Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Cary a Matthew potěšili, šišlající Woody víceméně štval, Alexandřiny přednosti nadchly, kamera a exteriéry okouzlily, (ne)dořešenost případu zklamala a tragická (nemocniční) poslední desetiminutovka vyloženě nasrala. Na čtyřku to ale je. Každopádně seriálový hype jak prase, zase tak super to opravdu není. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Once there was only dark. You ask me, the light is winning…“ Světlo a tma. Život a smrt. Marty Hart a Rustin Cohle. Heart and Rust & Coal. Chuť hliníku a popela v psychosféře vašeho zamčeného pokoje.. Symbióza jižanské rudokrkosti a pesimistického filozofování přinesla rovnováhu založenou na kontrastech. Přes svou nepůvodnost (Lovecraft, Ligotti, díla o nihilismu) velmi originální, dokonale využívající prostředí Louisiany i seriálový koncept (spousta času na mluvení i ticho), v řemeslných aspektech zcela bez rezerv. Z McConaugheyho postavy čuju Cormaca McCarthyho, to bude tím texaským pohledem na svět.. Světlo vyhrává, ale na jak dlouho..? ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prvá séria prináša jednu z najzaujímavejších detektívnych zapletiek, aké som vôbec videl. Chémia medzi hlavnými protagonistami, nevyrovnanými osobami z ktorých jeden rodinu stratil a druhý kráča k tomu aby ju stratil. Doplnené o množstvo filozofických úvah a polemizovaní o fungovaní sveta, viery a tak ďalej a tak ďalej. Je sa na čo pozerať, každá epizóda prináša posun a vytvára nové a nové otázky. Nemôžem nič iné len odporučiť všetkými 5timi ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní krimi multižánrovka z jiné planety. Když vám taky tak sedne, čeká vás úžasných 8 hodin bez jediné slabé chvilky. TRUE DETECTIVE nemusí nikam pospíchat, pečlivě si buduje atmosféru, svou vlastní mytologii a psychologii postav. Největší výhrou bylo geniální obsazení hlavní dvojice - v roli Rusta legendární Matt s nezaměnitelným Woodym oba září jak sami na sebe, tak v kontrastu a ve spojení. “Without me, buddy, there is no you.” A právě charaktery jsou klíčem k celé sérii - nečekejte(!) klasickou detektivku, TD není o případu, nýbrž o životě a svých detektivech. "This is a world where nothing is solved." K tomu správná atmosféra low life amerického zapadákova, prvotřídní soundtrack, prolnutí dvou časových rovin, drsně filozofický přesah, kombinace skvěle suchého humoru a zvráceného rituálního temna někde na pozadí. V rámci osmi dílů došlo k několika zvratům, skvělým momentům a překvapením a konec byl přesně takový, jaký být měl, nepotvrdila se žádná z debilních fanouškovských teorií. A světe div se, nakonec to není až taková depka... “Once, there was only dark. Ask me, the light’s winning.” 100% ()

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spojení Nic Pizzolatto a filmy není žádná hitparáda, ale v seriálech se vysloveně našel. Počínaje vynikajícím ´The Killing´ a konče tímhle osmihodinovým požitkem, jako kdybyste seděli v přepychové restauraci, ujídali prvotřídní kaviár a zalévali to padesátiletým Rieslingem. Překvapivě to TROŠIČKU, ale opravdu jenom drobet kazí Matthew svým místama přepáleným herectvím, intonací, kterou mu tolik nevěříte, ale po scenáristické stránce to nemá chybu. Příběh překlene mnoho let, přitom charakterový vývoj obou borců je uvěřitelný a v závěru to krásně graduje. Prostředí Louisiany vysloveně vybízí k nějaké redneck hnusotě, místní burani jsou správně buranští a vrah správně vrahounskej :o) A to, jak scenář chvílemi relativizuje hranici mezi dobrem a zlem je přímo požitek. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Fotoaparát, ktorý je celý čas položený na stole vyšetrovateľov a nahráva celý výsluch, je bezzrkadlovka z rady Sony NEX. (Déé X Géé)

Reklama

Reklama