Reklama

Reklama

Je tomu již dvacet let, co psychiatr Gerald Swan (Jeremy Slate) zastřelil šíleného kolegu Colina Ramziho (Danny Gochnauer) a tím udělal tečku za jeho nelidskými experimenty a jeho tajný operační sál pod psychiatrickou léčebnou, zapečetil. Dnes do ústavu přichází mladá dívka Jane (Cheryl Lawson) trpící amnézií, která tvrdí, že jí byla paměť vyoperována. Netrvá dlouho a Ramziho mrtví pacienti pohřbení v jámě ve sklepě opět ožijí a začnou krvavě likvidovat ze světa personál nemocnice. (IFA movie)

(více)

Recenze (68)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vidět film před půl rokem, možná by na mne zapůsobil lépe. Od té doby jsem ale viděl tolik osdesátkových béčkových hororů, že jsem se jich doslova přejedl a nyní mě uspokojí asi tak jeden z deseti. The Dead Pit výjimečný není. Na těchto filmech mi teď nejvíc vadí to, že se u nich člověk prostě nebojí - hraje se tu hlavně na zábavnost, herecké výkony jsou tomu odpovídající, napětí aby divák pohledal. Proto nyní osobně dávám přednost hororovým sedmdesátým létům a současnosti, která je podle mne mnohem různorodější. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Brett Leonard je pre mňa niečo ako Jack Sholder (Arachnid, Nočná mora z Elm Street 2): babrák, ale občas motyka vystrelí a podarí sa mu omylom nakrútiť akceptovateľný, neobjavný, ale atmosférický horor. Brett zaujal v roku 1992 Trávnikárom, ktorý sa preslávil hlavne tým, že oficiálne bol podľa poviedky Stephena Kinga, no neoficiálne s ňou nemal nič spoločné. Tri roky po nešťastnom Trávnikárovi (a pár rokov pred Virtuozitou a Skrýšou pre diabla) natočil Mŕtvu jamu. A hoci scenár nemá zmysel komentovať, atmosféra je pochmúrna a temná, mnohé krvavé scény sú drsné ešte aj v r. 2017 (kedy som film videl) a v neposlednom rade ma potešili dobré masky. Inak ale béčko ako vyšité. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Druhej a poslední horor, kterej mě v mým životě opravdu vyděsil k smrti. Bylo mi něco pod deset a já na tohle koukal pozdě večer. A to už jsem za sebou měl spoustu chuťovek, od Evil dead přes Pátky třináctýho, Noční můry, Hellraisera a všechny možný různý béčka. Celkem kolem sto stopadesáti kousků. Další horor, kterej mě tou dobou tak vyděsil byl Englundův Předvolba 976. Tak panickej strach jsem už nikdy necítil a jsem tomu opravdu rád. A jen děkuju bohu, že mě to nijak nepoznamenalo do budoucna, i když z doktorů mám docela smíšený pocity, hlavně když mám jít do nemocnice třeba na prohlídku. ()

choze 

všechny recenze uživatele

To takhle v druhé půlce 90. let člověk zasedl v pátek večer k bedně, prokousal se Tabu a nechal se polechat na dobrou noc od Playboye a pak, když už usínal ve stoje a neviděl na oči, konečně začal novácký páteční (vlastně sobotní) popůlnoční horor. Většinou šlo o nekoukatelné shity (GHOULIES IV, BORROWER), ale občas na vás vyskočil nějaký šťavnatý kousek jako LAMPA nebo právě MRTVÁ JÁMA. JÁMA je poněkud netradiční zombiárna od režiséra TRÁVNÍKÁŘE, která hraje modrými, zelenými a růžovými barvičkami jak Schumacherovi Batmani a kde se nešetří krví ani mozky a nechybí ani pohledná slečna, co ukáže kozy a krásně béčkové finále s odpálením vodojemu plným svěcené vody zlikvidující zombie. Pomocí skvělé kamery s různými obraz deformujícími předsádkami a křivými úhly dosáhl Leonard správně groteskní atmosféry blázince a výsledkem je béčkový horor, na který se dobře kouká i po letech. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Začiatok navodí tú správna atmošku drsného hororu 80tych rokov, blázninec, šialený doktor, pokusy, doktor dostáva guľku do čela ... o 20 rokov neskôr ... opäť ten istý blázninec, strelec je šéfom, história zabudnutá, prichádza nová pacientka ktorá sa dosť často promenáduje po tmavej chodbe v spodnom prádielku, zemetrasenie, zjavuje sa šialený doktor s guľkou v čele ... Prvá polka veľmi dobrá, hudba, nasvietenie, tajomno super no v polovici začne nudné pobehovabie po liečebni a keď sa dostanú zombies z mŕtvej jamy je jasné že Brett Leonard nie je Romero. Škoda, škoda filmy so zombies mám rád. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Začíná to ďábelskými experimenty a končí velkým útokem zombie. Nostalgická vzpomínka na TV OK3 a Kabel Plus Film mi zůstává natrvalo v paměti, a proto mám k tehdejším filmům často nekritický vztah. Mrtvá jáma disponuje na jedné straně temnou atmosférou podpořenou strašidelnou hudbou a několika pěknými scénami bez použití počítačů, mezi nimiž je efektní roztékání se zombií či obnažený mozek nebohého doktora. Rovněž vizuální stránka je solidní - s modrými filtry, co postupně nabraly na oblibě, hra světel a stínů v prostorách blázince, červené světlo i rudá krev a tajuplná jáma vyzařující jedovatě zelené světlo protkávající kouřové jazyky. Na druhé straně ale poměrně hovadské chování postav, jimž kraluje blbka Jane - tedy hezká je, a tak se chodbami blázince promenáduje napůl nahá, ba co víc, ve snové scéně jí nechal režisér servat část oblečení pomocí vodní hadice, ovšem většinu filmu neskutečně ječí, mluví s cesty a pobíhá sem a tam. Většina ostatních statečně přehrává, u bláznů to ale zas tak nevadí. Objeví se utržená hlava a vyrvané mozky, střeva ven ne. Dnes bych jednu hvězdu ubral, ale původní hodnocení ponechám, protože místy je atmosféra vskutku povedená a zombie jsou rovněž fajn. Nu a samozřejmě za šťastný konce. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Takový typický horor z tohoto období. V dnešní době moc úspěchů už nesklidí a hlavní hrdinka filmu také moc nepomáhá, ještě že tu byli alespoň ti zombíci ke konci. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Brett Leonard se snažil do svého filmu namíchat co nejvíce hororových ingrediencí, počínaje šíleným chirurgem, přes prostředí psychiatrické kliniky, povedené gore efekty až po hordy nemrtvých, kteří se pohybují patřičně křečovitě trhaně. Leonard se snaží pracovat s nasvětlením jednotlivých lokací, kde se děj odehrává, podobně jako Mario Bava nebo Dario Argento a musím uznat, že vůbec ne špatně. Takže psychiatrická klinika i se svým nepoužívaným křídlem tone v modročervené barvě a jáma smrti v opaleskující zelené. Děj je na horor nestandardně promyšlený a není jen podpěrná berlička k různým nechutnostem jako např. u Fulciho. Představitelka hlavní role Cheryl Lawson je moc pěkná ženská a je jen škoda, že nedostala více příležitosti jako herečka, protože ač asi nemá moc hereckého talentu, musím to zopakovat, je vážně moc pohledná. Nicméně se ve filmové branži proslavila jako uznávaná kaskadérka. Ze začátku mi moc neseděla hudba, ale ke konci, k vyhroceným scénám padne jako ulitá. Takže je to takových 70 %, s přimhouřenýma očima 4*. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu byla celkem povedená a měla i dobrou atmosféru. V poslední půl hodině ale přichází prolomení vrat jámy a vstup nemrtvých do světa živých. Jenže spolu s nemrtvými přichází taky nuda. I přes slabší konec dávám slabší 3 hvězdy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Slabé teda. Krik a plač, hypnóza, basa, útek ... Stále dokola. Nudné, bez invencie, nezachránia to ani zombie a pár fajných krvavničiek. Guiltypleasure-oval som už podobnú srandu (druhých Bavových Démonov), tentokrát nechytilo. 50% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda je možná z mé strany příliš kruté hodnocení tohoto hororu, kterému nechybí ponurá atmosféra, ale přímo strašně mě otravovala hudba, která prostupovala téměř celou stopáž filmu. I tak je Mrtvá jáma ničím nevybočující osmdesátkový horor s plochými charaktery protagonistů a hlavní hrdinkou v kalhotkách:) ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Zombici na poslední půlhodině nezachrání hodinu plnou řvaní mentálně postižených dementu a jedny uječený krávy s voknem, že si nemůže přijít na jméno. Kvalita odpovídajíc námětu. Sračka ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Legendární béčko, jeden z úplně prvních filmů, který jsem viděl.Koukal jsem se na to asi před 3 rokama a vim, že už to nebylo vono, ale na začátku 90. let ještě v první třídě se u toho pod peřinou sralo dokonale, kompromisních a nostalgických 65% ;) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na začátek 90. let ten film působí strašně staře, jako by vznikl o deset patnáct let dřív. Strašně mne štvala ta amatérská režie, ty střihy přes osu, teatrální pohledy herců do kamery, špatně střižená akce... prostě mne to nebavilo. A Cheryl Lawson (v době natáčení 33letá) tam sice běhá v sexy prádelku a tričičku a režisér si najde důvod i ukázat její kozy, ale popravdě ty široké boky a tlustá stehna a neustále zatahované břicho na mne zas ak nepůsobily.Samotné prostředí léčebny ale potenciál mělo a pár záběrů je skutečně dobrých a i děsivých, ale fakt jen pár. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Solidní béčkový horor, který mě bavil od začátku až do úplného konce. Atmosféra sice místy docela pokulhávala, ale těhle okamžiků bylo jen pár. Tvůrci se snažili diváky navnadit hned od začátku a to jim připočítávám k dobru, protože nesnáším filmy, ve kterých musím čekat půlhodiny a někdy i více, než se začne vůbec něco dít. Navíc výběr hlavní hrdinky se jim opravdu povedl, protože předvedla velice kvalitní výkon a scénka ze sprchy taky ušla. Jenom to oživení zombíků a následný první útok bych z filmu vystřihl úplně. Tahle pětiminutovka mi lehce znechutila jinak dobrý dojem. Dokonce i samotné masky a efekty byli solidní....7/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Jsem tady hlavní chirurg!“ Sličné (ta hlavní je opravdu festovně stavěná, radost pohledět v době současných vychrtlin) chovanky ústavu, pomatení blázni, vyšinutý chirurg, kozičky, prdelky, v tom pozitivním smyslu dost šílená hudba, litry krve, hromada zombíků, nějaké rozteklé hlavy a stylový závěr. Konec osmdesátých let. Všechno, co mám rád. Tak proč mě to, do prdele, nebavilo tak, jak by mělo? ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Námět z psychiatrické léčebny pod níž se ukrývá šílený vědátor je sice lákavý, ale Mrtvá jáma je plačtivě nezábavné béčko. A když už přijdou konečně na řadu zombie úchylárničky, tak je pozdě bycha honit. Měl jsem co dělat s dokoukáním a kacířsky se přiklonil k proklikávání před kterým došlo na komfortní podřimování. Ale vždy od posledního místa nebdělého stavu přísahám, že jsem poctivě znovu zapínal. Jen jsem takhle usnul asi natřikrát, bohužel. Takže dvě hvězdy kvůli dvěma aspektům, které mě zaujaly. Líbila se mi netradičně pojatá kamera, která scény snímala ze zvláštních a pokřivených úhlů. Dodala tím filmu pěkný psycho nádech. Nu a poté Cheryl Lawson a její pobíhání v lascivním bílém prádelku, jenž lahodilo oku mému. Ach ta postavička! Hm a to je asi tak všechno vážení! ()

Reklama

Reklama