Reklama

Reklama

Památkáři

  • USA The Monuments Men (více)
Trailer 1

Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání Druhé světové války nakradli. Hvězdnou sestavu uměleckých záchranářů vede George Clooney ve výjimečné čtyřkombinaci producent – režisér – scenárista – herec, kterého doplňují třeba Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchett. Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech. Vypadalo to jako nesplnitelný úkol: Umělecké poklady se nacházely za nepřátelskou linií a německá armáda byla připravená splnit Hitlerův rozkaz, podle nějž měla být všechna umělecká díla s pádem nacistické říše zničena. Jak mohlo těchto pár mužů doufat v úspěch? Vždyť svými původními profesemi - ředitelů muzeí, kurátorů a historiků umění, více rozuměli Michelangelovi než zacházení se zbraněmi. Pod palbou německé armády, v zaminovaných skrýších a vybombardovaných městech riskovali Památkáři své životy, aby ochránili ty největší poklady lidstva. (CinemArt)

(více)

Recenze (631)

klerik 

všechny recenze uživatele

Super téma. Ale film by bol zaujímavejší, keby ho skrížili napr. s NEHANEBNÝMI BASTARDMI. Potom by to malo gule aj zaujímavé pozadie. John Goodman dokáže obyčajným pohľadom vyjadriť podstatne viac ako mal v scenári, ale celkovo ma na filme nič extra nezaujalo a beriem ho len ako poukázanie na problematiku záchrany umeleckých predmetov počas vojny.... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

George Clooney a jeho parta kamarádů (Damon, Blanchett, Murray, Goodman) si tak pro radost zahráli ve snímku o speciální partě vojáků, která za druhé světové války, hodlá zachránit co nejvíce uměleckých děl (tím myslím obrazy apod., ne to z čeho se střílí) z rukou nacistů. Nápad dobrý a občas se film snaží tvářit jako klasika "Tucet špinavců" a určitě k tomu má předpoklady, ale jak se tak divák celou dobu na film kouká, velice brzy si uvědomí, že to je celé nemastné, neslané a prostě o ničem. Je to škoda, protože se z dobrého nápadu, stala natahovaná nuda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Ešte som nikdy nikoho nezabil.“ Rada od skúsenejšieho: „Je to ľahké.“ No tak sme sa pobavili aspoň raz, viac tu toho nebude. Tak skvelé mená sa nachádzajú vo filme, kde mohli hrať aj úplní nováčikovia z miestneho divadla. Nestane sa tu toho veľa, aby ste sympatizovali s postavami, nebodaj im dokonca držali palce. Nepružná schéma diváka prinúti diváka príbeh vnímať len ako boj pár vojačikov za získanie nejakých obrazov a to v scenérii konca druhej svetovej vojny. Nič hlbšie, ani zmysel tohto celého počínania, tu ale nie je dostatočne vysvetlené. A o napätí sa už vôbec nedá hovoriť. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Možná si budete při čtení obsahu, před filmem a někteří i po filmu říkat, jestli stálo za to riskovat životy znalců umění, tedy ne-vojáků, pro historické artefakty, když všude kolem umírali lidé po tisícovkách. Pár mužů, kteří v roce 1944-5 objížděli 'hnízda', kde byla ukrytá díla nedozírné hodnoty a vraceli je zpět do správných rukou... Pokud se vám ani neorosí oči při scéně, kdy němečtí vojáci ničí jedno takové skladiště a pálí obrazy, protože se válka nevyvinula v jejich prospěch, budete si myslet, že to za to nestálo, ale já a George (stále nejsem v jeho fanklubu, ale.. ;-) to vidíme jinak. Proč je tohle pro mě srdeční záležitost? Scéna první: Ghent, Belgie... Není třeba dodávat více. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Clooneyho dobrý záměr ve složení pocty nejen důležitosti umění, ale i těm, kteří za něj pokládali život, se bohužel změnil v sice sympaticky nehollywoodský, ale naprosto ubíjející konstrukt, jehož filmový čas se subjektivně rovná nejméně třem nesnesitelným hodinám. Zatímco všechny jeho předchozí režijní počiny byly vždy něčím zajímavé nebo kontroverzní, ve válečné novince, která v trailerech vyhlíží jako nejmenovaný prequel Dannyho parťáků, se George vydává až nezáživně pietní cestou, která se kromě toho, že nedrží pohromadě vypravěčsky (vyznal se někdo v tom neustálém střídání lokací?), rozpadá i z hlediska neujasněnosti žánrové polohy, kdy nikdy není zřejmé, zda se jedná o komedii nebo seriózní drama. Památkáři jsou zkrátka scenáristickým a režijním selháním, jehož nezachrání ani výtečné obsazení, které nemá a ani neví co hrát. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tady je špatně snad úplně všechno, tak strašlivě nefunkční, nudný a zbytečný film se jenom tak nevidí. Clooney si chce pořád dělat tu svoji starosvětskou filmařinu, ale tentokrát se svou "válečnou" limonádou hrubě narazil. Tak hlavně že se ta parta áčkových herců z mokré čtvrti okolo mistra Clooneyho při natáčení dobře pobavila, popila, zavzpomínala na staré časy a tak...Jo a aby se nezapomnělo, preventivně bych do Louvru nad Mona Lisu vyvěsil vlajku s 50ti hvězdama. Aby se - káravý prst mistra Clooneyho visící ve vzduchu - nezapomnělo! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Umenie z nás robí ľudí. Je ako zrkadlo, v ktorom sa vidíme. Podnecuje, rozvíja a kultivuje našu vnímavosť..." Vojna je teda v absolútnej opozícii voči umeniu, je deštruktívna a je tou odvrátenou stranou zrkadla - ľudstva. Film je tiež umením. Krásnym umením, ktoré dokáže uspokojiť hneď niekoľko zmyslov naraz. Tento film však umením nebol, to by sa s ním museli autori viac pohrať. Nech mi je téma akokoľvek sympatická, jej spracovanie ma dosť sklamalo. Potvrdzuje sa tu totiž moja teória o tom, že neexistuje príbeh, ktorý by nestál za sfilmovanie, existuje len zle sfilmovaný príbeh... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zostalo to kdesi v polovici cesty, dobrý nápad, dobrí herci, parádna hudba... len ten príbeh mohol byť lepšie prepracovaný, možno viacej atraktívnejší. Spracovanie je akési ospalé a hoci je tu viacero pekných scén, celkové vyznenie je mdlé. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

A máme tady další film, který se odehrává za 2. světové války. Občas mám pocit, že každý druhý film je buď o 2. sv. válce nebo o černoškých právech. V tomto snímku jde o to, že George Clooney s dalšími hvězdnými kolegy se snaží zachránit umělecká díla, která ukradli nacisti. Ovšem film je hrozně nudný, nic se tam neděje, žádná akce a tak jsem už po půl hodině málem usnul. O patnáct minut později jsem to vzdal úplně. George Clooney je nejenom špatný herec, ale také špatný režisér. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Památkáři jsou na můj vkus velice povedení. Po dlouhé době jsem zase získal pocit, že se dají natočit válečné filmy podobné Mash, Hlavě 22, či vítězství války v podání pana Lennona. Zkrátka nechybí humor, ale dokáže se do děje vklínit i dramatická linie. Film působí svižně, opravdu hodně dobře vybrána parta herců, počínaje oblíbenci Goodmana, Murrayho a Cate, přes stálice Clooneyho a Damona až k Balabánovi, Dujardinovi a pro mě zbytečně rychle ukončeného gentlemana Bonnevilleho. Palec nahoru, povedlo se. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tady někdo viděl Tucet špinavců a Útěk do Athén, rozhodl se k tomu dodat správnou americkou notu, líznout to protiruskou notou, přidat patetických výlevů, a to by bylo, aby to nedostalo Oscara. Nudný film, kde jsou mi postavy ukradené, kde se nic neděje, a kde přijdou hledači uměleckých pokladů (za ten název Památkáři by patřilo někomu pazoury urazit!) k objevům jak slepý k houslím. Nemá to žádné charisma, a že se výprava snažila, to je dost málo. A co jsem zcela nepochopil, byla ta rozverná hudba, i když zhebl kamarád. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaný z toho obrovského potenciálu, který tenhle námět skrývá, a který Clooney trestuhodně prohospodařil. Překvapivě až tolik nejsem zklamaný z filmu jako takového. První polovina mi přišla sice dosti nesourodá, druhá se pak již žánrově i režijně více srovnává a vlastně i docela baví. Jako celek mají ale Památkáři příliš mnoho vad. Film je nevyvážený jednak žánrově. Líbí se mi, že Clooney navazuje takovou tou odlehčenou atmosférou na válečné filmy 60tých a 70tých let, které mám tak rád. Nicméně strašně často se uchyluje k patosu a tlačí na pilu a divákovy slzné kanálky. Stejně tak schopnost režiséra udržet film pohromadě úplně nefunguje a především v první polovině jsou Památkáři jen takový sled scének, které mají působit na diváka dejme tomu pohodově, ale jsou střídány v tak zběsilém tempu, že je obtížné si vůbec k postavám utvořit jakýkoliv vztah a užít si děj. Když se pak i Matt Damon dopracoval k trapnosti se svým neustálým pokusem domluvit se francouzsky, měl jsem velké nutkání film vypnout. Díky bohu za tu druhou polovinu, která výsledný dojem o značný kus povznesla a z pocitu trapnosti a lítosti nad promarněným potenciálem jsem se dobral k docela příjemnému filmovému zážitku. Nechci ovšem myslet na to, jak by si s takovýmto námětem poradil Spielberg nebo Tarantino. 6/10 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný film, co herec/herečka, to perla, navíc filmů z WWII jsem viděl už docela hafo, ale žádný, který by vyprávěl příběh chlapů-vojáků, jejímž primárním úkolem nebylo osvobodit svět od nacistické diktatury, ale zachránit naší historii, obrazy, sochy, no prostě umění, které se nacističtí pohlaváři neštítili zničit jen kvůli tomu, že se válka neodvíjela tak, jak jim ten jejich Führer sliboval. Jasně, má to mouchy, které tu pomalu každý druhý komentář zmiňuje, ale to nic nemění na tom, že jsou tihle Památkáři filmem, ze kterého jsem si něco odnesl. A i kdyby nic jiného, tak hudba Alexandra Desplata je jedním slovem úchvatná. A abych nezapomněl- ten Gent musí být fakt nádherné město. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené. Že se žánry prolínají je běžné, ale Clooneymu se to tady moc nepovedlo. Místo toho skáče z komedie do dramatu, z klasického válečného filmu do komedie a tak podobně. Některé scény jakoby patřily do úplně jiného snímku. A Clooneyho patetické proslovy o tom, jak je umění důležité pro uchování naší civilizace byly zcela nepatřičné. Ne že bych nesouhlasil, ale toho patosu bylo zkrátka moc. Nicméně i tak se mi Monuments Men docela líbili. Oslovilo mě hlavně téma. Tahle kapitola II.SV mě nic moc neříkala, ale o to větší obdiv cítím k lidem, kteří, často s nasazením vlastního života, umělecká díla pro budoucí generace zachraňovali. Objevování nacistických skrýší mělo něco do sebe a je to jedna z hlavních devíz filmů. Tou druhou je obsazení, ačkoliv mě ani tolik neoslovila první hvězdná trojice (Cate Blanchett byla hrozná), jako spíše ti vzadu v sestavě Balaban - Murray - Goodman. Celkový dojem je pozitivní, ale mohlo to být mnohem, mnohem lepší. Na druhou stranu Clooneymu patří velký dík za to, že nám Památkáře vůbec připomenul. 60% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Američánum zásluhu na záchraně drahocenných památek koncem 2. světové války v žádném případě neupírám. A chce se mi věřit, že opravdu ani jednu nezašantročili do JúEsEj. O tom nalezeném zlatě ovšem nepochybuji. Pro ně si jistě přijela nějaká zámořská loď. Ale co se mi na podobných US válečných filmech nelíbí, je to hrdinské a patriotistické chování našich super amerických hrdinů. Jdou na smrt, ale přitom neztrácí smysl pro "drsňácký" humor (rozuměj, ten americký). Takže ta JEDINÁ nastražená mina ve všech dolech má šanci pod Mattem jen neškodně pšouknout. A scéna, kdy poctivý Matt citově nadneseně, s pokorou a úctou věší obrázek po nějakých deportovaných židech na zeď jejich vyrabovaného bytu mě doslova "dojala a rozplakala". Takhle přehnaně pateticky to umí natočit jen a jen Američané, a díky za to, že v současné době už jen oni. Jinak bych se snad na žádná válečná filmová umění ani nekoukal. ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Pěkně udělané, výtečný nápad válečně neválečného filmu a vynikající herci, kteří si hraní dle mého názoru opravdu užívaly a je to poznat! Jen je mi líto, že zřejmě snahou obsáhnout co nejvíce je děj filmu chvilkami roztrhaný. Jinak vřele doporučuji pro odpočinkové odpoledne pokud chcete příjemnou zábavu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

mix nevtipné komedie a nenapínavého dramatu s nulovými emocemi.. přitom taková herecká sestava a rovněž ne úplně marný námět měly rozhodně potenciál na zábavnou válečnou podívanou plnou hlášek.. vznikla z toho ale bohužel děsivá záležitost, což mimo jiné hezky vystihl svým komentářem Psema.. slaboučké 2* ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To mě podrž !!" - "Vidíš, nejsem jenom hezkej.." ;) Tak to, Georgi, rozhodně nejsi !! No, ono se to totiž s mým velikým oblíbencem Georgem Clooneyem mělo notnou chvíli dost podobně jako třeba se znovuobjeveným Matthewem McConaugheyem, když se o obou mluvilo léta pouze jako o hollywoodských hezounech s charismatem na rozdávání, a tak si pozorný divák musel počkat, až i akademici oba dva pozlatili, čímž jim koupili u pseudoznalců odpustek i lístek na cestu mezi ty opravdové, skutečné herce, jimiž však už oba pánové dávno byli, veškerému výběru předchozích rolí navzdory !! Nicméně George Clooney dávno neplatí pouze za špičkového herce a hlavně dříče, který se uplatňuje od žánrových figurek až po veskrze nejednoznačné charakterní postavy, osobně ho totiž vnímám především jako opravdu významnou i výraznou personu současného Hollywoodu, když jej už skutečně nelze chápat pouze jako hereckou star, ale také producenta, scénáristu a především režiséra, nutno dodat, že režiséra mimořádně nadaného a dnes už vlastně i hotového, byť si tedy tou svojí poslední filmovou režijní hříčkou diváky méně vnímavé - No, když prostě s cílem cokoli naprosto (ne)kriticky strhat něco nechcete vidět, nevidíte to, že ?! - dost popudil, a tak nakonec jeho Nehanební pancharti, bůhvíkdo s tímhle nesmyslným přirovnáním přišel, vyznívají jako snímek silně nedoceněný, jehož skutečné kvality možná diváci docení až časem.. Stejnojmennou knihou autorského dua Robert Edsel, Bret Witter jsem nedotčený, což se v nejbližší době pokusím napravit, nicméně o skupině, jíž se tihle dva literáti i režisér Clooney rozhodli vzdát hold, mám dostatek informací, a tak samozřejmě Památkáře beru s velkou rezervou, když se v rámci zpopularizování ani zdaleka zapomnění hodného tématu notně odklání od skutečnosti, což však rozhodně nevnímám jako negativum, ačkoliv skutečnost, že neznalý, či snad spíše naivní, divák získá dost zkreslenou představu, se samozřejmě nabízí hodně hlasitě.. Nicméně už sama zmiňovaná knižní předloha, na niž jsem opravdu nesmírně zvědav, si údajně s historickými fakty zlehka pohrává, a tak snad i Georgi Clooneymu s Grantem Heslovem odpustíte právě ty pozměněné skutečnosti a motivy, které prostě jen posloužily potřebám scénáře, k němuž jinak veskrze nemám výhrad, s o to větším úžasem pak jeden čte ty hloupoučké mimozemské vysmívající se komentáře typu "..na to, že scénář psal herec, to docela ujde..", u nichž mě napadá, že skutečně ta primární myšlenka prostupující celým snímkem, totiž zda umění jako kulturní dědictví a výpověď jedinců i národů opravdu stojí za byť jeden jediný lidský život, nemá jen jednu jedinou odpověď.. Ačkoliv už samo delší zamýšlení se nad podobnou otázkou se mi osobně zdá stejně zcestné jako zaměnit Michelangelovu Madonu z Brugg, která de facto tvoří jednotící linii příběhu, za tu, které se Guy Ritchie tak rád zbavil !! Když už jsme se tedy dotkli oné primární myšlenky celého snímku, kdy vlastně celá odyssea památkářů, tedy hrdinů nehrdinů, stojí tak nějak ve stínu toho skutečně velkohrdinského válečného eposu, na jehož konci spojenci osvobozují nacisty rozervanou a zdevastovanou Evropu, myslím, že právě proto by zde bylo dobré či vhodné si všimnout Clooneyho záměru naprosto se tedy v rámci nehrdinského příběhu vymanit ze zažitých hollywoodských postupů a znaků, které právě vždy tolik charakterizovaly typicky hollywoodské tradice odvyprávění těch naopak skutečně velikých příběhů plných hrdinů, právě proto to epizodicky roztříštěné plynule se prolínající vyprávění, právě proto ty velmi zlehka črtané charaktery, právě proto ty skoky mezi žánry, žánrovými vzorci i třeba různými tempy vyprávění samotného, což nelze z mého pohledu vnímat jinak než jako Clooneyho záměrné režijní hrátky s příběhem trochu jiných hrdinů, když si prostě sám touží s až nakažlivou radostí a upřímností znovu vyzkoušet v celé šíři své filmařské možnosti a limita, která na první pohled činí tento snímek neuvěřitelně jiným a ve své zdánlivé nedodělanosti překrásným.. A tuto moji domněnku snad dokonale potvrzují především všechny ostatní Clooneyho režijní snímky, které naopak ve své podstatě musely učarovat především tou svojí mistrovskou precizností, vedle nich totiž skutečně Památkáři zdánlivě vyznívají jako odfláknutá, nevyrovnaná a žánrově doširoka rozkročená taškařice !! Na druhou stranu právě ty odkazové a hold vzdávající scény, které tak geniálně funkčně pracují s tou spoustou klišé vojenských velkofilmů, což nejlépe dokumentuje i v témže duchu se svým bohovským soundtrackem famózní Alexandre Desplat, mezi nimiž ční jako Eiffelova věž právě ta rozkošně sebeironizující finální scéna, kdy památkáři prchají na poslední chvíli před sovětskou armádou, patří k tomu vůbec nejlepšímu, co snímek s úchvatnou kamerou Phedona Papamichaela nabízí !! Myslím, že právě na tom skvostném hereckém obsazení v čele s Cate Blanchett, Billem Murrayem, Johnem Goodmanem či Mattem Damonem, jemuž tyto role vykulených charakterně uvědomělých chlapíků nesmírně sluší, jednoho musí opravdu těšit právě ta důvěra, kterou svým hereckým kolegům jako víno zrající Clooney dopřává.. Přiznám se, že podobný snímek prostě nedokážu neocenit, když i s tím neodmyslitelným patosem se tu pracuje tak nějak jinak, a nakonec si ho užívám úplně stejně jako právě George Clooney, u něhož vás to jeho zapálení, odvaha a umělecká pokora zákonitě musí zahřát u srdce.. [ Dabing 3/10 ] Honza Kanyza naprosto v pořádku, ten už ke Clooneymu patří stejně jako jeho život věčného starého mládence, jinak si tohle Barrandov studio dabing opravdu za rámeček dát nemůže. () (méně) (více)

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

12.10.2013

Válečné týmovky jsou, zdá se, opět v kurzu. Po Hanebných panchartech se dočkáme Památkářů a David Ayer v právě natáčeném The Fury nacpal do tanku Brada Pitta, Shiu LaBeoufa a další. A možná se… (více)

Reklama

Reklama