Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (604)

Morien 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že všichni pohlední muži ve filmu zemřou strašlivou smrtí? Na mysli mám samozřejmě vyplašeného vojáka v podání Cilliana Murphyho a potom toho roztomilého albína. Jinak film vnímám spíš v jednotlivých epizodách než jako celek, protože Nicole moc nemusím a už vůbec ji nemusím, když milostně vzdychá. Nejvíc se mi líbil fragment v Nataliině domě. "Říkají, že válka je mrak, který zakryl zemi. Přitom to oni způsobili tohle počasí. A teď si stojí v dešti a křičí: 'Doprdele, ono prší!'" ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Nemilosrdně krutý ale zároveň tak krásný a dojemný snímek o nenaplněné lásce... teprve až po třetím zhlédnutí uděluji plný počet hvězd díky nepopsatelnému pocitu který ve mě Návrat do Cold Mountain vždy zanechal, ten pocit i po třetí stále doznívá. Vše je podpořeno do posledního detailu vypiplanou režií Anthonyho Minghelly, charismatem Jude Lawa, krásou Nicole Kidman, strhujícím výkonem Renée Zellweger a také Natalie Portman, krásnou hudbou a písněmi které jdou ruku v ruce s dech beroucím vizuálem. Je velmi málo filmů kterým bych přála šťastný konec, Návrat do Cold Mountain se k nim směle přiřadí, což filmu odpouštím.V neposlední řadě musím zmínit slova Ady která mě dostala: ''Umím o zemědělství mluvit latinsky,umím číst francouzsky,umím skvěle zašněrovat korzet -perfektně,můžu ti vyjmenovat největší evropské řeky, ale neptej se mě na jména řek v téhle zemi! Umím vyšívat, ale neumím přišít záplatu, umím aranžovat květiny, ale neumím je pěstovat!'' ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

No..... Vole. Sledovat tu hodinu a čtvrt Nicole Kidman, kterou nemám rád, a zarostlýho Jude Lawa, který tu nemá to svý klasický charisma a za celej film se vlastně neusměje, jo... to mě ani ve snu nenapadlo, jak dobrá bude finální hodina. A tak místo velký plochý romance přišel jeden z nejvíc top romantických filmů, co jsem kdy viděl. A jelikož se ze mě během vztahů stal tzv. "omylem expert" na extra vytříbený žánr moderní americký romantiky ve filmu, věřte mi, COLD MOUNTAIN je fajn :) Dávám skoro pět hvězd, má to v rukávu hned dvě moje další srdcovky - samozřejmě prostředí občanský války (a to tak že zajímavě) a hraje tam v ne úplně mini roli Jack "Georgia" White. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že ze začátku jsem si říkal, myslej tohle vážně, tímhle mě chtěj ohromit, že se jako do sebe zamilujou dva lidi dřív se stačím podrbat na koulích ? Pak je samozřejmě zlý osud od sebe odtrhne a já budu sledovat strastiplný život jeho a jí, ono to tak vlastně skutečně bylo, ale naštěstí tu byla výborná Anthonyho režie a doslova zářící herecký obsazení až jsem se divil jak velký hvězdy tady měly malý prostor, přitom Natálka tady zahrála na pětníku, ale nejlíp ze všech. Nejvíc si musela pošmáknout Renéé, ta měla výtečně napsanou postavu, Jude mě až tolik nepřesvědčil a ve společných scénch s Niki hrál druhou ligu. Když jsem chválil režii, tak řeknu i důvod, nebylo to za vynikající záběry a dobovou atmosféru, která mě velmi bavila, ale za to že mě umožnila souznít prakticky s libovolnou kladnou postavou, která se v příběhu objevila, tomu se říká kvalitní práce. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Co lepšího se u sledování epické romance může přihodit, než že ji zcela uvěříte? Prožívat srdcervoucí cestu v přetěžkých časech za láskou je u Cold Mountain tak snadné... Vynikající výprava i celá vizuální stránka, poetika, citlivé dávkování emocí a hlavně perfektní herecké výkony - plejáda slavných jmen zde opravdu není samoúčelná - to vše podkresluje velice podmanivý filmový zážitek. Členění na jednotlivé, ať už více či méně podstatné, úseky zavání možná epizodičností - teoreticky, ovšem v praxi se jedná o promyšlené dokreslování výsledného efektu v podobě přijatelného prodlužování hořké cesty nazpátek... Byť mám pár výhrad, například k příliš sladkému konci a také trošku nepřehledným akčním scénám v úvodu, tak musím připustit, že Cold Mountain se mě opravdu dotkl. 9/10 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Pro roli staré ženy v horách se nejdříve uvažovalo o Francis Kemp. (HellFire)
  • Pro režiséra Anthonyho Minghellu byla zásadní úvodní scéna bitvy u Petersburgu, což byla první válečná scéna jeho kariéry: "Přehrával jsem si ji jak v hlavě, tak v kanceláři, kde jsem si nechal postavit obrovský model kráteru. Měřil asi čtráct stop, se spoustou malých vojáčků... Pořád jsem ho obcházel, obhlížel a přemýšlel, kam umístím kamery, jak to budeme točit. Měl jsem hrozný strach, že to bude katastrofa, už proto, že jsem chtěl dosáhnout něčeho velmi zvláštního: Chtěl jsem z té bitvy udělat osobní moment - nestál jsem o objektivitu, nechtěl jsem, aby to kamera pozorovala, ale prožívala. (...) Když jsme ten kráter postavili na place, šel jsem se na něj podívat. Ocitl jsem se na jeho dně a díval se nahoru, kde postával nějaký technik či kdo, už nevím - a najednou si uvědomil, že si nehrajeme, že skutečně byla chvíle, kdy nad kráterem stáli muži a jiní se v něm tísnili jako sardinky v konzervě, že nebylo kam utéct a všude kolem někdo umíral. V té chvíli nebylo kam utéct a všude kolem někdo umíral. V té chvíli jsem zažil velmi intenzivní pocit kolektivní paměti a řekl jsem si: 'Bože, takdy zacházím s něčím, co je skutečné. Musím být velmi opatrný.' No, nakonec jsme bitvu točili jako úplně první věc, a přestože jsem po podobné scéně nikdy netoužil, musím říct, že jsem šťastný, že ji ve filmu mám, protože to byla vlemi těžká, ale také neobyčejně vzrušující a intenzivní záležitost." (NIRO)
  • Film byl sestříhán pomocí softwaru Final Cut Pro 3.0.2 společnosti Apple. (HellFire)

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama