Reklama

Reklama

Běžci

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Několik lidí na cestě do bezpečí – reálný příběh z blízké budoucnosti.  Po celosvětovém kolapsu civilizovaného světa zůstává část území Evropy neobyvatelná. Lidé tvoří malé skupinky, přežívající v bezpečných zónách, oddělených od sebe pásy země, na kterých už nikým neovládaná vojenská technika vytváří smrtelně nebezpečné „pasti“. Jediní, kteří dokážou přejít nebezpečná území jsou „běžci“. Na jednom z nich závisí osud několika lidí, kteří se rozhodli najít bezpečné místo pro nový život.
Tento film je postapokalyptickou science fiction s mimořádně sugestivní atmosférou. Autenticky zobrazuje obavy i naděje současného středoevropana a ukazuje možné (a bohužel i poměrně pravděpodobné) důsledky současného civilizačního a politického vývoje západní společnosti – ukazuje to, co si nepřipouštíme, co jen tušíme jako nejasnou obavu někde v pozadí naší mysli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (43)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Oceňuju snahu natočit v našich podmínkách postapokalyptickej film, ovšem to je asi tak všechno. Působí to lacině, amatérsky, dialogy jsou nepřirozený, hloupý a i ty herecký výkony stojí za prd. A největším vrcholem všeho je, že čekáte do konce na nějaký rozuzlení a dostanete... no tušíte asi co. P.S.: Pár záběrů slušných, ale jen pár. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické vízie sveta majú jednu divácku nevýhodu. Ak sa jedná o film, kde skupinka ľudí hodinu a pol niekde ide, tak sa často stáva, že výplňou tohoto chodenia sú nie príliš dramaticky natočené sekvencie. Skupina je tak iba na chvíľu zdržaná nejakým problémom a ide sa ďalej. Je pritom jedno, či sa jedná o veľkoprodukciu typu Cesta, alebo český televízny film. Alebo aj hlavný inšpiračný zdroj, Konec srpna v hotelu Ozon. Máme tu však niečo, čo sme mysleli, že nie je v tunajších podmienkach možné natočiť. Takže buďme radi aj za pokusy, nabudúce to už možno bude plnohodnotné a myšlienkovo podnetné sci-fi, kde nebude všetko predvídateľné a niekto sa odváži vložiť do projektu viac peňazí. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické sci-fi jako žánr mám rád, ale v českých podmínkách mi to přijde vždycky přitažené za vlasy. Nicméně tenhle film pár pozitiv má: 1) Příběh není úplně hloupý 2) obsazení perfektní 3) výkon Martina Hofmanna ale celé to samozřejmě sráží laciná výprava. Ale já oceňuji snahu a odvahu pustit se do daného žánru. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně muziky - a ejhle, na české poměry se vylouplo zajímavé, netradiční a nečekaně koukatelné (alespoň pro mě) sci-fi, které funguje i po té psychologické stránce. Ač jsem k němu z počátku přistupovala dosti nedůvěřivě a s despektem, musím konstatovat že jsem ráda že jsem se překonala a vydržela, protože film se docela zajímavě "rozjel" a "musela" jsem ho nakonec i dokoukat. Chvílema zajímavé záběry a hezký výběr krajiny. Chybky to samozřejmě má a chce to kapku shovívavosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře, málo peněz, levná produkce a žádné triky. Všechno nejspíš natočeno za 14 dní na první dobré klapky. Otázkou pak je, jak film hodnotit. Jako čistou amatérštinu, nebo pokus o větší sdělení? Jakože ten pokus tam jasně je cítit, na druhou stranu je poněkud neujasněné, co chtěli tvůrci přesně říci. Nejsou zde přesně dána pravidla, mantinely a hranice. Člověk si tedy poskládá, že jsme v nějaké postapo situaci, kdy jsou nějaké pasti (a možná že nejsou a jde jen o způsob, jak se vyrovnat s lidskou bestialitou a zvířeckostí při válkách), kdy krajinou mezi pastmi probíhají běžci, někteří lidé běžce zabíjejí, protože se jich bojí nebo je chtějí okrást (a dost možná je to právě naopak, třeba běžci sami zabíjejí rekruty?), dokonce se zachovala nějaká města, kde vše funguje (wtf?), ryby jsou otrávené radiací, přitom obilí roste, a co se týče kosmu, ten je zapomenutou pohádkou, podobně jako znalost jiných ras. Fajn. A nyní nejsou pasti, a lidi by mohli běhat po krajině a dělat vše. Myšlenka. Jak říkám, třeba zajímavá, jen prostě bezbřehá, protože bez těch jasně daných mantinelů. V téhle krajině se mohlo stát cokoliv, a pořád by se dalo nějak intelektuálně vysvětlit. Lokace byly tak půl na půl, podobně herecky. Filtry mi vadí u většiny filmů, kde nemají co dělat. Tady naštěstí hrají trochu roli ve chvíli závěrečné scény, kdy se jakože zvedly ty růžové brýle a svět je najednou reálný. Ale jak říkám, myšlenky jsou zde jen tak nahozené a chybí hlubší vhled, jejich podrobnější rozvinutí, dotažení. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Zakuklenec (Duy Tran Bao) nosí plynovou masku vyrobenou v Sovětském svazu v roce 1983. Masku používali zejména příslušníci raketových jednotek. (sator)

Reklama

Reklama