Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Diskuze

Aven

Aven (hodnocení, recenze)

Pro mě úžasnej film. Dovolil bych si upozornit na komentář pana Numase- film se nemusí líbit každému, ale po shlédnutí jeho ostatních hodnocení pochybuji o jeho duševním zdraví.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Aby bylo jasno, to co jsem napsal, neznamená, že mě nic nedojme a že emočně řadu filmů neprožívám, třeba zmíněná Tichá bolest je vynikající film, u kterého, přiznávám, mám zarosené oči i já, skoro jsem brečel třeba u Domu z písku a mlhy. Rozhodí mě třeba hudba. Na druhou stranu u Titaniku nebo Pearl Harboru se dokážu akorát smát. Uznávám, jasná hranice mezi kýčem (citovým vydíráním) a skutečným citem daná není. Já osobně si to dělím podle uvěřitelnosti charakterů, podle toho, jestli to jsou lidé z masa a kostí.

levente

levente (hodnocení, recenze)

Je to pravda. Emočně vyčnívám. Vyčerpává mě to. Zručně natočený kýč. Tak to je v pořádku. Jsem schopen brečet u Love story jako želva, často i déle. Klepání na nebeskou bránu v programu vyloženě vynechávám, prestože ten film mám rád. Mít zarudlé oči od štkaní se nenosí. Je to škoda. Na tichou bolest bych se také mohl dívat každý týden. Jsem rád, že jsme si porozumněli a že si uznal, že statečné srdce je zručnost sama, přičemž ti některé složky filmu přijdou kýčovité. Já některé kýče zkrátka rád.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Dlouho bez odpovědi kolego emočně vyčnívající nezůstaneš, leč má odpověď nebude službou pro tebe. Mým záměrem rozhodně není emočně vyčnívat, jediné, co si pod tím představím, je někdo, kdo se rozbrečí při sledování 50 let staré disneyovky. Jestli už nějak vyčnjívat mám, budu rád, když to bude rozumem a zvalostmi (neříkám, že to tak je, jen, že toho bych si na sobě cenil). Kolego mnoha (tedy falešných) emocí (takto jsi to vymezil ty, ne já), film historicky přesný není žádný, každý se dopouští určitzé autorské licence, což je jen dobře. Film není ani kronika ani reality show. Důležité je, do jaké míry respektuje dobu v níž se odehrává a lidi v ní žijící. Tak to dělají solidní autoři, kam řadím třeba Weira, Zinnemanna a další. Brave Heart je zručně natočeným kýčem amerikanizovaného Australana, který si jednoduše nalinkuje zápletku, do níž hodí zláky, hodňáky, nějakou tu lásku a pomstu a je to. Je jedno, jestli si vybere Skoty, Maye, nebo kohokoli jiného. Tvrdím, že tento film rozhodně nepatří k filmové klasice, za pár let po něm mnoho lidí nevzpomene. Že se líbí zorvna tobě, levente, ti nijak neberu ani nevyčítám, mě se taky líbí filmy, které jiní hodnotí jako blbiny. Jenže u nich nemám za to, že mě autor tahá za fusekli jako tady.

levente

levente (hodnocení, recenze)

Velké umění? Psal jsem tu někde o velkém umění. Ne? Tak to jsem udělal chybu. Velké umění je diváka zaujmout. Pokud se díváš na filmy pouze (podle mne velmi omezeným) způsobem historika, případně člověka, který emoce třídí do dvou skupin, tak to ti milý kolego vzkážu (jakkoli je to urážlivé) asi toto: Jsi kritik beze smyslu a patrně i člověk, který emočně nad druhé nevyčnívá (majitel jedné emoce: té opravdové). Mám ten film zkrátka rád. Není to tak, že někdo by ujížděl na celaskonu v horké lžičce nebo na spisovatelích národního obrození a já principielně stejně na statečném srdci, já si totiž myslím!!, že ten film je povedený, že má právo líbit se mi. Mimochodem a tady tě poprosím, dej si s tím trochu práce a najdi mi alespoň dvacet (pro filmového nadšence tvých kvalit hračka) historicky přesných filmů z období středověku. Za každý film, který onu výtečnou dvacítku překročí (doufám, že vybereš filmy s nějakým tím oceněním nebo alespoň s obecným povědomím výborného majstrštyku) máš u mne pivo. Obávám se, že budu dlouho bez odpovědi.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

To Spolek pratel Velkeho Mela: Jaky cit? Jake velke umeni? Mame tu Good Guys - takove ty travestity vs. Bad Guys - takovy ty supinace. K bitvam - nerikam, ze by byly vylozene spatne, ale skutecna bitva pro me neni 90% zaberu na hlavniho hrdinu kosiciho tuny nepratel. Mnohoznacnost neni povinnost, v tomto pripade je vsak jednoznacnost zcela neseriozni. A jak pravim v hodnoceni - Wallace se nikdy nesetkal s Isabelou, ktera rozhodne nebyla onou cistou princeznou, sveho syna (zde vysledek lasky ciste jak horska bystrina mezi ni a chrabrym Australanem, totiz co to placam, Skotem) se pokusila zavrazdit (stejne jako predtim zavrazdila sveho muze, a to tak brutalnim zpusobem, ze to i v drne stredoveke Evrope vzbudilo pohorseni). Shrnuti: nic nez pohadka pro citlive dusinky ne nepodobny tvorbam spisovatelek zenskych romanu.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

levente: souhlasim, pres jakekoliv namitky k tomuto filmu, s casem prichazim na vic a vic, me tento film proste bavi a min. jednou za rok (coz je tak interval reprizy v TV) jsem schopen ho shlednout.

levente

levente (hodnocení, recenze)

Tsunami: Líbí se mi tvůj postřeh ohledně národních hrdinů ztvárněných ve filmu, nicméně... Nicméně již zmíněné bitvy jsou opravdu filmovým skvostem (co se týče usekávání končetin, myslím, že Ryan je nepřekonatelnou jedničkou), výborně jsou vybráni herci, kterým vyloženě role sedí McCormack, Patrick McGoohan, Angus Macfadyen aj. Bezvadná je hudba, to bez debat. Ale snad nejvíc se mi líbí scénář, už vidím ty námitky ohledně přímočarosti, jednoduchosti, systému black and white, jenže když si k tomu filmu sednu, byť to bude po páté (ale třeba i po půlnoci), tak mě to baví. Třeba scéna, kdy se Irové (u Falkirku) přidají ke skotům je vtipná a svižná a takových je v BH celá spousta.

Kaka

Kaka (hodnocení, recenze)

jo a co se tyce Ryana, tak dostal tunu jinych Oscaru, tak jako tak to byl nejlepsi film roku 1998 - i kdyz primo Oscara za nejlepsi film nedostal. Pokud hodis "do davu" Zamilovaneho Shakespeareho a Ryana, je jasny, ktery film je number one...

Kaka

Kaka (hodnocení, recenze)

Tsuna: Mno a Gibson nema snad v Braveheart revolucni bojove sceny? Nikdo ho do ted neprekonal. Psal jsem to uz na volne. Tam kde Scott vytahuje nejvetsi vizualni bomby, tam Gibson jede pekne po staru - a i to staci. Bitvy jsou neuveritelne prehledne a jako celek berou dech. Podobnou minirevoluci se o tri roky pozdeji povedlo u akcniho filmu Donnerovi v Lethal Weapon 4. IMHO Gibson ani moc neresi hutnost pribehu, ale vtiskl do toho v podstate velmi jednoducheho pribehu dusi a to je to hlavni a to je to co na akademiky (i na vetsinu lidi) zapusobilo. Americka filmova akademie je sentimentalni a potrpi si na "klasicka dila" a tohle je jasny priklad.

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

...kazdopadne to MDB zas tak moc sablonovite neni rekl bych, i ten Gladiator trochu poskakuje, tohle je takova ta priblbla vypravenka ala Janosik, kterou proste musi mit kazda zeme, takze proto sablona...jo a proc sem pletes toho Ryana? usuzuji ze ti jde o Oscarove filmy a ten jaksi toho plesouna nedostal...

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

Kaka : At jsou ty tituly cos vyjmenoval sablonovite nebo ne, tak jsou natocney neskutecne lepe. Eastwoodova prace je mistrovska (nejviditelnejsi treba hra se svetlem), Gladiator je zas typicky vizualne naslaply Scott (arena atd.), Zachrante Vojina Ryana ma minimalne revolucni bojove sceny. Co tam ma Gibson?

Kaka

Kaka (hodnocení, recenze)

Tsuno ty voe meles nesmysly. Ty si omyl akademie voe... :). Nezalezi zase tak na tom, jestli je Braveheart sablonovite nebo ne - btw hodne oscarovych filmu je takovych (Million Dollar Baby, Gladiator, Zachrante Vojina Ryana, a dalsi a dalsi kousky). Nejde o koncept vypraveni, ale jde o ten CIT ktery do toho Gibson dokazal vtisknout. Tenhle film ma skutecne velke srdce - coz ale sucharum jako si ty nevoni... :)

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

levente : Tesi me, ze si pokladas otazky a sam si na ne odpovidas. Kazdopadne bych si dovolil jeste podotknout, ze statecne srdce je tupa vypravenka dle ohrane sablony o "hodnem" zbojnikovi, ktery se vzeprel tem zlym a ukrutnym mocnostem, na jejimz konci bychom meli mit vsichni mokre oci a pod sebou haldu kapesniku. Kdyz si ovsem na SS vzpomenu ja, vybavi se mi nekolik bitek, ve kterych poskakuje spousta dlouhovlasych "kladasu" a je tam velke mnozstvi useklych koncetin, coz me ma asi sokovat. Ale nesokuje, pouze me to nudi, ostatne jako cely film. A ted si dejme projev o tom, co znamena svoboda a berme to smrtelne vazne...

levente

levente (hodnocení, recenze)

to flanker a tsunami: Reklama na Mela Gibsona? Asi jako je Casablanca reklamou na H. Bogarta (pro ty opravdu hloupé:nesrovnávám filmy). Je to samá emoce? No tak to je opravdu mínus. Všechno je jednoznačné? Aha, tak správné je, když je vše mnohoznačné.... A historie je jiná? V čem? Že by Wallace měl spíš hnědé oči a Murron nebyla tak krásná. Statečné srdce není tragický omyl akademie, ale Vy jste tragičtí argumentátoři. Na filmové tragédie oceněné oskaty mám úplně jiné typy.

certifikat

certifikat (hodnocení, recenze)

nejlepsi....muj nej oblibenejsi film....at natoci dvojku takovyhle filmy mam rad......na konci sem brecel...vzdycky me to dojalo a to sem chlap....buuuuu buuuuu...asi se na to kouknu uz aspon po 400...na nic jinyho nekoukam az na pana prstena....ty bitvy v SS sou dobry...nejlepsi bylo jak mel g. neco rikal a pak ...??buh te vidi a tvuj otec taky" a pak ho ten chlap prastil....faaaakt nneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej film moh mit aspon 80 oscaru...

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

Paddy : Promin mas pravdu, ja to videl jen v madarskem kine na dovolene u Uzbekistanu s filipinskymi titulky :/

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Tsunami a flanker.27......Co to kecate?????Tak se na to mrknete jeste jednou a pustte si to v cestine at tomu rozumite.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Síla? Obyčejný hollywoodský emocuc. Všechno jednoznačné, prakticky černobílé, s historií to mnoho společného nemá. Taková reklama na Mela Gibsona.

StormWorld

StormWorld (hodnocení, recenze)

Uplne skvely film, nemam co dodat. Videl som asi 4 krat a kazdy raz som na konci plakal.

emilkac

emilkac (hodnocení, recenze)

Je viac filmov s prepracovanejším príbehom, je viac filmov s lepšími hercami ale načo sú nam dobrí ak film nemá silu? To je to najhlavnejšie čo divák potrebuje! Keď som to videl prvýkrát bol som na tri hodiny priklincovaný k sedadlu a z filmu som nespustil oči ani na sekundu! Keď som to videl druhý krát uvedomil som si že je to najväčšia pecka aku som kedy videl! Krsny otec je super! Zuriaci byk perfect! Schindlerov zoznam magnific! ale Braveheart je numero one! Najlepši film všetkych čias! Super hudba! Super dramaticky Gibsonov výkon! Ten film vám doda silu! CONGRATULATION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Nadherne historicke valecne drama.Skvele udelany film pod vedenim famozniho Mela Gibsona ktery dokazuje ze je mistr mimiky a ovladani tvare.Nadherna a bezkonkurencni hudba Jamese Hornera dela film 100%nim.

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama