Reklama

Reklama

Luxo junior

  • USA Luxo Jr.
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
USA, 1986, 2 min

Lampička najde míč na hraní a zažívá s ním spoustu legrace, dokud míček nepraskne. Když už si starší Luxo začne myslet, že si dá jeho dítě na chvíli pohov, Luxo junior najde další míč – desetkrát větší. (HBO Europe)

Recenze (150)

LeoH 

všechny recenze uživatele

A najednou víte, co si stolní lampička myslí, aniž by musela promluvit nebo dělat grimasy přimalovaným ksichtejčkem, víte to jen z pohybů, kterých by technicky vzato byla schopná reálná lampička z vašeho stolu, a plechového vrzání, které by přitom klidně mohla vydávat. A to je mnohem víc než precizně spočítané světelné odrazy a fyzikální modely, to je podstata skutečného pixařího kouzla. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než předešlý pixarovský kraťas André a včela. Musím uznat zajímavý a zároveň jednoduchý nápad na námět. Je to skoro prakticky o ničem a zároveň ne. Obsadit lampy do "hlavních rolí" bylo dobrá idea ... vlastně samotné symboly pixarovského motta. Chvílemi lampy vypadaly spíše jako "z masa a kostí" než z kovu - viz skleslá a smutná lampa ... to se jen tak nevidí. ()

Reklama

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem s Otcem chodil za jedním pánem. Ten pán měl ve své kanceláři stolní lampu, která mě při každé návštěvě neuvěřitelně fascinovala - jak konstrukcí tak všestranností pohybu. Moc dobře si vzpomínám na ten zvuk natahujících se pružinek i občasného vrznutí čepu. Byla to přesně taková stolní lampa jako v tomto animovaném krátkometrážním filmečku. Luxo Jr. mě nedostal na kolena pouze proto, že jeho tvůrci dokázali vdechnout duši obyčejné stolní lampě, ale také proto, že oprášil hodně staré vzpomínky. ()

LaVolpe 

všechny recenze uživatele

8/10 Komu by roku 1986 napadlo, že jedna z týchto dvoch lampičiek, čo tu je možné vidieť, bude známa po celom svete ako symbol mimoriadne kvalitného animátorského štúdia? Asi nikomu... K samotnej krátkej animácii: Pixar už v tomto čase dokázal v divákovi vytvoriť pocit empatie k neživým predmetom a veľmi tomu pomohla, podľa môjho názoru, aj hudba a zvukové efekty. Ľudia od Pixar-u sú do dnešného dňa známi ako majstri v evokácii množstva emócii, čo divák dokáže cítiť. Neuveriteľná robota! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Pixar tímhle určitě udělal revoluční film. Kdo jiný by taky v roce 1986 uměl s počítačovou technikou něco takového? A navíc (jako tradičně) to Pixar okořenil bezva grafikou (na tu dobu!) a vůbec celé zpracování je více než povedené. Příběh jako ze života. Jenže přese všechno, viděla jsem to jako čtvrtý krátký animák od Pixaru a líbil se mi zatím nejméně, proto musím jít oproti ostatním filmům s hodnocením o deset procent níže. Ale to nic nemění na tom, že celkově je to film fajn. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (17)

  • První počítačově animovaný krátký film nominovaný na cenu Academy Award. (HappySmile)
  • Důvodem, proč má tento snímek černé pozadí, je ten, že v té době Pixar ještě neměl na pořádné pozadí dostačující hardware. (PaTeXx)
  • Skákající lampa, která je logem studia Pixar, pochází právě z tohoto krátkometrážního snímku. (Timak)

Reklama

Reklama