Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledný a úspěšný vědec Will Caster (Johnny Depp) má velký celoživotní sen: vytvořit stroj obdařený umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Jeho kontroverzní experimenty z říše snů mu přináší slávu i nepřátele. Extremisté z řad odpůrců umělé inteligence se ho pokusí zastavit a spáchají na něj atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo téměř u konce. Sami tím však „božský experiment" uspíší a Will osobně se v projektu transcendence stane hlavním hrdinou. Pro jeho ženu Evelyn (Rebecca Hall) a dalšího vědce Maxe (Paul Bettany) zde totiž neleží otázka, zda je to možné, ale zda je to správné. A co se vlastně stane. Willovo vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli, kterou sám vytvořil. Důsledky záhy pocítí celý svět. Willova původní touha obsáhnout vědění celého světa se však rychle mění v jiný cíl: získat nad celým světem kontrolu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (859)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já bych všechny ty internety a počítače zakázala! Buď nás odstřelí Skynet, nebo se všichni zlinkujeme pod guru Sparowem a staneme se nesmrtelnými otroky díky nanomšicím, prostě vyhlídky na 3,14ču. Zvláště teď, když lidstvo dosáhlo tak dokonalého vzájemného porozumění a multikulturní ráj je na dosah, stačí se navléct do pytle na mrtvoly a 5x denně omlátit ksichtem koberec. Bylo by hříchem vytvářet nová božstva, vždyť máme dávno vymyšleny lepší, zcela nezpochybnitelné Bohy a nesmyslné... chci říct povznášející rituály k jejich uctívání. Plně chápu kontroverzi, kterou "Transcendence " vyvolala: průměrnému divákovi ve filmu chybí více střelby a efektnější transformeři, inteleguáni jistě postrádali dechberoucí desetiminutové záběry do blba. Kromě toho je nahozena spousta převážně etických otázek a odpovědi jsou jaksi neuspokojivé, divné. Ale já jsem taky neuspokojivá a divná, takže nemám potřebu se nad "Transcendencí" povýšeně ošklíbat, mě se docela líbila. Skoro bych jí byla ochotná dát 4 astry... bohužel jen skoro, pár věcí mi v tom příběhu skřípalo. 68% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má dva problémy, které z něj dělají pouhé, snadno zapomenutelné, béčko, tím prvním je datum vzniku, kdyby tenhle film vznikl na konci devadesátých let? Ok, by by z toho dost možná kult, ale dneska už působí dokonale zastarale a tisíckrát viděně,to jde pařát v ploutvi s problémem druhým - scénářem, nejen, že jsou tu dialogy nepříliš dobré, jsou i hluboce podkopané takovými koninami, jako například zcela odporným flashforwardem, který u dvou-áčkového filmu nemá co dělat. První polovina je ovšem docela dobrá a nadprůměrná, žel, mrví ji ta druhá, se zcela nudným vrcholem (a teď nevím, jestli je jako celek závěr nudnější, nebo hloupější, těžký to výběr). Je to sice koukatené, ale tak nějak nevidím jediný důvod, proč bych měl ve svém bídném životě znovu obětovat dvě hodiny na tohle. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Paní učitelko, paní učitelko, Novák se hlásí. Asi má nějaký dotaz! Možná něčemu nerozumí! A sakra, odpověď nějak nepřichází. Johnny Depp mě bohužel za posledních pět let v žádném svém filmovém výletu (Cizinec, Alenka v říši divů, Rumový deník, Osamělý jezdec) nebavil. Po letech pitvoření se zřejmě vrací k civilnímu herectví. Bohužel je to sakra nudný projev. Své představy umělé inteligence nám filmaři předhazují poměrně často. Teď se (mnou úplně tak nemilovaný) Christopher Nolan rozhodl, že dá s předstihem pod stromeček možnost debutovat svému dvornímu kameramanovi Wallymu Pfisterovi. Geniální a nutno podotknout dosti kontroverzní vědec se tu znelíbí technoteroristům, ze škrábance po kulce je pořádný problém, a tak přichází na scénu možnost uchovat vědátora naživu. Velikášské s rádoby hlubokým přesahem. Výsledkem je prázdné tlachání, které naplno odkrývá tvůrčí impotenci. Bylo mi jedno, kdo dostane klávesnicí přes hubu, jednoduše jsem se ztrácel a troufám si tvrdit, že moje chyba to nebyla. Nezbývá mi, než se holt vrátit ke svému prachobyčejnému životu. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Ten koniec je naozaj extrémne rozporuplný, pretože priamo naznačuje, že stroj môže oživiť mŕtvy organizmus (od rastlín po človeka), ospravedlňuje nie len pokusy na zvieratách, ale najmä celý vývoj umelej inteligencie a priame spájanie človeka s technológiou. Je veľmi kontroverzné romantizovať túto problematiku. Stroj nikdy nemôže mať ľudské city, človek, ktorý má v sebe niečo čo nevzišlo z prírody, nie je človek, ale robot. Takisto strom, ktorý vyrastie za pár sekúnd, nie je strom (preto nesúhlasím s využitím takýchto technológií ani pri "záchrane sveta"). Veľký plus za Maxa (Paul Bettany), ktorý si uvedomil situáciu a za Bree (Kate Mara), ako vodkyňu skupiny anti-technologických vzbúrencov. Kedy sa na scéne objavia skupiny ako RIFT? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO V DEŠTI. JE TO V MRACÍCH... V PŮDĚ... VE VODĚ... VŠUDE TO BUDUJE SVÉ KOPIE.“ /// Neexistuje nic hnusnějšího, než nudnej filmovej úvod! Nakonec vím, že neexistuje nic hnusnějšího, než nudnej celej film. Jak já si tak přál, aby zrychlili… Filosofický sci-fi, který biblicky filosofickýmu Noahovi nesahá ani po (suchý) kotníky. Síla myšlenky, ta tady samozřejmě je. Bohužel to provedení je hloupý. HLOUPÝ! Ne technicky, to se mi celkem líbilo. A tak chápu, že ti co choděj na čumendu, jdou vejš. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vo nanotechnologii mě už nebaví jen číst. 2.) Chcu vysvětlit parchantům, proč ve skříni furt schovávám Y2K. 3.) Thx za titule ,,DENERICK“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (97)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo v amerických státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Terva)
  • Evelyn (Rebecca Hall) príde do hotela, kde jej Will (Johnny Depp) zarezervoval izbu a povie recepčnej, že má rezerváciu na meno Turing. Je to jasná referencia na britského matematika Alana Turinga. Ten stojí za vytvorením slávneho Turingovho testu, ktorý sa považuje za doteraz najlepší spôsob, ako zistiť (ne)prítomnosť inteligencie v stroji. (Hexicek)

Související novinky

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Avengers 2, Prometheus 2, Spider-Man 3 a 4...

Avengers 2, Prometheus 2, Spider-Man 3 a 4...

19.06.2013

Co nového u pokračování (nejen) komiksových hitů? Nebudeme to zbytečně natahovat. Sin City: A Dame to Kill For mělo mít premiéru letos v říjnu. Rodriguez a Miller ale údajně pořád nedotočili a to je… (více)

Reklama

Reklama