Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie 80-tych rokov. Režisér Wim Wenders zasadil dej tohto svojho najznámejšieho a najúspešnejšieho diela do vtedy ešte múrom rozdeleného Berlína. Mesta, ktorého oddelené časti spájalo pod zemou metro a nad ňou nebo. Osou jeho originálnej filmovej eseje je príbeh dvoch novodobých anjelov, z ktorých Damiel sa vzdá večnosti kvôli cirkusovej trapézistke Marion a stáva sa človekom. Wendersovi a Handkeho anjeli však nezodpovedajú celkom zaužívaným predstavám - i preto ich obľúbeným miestom nie je kostol, ale berlínska knižnica, kde sa koncentrujú ľudstvom vytvorené duchovné hodnoty. O šesť rokov neskôr sa Wenders k filmu vrátil vo voľnom pokračovaní Tak ďaleko, tak blízko! a v USA vznikol až príliš hollywoodsky remake Mesto anjelov z Nicolasom Cageom. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (339)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Filozofie pozemského i éterického bytí v nejpoetičtější filmové podobě. Život je barevná, spirituální magie a je cennější než černo-bílá věčnost. Když osamělost našich duší brání, abychom procitli z beznaděje, volání našich myšlenek naslouchají věrní, nesmrtelní průvodci a nastavují pomocnou dlaň. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, u ktorých o originalite a jedinečnosti, či istej genialite nepochybujem, no vedel by som si ich predstaviť aj lepšie, vedel by som si predstaviť ich silnejší dopad v realite, ich silnejšiu emóciu, menej kontroverzností, skrátka lepšie spracovanie, kde by nebol priestor ani na trochu nudy. Zaradil by som sem tento film, taktiež Requiem za sen, Trainspotting, Predčítač, Magnólia, Tí druhí, Nožnicovoruký Edward, Vyháňač diabla, Počiatok, Vertigo, V ako Vendeta, Krvavý diamant, Underground, Statočné srdce, Kasíno, či Mlčanie jahniat, no myslím že som takých filmov, čo u mňa 5 hviezd nedosiahli vymenoval dosť. Aj tento film niekedy preháňal s tými myšlienkami, až príliš ich tam bolo intelektuálnych, až príliš pseudointelektuálnych, veľa zbytočných a nič nehovoriacich, bol tu priestor aj pre nudu. Pre mňa je to však aj istá pocta režisérom ako Tarkovskij, bol to veľmi umelecký film, o tom niet pochýb, no ja sa nenadchýnam nad každým originálnym dielom len preto, že realita je v ňom podaná inak, či už minimalisticky, či už experimentálne citlivo alebo inak. Ja hľadám aj silný príbeh, vystihnutie mnohých oblastí danej problematiky, film kde nie je priestor pre vystrihnutie nejakej scény, lebo by jej bolo škoda. Nie som ako užívateľ Radek99, ktorý v tom vidí estetizovanú metafyziku, keď ako bežnému divákovi mi takýto mierne nedivácky film pripadal hlboký len z časti a hľadať v niektorých veciach nič nasilu nechcem, nie som však ani ako užívateľ verbal, ktorého často umelecké filmy priam vôbec neoslovujú. Tento film má tiež problém v podstate, že anjeli zrejme lásku cítia a prejavujú, ak teda sú. Je to proste zaujímavý film, no o to viac ma mrzí, že takým filmom Brazil, 1984, či Obeť, som tých 5 hviezd dal a pritom sú to všetko jedinečné a rôzne filmy, kde by sa dali vyčítať rovnaké veci, asi teda záleží u mňa aj na tom subjektívnom pocite, subjektívnych výhradách, či si ich zaradím medzi svoju elitu, sieň slávy. No posolstvo tohto filmu, že by sme si mali vážiť naše cítenie, nás samých viac, tak by sme si z tohto mali zobrať všetci. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

13.6.08...Zvláštní ,že o filmech tohoto typu nemůžu nic moc napsat přesto ,že jsem naprosto přeplněná krásou. Chápu ,že tenhle "málomluvný" film není pro každého... Já jsem spíše samotářský typ, často zahloubaný do sebe a miluji ticho. Myslím ,že anděl se mě už dotkl ....8.12.08...film jsem dnes viděla v rámci FK. Má druhá projekce a první v kině. Dnes mě film neskutečně bolel.... ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Andělé nám dokazují, že žít je krásné. Ještě nikdy jsem po zhlédnutí filmu necítil takovou radost z toho, že vidím barvy nebo, že můžu například skrčit prsty na nohou. A to poetické a filozofické filmy moc nesleduji. Možná se to díky tomuto filmu změní. Jestli jo tak na tom svůj díl ponese i geniálně napsaná role pro Petera Falka. 85% ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexní, přesto srozumitelný a průzračně jasný film s jednoduše podannými myšlenkami a pocity a primárním poselstvím - velmi působivé. Ať už andělé jsou či ne, tomuto filmu se věřit dalo. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Mozna Nebe nad Berlinem neni az tak spatne a ma v sobe zajimavou umeleckou myslenku podporenou autentickou Berlinskou atmosferou, ale ja jsem music producer, ktery filmy vnima primarne usima, takze jedine co mi davalo jednu pest do xichtu za druhou byla ta priserna nemcina, ze ktere se mi permanentne zvedal kufr, ergo, cele je to pekny shit! 1 hvezda za Nicka Cavea a druha za porucika Colomba, ktery je, jak vsichni davno vime, padly andel. 4/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný a príjemný poetický snímok, v ktorom všetky myšlienky a filozofické úvahy vejú jedným smerom a o to výstižnejšie celok ako taký funguje. Poteší anjelský vizuál rozdeleného Berlína, Ganzov presvedčivý (dvoj)výkon a uvedomelá práca Wima Wendersa. Neviem, čo sa tu niektorí diváci snažia oháňať nezrozumiteľnosťou, Tarkovskijho filmy sú štruktúrou podstatne zložitejšie a nie sú o láske medzi mužom a ženou. P.S. : Koniec ma zahrial pri srdci a potešil možno aj preto, že nebol navoňavkovaný hollywoodskou optikou ale veľmi úprimnou sentimentálnosťou. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Film s velkým F, co dodat? Slova nestačí. Kdo na to má intelektuální kapacitu, dokonale se ponoří na 2h do jiného a přece tolik známého světa. Je jasné, že toto není film pro každého filmového konzumenta s kýblem popcornu na klíně. To fakt ne. A to, že je tam Bruno Ganz, je jen potvrzení kvality. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Wenders je bezesporu inteligentní a originální tvůrce, tady jsme se ale bohužel tvrdě nepohodli. A je to vlastně logické. U podobně utahané a přepoetizované Lisbon story jsem si přímo rochnil - miluju Portugalsko, zvukomalebnou portugalštinu, uhrančivou hudbu fado, a hlavně neopakovatelnou atmosféru Lisabonu. Co mi pak mohlo nabídnou "Nebe nad Berlínem", když mě toto město nikdy nezajímalo, němčinu jako řeč nemám rád, Nick Cave je mi víceméně šumafuk a celou hudbu a styl 80tých let přímo nesnáším? "Nebe" jde do té míry mimo mne, že ani nemohu říct, co by tomuto filmu mohlo pomoci - všechno je špatně. Tož zase někdy příště, Wime. ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

„Třeba mi narostou jiná křídla. Křídla nad kterými užasnu“. Vyřknul v jednom okamžiku anděl Damiel poté, co se dobrovolně vzdal věčnosti. Ukázal tím jak plný, barevný život se dá prožít i mezi betonovou šedí rozděleného Berlína. Jak krásný je se dotýkat předmětů, dívat se zpříma lidem do očí a hlavně jak chutná opětovaná láska. Pochopil, že tady nesmrtelnost rozhodně není darem, ale spíš prokletím. A Vy, pokud vas neodradí první, trochu nepřístupná třetina, Vy to prožít taky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevím jak na vás, ale na mě film působil silným hypnotickým účinkem, který neměl za následek hluboký spánek, ale to že jsem seděla před monitorem jako přikovaná. Opravdu velmi zvláštní film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásný film Nemohl jsem věřit, že z tohoto filmu se udělal jako remake film "Město andělů". Oproti tomuhle je americký remake skutečně jen plochou romancí, i když dojemnou, která vás dovede dostat. Tady o tu romanci tolik nejde, ten snímek je mnohovrstevný, zábavný a celkově prostě jedinečný v nápadu i provedení. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto zásadní Wendersův film a zároveň jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Aneb i andělé mohou mít své touhy, a že ty touhy mohou být stejně palčivé a bolestivé, jako touhy nás obyčejných smrtelníků, o tom žádná. Nádherná filozofická báseň o smutku v nás, pocitech opuštění uprostřed betonové džungle a naději, že tu pro každého z nás někdo je. Když ne na zemi, tak na nebi určitě. Věnováno všem bývalým andělům: Andreji (Tarkovskému), Francoisi (Truffautovi) a Jasudžiróovi (Ozuovi). ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

100 % - Na tohle se člověk dívá jen se zatajeným dechem. Krásná filmová meditace o "metafyzičnu", ovšem jenom pro toho, kdo je na tuhle vlnu naladěný. Ostatní se musejí nudit, no né každého tohle šálek kávy jest... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Úžasné filozofické dielo ktoré zachytáva krásu života ktorý má aj svoju cenu.. A to smrteľnosť. Nič viac k tomu netreba dodať. ()

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Reklama

Reklama