Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Marze 

všechny recenze uživatele

Intimní vztah Nicole Kidman s mužem. Je to emocionálně prázdné . Příběh režisérka Werner Herzog založila na skutečné postavě Gertrude Bell, archeoložce, která začátkem století cestovala pouštními krajinami blízkého východu a po cestě se stejně jako jedna moje kamarádka zamiluje. Pušť je působivě nasnímána. Film je konvenční a obecný a uspával mě, ale líbilo se mi pár vydařených hlášek a tak politické zhodnocení Sýrie " Sunité, šíté, Alavité , Drůzové, křesťané a všichni si jsou po krku. A na severu jsou Kurdové". A německá kancléřka mom fuhhrer Merkel si miliony pozvala na práci do Německa jako náhradu na populačně vymírající obyvatelstvo...Můj oblíbený psycholog Jeroným Klimeš říká, že sexuální šílenství mužů se zvětšuje se sluncem. Ve středověku byl trest smrti za krádež chleba , protože byl cenný. V Arabských zemí je trest smrti za nevěru, protože...dosaďte si sami vlastní zkušenost s Italama, Arabama. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romance, která není moc dobrá, ale chce se tvářit jako něco uměleckého, protože se jedná o životopisný snímek o jedné ženě, která byla důležitá, no hlavně pro sebe, ale je pravda, že také publikovala a očividně oslovila hodně lidí v oblasti, kam se většina z nás nedostane. Beduíni si ji prý pamatují. No, já si ji i přes zajímavé tvůrce pamatovat nebudu. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tak si to rozeberme: "Film založený na životě a láskách Gertrudy Bellové..." - všiml jsem si dvou. Jedné nemile skončené a druhé, kterou stále odkopávala, protože "její srdce ještě nebylo připravené". Nějak mi ale nepřišlo, že by byly v něčem nějak významné. - "...anglické spisovatelky, archeoložky a kartografky..." - nic z toho ale ve filmu nebylo, sice to ona sama asi dvakrát řekla, ale nebýt to tady v popisku, myslel bych, že si to vymýšlí, protože k dané situaci se jí to hodilo. "...která na začátku 20. století zmapovala Irák a Jordánsko." - aha, ona ho zmapovala. Zvláštní, to taky ve filmu nebylo. Vlastně to je film docela o ničem. Blondýna se doma nudí a vyjede si na východ, kde zůstává a s pár araby po boku se courá okolím, setká se s pár šejky, kteří jsou všichni hrozně uvědomělí a na konci jí z nějakého z filmu zcela nevyplývajícího důvodu titulují nekorunovou královnou pouště, ač není jasné proč vlastně. Jestli ta ženy byla v jhistorii skutečně něčím významná, z tohoto filmu se to nedozvíte. Navíc mi v něm dost vadily ony "známé" herecké ksichty, jejichž camea asi měla přivábit víc diváků, jenže svou přítomností spíše rušily, než že by filmu jakkoliv pomáhaly. Špatný film s ještě blbějším uřvaným hudebním podtextem titulků v dovětku o jejích osudech, to už jsem musel vypnout zvuk. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jméno Gertrudy Bell jsem slyšela poprvé v tomto filmu, v životě jsme o téhle ženě nikdy neslyšela a myslím si, že je to škoda, protože si myslím, že to byla jedna z prvních odvážných žen, které oslavovali svojí svobodu a díky možnostem a své povaze mohla cestovat po poušti a řešit konflikty, které Anglii velmi pomohli. Zní to skvěle, že? Bohužel film ale takový není. Ze začátku to vypadá na romantický příběh, který skončí tragicky, najednou se z toho stává road movie na dromedárovi s nádechem dramatu. Je škoda, že tam nebylo nic akčnějšího nebo nějaká scéna, kde by se Nicole Kidman konečně s někým vyspala, když už si tedy zahrála o 25 let mladší postavu, ale nic, ten film je prostě jedno velké nic. Jedna hvězda za jednu odvážnou ženu, o které je příběh, jinak nic. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Kto si chcel pozrieť detaily o živote a pôsobení Gertrudy Bell, ten si ich pozrel na wikipedii, takže nakoniec môžu byť všetci spokojní. Z môjho pohľadu je zaujímavé, že takmer všetky filmy z prostredia púšte a arabského sveta sa dnes točia v Maroku, konkrétne v ateliéroch v okolí Ouarzazate. Pritom práve Maroko je so svojou atypickou architektúrou hlinených ksarov a kasieb výrazne odlišné od zvyšku orientálneho sveta, takže to znalcovi priam bije do očí. Každopádne pôsobivý vizuál aj hudba. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Nicole Kidman sa kvôli svojej role naučila jazdiť na ťave. Jej obľúbenou jednohrbou ťavou sa stal samec dromedára menom Barbie. (MikaelSVK)
  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)
  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama