Reklama

Reklama

Památkáři

  • USA The Monuments Men (více)
Trailer 2

Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání Druhé světové války nakradli. Hvězdnou sestavu uměleckých záchranářů vede George Clooney ve výjimečné čtyřkombinaci producent – režisér – scenárista – herec, kterého doplňují třeba Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchett. Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech. Vypadalo to jako nesplnitelný úkol: Umělecké poklady se nacházely za nepřátelskou linií a německá armáda byla připravená splnit Hitlerův rozkaz, podle nějž měla být všechna umělecká díla s pádem nacistické říše zničena. Jak mohlo těchto pár mužů doufat v úspěch? Vždyť svými původními profesemi - ředitelů muzeí, kurátorů a historiků umění, více rozuměli Michelangelovi než zacházení se zbraněmi. Pod palbou německé armády, v zaminovaných skrýších a vybombardovaných městech riskovali Památkáři své životy, aby ochránili ty největší poklady lidstva. (CinemArt)

(více)

Recenze (631)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak Dannyho kunsthistorici potlačili nacistické sběratelské vášně.. Neotřelá válečná odbočka, u které nefungující symbióza komiky a tragiky unaveně funí na záda tvůrčímu záměru a exponovaná důležitost zachování kulturního dědictví úpí pod nánosem patetického omílání. Bez ohledu na výše napsané, Clooney své ovlivnění Coeny zapře jen stěží.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, o čem to bylo. A to jsem dokoukal pár hodin zpátky. Jen vím, že se tam každých 15 minut ozval jeden z nejtrapnějších a nejpatetičtějších voiceoverů, že to dávalo asi tolik smyslu jako když na scénář hodíte granát a že to trvalo asi 8 hodin, aniž by se dělo něco opravdu zajímavýho nebo napínavýho. Po delší době film, u něhož si nepamatuju ani jedno jméno hlavní postavy. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ale fuj... Hanebný pancharti bys těmahle nudnejma dementníma patronama, kterejm to spolu vůbec neladí, přiložili do toho hořícího kina. Hlavně s Clooneyim, kterej zabil všechno od humoru, tempa, až po Billa Murraye. Hlavně že tam na sobě má furt pilotky, lišáckej výraz a chce, abysme se i my opájeli "starými časy". Ne. 40% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že literární předlohu neznám. Uvádí-li se, že je přeobjemná, pak práce obou scénáristů musela být mimořádně nesnadnou. Epopej boje o evropské kulturní dědictví přímo svádí k dokumentarizujícím přístupům. Je to pochopitelné: význam děl i napínavost zážitků - není silnější ani napínavější žánr než non fiction - k tomu přímo navádějí. Dokumentárnost, vůle po uměleckém dokumentu, by měly být také určující při posuzování tohoto nadprůměrného díla. Zvolená kompozice - výchozí základna předcházejících dějů, zdůrazněná úvodní i konečnou demonstrací problému před dvěma americkými prezidenty a ještě navíc podtržená závěrečnou scénou z r. 1977 - se s tím, jak se blíží do realizační fáze, postupně větví do dvou základních linií: té hlavní, která pátrá po památkách bezprostředně za postupujícími frontovými jednotkami, i té druhé, konspirativní, soustředěné kolem Franka Stokese, ztvárněného skvělým Damonem, a Francouzky Claire, jíž exceluje Cate Blanchettová. Jemně, avšak sdostatek výrazně naznačené charakteristiky německých okupantů, rozpornost a nejasnosti kolem francouzského odboje a kolaborace, skrývání německých nacistických válečných zločinců a další působivé zkratky naznačující i diferencianci mezi spojenci (USA-SSSR) propůjčují úsilí uměleckých historiků charisma bojovníků za evropskou a transatlantickou identitu. Patos demokracie, odlehčovaný podobně jako gotická klenba žebry skvělými dialogy, v nichž humor nejenže nejde proti tíživosti doby, ale naopak ji prokresluje a dotváří, prochvívá jako spodní tón celým dílem. Měl-li Clooney na mysli zachování památky těchto neznámých bojovníků a nastolil-li odvážně otázku poměru ceny lidského života i toho, co ji přesahuje (nebo chce a může přesahovat), stvořil - nejen díky tomu - dílo mimořádně působivé. PAMÁTKÁŘI a civilní patos jejich ušlechtilého úsilí nemohou neoslovit každého, kdo je ochoten myslit a cítit i jednat za hranicemi své všednodennosti a žije také bytostně pociťovanou potřebou alespoň čas od času žitých altruistických osobnostních přesahů. Skutečnost, že dobro vítězí alespoň někdy nad zlem, by při všem přesvědčení o rozmanitosti života neměla být v takových případech důvodem k obtížně zdůvodnitelným odstupům a odsudkům. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: George Clooney, Grant Heslov / Predloha: Robert M. Edsel - The Monuments Men | Hudba: Alexandre Desplat | Produkcia: George Clooney, Grant Heslov | Distribúcia: Sony Pictures Entertainment (US), 20th Century Fox (International) | Štúdio: Columbia Pictures, Fox 2000 Pictures, Smokehouse Pictures, Studio Babelsberg | Rozpočet: 70 miliónov $ | Tržby: 104,533,171 $ || Nato, že ten scenár písal herec, to funguje až prekvapivo dobre. Má to dynamiku, vtip i emócie. Nevyhne sa to samozrejme sentimentu a tempo tým občas tiež trpí. Ten námet je zaujímavý, odhlauje dej, ktorý som ešte spracovaný nevidel, no na celovečerňák to je trošku fakt málo. Za faktor prekvapenia však dávam Cloonymu za 4. Ps: Nenašiel ste niekto v kine Atlas 27.2.14 čiernu čiapku? :) 74% | Videno v Atlas Praha, 27.2.2014 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Námet mal ponúknuť vo vojenskej tématike konečne niečo nové a osviežujúce a nápad natočiť film z pohľadu milovníkov umenia mohol byť veľkou bombou. Clooneyho réžia sa zdala byť dobrou voľbou, tentokrát však mohol ostať skôr pred kamerou. Znova ma jeho réžia uistila v tom, že miešať komédiu s vážnymi žánrami je pre Clooneyho príliš veľké sústo. Spojenie komédie s tak serióznym príbehom a tak dokonalým hereckým potenciálom mohol atakovať početné filmové ocenenia, to by však musela chémia medzi žánrami fungovať. Prvky komédie vôbec nezapadajú do celého príbehu a dokonca aj celý príbeh nezapadá do konceptu, aký som si predstavoval. Film ako celok pôsobí ako akýsi zlepenec niekoľkých minipríbehov, miestami vtipný, inokedy trpký, každopádne však zaujímavý, prekvapivý, dobre zahraný a určite nie nudiaci. Škoda, že sa nepodarilo uchopiť túto komplikovanú látku s väčším nadhľadom, tí kultúrni hrdinovia si to určite zaslúžili a majú môj obdiv a poctu. 65%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení, zajímavá zápletka a film, který neví, zda chce být dramatem nebo komedií, takže s každou novou scénou mění žánrové zařazení, doufaje, že diváka dokáže rozbrečet i rozesmát. Nedaří se mu ani jedno. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Památkáři jsou nudnými patrony válečných filmů. Pohodová atmosféra a téměř nulové nebezpečí kradou Clooneyho snímku napětí i drajv. Na druhou stranu nabízí pár humorných scén a poměrně zajímavé informace ze zákulisí konce druhé velké války. Příjemné, ale nijak zvláštní. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazené, místy vtipné, tématicky zajímavé, ovšem vesměs protkané nudnými a nezáživnými sekvencemi ve kterých nikdy nenudí pouze Bill Murray s Bobem Balabanem. Památkáři měli slibný potenciál, který George Clooney částečně naplnit dokázal, ovšem stále asi ne tak, jak by si látka zasloužila...55%...[4.3.2014_Kino Šumava_Klatovy] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po Dobrou noc a hodně štěstí se mu hluboce klaněli, po Tvrdých palicích raději moc nemluvili, po Dni zrady ho zase opěvovali, Památkáři naopak znovu nepřesvědčili. Každý jednou šlápne vedle, uctívaný George Clooney si to vybral tentokrát. Tenhle štramák dokázal leccos v televizi, na filmovém plátně, se scénářem v ruce, na režisérské stoličce, i coby producent za ní. Jeho aktivity mimo hereckou sféru jsou spojené s Grantem Heslovem. Často loví v moderní historii, často jsou političtí, často přitáhnou úctyhodnou hereckou sestavu. Co se tentokrát pokazilo, nevím. Kde se ten tah na bránu zasekl, netuším. Má víc hlavních postav, skáčeme mezi nimi, takže tahle činnost speciální americké jednotky jdoucí po uměleckých dílech je pohříchu nenapínavá a nezajímavá. Najít příběh z druhé světové války, který by se ještě nevyprávěl, je docela těžké. Jenže Clooney a spol. tenhle vyprávěl s přehnanou úctou. A zapomněl bavit, napínat, dojímat diváky. Možná i sebe a své kolegy. Chybí víc dynamičnosti, napětí i humoru. Ze zvědavosti se podíváme, ale velmi brzy zapomeneme. Škoda. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film, v němž je všechno, kterému nemůžu nic vytknout a který chci jistojistě vidět znovu. George Clooney mě naposledy moc nenadchl Dny zrady a o to raději za Památkáře jsem. Výtečné obsazení (každý má nějakou svoji chvilku), skvěle sestavené dvojice (John Goodman a Jean Dujardin, Bill Murray a Bob Balaban obzvlášť), suchý humor, přiměřeně patosu, napětí, akce... Vynikající Desplatova hudba (stylový hlavní motiv jako z válečného filmu ze šedesátých let, zbytek hudby v duchu Williamsova Vojína Ryana či Giacchinova Medal of Honor), malebná retro kamera a velmi zajímavý a originální pohled na nacistickou zlovůli optikou kurátorů, sochařů a malířů. Co chtít víc? Nic. Samozřejmě pokud někdo očekával cosi jako Hanebné pancharty 2, musí být zákonitě zklamán - a dobře mu tak! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejnudnějších a nejuchcanějších filmů posledního roku. Od Clooneyeho bych tak prázdný film s prakticky nulovým dějem a nefungujícími dialogy opravdu nečekal. O trapném rodinném humoru radši ani nemluvím. Aspoň, že hvězdní herci si dojeli pro svou výplatu celkem se ctí. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

To jsem si zase s tou CSFD projekcí pěkně naběhnul, ale furt tam polezu a furt. Něco si řeknu, ale pak zase já debil Wacoslav1 vidím hele film zadarmo a už na to lezu. Komu není rady tomu není pomoci. Na tohle jsem šel ze zvědavosti, protože cokoliv spojené z tématem 2 světové války mě zajímá. Tady byl minimálně potenciál na zajímavý film, ale to tragikomický zpracování do pohřbilo do hlubin pekelných. Nejdřív si film hraje na komedii ve stylu Sedmé roty což zjevně nefunguje. Vtípky jsou nucený jako by násilně narvaný a vyznívají trapně marná sláva, ale jediní kdo si umí přesvědčivě dělat prdel z druhý světový aby se člověk zasmál jsou Francouzi. Amíci se akorát zase ztrapňujou a dokazují, že o daným tématu vědí velký kuloví. Když pak film přejde do rádoby vážný polohy, tak to nefunguje už vůbec. Cloney furt pronáší jenom nějaký patetický kydy děj je naprosto o ničem a bylo mi fakt fuk co se tam děje. Kvalitních herců je tu určitě spousta, ale nebavil mě ani jeden. Navíc to tak trochu působí dojmem agitační masírky o hodných Amících co tu vlastně v Evropě všechno zachránili. Zachránili umělecká díla, neničili památky a už vůbec nám tu nevybombardovali naše továrny aby jsme jim pak po válce museli zobat z ruky. Jo zato Rusáci to jsou parchanti stejnej odpad jako Němci a i oni plundrují památky a kradou je pro sebe! Je proto třeba aby to ti filantropičtí Američané zachránili i před nimi. Dobrá fraška co k tomu dodat. Konec to zabil úplně kdy (SPOILER!) ti úžasní památkáři najdou větší množství uměleckých děl ukrytých v jeskyni a dostanou echo, že se blíží Rusáci. Samozřejmně, že stihnou všechno včas naložit odvézt a zachránit, a navrch aby ukázali jací jsou to kabrňáci tam nechají Rusům na památku pověšenou tu nádhernou Émerickou hvězdnatou vlajku...LOL. Bohužel takto se alespoň trochu objektivní a seriózní film na podobné téma opravdu nedělá. Jo a ještě musím na závěr zmínit další věc která mi na náladě opravdu nepřidala spíš to naopak dojebala definitivně a to opět skvělá (míněno ironicky) atmosféra na projekci kde se opět sešli solidní rušící hovada vedení jakousi hysterickou vygebenou pyzdou která se nahlas a afektovaně smála snad úplně všemu prostě každý píčovině. Už hodně dlouho jsem nebyl takhle blízko od předčasného odchodu z kina jako teď. No nakonec jsem přežil a díky tomu, že jsem seděl na úplně krajním sedadle jsem se mohl hned jak film skončil bleskurychle zvednout a jako první opustit sál. Takže odpad udílím nejenom filmu, ale i tý chátře se kterou jsem byl nucen sdílet stejný sál. Samozřejmně byli tam i slušní lidé co vědí jak se normální člověk chová v kině ty zdravím. Jinak nevím kde se podobný hovada na CSFD berou, protože když jdu normálně do kina, tak se mi tohle zpravidla nestává. Přitom by to tu měl být ráj skutečných milovníků filmů a tací by měli chodit i na projekce. A ne se tam jít nažrat napít dělat bugr a chechtat se jak retard. Takže pro vás mám vy vypatlanci jednoduchý vzkaz : Vyvádět vás z kina a střílet na ulici.0% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

O filmu si povíme za chvilku, teď se ovšem budu jako již tradičně věnovat nevychovaným plantážníkům z ČSFD. Individua, která ve ztichlém sále pravidelně masírují obaly od chipsů/marshmallowů/Hariba, či se jako řehotající koně extrémně nahlas gebí každé potutelné scéně (zdravím ony dvě hýkající broskve), si totiž nezaslouží býti označována za filmového fanouška. Vážně nevím, co tu pohledáváte - filmové řemeslo možná oceníte, za Vaše chování však řada z Vás zasluhuje zalít do betonu. Nepíši pochopitelně o celém sále, a chválím všechny ukázněné vyznavače světové kinematografie, kteří jsou obeznámeni s dobrými mravy a ví, že kino není obývák... No teď už teda k tomu Clooneyho průseru, a bude to těžce subjektivní: nesnáším totiž muzea. Fakt nejvíc. Tohle pobíhání s kamerou po německých dolech, ze kterých si náckové udělali provizorní exhibiční síně, mě tak skoro zabilo. Doslova. Nejdelší film na světě! Světlý moment? Občas hudba a náběhy na epický scény, záhy pohřbené pod tunami prachu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvé zmienky o príprave vojnového filmu s tak hviezdnym obsadením ma potešili, ale už prvý dostupný trailer skôr znechutil. Osobne nemám rád tieto humorne ladené príbehy v tak vážnych témach akou je vojna. Nájdu sa i úspešné a dobré filmy(Život je krásny), ale väčšinou ide o čisté komédie. G. Clooney kráča na hrane komédie a drámy tak neisto, že to nefunguje ani ako jedno ani druhé. Poniektoré krátke vtípky pobavia, ale na komédiu je to málo vtipné a na vážny vojnový film strašne naivné a nedotiahnuté. Partia Američanov kráča Normandiou i zasneženými Ardenami ako nôž maslom. Málo problémov, málo prekážok a kurevsky málo Nemcov. Netrú to i Rusom a ešte aj smrť jedného z dvojice, ktorí to neprežili je natočená s takým odľahčením, že som do poslednej sekundy neveril , že ho to strelné poranenie zabije. Film nemá ani jedinú napínavú scénu a ani hviezdy hollywodu výsledku nepomohli. Mohol s toho byť dobrý film, ale bohužiaľ nie je. Na pobyt v Normandii dosť nuda...Iba na jedno pozretie. Odporúčam radšej starší film Vlak. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že by Clooney tolik pohořel. Postavy a jejich představitelé jsou to jediné co vás může v tomto filmu zajímat. Vše ostatní totiž nestojí vůbec za nic. 30% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF YOU DESTROY AN ENTIRE GENERATION OF PEOPLE'S CULTURE, IT'S AS IF THEY NEVER EXISTED." ---------- Obsahovo som absolútne nasýtený. Je to presne to, čo som ešte nevidel a vidieť chcel, avšak tam to končí. Všetky ostatné filmové aspekty sú na bode mrazu. Ak by bola iná téma spracovaná rovnako, nedalo by sa na to zrejme dívať. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh je založený na skutočných udalostiach, hrdinovia filmu naozaj žili a pôsobili v špeciálnom programe spojeneckých armád, zameranom na ochranu a záchranu kultúrneho dedičstva. K hereckému obsadeniu netreba hádam ani komentár, všetko sú to kvalitní herci, ktorí svoje postavy stvárnili sympaticky, ale na skutočné budovanie charakterov nemali priestor. Dej je rozdelený do niekoľkých línií. Divák sa však v rýchlom slede scén môže ľahko stratiť. Úžasný, ušľachtilý čin v dejinách ľudstva, ktorý si bez diskusie zaslúži pozornosť a zviditeľnenie i na veľkom plátne. ()

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

12.10.2013

Válečné týmovky jsou, zdá se, opět v kurzu. Po Hanebných panchartech se dočkáme Památkářů a David Ayer v právě natáčeném The Fury nacpal do tanku Brada Pitta, Shiu LaBeoufa a další. A možná se… (více)

Reklama

Reklama