Reklama

Reklama

Lidstvo: Příběh o nás všech

(seriál)
  • Česko Historie lidstva (více)

Epizody(12)

Obsahy(1)

V tomto našem seriálu se podíváme, co se skrývá za občas až příliš suchými historickými fakty; pořad nás seznámí nejen se jmény a daty, ale i s nebezpečími, bitvami, hrdinskými činy a vzrušujícími okamžiky. Ve dvanácti dílech dojdeme od první civilizace v Mezopotámii k objevení Ameriky. Moderní animace a vědecko-technologické pojetí umožní dnešnímu divákovi, aby si lépe představil, jak žili naši předkové, jaké byly jejich všední dny a každodenní zápasy, od vzniku a rozkvětu po pád nejslavnějších lidských společenství. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (21)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný dokumentární cyklus s bohatým doprovodným komentářem o historii lidstva od prvních sběračů v Africe až po získání svobody a volebních práv pro černošské obyvatelstvo na konci 20. stol. 80% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Těžištěm přínosu tohoto dokumentárního seriálu s významným podílem dramatických vkladů je jeho výpravnost. V ostatním - byť velmi systematicky - opakuje fakta známá všem hlubším zájemcům o historické vědy. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Naprosto mě to sice nepohltilo, ale uznávám, že to bylo dobré. Jde však spíše o to, že nikdo s podobným dokumentem nepřišel, takže není moc konkurence. ()

Mlle odpad!

všechny recenze uživatele

Těch zcela nesmyslných, absurdních faktů a nepravd je v seriálu tolik, že už by to stálo za apel na Českou televizi, aby pořad stáhla z vysílání, nebo jim uvěří  například školou povinní, kteří neměli dosud možnost seznámit se s reáliemi tohoto světa, a vytvoří si o konkrétních historických událostech chybné představy, které se potom těžko odbourávají… ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

V zásadě je to fajn, ale ten způsob provedení mě dost otravoval (klipové sekvence s chaotickou kamerou, vyjádření vojenských expertů navy seals, minimum prostoru pro odborníky z řad uznávaných archeologů, apod.). ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Čím blíže současnosti, tím méně zajímavé. Asi je to logické. Ale z mého pohledu seriál nejvíce sráží americká nabubřelost. Pramatka zemědělství je kráska z titulky časopisu, ale hlavně se projevuje tím, že když se konečně Severní Amerika osídlí, už ji téměř neopustíme. Seriálu chybí celosvětový nadhled, ale jinak obsahuje spoustu zajímavých informací, které pro mne byly nové. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lidstvo: Příběh nás všech je na jedné straně skutečně opakováním dávno známých faktů a historického vývoje lidstva. Na straně druhé se jedná ale o velmi zajímavé zestručnění. Častokrát slyšíme jména, která  nikde v učebnicích nenajdeme a přitom byli pro historii našeho vývoje nebo té či oné události důležití. K tomu se přidává výpravnost. Dokument je tvořen hranými scénami jak z historického filmu. A tak jediné, co mě zklamalo bylo, že poslední díl byl stručný až moc. Přeskočil celou škálu důležitých událostí, což je zajímavé hlavně proto, že předtím se věnoval leckterým, na nimiž by se dalo polemizovat, zda stály za zmínku. Od druhé světové války dokument vlastně poskákal dopředu velmi svižně. Celkově mě ale velmi bavil a líbil se mi. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Pokud bych sérii hodnotil zhruba do dvou třetin, byla by na hodnocení lepší, pak však ztrácí širší kontext a zaměřuje se značně na severní Ameriku a východní Asii... kontinentální Evropa tam vůbec není, takže je to "příběh o nás všech", pokud nejste Evropan, Afričan či ze západní Asie. Hodně série svádí ke srovnání s Dějiny světa (TV seriál) (2012) a v tomto tedy vítězí svým kvalitnějším zpracováním vizuálním i scénáristickým, ale také menším zavrhováním všeho "západního". No, na druhou stranu, ten idealistický pohled na zázrak nekonečného růstu, na dokonalost industriálního světa a podobně je také docela přehnaný. Nicméně vizuálně jde o velmi slušnou záležitost, která přinejmenším zpočátku nenudí a leckomu přinese i drobečky neznámých informací. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Znalost a průnik informací je jedna věc, schopnost předvést a předat je, toť věc druhá. Dokument bez prvního není dokument. Takže tam chválit není třeba, to je dnes už povinnost. Na druhou stranu předvedení se stalo tím, kde se láme chleba. A tady neustálým zesvětlováním obrazu, blikáním, chaosem v myšlenkách, doplňkovými rozhovory (které jsou naprosto! nadbytečné a kontraproduktivní),.. tvůrci diváka matou víc, než když by si byl dokument vůbec nepustil. Animace fajn, ale to je tak jediné. Opět se zde ukazuje, že Američané můžou být experti v kinematografii a mohou vědět obrovské množství informací, ale pomyslný "dokumentární trůn" pevně obsadila přinejmenším Evropa. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých historických epochách. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Na tomto dokumentárním seriálu je nejlepší to, že vám pomůže dát si do souvislostí věci, o kterých by vás třeba ani nenapadlo, že spolu souvisejí. Pochválit je potřeba i dobře typologicky zvolené herce pro hrané části. Pravěk se tu bere dost hopem, nejlepší jsou díly věnované starověku a středověku, naopak díly věnované novověké historii už mi přišly trochu slabší. ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Americký dokument - čili drahé kostýmy a záběry, ale historicky jen základní fakta a hodně opakování stejných záběrů a sdělení pořád dokola. ()

maxs 

všechny recenze uživatele

Vynikající průnik lidským poznáním a vývojem od batolecího věku až do dnešní dospělosti. Skvělé dobové ale i vývojové spojení zdánlivě nesouvisejících věcí, odhalování příčin a důsledků i tam, kde je běžný žák dějepisu nikdy nemůže nalézt. Až jsem si u seriálu kolikrát zželel, jak málo nás toho školní osnovy vlastně naučili a jak se nám proto dnešní svět obtížněji chápe. Historie včetně všech průkopnických objevů a vynálezů je zde naservírována opravdu dobře a snad až na poslední díl (11-12, který je výrazně americký) je natočen s velkým vyvážením a patřičnou neutralitou vypravěče. Nesnaží se nám předkládat své dojmy, ale nestranný komentář vývoje lidstva a jednotlivých národů i náboženství. Podle mě by tento seriál měl být zařazen do osnovy učiva na základní, popř. střední škole. Seriálu bych vytkl snad jen přílišnou jednoduchost a malost při popisování gigantických vojsk, střetů a vůbec, v době digitálních technologií bychom si zasloužili víc. Veškeré "mega" bitvy jsou dokreslovány pouze pár komparzisty v kulisovém prostředí, ty opravdu epické záběry např. milionové invazní armády Peršanů, nájezdy mongolských hord nebo boje prvního sjednotitele Číny zde prostě chybí.. Nutno zde ale podotknout, že se jedná o dokument, nikoliv o vysokonákladový projekt mající za cíl nabídnout tyto epické momenty věrohodně a v "plné palbě". Až na tato občasná zjednodušení je celý dokument jednoznačným přínosem pro pochopení jak důležitých individuálních objevů a činů, tak našich vlastních globálních dějin - dějin lidstva. ()

aadis 

všechny recenze uživatele

Od prvopočátku mi na tom seriálu něco nesedělo. Po 4. díle (Warriors) jsem přesvědčen o tom, že je to podprahové vnucování islámu do hlav všech diváků. Vše, co bylo vymyšleno a vynalezeno, vzešlo od arabů, zatímco křižáci jsou tady vykreslováni jako barbaři (zdůrazňuji, že jsem ateista) ()

Reklama

Reklama