Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 4
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 4

Recenze (138)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Spočiatku mi veľmi vadilo, že to nezobral Stone od začiatku osídľovania Ameriky, že sa vyhol pozadiu zvolenia Kennedyho za prezidenta, či jehi prejavu, či akýmkoľvek prepojeniam na finančný sektor, na tých 85 najbohatších, ktorí majú mať majetok ako 3,5 miliardy ľudí, prípadne na ľudí, ktorí môžu ovládať celý systém a byť ešte viac na vrchole. Tým sa však venujú iné dokumenty, ktoré spájajú dosť nedôveryhodné či ťažko overiteľné informácie a tak som clekom rád, že Stone zvolil cestu ľahko overiteľných faktov, aby ukázal smerovanie nielen USA, ale aj tohto sveta. Môže mu byť vyčítané určité ľahkovážne zobrazenie zvyšku sveta, či ľavicových systémov, no tu išlo hlavne o USA a poukázanie na zamlčovanú pravdu, taktiež prvý diel sa dá vnímať ako celkom slabší, aspoň ja som ho tak vnímal, no plný počet hviezd si tento seriál zaslúži a rozhodne ho odporúčam. Na mňa to pôsobilo až desivo. Môžte to brať ako alternatívny výklad, no je zrejme tvrdý pohľad na ďalšie impérium, ktoré pomyselný blahobyt a moc zabezpečilo nielen pár vyvoleným, ale hlavne to dosiahlo cez vojny, tajné programy, manipulácie a rozpínavosť. O slobode, demokracii, či ušlachtilých záujmoch sa nedá hovoriť. Stone poodhalil ilúziu a dal návod k zamysleniu. Určite to chce od neho dávku odvahy venovať svoj život boju s klamstvami, prípadne ponúkať iný pohľad, určite mnohokrát zakopol, no radšej ako byť politicky korektný populista, ktorý by bol zbabelý sa postaviť väčšine. Teda podľa mňa, aj keby za vecami bolo niečo viac, tak by podľa mňa pomohlo, keby sa z tohto ľudia poučili. Škoda, že ľudí viac zaujímajú zábavné a životu nepodstatné rozprávky a ilúzie, ktoré ich držia ďaleko od skutočnej rozprávky. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než plným počtem, přestože jsem se snažila být při hodnocení seriálu kritická. Všechny, které zajímá politika, zvláště mezinárodní, Stoneovo Desatero pravděpodobně nadchne jako mně. Shlédla jsem všech 10 dílů a nenašla demagogii ani manipulaci, tak časté v převážné většině dnešních médií. Pouze fakta a souvislosti. Kompletní historie americké politiky za posledních 80 let, její vliv na samotné Američany i na zbytek světa. Závěrem bych ráda připomněla Voltairův citát z 18. století, který se objevuje v posledním díle o éře teroru - "Ti, kteří vás nutí věřit nesmyslům, vás jednou budou nutit páchat zvěrstva." - Pamatujte na to vždy, když budete pročítat noviny či sledovat televizi. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone a objektivní historický dokument? První díly poměrně slušné, ale čím více se blíží k současnosti, tím mám silnější pocit, že to celé natočil "ňákej levičák".. A TAKY ŽE JO!!! Kdyby si Stone odpustil ty svoje skryté levicové agitace, tak by to bylo mnohem lepší, ale tak by to mohl kdokoli. O neznámé dějiny se nejedná, celé je to opět Stoneova reklama na své názory na USA. Kontroverzní dokumenty nejsou zrovna něco co by mě bralo.. a taky mě nebere Stone. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Grandiózny a rozhodne najvýznamnejší Stoneov dokumentárny počin. K niečomu podobnému prakticky smeroval celý život a musí to byť pre tvorcu i fanúšikov obrovským zadosťučinením. Nijaké hovoriace hlavy, iba dobové zábery, super muzika, Oliverova plynulá narácia a príbeh o zasľúbenej zemi... Stoneov veľký triumf! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Obecně se jedná o Stoneův monolog na daná témata, který je podložený dobovými záběry ze všech možných, známých i neznámých, zdrojů. 1. II. Světová válka + 2. Roosevelt, Truman a Wallace - pěkně ucelený průřez průběhem WWII. Zjevné levičácké tendence v podobě vyzvedávání sovětského utrpení a zásluh při ignoraci Spojenců. Dá se souhlasit. 90% 3. Bomba - vynikající díl, popisující zvěrstva konvenčního bombardování, šance US na invazi do Japonska, japonské podmínky kapitulace, pohnutky k použití jaderných zbraní a hlavně poukazuje na mýtus, který říká, že právě použití jaderných zbraní ukončilo WWII. 100% 4. Studená válka - Marshallův plán, Berlín, nástup komunismu v Evropě a ve světě. Opět je hojně skloňován Henry Wallace a jeho "komunisti" v USA vs. antisovětská propaganda. 85% 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět - nové garnitury (Eik vs. Chruščov), závody ve zbrojení, Korea, Írán. 75% 6. J.F.K. k okraji propasti - díl se skoro vůbec nezabývá zavražděním JFK, tomu se Stone věnoval plně zde. Díl pojednává především o Kubánské krizi, Kennedyho odlišném (čti demokratickém, pro republikány levičáckém, pro fanatiky komunistickém) pohledu na svět a Studenou válku, jeho vztahu s Chruščovem. 100% 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny - válka ve Vietnamu, okamžité otočení Johnsona po Kennedyho smrti, zvěrstva Američanů ve Vietnamu za Nixona, přehledově tajné operace CIA při převratech všude ve světě. Nazval bych to bojem o sféry vlivu. 100% 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice - hvězdné války, SALT, Afgánistán, sbližování. 85% 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád - pád SSSR, Perský záliv, rozšiřování NATO v Evropě 80% 10. Bush & Obama-Věk teroru - to už všichni známe + současná orientace USA na Pacifik vs. China 80% Celkové jde o dokument stojící si za svým názvem. Stone jde zdánlivě proti proudu a známým, někdy propagandisticky lživým proudům. Super cyklus. 90% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama