Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 19
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 519)

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Seriálové kriminálky moc nemusim, ale tohle má koule! Překvapila mě ta fajně hnusná atmosféra. Arogantně smýšlející a mírně konfliktní postava Rusta je přímo báječná. Líbí se mi, když polda dokáže myslet tak geniálně a zároveň jet jednu bílou čáru za druhou. Marty mi moc sympatickej není, ale zapadá tam přesto dobře. Konec serie je trochu divnej. Možná i proto si nedovedu zatím představit, co má HBO v plánu s druhou sérií. ()

rainman93 

všechny recenze uživatele

Všichni o tomto seriálu hovoří v superlativech a nezbývá mi než je následovat. Obdivuji, když si někdo dá takovou práci s detaily jak tvůrci tohoto seriálu. Úvodní titulky považuji za jedny z nejlepších co jsem zatím viděl. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Taková šlupa to ve finále nebyla. Herecké složení a výkony (především pak McConaughey) perfektní, ale i ty tak nějak časem zevšední, protože jak tady už někdo trefně zmiňoval, máte pocit jakoby se herci už viděli někde na červeném koberci se soškou v ruce. Atmosféra zdaleka né tak temná jak sem doufal. Příběh fajn, ale celkové časové rozvržení mi přišlo poměrně nešťastné, jelikož to vůbec nejdůležitější a nejsložitější, tedy fáze po znovushledání detektivů a dopadení skutečného vraha je nesmyslně smrštěno do jednoho dílu a vzato dost šmahem. Jediná věc, která mě tak i nadále fakt bere je skvělé intro, ale má to být to hlavní, co si chcete ze seriálu odnést? I tak je to velice dobrý seriál, který za to stojí, ale v mých očích mohl být i o kus lepší. ... Druhá řada asi určitě o něco slabší než první, nějaká wau scéna se neobjevila snad ani jednou. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Počúval som s každej strany aký je to vynikajúci seriál a tak som si ho dnes pozrel. Naliehanie okolia asi spôsobilo ,že som od toho čakal viac ako vtom bolo. Celé to rozprávanie bolo jemne humorné a zároveň veľmi hlboké. Dialógy aj monológy sa počúvali naozaj dobre a dávali zmysel, o hereckých výkonoch McConaugheyho a Harrelsona sa dá bezpochyby tvrdiť, že sú špičkové. Títo dvaja páni to nakoniec ani zle zahrať nevedia. Tu sa ale chvála končí a začína kritika.. To tajomné prostredie okolo okultizmu a vrážd ma celý čas nechávalo čakať na jeden z najnudnejších záverov v seriálovej histórii. Nekonalo sa žiadne prekvapenie ,čo ma naozaj sklamalo. Čakal som ,že ich odhalenie prinesie obrovský proces kde odsúdia všetky veľké ryby, čakal som ,že s hlavným záporákom sa nevysporiadajú za 3 minúty boja ale, že im vysvetlí prečo to robil a čo tým sledoval. Nedostalo sa mi odmeny za sledovanie toho dlhého príbehu, ktorý vyzeral tak zaujímavo,záhadne a nadprirodzene. Kvôli zlému záveru (i keď 90x lepšiemu ako v Himym) dávam 4 z 5. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Maximálne prehypovaná nuda. Všetci tečú z Harrelsona a hlavne McConaugheyho, ale tento prípad je miestami priam nepozerateľne nezáživný. Všetky McConaugheyoho scény vo vyšetrovačke boli utrpením, lebo obsahom tých uspávacích monológov bolo len "Dajte mi Emmy." opakované neustále dokola. Vlastne som ani nepochopil, prečo tam tieto scény museli byť, to nevie tvorca rozvinúť charakter postáv v akcii, keď takto pchá pod nos divákovi ich súkromný život, ktorý navyše nemá s vyšetrovaním prípadu nič spoločné? A tí dvaja černošský detektívi tam boli na čo? Nebyť fakt výbornej práce režiséra v epizódach keď sa niečo deje (cca polovica zo všetkých) tak by som išiel s hodnotením ešte nižšie. Do seba zahľadená exhibícia utopená v rádoby temnej atmosfére. 6-/10 ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Prvé dve epizódy ma moc neoslovili, ale po druhom dieli sa to rozbehlo a ja som to musel na šupu dokukať. Dvaja detektívi ako deň a noc odlišní na stope vrahovi celoštátnych rozmerov. Kriminálka ako víno a dialógy na úrovni konkurujúcej Hannibalovi. 10 z 10 ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Nejvíc přeceňovaný seriál poslední doby. Možná jsem už příliš starý na to, aby mě zaujal, ale tak těžkou nudu jsem nečekal. Po hodně dlouhé době se mi stalo, že jsem v půlce epizod usínal a dokoukal to jen s velkými obtížemi se sirkama v očích. V seriálu se hlavně mluví a kecá a kecá a mluví a co hůř, většina těchto dialogů je naprosto o ničem, o rodině nebo jakési rádoby hraní na něco tajuplného a mysteriozního. Na druhou stranu tohle NIC je zahrané velmi dobře, něco jako pětihodinové povídání o tom, jaké mohlo být včera počasí. Jen díky snaživému(někdy až přehnanému) výkonu herců dávám tři zvězdy, jinak si tento seriál zaslouží tak dvě a doteď nechápu, co je na tom tak supr, dle hodnocení ostatních. Existují totiž mnohem lepší kousky, byť staršího data. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Už ůvodní píseň s grafickým podkresem lecos naznačuje, že půjde o vyjímečný kriminální seriál. Dokonale a nejednoznačně prokreslené postavy, perfekcionistické navození hustotemné atmosféry, skvělé vedení prvotřídních herců , ústřední dvojice dvou zcela osobnostně rozdílných kriminalistů jejichž interakce nese celý příběh od začátku až do konce. Některé dialogy a monology jsem si pouštěl opakovaně, protože napoprvé jsem nestíhal anebo se mi tak líbily. Kdyby se trochu ubralo z okultismu a McConaughey tolik netlačil na pilu v některých svých vystoupeních, bylo by to na 5 *. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

(1.díl)Trošku přibrzděnej rozjezd na pilotní díl. Snad to bude lepší a lepší. Vše má takovou tajemnou atmosféru (2. Díl)Mnohem lepší fungování celého konceptu kriminalistiky. Rozhodně povedenější než první díl. (3.díl) Tempo, který seriál má Mr moc nevyhovuje. Jde se. A všechno moc pomalu. Zvláštní. (4.díl) ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě je první série bez diskuzí nejlepší dramatický seriál posledních let, neuvěřitelně atmosférické, herecky špičkové, skvěle napsané a bravurně zrežírované. Nejvíc mě ale oslovil temný a depresivní vizuál Americké Louisiany, který mi prostřednictvím nápadité kamery a odpovídajícímu soundtracku zprostředkoval nezapomenutelný zážitek. Edit po druhé sérii: Druhá série má čtyři nesmírně zajímavé postavy, na které je radost se koukat, jejich snažení však podráží velmi plytký příběh, jehož vyvrcholením v poslední episodě vyplují na povrch jeho "nedokonalosti". Přitom to začíná velmi zajímavě, a celé první čtyři episody, včetně její adrenalinové přestřelky, byly téměř dokonalé. V druhé polovině série už to jde jen z kopce, a to včetně té závěrečné, ve které dělají postavy věci, které nedávají smysl, která se snaží být tím očekávaným velkolepým zakončením za každou cenu, ale nemá se čeho chytit, z čeho čerpat. Jinak atmosféra korupcí prolezlého, gangstery podřízeného, špinavého Los Angeles je opět mimořádná. Celá série je i přesto velký nadprůměr, a bylo by chyba si ji nechat ujít! 4*. ()

