Reklama

Reklama

Lidstvo: Příběh o nás všech

(seriál)
  • Česko Historie lidstva (více)

Epizody(12)

Obsahy(1)

V tomto našem seriálu se podíváme, co se skrývá za občas až příliš suchými historickými fakty; pořad nás seznámí nejen se jmény a daty, ale i s nebezpečími, bitvami, hrdinskými činy a vzrušujícími okamžiky. Ve dvanácti dílech dojdeme od první civilizace v Mezopotámii k objevení Ameriky. Moderní animace a vědecko-technologické pojetí umožní dnešnímu divákovi, aby si lépe představil, jak žili naši předkové, jaké byly jejich všední dny a každodenní zápasy, od vzniku a rozkvětu po pád nejslavnějších lidských společenství. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (21)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lidstvo: Příběh nás všech je na jedné straně skutečně opakováním dávno známých faktů a historického vývoje lidstva. Na straně druhé se jedná ale o velmi zajímavé zestručnění. Častokrát slyšíme jména, která  nikde v učebnicích nenajdeme a přitom byli pro historii našeho vývoje nebo té či oné události důležití. K tomu se přidává výpravnost. Dokument je tvořen hranými scénami jak z historického filmu. A tak jediné, co mě zklamalo bylo, že poslední díl byl stručný až moc. Přeskočil celou škálu důležitých událostí, což je zajímavé hlavně proto, že předtím se věnoval leckterým, na nimiž by se dalo polemizovat, zda stály za zmínku. Od druhé světové války dokument vlastně poskákal dopředu velmi svižně. Celkově mě ale velmi bavil a líbil se mi. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Čím blíže současnosti, tím méně zajímavé. Asi je to logické. Ale z mého pohledu seriál nejvíce sráží americká nabubřelost. Pramatka zemědělství je kráska z titulky časopisu, ale hlavně se projevuje tím, že když se konečně Severní Amerika osídlí, už ji téměř neopustíme. Seriálu chybí celosvětový nadhled, ale jinak obsahuje spoustu zajímavých informací, které pro mne byly nové. ()

Reklama

Mlle odpad!

všechny recenze uživatele

Těch zcela nesmyslných, absurdních faktů a nepravd je v seriálu tolik, že už by to stálo za apel na Českou televizi, aby pořad stáhla z vysílání, nebo jim uvěří  například školou povinní, kteří neměli dosud možnost seznámit se s reáliemi tohoto světa, a vytvoří si o konkrétních historických událostech chybné představy, které se potom těžko odbourávají… ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Na tomto dokumentárním seriálu je nejlepší to, že vám pomůže dát si do souvislostí věci, o kterých by vás třeba ani nenapadlo, že spolu souvisejí. Pochválit je potřeba i dobře typologicky zvolené herce pro hrané části. Pravěk se tu bere dost hopem, nejlepší jsou díly věnované starověku a středověku, naopak díly věnované novověké historii už mi přišly trochu slabší. ()

maxs 

všechny recenze uživatele

Vynikající průnik lidským poznáním a vývojem od batolecího věku až do dnešní dospělosti. Skvělé dobové ale i vývojové spojení zdánlivě nesouvisejících věcí, odhalování příčin a důsledků i tam, kde je běžný žák dějepisu nikdy nemůže nalézt. Až jsem si u seriálu kolikrát zželel, jak málo nás toho školní osnovy vlastně naučili a jak se nám proto dnešní svět obtížněji chápe. Historie včetně všech průkopnických objevů a vynálezů je zde naservírována opravdu dobře a snad až na poslední díl (11-12, který je výrazně americký) je natočen s velkým vyvážením a patřičnou neutralitou vypravěče. Nesnaží se nám předkládat své dojmy, ale nestranný komentář vývoje lidstva a jednotlivých národů i náboženství. Podle mě by tento seriál měl být zařazen do osnovy učiva na základní, popř. střední škole. Seriálu bych vytkl snad jen přílišnou jednoduchost a malost při popisování gigantických vojsk, střetů a vůbec, v době digitálních technologií bychom si zasloužili víc. Veškeré "mega" bitvy jsou dokreslovány pouze pár komparzisty v kulisovém prostředí, ty opravdu epické záběry např. milionové invazní armády Peršanů, nájezdy mongolských hord nebo boje prvního sjednotitele Číny zde prostě chybí.. Nutno zde ale podotknout, že se jedná o dokument, nikoliv o vysokonákladový projekt mající za cíl nabídnout tyto epické momenty věrohodně a v "plné palbě". Až na tato občasná zjednodušení je celý dokument jednoznačným přínosem pro pochopení jak důležitých individuálních objevů a činů, tak našich vlastních globálních dějin - dějin lidstva. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama