Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (604)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Anthony Minghella svoj talent nezaprie. Cold Mountain mi pripomenulo Anglického pacienta. Odveký námet boja dobra proti zlu, putovania a lásky dosahuje kvalitatívne vrcholy v citlivých rukách výnimočného režiséra. No a obsadenie takisto výborné. V trivii na IMDb je veľmi zaujímavé prečítať si, kto všetko kandidoval na hlavné úlohy. Napríklad uvažovať o Tomovi Hanksovi do role Inmana znie skôr ako zlý vtip. V každom prípade som veľmi rada, že ani Tom Cruise to nakoniec nevzal - jeho drevený ksicht by mi to potešenie pokazil minimálne na 4* :-) ()

Kass 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se stalo dobrou tradicí, že každé větší studio musí každoročně vyrukovat se svým zářivým oscarovým kandidátem. V případě Miramaxu se tím čekatelem na vavříny vítězství stala historická freska "Cold Mountain". Privilegiovanému projektu studio zajistilo prvotřídní herecké obsazení, ve kterém jestli se o někom dá říct, že skutečně září, a to na míle daleko, je jí R.Zellweger v roli zdánlivě jednoduché až buranské, ale přitom překvapivě nejisté vesničanky Ruby. Také překvapí, nebo spíš potěší, cameo N.Portman (holt jsem její fanda). Co se týče formální stránky filmu, je bez nadsázky dokonalá. Hlavně exteriéry - prostě krása. Po obsahové stránce už to taková výhra bohužel není. Snímek je po většinu času rozdělený na dvě samostatné dějové linky (1. Inman dezertuje 2. Dvě ženy živoří), které se ale příliš nedoplňují, a každá si naopak spíš žije svým vlastním životem. Je mi jasné, že tvůrci se snažili podat v rámci možností ucelený pohled na dobu války Jihu proti Severu, ale následkem rozdělení filmu se mi stalo, že zatímco při sledování dua Renée - Nicole jsem se docela slušně bavil a předně - příběh mě zajímal, v případě "Jude Law Story" jsem se bohužel trochu nudil. Co dodat závěrem? "Návrat do Cold Mountain" je pěkný film, a speciálně díky R.Zellweger a velmi dobré režii A.Minghelli, si určitě zaslouží aby mu byla věnována dostatečná pozornost, i když se mu (i přes připravenou půdu a ke smutku šéfů Miramaxu) na vysněnou vítěznou metu dosáhnout nakonec nepodařilo. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Cold Mountain jsem shodou okolností shlédnul teprve až dnes 20. března 2008, dva dny po Minghellově nešťastné smrti. Do jisté míry tak mohu brát svou premiérovou projekci jako pietní akt (bohužel). U tohoto snímku se sešel (ne)skutečně talentovaný ansábl (výteční herci, citlivý skladatel, sám režisér, kameraman...) a stvořili nádherné a poetické dílo o lásce a válce, aniž by se dopustili levného sentimentu. Mít tak klobouku ke smeknutí, který by nahradil všechna ta slova, jichž se mi nedostává... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jenom film viděl v horší kvalitě, ale jeho formální stránka/výprava mi nepřišla (kromě oné bitvy) nijak extra výrazná, a že jde o "megafilm", jsem vytušil až podle opravdu hvězdného hereckého obsazení, kdy byly i menší role, obsazeny známými herci (což mě velmi mile překvapilo). Třeba taková Renée Zellweger, kterou bych sice asi neviděl přímo na Oscara, ale v roli buranky se mi moc líbila a bavila mě (vlastně právě ona obstarala veškerou humornou složku filmu). Moc mě potěšila třeba i Natalie Portman, špatný vůbec nebyl Giovanni Ribisi či pidirolička Cilliana Murphyho. Ústřední dvojice byla taky moc fajn, ale čím víc o tom filmu přemýšlím, tak mi připadá, že snímek stál hlavně na hercích ve vedlejších rolích. Příběh zabavil, ale zkrácením stopáže by mohl být mnohem silnější, takhle se film rozpadal na jednotlivé epizody/úseky a nedonutil diváka se tolik emocionálně spojit s hlavními postavami. No a konec...už jsem si myslel, že se snad Američani zbláznili a u megafilmu zvládli závěr; pohled kamery na ležící milence ve sněhu, pomalé oddalování a závěrečná hudba...jenže jsem se v nich nespletl, protože hned nato přišel střih, obraz louky a spokojeného stolování...a já si jen povzdechl, že by američtí diváci bez toho alespoň částečného happyendu nejspíš vykrváceli, kdyby nebyl. Slabší 4*, kvůli hereckému obsazení rozhodně stojí zato tenhle film vidět. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tak ano, je to hezky barevně natočený, se smyslem pro detail, kompozici a podobný plky. Jenže třeba na Návrat Sommersbyho, kterej je ze stejnýho období, to prostě nemá. Je to příliš jednoduchý a vlastně na tu délku o ničem, postavy jsou nepřesvědčivý a příběh mě taky nijak nezaujal. V Sommersbym o něco jde, ale tady? Svým způsobem mi to připomínalo knížku od Durycha Bloudění a jen jsem si na konci říkal, jestli taky nastane počínání potomka na smrtelným loži. No, skoro. Co se týká obsazení, miluju, když každý herec je nejmíň o deset, ale spíše patnáct, let starší než jeho filmová postava. Ad Kidmanka, její zamilovaná naivka je jednou z nejnepřesvědčivějších zamilovaných naivek, jaký jsem viděl. Ad Zellweger, přišla mi až příliš rozšafná a vlastně až parodující zemitost nějaké odvázané vesničanky. Ad Law, kromě toho srdcebolnýho konce to byla jediná světlá postava celýho filmu. Ad všichni ostatní, šeď mlhy je příliš jasná ve srovnání s jejich unifikovanými obytnými buňkami. Konec filmu jen nasadil korunu a přičtu-li opravdu pitomé dialogy, tak tu máme opět jednoho adepta na nejlepší film roku Akademie. A pak že je western mrtvej... ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Film byl sestříhán pomocí softwaru Final Cut Pro 3.0.2 společnosti Apple. (HellFire)
  • Americká historická freska je nakrútená podľa bestselleru Charlesa Fraziera "Chladná hora", vyznamenaného okrem iného americkou Národnou knižnou cenou. (ash99)

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama