Reklama

Reklama

Běžci

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Několik lidí na cestě do bezpečí – reálný příběh z blízké budoucnosti.  Po celosvětovém kolapsu civilizovaného světa zůstává část území Evropy neobyvatelná. Lidé tvoří malé skupinky, přežívající v bezpečných zónách, oddělených od sebe pásy země, na kterých už nikým neovládaná vojenská technika vytváří smrtelně nebezpečné „pasti“. Jediní, kteří dokážou přejít nebezpečná území jsou „běžci“. Na jednom z nich závisí osud několika lidí, kteří se rozhodli najít bezpečné místo pro nový život.
Tento film je postapokalyptickou science fiction s mimořádně sugestivní atmosférou. Autenticky zobrazuje obavy i naděje současného středoevropana a ukazuje možné (a bohužel i poměrně pravděpodobné) důsledky současného civilizačního a politického vývoje západní společnosti – ukazuje to, co si nepřipouštíme, co jen tušíme jako nejasnou obavu někde v pozadí naší mysli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené postapo s k tomuto tématu správnou atmosférou. Martin Hofmann výborný jako běžec Moucha. Eliška Křenková jako Petka je správně protivná. I když tento film má i jiné drobné mouchy, tak mi svět běžců a  hlídačů líbil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické vízie sveta majú jednu divácku nevýhodu. Ak sa jedná o film, kde skupinka ľudí hodinu a pol niekde ide, tak sa často stáva, že výplňou tohoto chodenia sú nie príliš dramaticky natočené sekvencie. Skupina je tak iba na chvíľu zdržaná nejakým problémom a ide sa ďalej. Je pritom jedno, či sa jedná o veľkoprodukciu typu Cesta, alebo český televízny film. Alebo aj hlavný inšpiračný zdroj, Konec srpna v hotelu Ozon. Máme tu však niečo, čo sme mysleli, že nie je v tunajších podmienkach možné natočiť. Takže buďme radi aj za pokusy, nabudúce to už možno bude plnohodnotné a myšlienkovo podnetné sci-fi, kde nebude všetko predvídateľné a niekto sa odváži vložiť do projektu viac peňazí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře, málo peněz, levná produkce a žádné triky. Všechno nejspíš natočeno za 14 dní na první dobré klapky. Otázkou pak je, jak film hodnotit. Jako čistou amatérštinu, nebo pokus o větší sdělení? Jakože ten pokus tam jasně je cítit, na druhou stranu je poněkud neujasněné, co chtěli tvůrci přesně říci. Nejsou zde přesně dána pravidla, mantinely a hranice. Člověk si tedy poskládá, že jsme v nějaké postapo situaci, kdy jsou nějaké pasti (a možná že nejsou a jde jen o způsob, jak se vyrovnat s lidskou bestialitou a zvířeckostí při válkách), kdy krajinou mezi pastmi probíhají běžci, někteří lidé běžce zabíjejí, protože se jich bojí nebo je chtějí okrást (a dost možná je to právě naopak, třeba běžci sami zabíjejí rekruty?), dokonce se zachovala nějaká města, kde vše funguje (wtf?), ryby jsou otrávené radiací, přitom obilí roste, a co se týče kosmu, ten je zapomenutou pohádkou, podobně jako znalost jiných ras. Fajn. A nyní nejsou pasti, a lidi by mohli běhat po krajině a dělat vše. Myšlenka. Jak říkám, třeba zajímavá, jen prostě bezbřehá, protože bez těch jasně daných mantinelů. V téhle krajině se mohlo stát cokoliv, a pořád by se dalo nějak intelektuálně vysvětlit. Lokace byly tak půl na půl, podobně herecky. Filtry mi vadí u většiny filmů, kde nemají co dělat. Tady naštěstí hrají trochu roli ve chvíli závěrečné scény, kdy se jakože zvedly ty růžové brýle a svět je najednou reálný. Ale jak říkám, myšlenky jsou zde jen tak nahozené a chybí hlubší vhled, jejich podrobnější rozvinutí, dotažení. ()

snaked odpad!

všechny recenze uživatele

* za některé záběry. Ne, tak pardon... Ten závěr to opravdu zabil + když vidím to šílené nadhodnocení od zdejších uživatelů, tak nemůžu dát ani tu jednu hvězdu. Tohle bylo tak špatné. Předstírání na entou. Příběh ?!?!, herci HRAJÍ, že se člověk směje, ale spíš je to k pláči. "Tento film je postapokalyptickou science fiction s mimořádně sugestivní atmosférou." haha... Když se v celém filmu jen o něčem mluví a to něco není ukázáno, tak by to muselo být opravdu dobře zahrané, aby tahle konverzačka fungovala. Ale uvěřitelné to opravdu není. Čtyř- a pětihvězdičkovým hodnotitelům (i pokud jsou členy štábu Běžců) doporučuju pustit si Tarkovského Stalkera. Běžci metají odkazy na leccos, ale je to naprosto vyprázdněný film. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výprava výrazně pokulhává, ale i s tím málem se tvůrcům podařilo natočit na české poměry hodně zajímavý film. Postapo scifi? To si fakt nechám líbit. Práce s tajemnou atmosférou a tak trochu paranoiou je skvělá, stejně tak hlavní myšlenka filmu, která by si i zasloužila rozvést. Film hodně pracuje se záběry na ryze českou krajinu v potemnělém hávu a líbily se mi všemožné hrátky s kamerou. Za zmínku určitě ještě stojí slušná bojová choreografie (resp. nepůsobí směšně). Co se týče hereckých výkonů, ty jsou (jak je u našich filmů zvykem) trochu toporné a ty české kostrbaté dialogy jednoduše nepůsobí moc uvěřitelně. Každopádně krok správným směrem, za mě palec nahoru! ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemné překvapení. Mohu dát jen palec nahoru. Chvílemi sem si připadal, že koukám na americký post-katastrofický film. 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za to, že to nebyla úplná katastrofa a je to jeden z (momentálně) posledních českých pokusů o sci-fi, hodně slabé 3*. Nějakou atmosféru to místy má, některé lokace ujdou a ani ten námět by nebyl k zahození - jen má nelogičnosti (To fakt ještě jsou NORMÁLNĚ fungující města? Kde ti borci sháněli jídlo? A jak dlouho je od toho kolapsu, že ani nepoznají jinou rasu? atd.) a není pořádně domyšlený. Herecky to za moc nestojí a že by to mělo aspoň jednu sympatickou postavu se taky říct nedá. Taky to působí poměrně lacině a nějaká hlubší myšlenka z toho taky nevypadne, spíš jsou jen lehce naznačené. Fakt, nebýt to český pokus o sci-fi, víc jak 2* nedám. Takhle to je na hodně, hodně slabé 3*. Ale když koukám, co jiného pan režisér ještě natočil, je to jeho nejlepší počin, bohužel. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Žiadny zázrak, ale na domáce pomery a realizačné možnosti veľmi slušné... Môže tu byť otázka, načo vôbec niečo také točiť, aký je zmysel takého filmu okrem jeho samotnej existencie, ale keď už, tak určite bez hanby ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Někomu to možná nemusí vyhovovat, ale já tento film vidím jako velmi příjemné zpestření jednotvárné české produkce. Z tohoto ranku mne napadá mnohem lepší film Poslední přesun, ale tohle taky není marné. 75% ()

sator 

všechny recenze uživatele

scénář: Michal Belšán (přidal jsem) Zakuklenec  (Duy Tran Bao) nosí plynovou masku vyrobenou v sovětském svaze v roce 1983. Masku používali zejména příslušníci raketových jednotek. Toho závěru je škoda pro mne by bylo silnější "a co když to nikdy neexistovalo"... ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Není to úplně nejlépe zahrané ani napsané, ale na tu (českou) bídu to ještě celkem šlo. Drtit to odpadem by bylo nespravedlivé. 50% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Krásne slnkom zaliate lány obilia sa vymykajú mojej predstave postapokalyptickej budúcnosti. Rovnako aj sci-fi film celkom bez sci-fi prvkov alebo aspoň ich náznakov. Len čistá konverzačka bez akéhokoľvek zmyslu a od odpadu ho delí len náznak atmosféry, ktorý sa občas podarilo vykúzliť. Inak zážitok nulový. –––– Viděl jsem lidi rozdrcený na padrť. Nezbylo nic než prach. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně muziky - a ejhle, na české poměry se vylouplo zajímavé, netradiční a nečekaně koukatelné (alespoň pro mě) sci-fi, které funguje i po té psychologické stránce. Ač jsem k němu z počátku přistupovala dosti nedůvěřivě a s despektem, musím konstatovat že jsem ráda že jsem se překonala a vydržela, protože film se docela zajímavě "rozjel" a "musela" jsem ho nakonec i dokoukat. Chvílema zajímavé záběry a hezký výběr krajiny. Chybky to samozřejmě má a chce to kapku shovívavosti. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Na domácí poměry se jedná o docela povedené, nízkorozpočtové, postapokaliptické, road movie. Atmosféra je tajemná a v tom amatérském zpracování se ukrývá určitá věrohodnost příběhu. Já se výborně bavil, ale chtělo to asi delší stopáž, aby člověk nahlédl více pod pokličku děje i příběhu a pronikl hlouběji do postav. Pořád jsem byl tak nějak na 4*, ale ten konec mě nijak nenadchnul a po závěrečných titulcích mi zůstala v hlavě jen spousta nezodpovězených otázek. Za podívání to ale určitě stojí! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Oceňuju snahu natočit v našich podmínkách postapokalyptickej film, ovšem to je asi tak všechno. Působí to lacině, amatérsky, dialogy jsou nepřirozený, hloupý a i ty herecký výkony stojí za prd. A největším vrcholem všeho je, že čekáte do konce na nějaký rozuzlení a dostanete... no tušíte asi co. P.S.: Pár záběrů slušných, ale jen pár. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o české sci-fi si to zaslouží aspoň jednu hvězdičku. Ještě by to chtělo dobrý horor, na který Češi tak nějak nemají buňky. ()

Reklama

Reklama