Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie 80-tych rokov. Režisér Wim Wenders zasadil dej tohto svojho najznámejšieho a najúspešnejšieho diela do vtedy ešte múrom rozdeleného Berlína. Mesta, ktorého oddelené časti spájalo pod zemou metro a nad ňou nebo. Osou jeho originálnej filmovej eseje je príbeh dvoch novodobých anjelov, z ktorých Damiel sa vzdá večnosti kvôli cirkusovej trapézistke Marion a stáva sa človekom. Wendersovi a Handkeho anjeli však nezodpovedajú celkom zaužívaným predstavám - i preto ich obľúbeným miestom nie je kostol, ale berlínska knižnica, kde sa koncentrujú ľudstvom vytvorené duchovné hodnoty. O šesť rokov neskôr sa Wenders k filmu vrátil vo voľnom pokračovaní Tak ďaleko, tak blízko! a v USA vznikol až príliš hollywoodsky remake Mesto anjelov z Nicolasom Cageom. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (339)

marvan 

všechny recenze uživatele

Tuto filmovou meditaci vnímám spíš jako dílo scénáristy (a básníka) Petera Handkeho, než režiséra Wima Wenderse. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Koncert na nádherné vnitřní světy jakéhokoliv - každého - člověka, díky kterým jsou lidé tím, čím jsou, v překrásném vizuálním kabátu. Pomalá, hloubavá a na vnitřních přemýšlivých monolozích stojící pocta lidskosti. ()

OHI 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, zajímavý nápad i zpracování, které ke konci začíná být trochu zdlouhavé. Epizodu s Peterem Falkem bych vypustila. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Život by se měl prožít naplno...to je asi hlavní motto a poučení tohoto krásného filmu!Občas si totiž neuvědomujeme, že nic není samozřejmé a lidský život je velkou výhrou každého z nás..Velice hloubavý a zajímavý film, který nutí člověka hodně přemýšlet..Výborné výkony "andělů" Bruno Ganze a Petera falka..Hudba Nicka Cavea je třešničkou na dortu.. ()

Mikulka24 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný film. Při některých scénách mě až mrazilo, byla jsem jako omámená. Moc se mi líbily filosofické úvahy a myšlenky. Navíc opravdu charismatičtí herci... Zkrátka tento film je pro mě velkým zážitkem. ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Ono to možná své kvality mít bude a diváka si to především z řad žen jistě najde, ovšem já to zkoušel dvakrát a zkrátka to nešlo. Možná jsem byl utahanej, ale pokaždý jsem zhruba po hodině promítání usnul a ze spánku mě dokázal opakovaně vytrhávat pouze loket mé bývalé přítelkyně, která u toho hýkala blahem a nedovedla pochopit, že tohle dílko mě nedokáže oslovit.. S trochou nadsázky by se dalo říct, že by se pro odlehčení v polovině filmu měl na pět minut na plátně objevit Arnold, a tak dvacet lidí tam brutálně oddělat, sešrotovat čtyři auta a navštívit bordel, aby se pak člověk trochu probral.. ()

Euky27 

všechny recenze uživatele

Pomníky lidstva nehledejme v kostelních budovách, ale ve vědomostech a knihovnách, Hold životu nevzdávejme modlením, nýbrž rozvíjením mysli a věděním... Andělé totiž mohou být lidštější, než si myslíme... Poetismus na entou. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Mohu se radovat, že jsem člověk, cítím a žiji. Vím co je to horko i chlad nebo jak chutná káva a mnoho dalších věcí, dokonce samotní andělé mě pozorují a někteří mi i závidí můj úděl. Nebe nad Berlínem je film, který jde bez ostychu přímo k divákovi a „útočí“ na jeho hloubavost. Svoji atmosférou a „hutností“ vás nenechá vydechnout. Chápu celý film? Asi ne, ale dokážu se „poklonit“ před jeho velikostí. Pro někoho zřejmě krajině nestravitelné, pro druhého nezajímavé a pro třetího zážitek, který možná na poprvé nepochopí ale zanechá v něm svoji stopu a pocit. Napsal bych pocit radosti, ale není to tak snadné. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Za scenár by som dala aj desať hviezd, keby sa dalo. Obrazovo tiež dobré, ale cirkus proste neznášam! Inak, s Brunom Ganzom si vystačím v akomkoľvek filme. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

Nebo nad Berlínom patrilo medzi moje najväčšie filmové dlhy vôbec, asi som potreboval trošku viac času aby sa stopa z Mesta anjelov stratila a nebol tým nejako ovplyvnený, čo sa vždy stane keď si pred knihou pozriete film a tak podobne. Wenders natočil film o samote, o hľadaní zmyslu života a lásky. prvá hodina funguje takmer ako metafyzická meditácia, počúvame len myšlienky okolo nás a pozorujeme Anjelov ako niektorých ľudí držia za ruku, alebo objímajú keď sa trápia. veľmi postupne a veľmi pomaly sa dostávame k postavám samotným a k samotnému príbehu. na také filmy dnes nie sme zvyknutí, tak ako hovorí starček- o mieri nie je atraktívne hovoriť. silný zážitok. scéna skoku a vyznanie na koncerte nicka cava.. nezabudnuteľné ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Na tohle musí mít člověk náladu. Leželo mi to na disku 2 roky. Byla to nuda k uzoufání, ale prostě to mělo svoje momenty, za který se mi tomu nechce dát jen 2 hvězdy a postavit to na úroveň jiných ** skvostů (napadá mě třeba myšlenkově zhruba stejně hluboký kousek Hluboké hrdlo). A teď vážně, Woody Allen má leckde podobný poselství, ale místo nudy to obalí srandou. Takže asi tak. (50%) ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

Kouzlo těchto filmů (jako například u básní či citátů) je v tom, že na každého můžou působit jinak a každý si je i jinak může vyložit. Co je ovšem v každém případě neoddiskutovatelné, tak dokonalá režie. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Film je přímo úžasný a člověka pohladí po duši. Peter Falk je tam myslím velmi vtipně zasazená postava. Rozhodně je film stokrát lepší než americký "remake" s N. Cagem ()

vincent 

všechny recenze uživatele

Režisérovi sa podarilo prenieť báseň do filmu a za to patrí veľké plus. Celý film som mal pocit, že sedím na kamere a vzášam sa. Dvakrát za film som si musel dať od pozerania pauzu aby som sa nadýchol :). Po jeho dopozeraní som len polhodinu sedel v tichua nechával film doznieť. U mňa určite 100% katarzia! ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Film, který v sobě má zárodek vnitřní rozpolcenosti a chápu ho spíš jako torzo, nespojitý sousled geniálních epizod i nepovedených provizorií. Vše nepovedené a nedotažené je v Nebi nad Berlínem bohatě vyváženo řadou neopakovatelných filmových okamžiků - úvodní montáž "průletu" Berlínem, celá scéna v knihovně, scéna se sebevrahem na vyhlídkové věži, či geniálně zkomponovaná scéna motocyklistova umírání, to jsou okamžiky, které svou uhrančivou intenzitou polapí.. ()

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Reklama

Reklama