen tím předchozím, ale každý díl mě dokázal ,,pouze uspokojit a naplnit mé očekávání i nároky'', ale nijak mi už nedokázal vyrazil dech něčím, na co bych nebyl připravený. McConaughey i Harrelson zde hráli jako by jim šlo o život a Matthewův přízvuk jsem si zamiloval. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelá detektívka, pohrávajúca sa so špirálami, podivnými konárikovitými soškami, pripomínajúcimi Blair Witch, záhadnými vraždami, bláznami v bažinách a okolo bažín, náboženským fanatizmom, drogami, neverou a kadečím okolo. Pritom je to skvele zahrané, dialógovo nenudiace a mysticky a zvrhlo záhadné. Prvá séria je prvotriedna krimi, ktorú druhá ani tretia séria kvalitatívne nedobehli. ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

O profesním talentu Woody Harrelsona mluvit netřeba, ovšem Matthew McConaughey se nám vyprofiloval v jednoho z nejlepších herců současnosti a jeho charakterové kreace berou dech. Navíc má evidentně čuch na kvalitní scénáře, na kterém jsou v tomto případě nejatraktivnější existenciálně-filozofické řeči, mnohdy stoprocentní moudra, jež ve své nekompromisní doslovnosti dusí pocit jakékoli sluncem zalité naděje. Jde totiž o odvěký boj světla a tmy a je na každém z nás, k jaké straně se v životě přikloníme. Tento seriál může být vhodnou nápovědou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • V první sérii pátrají detektivové po "špagetovém monstru". To skutečně existuje. Jedná se o přezdívku pro tvora s latinským jménem Bathyphysa coniferna, který žije v hlubinách a jen málokdy se ho podaří zachytit. (tb_23)
  • Město Carcosa, které je v seriálu zmiňováno, představil poprvé americký spisovatel a novinář Ambrose Bierce (1842-1914) v krátké povídce "Obyvatel Carcosy" (An Inhabitant of Carcosa, 1886). Název města Carcosa by mohl být odvozen od francouzského středověkého města Carcassonne, obehnaného hradbami, podle něhož vznikla i stejnojmenná populární desková hra. Latinsky je totiž Carcassonne nazýváno Carcaso. (alonsanfan)
  • Vzhledem k tomu, že drtivá většina scén se natáčela přímo na lokacích a nikoli ve studiích, musel se štáb často potýkat s nepředvídatelným počasím a přesouvat se nebo vyčkávat častěji, než měl v plánu. Největší potíže měli tvůrci s bahnem. (jerry12)

Reklama

Reklama