misbos 

všechny recenze uživatele

"... jo, tenkrát v devadesátým... něco jsem posral, asi hajzl, už si nepamatuju.... tenkrát jsem nechlastal... teda trochu jsem chlastal... ale jen trochu.... za trest ze mě udělali volavku přístavní policie... jednou jsem si zpocenej sedl na přístavní molo... bylo hodně studený.... chytil jsem vlka... ...... ..... byl jsem kvůli tomu rok ve cvokárně. trochu jsem tam chlastal. trochu víc.... hele,Ty... jsou tři hodiny, tady máš dolar ... a SAHARA mladej..... " Asi tak :-) . Dokud se to drží toho schématu "Pat a Mat vyprávějí, Ječný a Cígler poslouchají", eště to docela jde, i když ty tisíckrát vomletý nihilistický kecy jsou protivný a nezajímavý, a za tu M-teorii by někdo zasloužil pěstí, ale jakmile se to dostane do roviny "dva starci teď a tady", je to v kopru. A finální vrah zahradník, to už je vyloženě jen k smíchu. Nechápu, proč má tahle báchorka o tom, jak se skeptik prochlastal k náboženskýmu prožitku, tak vysoký hodnocení. Protože vychrtlej rádobycharakterníherec má polovinu času "chytrý" hemzy? Jděte někam..... " jsme jenom strukturální anomálie v proudu entropie, ostrůvky dočasnýho řádu v moři narůstajícího chaosu...." plkat líp, než tenhle kořala, dovede každej, kdo měl na střední fyziku. \\\ Druhá řada byla lepší - o poznání zemitější pojetí, uvěřitelnější situace, absence vesmírnejch keců a poblázněný metafyziky vůbec - což je jednoznačnej klad. McAdams a Farrell jedou na výbornou, Vaughn už sice kulhá, ale pořád je to od Cely to nej, co předvedl, jen ten Kitsch je prostě děrevo pekelný. Rěkněme - tři. ()

palmrus 

všechny recenze uživatele

Soudě podle první série, zatím pro mě asi nejlepší seriál od HBO. 8 dílů a vyřešeno, konec, tečka. Další série začíná nanovo. To se o další HBO seriálech, co znám (Hra o trůny, Boardwalk - i když ten už teda skončil) říct nedá a tím je trošku vede do slepé a nekonečné, české ULICE. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zprvu se mi vyprávění zdálo fádní a unylé, k tomu ty filozofické dialogy... Překousnul jsem to a nelituju. S přibývajícími díly seriál začal odpovídat jeho českému názvu. Poslední 2 díly byly téměř hororové. A víme, že poslední propadne peklu... Tam měli oba hrdinové blízko, i svým chováním... Každopádně temnota a bizarnost byla na mne mnohem více působivá, než v souběžně sledovaném American horror freak show. A samozřejmě se klaním výkonu obou hlavních představitelů. Už jsem zvědav na druhou řadu... ()

Alpachino 

všechny recenze uživatele

První seriál s tak neuvěřitelnou emocionální hloubkou. Již od prvního dílu mě to chytlo a nepustilo. Seriál vás okamžitě naladí do fylozofické a trochu deprsevní nálady. Matthew McConaughey zahrál postavu Rusta Cohla na víc než výborně a upřímně mě ani nepřekvapuje že dostal oskara. Oba herci se skvěle doplňují a oba mají chytlavý příběh okolo jejich osobních životů. Musím zmínit i skvělé intro s výborným soundtrackem. Louisiana je zde vidět jako jsme jí nikdy neviděli. Celkový feeling seriálu je naprosto přirozený a zároveň depresivně-zajímavý. V mžiku to předběhlo nejméňe pět mých oblíbených seriálů v profilu. 100% (z toho většina je zásluha Matthewa) ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Možná bych měla svůj komentář začít větou - Ach ta přehnaná očekávání. - abych (možná) zmírnila dopad svýho hodnocení. True detective není vůbec špatný. Minimálně jsem otočila svůj názor na zjev a hraní Matthew McConaugheyho, protože ten mě v tomto počinu naprosto dostal. I se svýma řečma, kterým jsem chvílema rozuměla asi tak stejně jako omezenec Marty a další. Děj plyne dost pomalu, zajímavější části střídají ty nudnější a já měla při sledování každýho dílu tendence myslet na to, že už by to mohlo končit, abych při závěrečných titulích měla chuť na další díl. Takže pocity hodně rozporuplný. Pro něco bych sledování doporučila, ale že bych o tom zítra nadšeně žvanila v práci? To ne. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Projížděl jsem si svá hodnocení za poslední rok a půl a smutně si musel přiznat, že filmová tvorba se utápí v moři sterility, tuctovosti a neinvenčnosti. Zarazilo mne, že nejvíc jsem se vloni bavil hlavně příběhy vyprávěnými na televizních obrazovkách, ač jsem dříve nikdy nepatřil k oddaným seriálovým fandům. Jenže seriály jako The Killing, Breaking Bad či mrazivé Fargo se svými filmovými bratříčky doslovně vytírají podlahu. Není tak s podivem, že to nejlepší co podle mne v poslední době vzniklo, nebylo žádným filmem nýbrž seriálem, ač způsob jeho vyprávění a celkový dojem za filmový jednoznačně považuji. A po včerejším třetím opáčku jej považuji za jednoznačně nejlepší seriál či minisérii, kterou jsem kdy v životě viděl… True Detective lze charakterizovat jako nekompromisní a atmosférický neo-noir prostoupený kataklyzmatickým existencionalismem. Příběh dvou naprosto rozdílných policajtů, kteří jsou nuceni během pátrání hodit za hlavu spory mezi sebou, i démony minulosti a povýšit vyšší spravedlnost nad zákon. Pátrání, jež má svým způsobem pro oba ničivé následky a trvající téměř dvě desetiletí, je zavede do té nejhorší žumpy amerického jihu, do blízkosti politických kruhů či feťáckých vaříren… Místy má série až hororový nádech, jenž si scénárista Nic Pizzolatto vypůjčil z knihy Roberta W. Chamberse Král ve žlutém, a okolo motivu tajemného města Carcosy vytvořil vlastní mytologii. Dalším důležitým prvkem je kriminální a sociální linie, která ve své spojitosti zafunguje naprosto jedinečně. Obrovský podíl na celkové atmosféře je pak krajina Louisiany, která ve své divokosti může působit velmi melancholicky, mě osobně však vždy nějakým zvláštně magickým způsobem přitahovala a proto si záběry na bažiny a lesní porosty hodně užívám. Nelze opomenout herecké výkony Woody Harrelsona a zvláště pak Matthew McConaugheye, jehož postava se mi svou naléhavostí hraničící s šílenstvím, zaryla hluboko pod kůži… True Detective je příběhem, který se nikam nežene, spíše tak staví na atmosféře a ničivé komplexnosti příběhu. Když už však na nějakou tu akci dojde, vždy to stojí za to. 1. série je totiž přesně taková, jakou ji pojmenoval český distributor, tedy „Temný případ“ v celé své brutální kráse... ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šel bych I do 4, ale přeci jen to nechám ještě uležet. Nemohl jsem si pomoci, ale spousta promluv byla těžce pseudo. K tomu ještě závěr nenaplnil úplně gradacni očekávání. Jinak to je teda celkem napínavý! Dva nesympaticti herci hrají nesympaticke postavy - dobře! Je vidět že do toho kluci kecali z pozic producentů...... takže ve výsledku spokojenost. Som jediný kdo v tom vidí trochu lovecrafta? ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

"Napadá tě někdy, jestli nejsi špatnej člověk. Ne, nenapadá, Marty. Svět špatný lidi potřebuje. Protože držíme jiný špatný lidi před prahem." První díl na facku. Postupně se to ale rozjelo. A čím bylo méně retrospektivního vyprávění a děj se více posouval do současnosti, tím lépe. McConaughey i Harrelson skvěle zahráli své charaktery. Těším se na dvojku. - - - - - - P.S.: Dvojka je postmoderní kaše. Kvalitní, ale doslova. Uvidíme, jak dopadne trojka - zda-li tvůrci překročí svůj stín. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama