Reklama

Reklama

Co udělal Richard

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Film sleduje osudy chlapce z jižního Dublinu v průběhu léta od konce střední školy až do začátku vysoké školy. Richard Karlsen je atlet a nezpochybnitelný alfa samec, který má vše, co chce: privilegovaný okruh přátel, rodinu i slibnou kariéru. Svět září jasnými barvami a nic se nezdá být nemožné. Vše se však zhatí jedním zuřivým a bezohledným okamžikem, ve kterém Richard udělá něco, co otřese životy lidí jemu nejbližších. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (23)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem silně na rozpacích s tou čtyřkou, ale převážil to fakt, že něco takového je možné i v reálu a Jack hrál Richarda věrohodně. To jak se v něm mlelo svědomí, bylo čitelné nejen ve výrazu obličeje, ale i z jeho odtažitého způsobu chování. Možná bych měla připomínky k některým příliš dlouhým záběrům, ale v tomhle případě byly asi na místě. Snahu Lennyho Abrahamsona, abychom se plně ponořili do charakteru takového kluka se povedla podle mě dostatečně, tak jsem tu jednu hvězdu přihodila, ale ten pocit rozkolísanosti stejně nezmizel........ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľká tragédia a nešťastie, to áno, no to čo urobil Richard by som nebral ako niečo nepochopiteľné. Také veci sa v živote stávajú, aj rozmaznaným deckám, čo majú v živote všetko na čo len pomyslia. Teda myslím, že najmä im sa to stáva. Aj keď na druhú stranu treba uznať, že si nezačal (aspoň fyzicky). A potom.... hnev a adrenalín urobili svoje. Najväčší trest je ten, že s tým bude musieť žiť. Čo sa týka spracovania, snažilo sa to síce tváriť civilne, no na môj vkus to bolo až príliš tiché a lenivé. Na tak pomalé tempo tu bolo hrozne málo zaujímavých situácií. Slabší priemer. 55/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Presne toto sú tie okamžiky, kvôli ktorým by ste chceli vrátiť čas. Lenže bohužiaľ, nedá sa. Človek sa chce schovať za klamstvo, chrániť si svoju kožu, ale jeho myšlienky ho dobehnú a nikdy to nebude také, ako predtým. Je to citlivo natočené, s výbornou hudbou a Jack Reynor je skvelý. A jasné, že sa dá na to pozerať z dvoch strán. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Richardovi je právě osmnáct a nic na světě mu nechybí. Hraje ragby za školní tým, jeho rodiče jsou bohatí a nechybí mu ani vysněná dívka, do které se zakoukal. Pak ale přijde večírek, respektive pořádný mejdan, na kterém se stane něco, co zatočí nejen všemi zúčastněnými, ale i celým okolím. A Richardovi to zasadí pořádného brouka do hlavy. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Spratci, spratci, spratci, 50% filmu v kelu, pak se něco drobného uděje a vyklube se z toho drámo, následuje ticho, čumění, kecy, šukání, ticho a konec. Twe, co tam bylo psychologické, krom toho, že jsem měl chuť hlavní postavu odstřelit, aby se alespoň něco dělo a aby měla postava nějaké opodstatnění? ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zločin a trest na ruby? Vlastně vůbec ne, jen mi to v závěru lehce asociovalo.... Raději nebudu říkat na po kolikáté jsem to až dokoukala, mohlo by to někoho odradit, což nemám rozhodně v úmyslu. Navnadil mě "tag" - "psychologický" tady v popisu, ale že by se k filmu nějak extra hodil, to říct nemůžu. Celkově se mi to zdálo takové nemasné neslané z čehož mám trochu výčitky svědomí, když uvážím dějové okolnosti.... Po dějové toho nečekejte kvanta. Řekněme, že informacemi se neplýtvá a člověk se dozví jen to, co "potřebuje" nezbytně. Jeden motiv, který se tak nějak rozplizne a rozpatlá, neříkám, že nejde na jedné události postavit celý film, ale konkrétně tady, to podle mě úplně nefungovalo. (Divákovi se ale dostane hned několika nic neříkajících party scén, které by mohly být sestřihnuté o 80%- 90% a nic by to na filmu nezměnilo... jen tak mimochodem....)Zpracování- technické se mi moc líbilo- hudba, kamera i pro mě zcela neznámý Jack Reynor. Váhám, jestli dát tři hvězdičky, ale nevím pořádně za co. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sam som dlho vahal so 4 hviezdami, napookon som dal 3. Juzny Dublin na urovni, dalo sa, len tempo je take .. kadejake a maloco sa deje. Okrem teda vatovo planych plkov. Cakal som vacsi masaker, no ale na priemer to vydalo : 60 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Co Richard udělá mi bylo jasné okamžitě, protože se stalo přesně to, co mě (a myslím že i nemalý počet dalších lidí) napadlo hned jako první, nicméně to mi tolik nevadí. Přece jenom tohle je téma, ze kterého by šlo dostat hodně. Blbý ale je, že tady to vůbec nefunguje. Než Richard udělá TO, je půlka filmu úplně v háji. A během celé té první poloviny se nejen vůbec nic nestane, ale všechny ty dialogy v ní jsou naprosto prázdné, bez jakéhokoli pořádného představení postav, čehokoli zajímavého, prostě jen několik študáků jenom vede řeči. A když už Richard konečně udělá TO, člověk by čekal, že to konečně začne být nějak zajímavé nebo silné, ale ono nic. Teskná hudba sem tam zahraje, chvilku se i brečí nebo křičí - ne že bych to vyžadoval, já mám rád naopak taková dramata, která jsou naprosto prostá jakýmkoli těmhle "nuceně silným" scénám - a stejně je to strašně mdlé, stejně je to furt chladné a nezajímavé a je to taky úplně stejně nudné a nezáživné, jako polovina první. Přitom tam ten potenciál byl, v určitých momentech se to dost snaží, ale dojem žádný. Herci sice působí přirozeně a ten námět sám o sobě marný skutečně není (ačkoli bůhvíjak objevný taky ne), ale zpracované je to fakt nepovedeně. Navíc to VŮBEC NENÍ PSYCHOLOGICKÝ, ani si ten film na to nehraje, takže se tu ten žánr objevil asi nějak náhodou. Chci tím ale varovat případné zájemce, kteří se na ten film chtějí podívat jen kvůli tomu (a co koukám do komentářů, nejsem sám). Já bych na to taky jinak nekoukal. Ale tak aspoň že to nebyl další pokus o Bennyho video, mám pocit, že v poslední době jsem už narazil na tři takové a ani jeden nešahá originálu ani po nejspodnější kazetu té Bennyho sbírky... Btw, to fakt jsou všechny Irské filmy takové "americky průměrné" a bez vlastního stylu? Rád bych totiž konečně viděl nějaký, který se tomu vymyká. Pomáhat a chránit teda částečně jo, ale pořád to není přesně to o čem píšu. Btw to točil režisér Franka a Room? Jak se mu to mohla sakra tak pokazit, vždyť u zbytku jeho filmů jsem se snad ani chvíli nenudil... Slabé 2* ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príbeh o osemnásťročných teenedžeroch skoro bezstarostnom lete a potom o strachu hrôzy čo vykonal a nesmiernej ľútosti a výčitkách svedomia. Priemerná dráma ale za tých chalanov Jacka a Patrika pridávam ešte bodik navrch ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Nenápadný snímok. Z počiatku som si vravel, že ide len o priemerný film, dokonca nič extra, ale s pribúdajúcim časom som zistil že snímok svojou nevtieravou, ale zato intenzívne pôsobiacou atmosférou sa mi čoraz viac dostáva pod kožu. Že čoraz viac som sa vciťoval do pocitov hlavného hrdinu, že čoraz viac s ním dokonca súcitím. Nie každý, však dokáže jeho (povedzme) kúzlu podľahnúť. Treba sa naň dívať možno trošku viac empaticky.....alebo o čosi viac "pootvoriť" svoje srdce. ***/**** ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Celý snímek, který vypráví o Richardovi a o tom, co udělal, nebo neudělal se sice táhne jak smrad, ale dá se na to koukat. Je to příběh obyčejného kluka, který si užívá života po boku svých kamarádů, chodí na párty, má milující rodinu a kariéru před sebou, což se ve filmu dozvíte a vlastně pomalu nic víc. Ke konci se však atmosféra dostane pod kůži a nutí člověka přemýšlet. Inu, zkuste a uvidíte, ale pozor, můžete usnout! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu únavně a bez smysluplných dialogů vytvořila osudný milostný trojúhelník, do něhož patří i kluk z plakátu Richard, mladík z dobře zajištěné rodiny a s květnatě nalajnovanou kariérou. Pak přijde jeden bujarý večírek a jeden fatální, i když neúmyslný incident, který Richarda bude mučit v hlavě až do konce filmu...Vyzdvihnu krásný, klidný soundtrack, ale jinak byl příběh opravdu slabý. Jen dobrá myšlenka k vytvoření dobrého filmu nestačí. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Skvelý film aj keď s celkom obyčajným príbehom, ale podaný neobyčajnou formou s gradujúcou atmosférou. Výborne sugestívny názov filmu, ktorý vás núti premýšľať čo vlastne spravil, resp. čo pod tým autor myslel a tých možností bolo veľa aj keď sa to zo začiatku môže javiť jednoznačné. Ale nakoniec .... ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Puvodne jsem chtel jit na ctyri body, ale ten nemastnej neslanej konec zapricinil nizsi hodnoceni. Taky skoda, ze prvnich cca 40 minut se vubec nic nedeje. Po osudovem incidentu se ale rozjede slusne psychologicke drama a vynikajicim vykonem Jacka Reynora v hlavni roli. Jinak jsem se tesil, ze po sto letech uvidim anglicky mluveny film, ve kterem nebude zadny negr, ale tvurci ho bohuzel museli propasovat do mistniho rugbyoveho tymu :-) ()

Vlče 

všechny recenze uživatele

Film o mladých lidech, který se postupně změní v ultratemné depresivní drama, jemuž by uvěřitelnost a dopad na diváka záviděl i Lars Von Trier. Mladý herec Jack Reynor byl ve své roli Richarda strhující. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Síla. A navíc obrovské překvapení. Atmosféra, kterou by mohli závidět i tvůrci amerických rádoby psychologických a depresivních snímků. První část filmu není v ničem neobvyklá, ale po TOM se začne ubírat naprosto vlastní cestou a začne přibývat na atmosféře. Je škoda, že film je tak nenápadný, zasloužil by si mnohem vyšší pozornosti. ()

Reklama

Reklama