Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je zvyklý bez skrupulí každým manipulovat a vždy dosáhnout svého. Jenže na večírku v klubu se nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem - Ivanem Mullerem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je přibližně sedm miliónů eur. Lambert vsadil všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhnul se, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb... Kandidát zobrazuje, co se na politické scéně děje nebo velmi lehce udát může. Je cynickou analýzou společnosti, která se nechá manipulovat bohatými a mocnými. Ti, kteří tahají za nitky, vytvářejí svět, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a iluzí či dobrem a zlem. (Bioscop)

(více)

Recenze (409)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem věřil v netradiční a kvalitní žánrový odklon Českého či Slovenského filmu někam jinam. Bohužel nekoná se. Není to úplně špatný, ale něco tomu prostě chybí a je to nedotaženo. Takže solidní pokus, nicméně bohužel zůstalo to jen u pokusu. Víc z toho vyždímáno nebylo.45% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kámoš Big Bear filmu dosť naložil a tak som sa rozhodol pristupovať s odstupom a čakať, či si ma film získa. Musím otvorene povedať, že ma film milo prekvapil. Moderný prístup, strih, dobrá hudba ladiaca s atmosférou a konečne dialógy pri ktorých nemusím od hanby prevracať oči. Oceňujem i to, že nikto nepretlačil nejakú trápnu posteľovú scénu, ako je to posledné roky zvykom. Herci zahrali výborne, zvlášť I. Majeský, ktorého seriálové polohy neznášam, predviedol slušný výkon. M. Hilmerová stále pekná a talentovaná a nejaký zlý herecký výkon som nezaregistroval. Veľmi ma prekvapil dobrý humor, zvlášť česko-slovenské uťahovanie, ktoré vyvrcholilo v super scéne v McDonalde. Fakt som sa schuti zasmial, pretože z týchto vecí si rád uťahujem i ja. (kotouč namiesto puk, kopaná namiesto futbalu, branka namiesto gól...), ale ok. Dúfam, že to Česi zoberú s nadhľadom a neurazia sa. Podľa mnohých recenzií čítam, že sa na tom pobavili i oni sami, takže je to ok. Film má úplne skvelý príbeh, niečo také tu ešte nebolo, navyše je to max. aktuálne. Film má zaujímavý zahraničný look a nehodnotím tak, pretože som Slovák. Hodnotil by som rovnako, či by už to bolo z Poľska, Srbska či Ruska. Slovensko-Česká spolupráca sa vydarila a chcelo by to viac takýchto nápaditých filmov. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Takže, dá sa to keď sa chce príp. vie. Remeselne fantastické* , vynikajúco zahrané *, skvelo napísané * . Film má spád *, gule* , ambície* aj to srdiečko* . Hodnotiace absolútno 10/10 *. legenda * - na slovenské pomery normálne je to na nejakých 5 - 6/10 , takže kto chce môže priemerovať. ja zaokrúhľujem na 4* Ale tadeto vedie cesta a Karáskovi by som nemal problém nechať režírovať napr. Saw 9 a mohla by to byť megapecka * P.S. darmo, film v ktorom je Judit Bárdos nemôže byť zlý ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Konečne slovenský film, ktorý sa vybral iným smerom ako doterajšia domáca produkcia. Efektne využitý strih a kamera, herci zahrali povedzme že celkom prirodzene, Kubovčík bol určite príjemným oživením a ani pri dialógoch som sa necítila trápne. Vizuálna stránka v sebe nezaprie rukopis tvorcov reklám a videoklipov, po stránke hudobnej je to taká všehochuť, ktorá sa uberá rôznymi smermi a nemá jednoznačný cieľ. Nechýba vtip a odľahčenie, aj humorné prvky definujúce naše slovensko-české bratstvo sa dali ustáť. Ako celok veľmi dobre pôsobiaci film, ktorý je fraškou v politickej oblasti, zrkadlom reálnych praktík a malou sondou do "duší" vrstvy, ktorá ťahá za nitky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To, že lze při různých kampaních s šikovným volebním teamem zmanipulovat široké masy (převážně nevzdělané nebo s minimálním všeobecným rozhledem) je známo už od dob Říma. Kandidát nám jednu takovou kampaň krásně ukazuje. Nejedná se o žádnou menší volbu než - o volbu prezidenta Slovenské republiky. A tak divák sleduje počínání jedné ze špičkových reklamních agentur, která kampaň připravuje, živí a podporuje. Za vším je velká sázka o všechno, což divák sleduje hlavně pomocí dvou slídilů ve sledovacím voze (placených neznámým klientem), kteří snad měli štěnice i v každém psím (s prominutím) hovně na ulici... Potud ok, divák sleduje chování jednotlivých typů osob, snahu zasahovat z vysokých míst státu, reakce protistran atd... Jako satira čehosi to možná někomu mohlo připadat, mně však to ale moc nezaujalo. A jako komedie to už nebylo vůbec. Nezasmál jsem se ani jednou. Humor byl primitivní a snad jej měla zdůrazňovat široká škála sprostých slov, což je ovšem vždy u vtipů a humoru známkou jisté pokleslosti a nedostatečnosti... Oceňuji střihy, oceňuji kameru i moderní look filmu. Občas jsem musel zasténat nad přemakeupovanou Hilmerovou, ta tuna makeupu jí musela lámat vaz... Kde jsou ty časy Pramene života... No nikdo nemládnem, to je holt drsný fakt. Zkrátka... Čekal jsem zábavu a nedočkal se. Ta snaha o modernost pojetí mohutně převažovala nad celým rámcem filmu. Bratři Slováci jistě nad tímto počinem zaplesají, jsem si ale jist, že my se lvem v erbu budeme s hodnocením výrazně zdrženlivější. Od komedie očekávám něco jiného. Než se tomuhle smát, to radši pojedu v únoru tramvají do Hradce Králové... Dvě Éčka, víc si to nezaslouží... * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Kandidát nie je žiadnou hĺbkovou sondou do zákulisia špinavých hier, naopak sa na všetko zameriava viac menej dosť povrchne, ale zároveň mimoriadne štýlovo a zábavne. Vzhľadom na to, že sa jedná o československú produkciu, som priamo nadšený. Niečo tak citeľne energické, novodobé a svieže som od našich krajín veru nečakal. Majeský ala Lambert sa predviedol v najlepšom možnom svetle, jeho postava ma ohúrila jak sa len dá, humorné "buchto-žemlo" debaty rozosmiali nejedného diváka (mňa nevynímajúc) a celkovo zostal po zhliadnutí na duši veľmi príjemný pocit z kvalitného filmového zážitku. Karásek a spol, len tak ďalej! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Zaujímavé sprostredkovanie o tom, ako krásne sa dá manipulovať s verejnou mienkou a ako ľahko ju možno využiť pre svoje ciele. Tak to v našej krajine chodí, žiaľ. Ale nemám ilúzie, že len u nás. Tiež netvrdím, že všetky nástroje a spôsoby ako boli tu prezentované tak fungujú, ale princíp určite zostáva rovnaký. Kto ovláda masy, môže všetko... Spokojný som aj so spracovaním - zaujímavá skladba deja, šikovná réžia so strihom a slušní herci. Mal som z toho dojem modernej filmarčiny. Lepší priemer. 65/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na tento ambiciózní film jsem se velmi těšil a hodně se mi líbil. Nadchnul mě představitel hlavní role, Marek Majeský, jakož i technické zpracování snímku, které považuji za velmi progresivní a vydařené. Takto nějak si představuji jednu z ideálních podob moderního filmu tuzemského původu - zaměřuje se na aktuální téma, vypovídá o naší společnosti a není trapný, komerční ani zbytečný. Z některých scén, fórků, nápadů a muziky jsem byl vyloženě nadšený, a celkově se nemohu ubránit dojmu, že takový závan filmařské svěžesti v kinech dlouho nebyl. Myslím, že tato česko-slovenská koprodukce se vydařila mimořádně šťastně. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Škoda, že zvukař neodvedl stejně skvělou práci jako zbytek tvůrčího týmu, který pracoval na tomto jediném a hned hodně dobrém slovensko - českém politickém thrilleru. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouho trvající reklama s krátkou životností, respektive sračka na entou. Existence tohoto filmu je pro mě záhadou, asi jako jizva nad pravým okem postavy, kterou ztvárnil hláškující Michal Dlouhý. Byl z nemnoha atributů filmu, které byly snesitelné, zbytek byl protivný až do morku zkaženého politicko/mediálního zákulisí, které tento film ukazuje v jakési zkreslené až povrchně umělohmotné a především absolutně nehmotné "nahotě". Uvěřit tomu, co se pan Alfons Karásek, pardon, pan Jonáš Karásek snažil převést do 90.minut dlouhé reklamní kampaně natočené v reklamně klipovém stylu, je opravdu na pováženou. Nedovedu si představit, že by někdo tenhle film mohl brát vážně, a přitom to nevylučuji, přesto Karásek - politický poberta nevládne dostatečným nadhledem vyzrálého režiséra. Příběh neumí vyprávět jinak, než jen efektní cestou zpomalených a obsesivních záběrů, tolik podobným z reklam na luxusní výrobky, jen s tím rozdílem, že tento produkt tentokrát nelze pojmenovat, a neuměl to ani sám autor. Zvolený přístup k tématu je tedy takový, s jakým se v česko-slovenské kinematografii moc nesetkáte, o to horší, že už se ním ani jako divák setkat nechci. Bratislavská Petržalka, Tv Joj, mravně zkažený biskup, potetovaná "punk" asistentka ve firmě, Pavel Nový coby generál a pozůstatek "husácké" éry, kdy ve filmu je vidět fotka, na které stojí za Brežněvem a Husákem "zkopírovaný" snad z dob filmu "S tebou mě baví svět", nepostradatelný product placement (tam však bylo trochu ironického nadhledu) a mnoho dalších super hrůz, kterými je film doslova hloupým způsobem přehlcen. Adam Lambert, to není jen skutečně žijící zpěvák současnosti, to je také mocný šéf jisté reklamní agentury z Karáskova fiktivního světa, který dokáže na prezidentský post dotlačit i zcela bezvýznamného kandidáta. Krom toho, že je Lambert (Ivan Majeský) obklopen nevídaným luxusem, je to brilantní manipulátor, nechutný "lobbista" a od pohledu arogantní a nesympatický muž, se kterým byste nechtěli trávit jedinou minutu svého života. A vše, co ve filmu předvádí, je v globálu nabubřelý postoj a neodhaduji, komu by se taková postava, a to nebyl ve filmu jedinou postavou, co neměla divácké sympatie, mohla zamlouvat. A tenhle šéf jakéhosi efektního reklamního kolotoče, jinak nevidím jiný smysl, co jiného by tato ultrapíčovina mohla představovat, je mimoděk sledován a odposloucháván dvěma "špiony", kteří působí stylem "blbý a blbější". Jeden, ten starší, je Čech, co nic neumí a druhý je Slovák, co je technicky zdatný. Nevím, co tohle zvláštní spojení mělo představovat a vysvětlil jsem si to tak, že režisér chtěl ukázat, že vztahy mezi Čechy a Slováky ještě neochladly, proto tedy mezi dvojici "zvědů" panoval ryze kamarádský vztah, s celou řadou přátelsky popichovačných narážek, hlášek a jakýchsi zvláštních lingvistických přirovnání s ohledem na slovensko-českou kulturu jazyka. Netvrdím, že se zrovna nad tím dalo úspěšně bavit, ale vzhledem k příšernému pojetí celého filmu, tohle kabaretní spojení dvojice Dlouhý & Kubovčík představovalo pár scének, jež divák s úspěchem absorboval. Z diváckého hlediska bylo zajímavé i to, že do poslední chvíle se neví, kdo vlastně dvojici na sledování najal. Přetrapná pointa přijde v závěru. Možná na ni nepřijdete, jestli však čekáte něco převratného, tak raději si připravte bránici, abyste se nezakuckali, až tu vtipnost před vás tvůrci postaví. I když z nezbedné Bendice se může nejednomu diváku postavit. To ostatní snad raději ani nevidět. Adam Lambert vloží do kampaně příliš vysokou sázku (doloženo opět trapnou a málo pravděpodobnou scénou uzavření sázky o veškerý majetek s konkurentem), která by mu v případě neúspěchu mohla zlomit krk, z neznámého kandidáta na prezidenta Slovenské republiky se v šibeničním termínu stane idol voličů a vše dobré se obrátí ve špatné, když je na rázem favorizovaného kandidáta spáchán atentát(!). Ne, fakt nechápu, kde tvůrci berou inspiraci natočit za pěkné peníze něco tak příšerně divácky abstraktního a nezáživného. Režisér Karásek ve spojení s kvalitním kameramanem Juríčkem umí natočit technicky dokonalou reklamní koláž. Pro koho je však určena a kdo by byl ochoten uvěřit, že tohle je film, co nastaví politice mediální zrcadlo, to už jaksi neřeší. Nebudu blábolit, jestli máme na Hradě toho správného kandidáta, ale když Miloš Zeman ve filmu pronese svojí nezaměnitelnou dikcí větu ve smyslu "že takoví kandidáti by se měli střílet", je myslím každému jasné, že tenhle film je čistá fraška. A pro mě navíc sračka největšího (a)politického kalibru. Mé hodnocení: 0% () (méně) (více)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Najzábavnejší slovenský film ever! Až tak, že mu odpustím to množstvo nedostatkov, kopírovanie zo všade možne a fakt, že sa hrá na niečo čím nie je. Na Ameriku .. Čo ale neodpustím, je panelákový kretén v hlavnej úlohe, ktorý toho drsňáka zobral tak vážne, že celé kino (mimochodom, tak plnú sálu som nevidel od Avataru) plakalo od smiechu. Ono ale plakalo aj pri zvyšku filmu, pretože to bola skrátka "dobrá haluz (petržka, more)" a za tých 5 euro rozhodne stála. Slováci sa snažili natočiť západný film, vyšla z toho super komédia a slabé miesta neustálym odlahčovaním, obrátili vo svoj prospech. Guilty pleasure ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zajímavě rozjetý, dobrej nápad, střih co má šmrnc, ale pointa mohla být zajímavější nebo zajímavěji podaná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Takto by možno vyzeral film Tonyho Scotta, ak by sa rozhodol za svojho života natočiť politickú, respektíve spoločenskú satiru. Adam Lambert (nie ten americký gay spevák) je podľa svojho okolia k***t. Bohužiaľ majú pravdu a vy si to budete myslieť tiež. O to je odvážnejšie ho použiť ako hlavnú postavu príťažlivo vyzerajúceho filmu, pretože sympatický vám nebude a ani mu nebudete v jeho stávke držať palce. Podobne je to aj s ostatnými postavami, medzi ktorými vám najviac utkvie v pamati dvojica odposluchávačov, pripomínajúcich svojim správaním Shreka s oslíkom. Doporučoval by som s nimi radšej natočiť samostatný film, komédiu, pretože ich rozprávanie suchých vtipov miestami spomaľovalo rytmus filmu a napríklad veľmi vtipnú scénu v mekáči by som možno v prospech tempa kľudne vypustil. Problémom sa môže zdať aj motivácia hlavnej postavy čo sa týka samotnej stávky, čiže motora deja, vzhľadom na zvolený ironický štýl sa nad tým ale dlho zamýšľať nebudete a nakoniec to aj s miernym karikatúrnym vyznením Lamberta ladí. Film postupne ale uberá na reklamnej forme a začne sa sústrediť na dramatický vývoj deja. Kandidát je film, v ktorom forma veľa vypovedá o obsahu a v ktorom sa nájde množstvo trefných detailov, na ktoré si budete akoby náhodou spomínať ešte nejakú dobu po projekcii. No a teraz ma vážne zaujíma, koľko ľudí príde na najbližšie prezidentské voľby a aký typ kandidáta si vačšina vyberie. Aby sa nestalo, že pod ich vytlačenými menami budú volební komisári nachádzať perom napísané meno filmovej postavy, Petra Potôňa. To by bola vážne hustá irónia a vizitka našej buď ironickej povahy, alebo tuposti. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Hm, zdá sa, že je to presná trefa - takmer prorocký film. Nestalo sa náhodou niečo podobné aj teraz - pred našimi prezidentskými voľbami?! V hlavnej úlohe Zuzana Potôňová .... Uff, sila ! Tvorcovia však predsa niečo nemohli predvídať. Neuhádli kto za tým v skutočnosti bude o 6 rokov. Mohli si odpustiť ten pľuvanec na Cirkev - NOS a GS nemajú s Cirkvou nič spoločné. Iba ak to, že ju majú " v zuboch".... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem to rozhodně lepší, nabitější, akčnější a zábavnější. Neříkám, že to bylo špatné, ale něco mi tam chybělo. Nějaká pecka, která by mě dostala. Marek Majeský předvedl výborný výkon a celkem hodně mě zaujal, doufám, že ho bude po tomto snímku více vidět. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Fandím našim filmom a stále verím, že sa postupne aj my dostaneme na vyššiu úroveň tvorby. Aj keď má Kandidát k dokonalosti stále ďaleko, predsa ho možno zaradiť medzi tie vydarenejšie filmy. Bavila ma kamera a strih. Čo sa týka hudby, tiež sa veľmi hanbiť netreba. Bohužiaľ, pri deji to opäť dosť pokrivkáva. Vedľajšie postavy boli nepresvedčivé a v podstate aj zbytočné. Celé to zachránil snáď len Michal Kubovčík a hlavne jeho monológ v McDonalde o českej mentalite, pri ktorom sme si v kine viacerí utierali slzy od smiechu. Stále nerozumiem, prečo sa viacerí slovenskí tvorcovia pri vykreslení súčasnej doby uberajú práve cestou dajme tam nadávky, riadne ich tam dajme, buďme drsní a každí nám to zhltne aj s navijákom. Pretože mňa tento štýl zrovna neberie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený, ako ma film, ktorý som vôbec nemal v pláne pozerať, príjemne prekvapil. O sile médií a reklamy som sa nepotreboval presviedčať, na film Vrtieť psom si ešte pamätám, ale dôležité pre mňa je, že v poslednej dobe sa pri sledovaní slovenských filmov nemusím pýriť. Nie je to samozrejme ani zďaleka to, na čo by som mohol byť hrdý, ale smerovanie je dobré. A tri hviezdičky nie sú výrazom sklamania. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Oceňujem, čo sa Karásek snažil vo filme zachytiť, no "Kandidát" vychádza pre mňa ako neskutočne otravný, nudný a zle realizovaný film. Kubovčík s Dlouhým ho miestami zachraňujú a musím povedať, že najradšej by som asi bol, keby to bolo celé o nich dvoch. Majú medzi sebou pár vtipných dialógov, ktoré pobavia. Plus musím povedať, že niektoré scénky sú zaujímavé a minimálne viem pochopiť, kam sa tvorcovia snažili dostať. Ale výsledne to pre mňa padá na niekoľko dôležitých momentoch. Marek Majeský je neskutočne umelý v tomto filme. Každá jedna scénka s ním je vyslovene odohraná. A bolo to tak otravné, že som ho nemohol stráviť. Nefungovalo to ani trochu. A ostatní sú na tom podobne, aj keď viac som veril ich dialógom, než jedinej vete, ktorú povedal Majeský. Ďalej hudba. Panebože, už dlho som nemal vo filme tak otravný a neskutočne zlý soundtrack. Ako dokáže niekto spraviť, že "Malá Nočná Hudba" mi znie ako týranie? Hanba vám. Okrem toho tu do oči bijú aj sponzori filmu a je to otrava. A potom už aj detaily vedia rozčuľovať. Ako fajčenie primára v nemocnici, ako fakt, že kedykoľvek Lambert ide vo svojom aute akokoľvek rýchlo, tak má prázdne cesty. Uvedomí si, že svoju šťastnú mincu nemá až o 15 dní. Ako jeho neskutočne preafektované dialógy, ktoré ani v jednom momente neberiem. Ale môj najväčší a hlavný problém tohto filmu je pre mňa fakt, že sa nevie rozhodnúť čím chce byť. Serióznym filmom, ktorý chce niečo adresovať? Alebo satirickým pohľadom na dnešný svet v komediálnom kabáte? Je to niekde mixnuté a neladí to ani trochu. Malo to ísť buď na jednu, alebo na druhú stranu. A aby toho nebolo málo, ani vizuálne ma tento film neberie. Zábery sú miestami presvetlené, alebo je tu zvláštny kamerový odtieň a pôsobí to na mňa často neskutočne neprirodzene. Určite si to nepozriem znovu. Pre mňa tento film jednoducho nevie čím chce byť. Napriek tomu, že ma vynikajúci nápad. Hodnotenie: D+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Reklamně nablýskaný snímek s videoklipovým střihem mi připadal, jako když se většinu jeho doby jenom režisér předvádí. Byl tu sice potenciálně zajímavý pohled na politické volby ze strany reklamní agentury a trocha česko-slovenského humoru, ale jinak nic. Žádná postava, které bych mohl fandit, nebo mě aspoň zajímalo, co s ní bude, podivně roztříštěný příběh, nevyrovnané herecké výkony, zkrátka pod povrchem nic... 50%. ()

Související novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama