Reklama

Reklama

Památkáři

  • USA The Monuments Men (více)
Trailer 2

Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání Druhé světové války nakradli. Hvězdnou sestavu uměleckých záchranářů vede George Clooney ve výjimečné čtyřkombinaci producent – režisér – scenárista – herec, kterého doplňují třeba Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchett. Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech. Vypadalo to jako nesplnitelný úkol: Umělecké poklady se nacházely za nepřátelskou linií a německá armáda byla připravená splnit Hitlerův rozkaz, podle nějž měla být všechna umělecká díla s pádem nacistické říše zničena. Jak mohlo těchto pár mužů doufat v úspěch? Vždyť svými původními profesemi - ředitelů muzeí, kurátorů a historiků umění, více rozuměli Michelangelovi než zacházení se zbraněmi. Pod palbou německé armády, v zaminovaných skrýších a vybombardovaných městech riskovali Památkáři své životy, aby ochránili ty největší poklady lidstva. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (21)

  • V čase 04:31, když si Hermann Goering (Udo Kroschwald) vybírá umělecká díla, můžeme před ním spatřit dílo „Et in Arcadia ego“ (také známé jako „Les bergers d'Arcadie“ nebo „Arcadian Shepherds“), což je obraz z let 1637–1938 od Nicolase Poussina (1594–1665), předního malíře klasického francouzského baroka. (Petsuchos)
  • Film měl mít premiéru 18. prosince 2013, ale v říjnu 2013 byla premiéra přesunuta na únor 2014. (Varan)
  • Natáčelo se od začátku března 2013 do konce června 2013. (Hal_Moore)
  • První sousošší, které Pamatkáři uvidí po příjezdu na Neuschwanstein, je "Občané s Calais" od francouzského sochaře Augusta Rodina. (MTHRFCKR)
  • Invazní dopravní letoun Douglas C-47 Skytrain s označením L4 na přídi je skutečný letuschopný stroj a kromě leteckých přehlídek ho můžeme vidět i v dalších válečných titulech, jako je například Bratrstvo neohrožených (od r. 2001). (p3tris)
  • Místem v Paříži, kde nacisté shromáždili ukradené umění, byla Galerie du Jeu de Paume, která se nachází vedle náměstí Place de la Concorde v centru města. Skutečný Hermann Göring navštívil muzea 20krát během války a vybral si více než 700 položek pro své soukromé sbírky. (Proroček)
  • Herec, který hraje starší podobu Franka Stokese (George Clooney) při návštěvě Madony z Brugg v závěru, je otec George Clooneyho Nick Clooney. (Proroček)
  • Na začátku závěrečných titulků jsou černobílé fotografie skutečných památkářů s originálními díly, které se podařilo zachránit. (MTHRFCKR)
  • Studio chtělo kvůli útoku na Oscary uvést film již v prosinci 2013. Režisér George Clooney však požádal o více času na post produkci, aby mohly být dokončeny speciální efekty. Studio nakonec s velkou nelibostí svolilo s prodloužením termínu do února 2014. (Dr Lizal)
  • Do hlavní role byl původně obsazen Daniel Craig, ale kvůli velkému vytížení musel odmítnout. Místo něj získal roli Matt Damon. (Cheeker)
  • Vo filme zaznie aj to, že okolie lomu pri Altaussee patrilo do sovietskej okupačnej zóny. V skutočnosti by však spojenecké jednotky túto oblasť opustiť nemuseli, pretože patrila do sféry vplyvu USA. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach po celom Nemecku a Veľkej Británii. Sčasti sa nakrúcalo aj v okolí duxfordského vojnového múzea. (MikaelSVK)
  • Zámok Neuschwanstein v skutočnosti naozaj slúžil ako úložisko nacistami ulúpených umeleckých diel. (misterz)
  • „Keď som žil vo Florencii, raz som sa počas prechádzky po moste Ponte Vecchio (jediný most, ktorý nacisti nezničili, keď v roku 1944 utekali z mesta) zamyslel, kto vlastne zachránil všetky kultúrne poklady, ktoré dnes chodíme obdivovať do múzeí a galérií. Rozhodol som sa nájsť na túto otázku odpoveď," vyjadril sa George Clooney. (Zdroj: Eurotelevízia)

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

12.10.2013

Válečné týmovky jsou, zdá se, opět v kurzu. Po Hanebných panchartech se dočkáme Památkářů a David Ayer v právě natáčeném The Fury nacpal do tanku Brada Pitta, Shiu LaBeoufa a další. A možná se… (více)

Reklama

Reklama