Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Kto si chcel pozrieť detaily o živote a pôsobení Gertrudy Bell, ten si ich pozrel na wikipedii, takže nakoniec môžu byť všetci spokojní. Z môjho pohľadu je zaujímavé, že takmer všetky filmy z prostredia púšte a arabského sveta sa dnes točia v Maroku, konkrétne v ateliéroch v okolí Ouarzazate. Pritom práve Maroko je so svojou atypickou architektúrou hlinených ksarov a kasieb výrazne odlišné od zvyšku orientálneho sveta, takže to znalcovi priam bije do očí. Každopádne pôsobivý vizuál aj hudba. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Stejnou měrou love story jako životopis a to je problém ve chvíli, kdy prvnímu nevěřím a druhého je málo. Romantických zasnění a s tím souvisejících poloprázdných řečí je tu až až, což mi vadí jen málokdy. Problémem je, že osudovou lásku hlavní hrdinky, která ze značné části určila její další putování, hraje James Franco. Nevím, kdo měl na starosti obsazení, ale nahradit původně zamýšleného (a bohužel v tu chvíli nedostupného) Juda Lawa právě nevýrazným Francem, navíc hercem o jedenáct let mladším než Nicole, to je šlápnutí do velbloudího dárečku. Veškerým motivacím jsou v tu chvíli podtrženy nohy a nezmění na tom ani další osudoví muži, které život Gertrudě poslal do cesty. Kartografická část příběhu je naopak pojata velkolepě, rozvláčně, ale o zásadních krocích slečny Bellové mnoho nepoví. Z větší části se totiž zabírají skály, duny a všechna další zákoutí, která poušť skrývá a Herzog tak nechává mluvit daleko víc obrazy než fakta. Cítím z toho věčné osamění, odstřižení se od normálního světa, blízkost jiného myšlení, které zkrátka nejde vysvětlit lidem, kteří tamní místa nezažili. Ale použít k tomu pokaždé jen krásnou hudbu na pozadí písečných dálav mi vzhledem k poutavému tématu přijde hrozně málo. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi, ale naozaj veľmi pekne natočené. Za kameru, hudbu, kulisy, kostýmy a masky - za to všetko by som dal určite 5 hviezd. Herecké obsadenie taktiež výborné, teda až na Pattinsona, ktorý sa mi do role Lawrenca absolútne nehodil. Nicole Kidman zahrala Gertrudu Bell naozaj znamenito. Bohužiaľ najväčšou slabinou filmu bola epická nevyváženosť a na môj vkus až prílišný dôraz na Gertrudin súkromný život v podobe vzťahov. Mňa osobne (a myslím, že aj ostatných) by namiesto toho asi skôr zaujímalo vo väčšej miere jej putovanie, bádanie, dobrodružstvá a v neposlednom rade by som uvítal aj väčší dôraz na jej diplomatické aktivity. Ale nič to nemení na tom, že to bolo naozaj pekne natočené a kvalitný vizuál výrazne predčil dejovú líniu. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mělo jít víceméně o životopisný snímek, tak to byla docela slabota, protože jsem se o britské badatelce Gertrudě Bell nic zásadního nedozvěděla. Silná romantická linka mě spíše nudila, než abych se u ní jakkoliv zasnila. Těžko říct, zda bych mluvila jinak, kdyby hlavní role ztvárnili původně zamýšlení Naomi Watts a Jude Law. Na můj vkus byl styl vyprávění příliš rozvleklý a suchopárný. Výsledný dojem mírně vylepšily poutavé záběry z pouště. (55%) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Jako němý film by to byla nádhera. A kdyby Herzog navíc prostříhal tu unyle podanou příběhovou linii (při jejímž sledování by se skutečná, dobrodružství a arabskou kulturu milující Gertrude Bell musela ve svém bagdádském hrobě komplet obracet v sloup) a ponechal poetické jádro a ty úchvatné pouštní scenérie, nebylo by co vytknout. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)
  • Natáčení začalo 20. prosince 2013. Filmovalo se postupně v marockých městech Marrákéši a Ouarzazate, dále ve skalním městě Petra v Jordánsku a oáze Erfoud na Sahaře. Po natáčení v Africe se štáb přesunul do Londýna, kde natáčení skončilo 6. března 2014. (Tristan Rafael)
  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama