Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Diskuze

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

A ja som si vravel ,ze Braveheart soundtrack mi je obcas nejak moc podobny tomu z Titanicu . No a on ho robil rovnaky skladatel :-))

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

flanker.27: Teď jsem si přečetl tvůj příspěvek do diskuse a moc mě potěšilo, že nejsem "blbec samotář", ale že tu na csfd jsme minimálně dva ;o)

Chosé85

Chosé85 (hodnocení, recenze)

Viero: Úplně s tebou souhlasím. Za 1. Film je svobodné médium, realitou se pouze inspiruje! Za 2. Reálný film nerovná se realita! Za 3. Působivost, zvýraznění daných prvků, které v reálném světě zanikají!

Edison55

Edison55 (hodnocení, recenze)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů,který sem viděl už mockrát a pořád je na to radost koukat.

Boindil

Boindil (hodnocení, recenze)

Můžu říct jen jedno, že obdivuji herce, kteří si dokážou natočit sám sobě film,aby se povedl.

Viero

Viero (hodnocení, recenze)

flanker.27: Kámo, filmy tu nejsou od toho, aby se snažily přesně kopírovat historii. Naopak, pravá podstata kinematografie tkví právě v té obrovské volnosti (stejně jako třeba u literatury): pokud člověk točí například historický film (je nutné si uvědomit, že historický film nerovná se historický dokument), může si dovolit upravit děj podle potřeb příběhu tak, aby byl výsledek co nejpůsobivější. A o to ve filmu přeci jde nejvíce. Jestli hledáš historickou přesnost, koukni se na historický dokument. Od historického filmu však toto apriori očekávat je pošetilé, bro.

Bedikk

Bedikk (hodnocení, recenze)

Myslím, že není důležité, zda je film historicky přesný. Tento film nás nemá informovat, ale má na nás nějak zapůsobit. O tom jsou filmy, stejně tak jako hudba a obrazy. Je to to samé. Film má zaútočit na naše city, či v nás nechat hluboký zážitek. Gipsonovi se to povedlo. Natočil film, ve kterém si natolik oblíbíš hrdinu, že při každém jeho výtězství, či radosti ti koutek úst začně cukat směrem nahoru ( :) ) a při hrdinově smrti tě dokáže rozplakat. Jestli todle není úspěch, tak nevím :).

jirkazuza

jirkazuza (hodnocení, recenze)

Jeden z mála filmů,co jsem sledoval bez hnutí a ztratil pojem o čase a prostoru....

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Sedět u tohoto filmu skoro 3 hodiny jako přikovanej znamená,že ať si kdo chce,co chce říká ,5 * je povinnost.Argumenty typu,že se nedrželi skutečnosti by měli spíš brát v potaz u Schindlerova seznamu,kde z Oscara S. udělali úplnýho dobrodince,ačkoli to byl pěknej vykuk...a reálií tam není ani polovic.

Maglor

Maglor (hodnocení, recenze)

Docela solidně vystavěný a filmařsky zpracovaný příběh, který je čistokrevnou fikcí velmi volné inspirovanou postavami a událostmi z dějin Anglie a Skotska na přelomu 13. a 14, století. Se skutečnou historií to má společného pramálo, i když některé momenty z děje se historické skutečnosti alespoň blíží a tvůrci scénáře se zde hojně opírali o básnické dílo Slepého Harryho (Blind Harry nebo taky Harry the Minstrel) nazvané "The actis and deidis of the illustere and vailzeand campioun Schir William Wallace, knicht of Ellerslie" (Činy a skutky slavného a udatného bojovníka, pana Williama Wallace, rytíře z Ellerslie) a zkomponovaného někdy v druhé polovině 15. století, asi tak 172 let po Wallacově popravě, pokud se literární historikové nemýlí ohledně datování vzniku Harryho díla, které kladou do roku 1477. Samozřejmě z historického hlediska největší nesmysl je celá ta zápletka s princeznou Isabelou, jinak manželkou Edwarda II., která se s Wallacem popraveným v srpnu 1305 nemohla nikdy setkat, natož aby byla jeho milenkou a tajnou spojenkyní, protože v té době jí bylo jen deset let a do Anglie nebo Skotska za Wallacova života ani nevkročila. A jelikož si Edwarda II. vzala až v roce 1308, kdy už byl králem, nikdy nebyla ani princeznou z Walesu, ale stala se rovnou z milosti boží královnou Anglie, to jen tak na okraj. Když ale zapomeneme na historii a "Statečné srdce" vezmeme třeba jako Dumasovy "Tři mušketýry", pak je to prostě strhující velkolepá podívaná, kterou si Mel Gibson ušil na tělo a která mu perfektně sedla. Čtyři hvězdičky jsou plně zasloužené a dal bych i pět, kdybych mohl vědět, že moje dcera jednou kvůli shlédnutí tohohle filmu nepřinese domů kouli z dějepisu...:-D

mandes

mandes (hodnocení, recenze)

Stojím za Kakom...... z nožíkom v ruke :)) Ale nenene Kaka ma fakt pravdu

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Elennas: není to nerozumný argument, ale tenhle film je vyloženě škoda ignorovat. Fixuj se třeba na Skoty jako takové, kteří ve filmu skončí dobře, a ne na hlavního hrdinu :o)) (jehož smrt je IMHO asi nejslabším okamžikem Braveheart)

Netrheland

Netrheland (hodnocení, recenze)

Naprosto úžasný, skvělý a nenahraditelný výkon Mela Gibsona, potvrdil, že se pro hrdinské role hodí naprosto skvěle. Pro tenhle film je 5 hvězdiček prostě málo... Troufam si říct, že mně rozhodí málo věcí,ale u "Braveheart" sem brečela každou chvíli.

Pepe1783

Pepe1783 (hodnocení, recenze)

přes smutek se přenes, protože film opravdu stojí za to vidět, je to obrovský zážitek a dopuručuju v originálním znění

elennas

elennas (hodnocení, recenze)

Tento film som ešte nevidela, ale neviem sa prinútiť si ho pozrieť, lebo viem, že končí smutne. Človek si hovorí: "Prečóó musel umrieť. To nie je féér. Oni mali byť spolúú." Pravdaže za výdatného slzavého sprievodu. Nie že by som mala niečo proti plaču, je to po smiechu moja druhá obľúbená emócia, ale takéto citové vydieranie je neodpustiteľné aj Melovi Gibsonovi.

Pepe1783

Pepe1783 (hodnocení, recenze)

Nezapomenutelný příběh, nezapomenutelná hudba, nezapomenutlný Gibson, nezapomenutelná Catherine McCormack... Nezapomenutelný zážitek. Film sem viděl asi 15x, ale pokaždé mi běhá mráz po zádech při burcování horalů před bitvou a při závěrečném "freeedom" Můj nej film.

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Tento snimek povazuji za opravdovou raritu,je skutecnym vyjadrenim stredoveke doby,okorenenym hereckym vykonem Mele Gipsna,opravdove poteseni jek pro oci tak pro usi.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Mahavishnu: No smysl v hranejch filmech to má podle mě v tom, aby se objasňovaly motivy lidí a příčiny událostí. Pořád k historii přistupujeme jako k nějaký volný látce a neuvědomujeme si, že tam vystupujou lidi, který někdy skutečně žili. Nepřijde mi fér upravovat si jejich povahy podle potřeb režisérů. Nehledě na to, že málokdy jsem zaznamenal, že by fikce stvořená hollywoodem byla obsahově zajímavější, než jak se to odehrálo doopravdy. Je jasný, že se nelze držet historie naprosto striktně, ale z některejch zářezů jde hlava kolem. Ideálem, jak bych si to představoval já, je seriál Řím. Historická skutečnost a fikce jsou tam smíchaný tak dokonale, že proti tomu nelze nic namítat a přitom to neztrácí dramatickou stránku. Tak asi tak.

Mahavishnu

Mahavishnu (hodnocení, recenze)

flanker.27, načo potrebuješ, aby sa tieto filmy presne držali histórie? Keby Scott alebo Gibson chceli byť historikmi, tak by pracovali niekde na univerzite alebo by natáčali dokumenty. Ja osobne si nepúšťam hrané filmy, keď chcem zistiť, kedy prišla Isabella do Anglicka. Takisto nepozerám Vinnetoua, Akumulátor a Sedem rokov v Tibete, keď chcem zistiť ako sa meria polygónový ťah alebo nivelácia. Knihy historikov sú príliš náročné? Tvoje výčitky by som bral, keby napr. Scott všade vyhlasoval, že KoH je dokument, ktorý sa presne drží historických skutočností. Ale keďže Scott otvorene vyhlasuje, že sa histórie presne nedrží, dokonca, že aj kostýmy sú voľná tvorba len inšpirovaná historickými kostýmami, tak to podľa mňa vôbec netreba riešiť.

aDalbert2

aDalbert2 (hodnocení, recenze)

Braveheart je pro mne prostě srdeční záležitost a nedivím se, že od doby natočení tohoto snímku se Mel mezi Skoty těší velké popularitě... Mohu jedině doporučit každému, kdo v sobě cítí alespoň trochu té kelstké krve... I shall tell you of William Wallace...

denbrough

denbrough (hodnocení, recenze)

Film je to nádherný, jeden z nejlepších, a vůbec se nestydím za to, že mě na konci pravidelně dojímá.. Je fakt, že strašně moc dělá hudba. Kdyby byly filmy němé, něco mi říká, že bych nikdy žádnou slzu neuronil. Ale tady se to prostě nedá.. Hudba, bitvy, zpomalené záběry... Jasných 5*..

Koldooo

Koldooo (hodnocení, recenze)

Tak toto je historický film ako má byť! na konci ked mučili Williama som si mal chuť aj poplakať! vyborný film oplatí sa sedieť pritom 3 hodiny

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Aven preco? Mne osobne je po tych cca 30 komentaroch luto, ze Numas skoncil.

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama