Reklama

Reklama

Tady a potom

  • Švédsko Efterskalv (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když se John po propuštění z vězení vrací domů ke svému otci a mladšímu bratrovi, těší se na nový začátek. V rodném městě mu ale jeho zločin nebyl zapomenut ani odpuštěn. Mladíkova přítomnost vzbuzuje jen ty nejhorší reakce a strnulá atmosféra zdánlivého klidu se postupně mění v pomstychtivý lynč. John, zrazený svými přáteli i lidmi, které miluje, začne ztrácet naději a agrese, která ho předtím dostala za mříže, v něm opět pozvolna narůstá. A protože nemůže uniknout stínům své minulosti, rozhodne se jim postavit. (Cinemax)

(více)

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už to Skandinávci udělali zase! Zase jsem se setkal s námětem, kterej diváka uvádí do deprese a ještě k tomu představuje hlavní postavu, která, ač jsem ji myšlenkami tlačil sebevíc, se k nějakým vyjádřením emocí a pocitů vůbec nemá, čímž film vytváří ještě daleko více depresivnějším a neúnosnějším. Na druhou stranu, to je přesně ten důvod, proč mám Skandinávské filmy tak rád. Udržují v absolutním napětí až do samotných titulků. Jen s tím problémem, že v případě tohoto filmu nedošlo vůbec k ničemu, co by nám, divákům, alespoň trošku osvětlilo záměr toho kluka k tomu, co udělal. Stejně tak vlastně doteď nevíme, co se mu honilo hlavou a to i přesto, že se jednalo o naprosto ultimátní herecký výkon. Teď akorát zase budu sedět, koukat do šedivé oblohy, nutit ji ke sněhu a rozjímat nad tímhle psychologickým rozborem, který nelze pochopit. Pouze ho přijmout. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Trailer ve mě vyvolal očekávání trochu jiného filmu, než jsem nakonec dostal. Informace o hlavní postavě a o tom, co se v minulosti stalo, jsou zde podávány hodně kuse a po částech, film proto diváka dlouho ponechává v napětí. To nakonec nepoleví ani v samotném otevřeném závěru, který nabízí mnoho možností, jak by příběh mohl pokračovat. Technická stránka filmu je vcelku slušná a naplňuje představu typického severského filmu, na jaké jsme z poslední doby zvyklí. Dobře zvládnutou formu zde ovšem v mých očích přebíjí obsah, v němž režisér podle mě podsouvá divákovi svoje sympatie k postavě Johna. Tím se podle mě pouští na tenký led, na němž se já osobně necítím kompetentní pohybovat - téma filmu je podle mě spíš materiál pro právníky a psychology, než pro někoho, kdo by Johnovi za jeho čin přál trest smrti (většinový názor o adekvátní spravedlnosti - oko za oko). Záměrně zde o filmu píšu hodně vágně, protože zde nechci spoilerovat. Máte-li podobné severské depky v oblibě a nezaleknete se vážného tématu, pak je to film přesně pro vás. Dá se o něm dlouze přemýšlet a dlouho ho rozebírat ze všech stran. Za mě nakonec spíše rozporuplný dojem a 3 hvězdy - mj. i proto, že mi v tomto filmu docela hodně vadila kamera, která si často od snímaného děje držela až nechopitetelně velkou vzdálenost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skandinávské odnikud nikam. 1) Film spočívá v tom, že z různých náznaků se dozvídáme, co vlastně chlapec, po dvou letech propuštěný z vězení, udělal. Když to pak víme, nijak nás získané poznání neuspokojí, protože netušíme motiv ani konkrétní okolnosti. 2) I děj sám má natolik otevřený konec, že bych dílo spíše označil za film bez pointy. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

RIFF 2015. Z tohohle tématu se dalo vyždímat víc. Vývoj událostí se sice dal tak nějak čekat, ale místo nějaké větší sondy do osobnosti hlavního aktéra či jeho spolužáků se díváme na dlouhé záběry, kde jede autem nebo na motorce, jak si jeho otec myje ruce apod. Film se zabývá zbytečnostmi, a to podstatné zůstává dost zamlženo. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Cinemax má asi sponzorskú dohodu s celosvetovou asociáciou psychiatrov, lebo sa úspešne snaží zvýšiť predaj antidepresív. Ty vole, zas ďalšia megadepka! Prečo ja hlupák stále verím, že tam pôjde dobrý film? ()

campix 

všechny recenze uživatele

[Scope 100 - 2015] Další severská depka, přesně tak jak to seveřané umí a v poslední době to dokazují neustálým přívalem kvalitních filmů. The Here After je pozvolna plynoucím znepokojivým dramatem, který vypráví příběh mladíka, který provedl něco strašlivého a vrací se ze zařízení pro mladé delikventy. Otázkou je, co se vlastně stalo? A jak na to přistoupí ostatní obyvatelé a hlavně spolužáci? Po celou dobu vlastně nevíte ke komu se přiklonit, protože nevíte co se stalo a ani finále Vám v tom moc nepomůže. Chybí zde taková ta katarze děje a trošku větší ohled na diváka. Zajímavý počin, ale bohužel nedotažený do konce. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

60-70% ... Mladý chalan spáchal závažný zločin, ktorý si odsedel v nápravnom centre. Teraz sa vracia naspäť domov k svojmu tatkovi a chcel by začať odznova, no ľudia v jeho okolí majú iné plány. Veľmi ťažká téma. Každý si zaslúži druhú šancu, no je dôležité ako a kde si ju zaslúži. Keď sa ľudia mstia zločincom, tak nie sú o nič lepší ako tí, čo zločiny spáchali. Samotný film nebol úplne dotiahnutý do konca podľa mojich predstáv, ničmenej emócie boli na správnom mieste. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Severský cit pro sociálně-psychologický rozbor znova zabodoval. Možná škoda, že se Here After přeci jenom soustředí výhradně na sociálně-psychologické důsledky, ne na příčiny. I tak je to nejenom emocionálně ošéfované, ale povedlo se skvěle zachytit i tu logiku přístupu jednotlivých lidí. Režisér von Horn se prostě pokusil znázornit stigma mladého vraha (ačkoliv si nebere na paškál jeho vinu) a udělal to báječně, včetně minimalisticky řešené kamery. Ta všechno zabírá s odstupem, a vyjadřuje tak uzavřenost hlavní postavy i přístup, který k ní ostatní volí tzv. "zpoza rohu". Za vyzdvihnutí určitě stojí i dominantní zvuk. Švédskej hon. ()

kuckaAFC 

všechny recenze uživatele

Tento film mě příliš nezaujal, některé režisérovy indície vycházejí spíše do prázdna. Na podobné téma si raději pusťte jiný severský kousek - Špatnou výchovu. Hlavní postava mladého vraha je ale zahrána, zde bych se nebál přívlastku, opravdu mrazivě. 40% ()

Dejvi21 

všechny recenze uživatele

Ať chceme, nebo ne, některé věci nejdou vzít zpět a druhá šance pak vlastně nic neznamená. Přes své nesporné kvality má u mě Tady a potom příliš mnoho nedostatků na to, aby to bylo na víc než 3*. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že nakonec nepřišla nějaká katarze, ale asi by to bylo stejně falešné. Žít se musí dál... Mimochodem - skvělý plakát! ()

fola 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tomto filmu bylo podávání informací o důvodech chování komunity vůči hlavní postavě. Základem k nejlepšímu prožití snímku je tudíž: nic o něm nezjišťovat a sledovat projekci s naprosto čistou hlavou (což nebyl můj případ) :( Dějově by se dal přirovnat k Vinterbergovu filmu Jagten, kde ovšem hlavní postava je v tom tak nějak nevinně což se u postavy Johna zrovna říct nedá. Proto si k němu nejde najít cestu a člověk to celé sleduje celkem bez zaujetí. Vzhledem k ročníku narození (1983) se vyplatí tohoto režiséra pečlivě sledovat, na debut dobrý. ()

tenista57 

všechny recenze uživatele

Taky dávám jen 3 hvězdičky v podstatě za to, že téma je možná trochu naivní v tom, že otec svého nezletilého vraha dá do stejné školy, kam chodil před vykonáním zločinu a čeká, že to nějak dopadne. Existují snad i školy s internáty i ve Švédsku ve velkých anonymních městech, kam mohl otec svého syna po odpykání dvouletého trestu přihlásit, ne? ()

Reklama

Reklama