Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

golfista 

všechny recenze uživatele

Historické drama jak má být. Spousta hrdinství, nenávisti, lásky, odvahy a všechno skvěle zrežírováno a zahráno Melem Gibsonem. Ta atmosféra doby a hlavně silný příběh nás doma všechny dostal natolik, že jsme mohli na závěr zvítězit v soutěži "Uslzená rodina" :) Výborný film ! ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 : Nejlepší film, Režie, Kamera, Masky, Střih zvukových efektů + 5 nominací: Kostýmy, Střih, Hudba, Zvuk, Scénář ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Gibson už ve svém režijním debutu dokázal, že umí, ale tentokrát možná překvapil sám sebe. Bezchybná choreografie bojových scén, velmi naturalisticky ztvárněných. Krev stříká na všechny strany, divák je vtažen do víru boje. Gibson je jistý i v komorně laděných scénách a řekl bych, že ty Oscary jsou zasloužené. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velkofilm o skotském hrdinovi, který nepostrádá ani spektakulární bitvy ani výtečné herecké výkony. S historickými záležitostmi je to krapítek slabší, ale co už. OST je jedním z nejlepších (a nejoriginálnějších) od Jamese Hornera, a když se sejde skupinka lidí a začne citovat hlášky z filmu, něco to vypovídá když ne o kvalitě, tak alespoň o popularitě. A ta popularita je tentokrát zasloužená. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pečlivě vygradovaný historický velkofilm, lišící se od desítek podobných amerických spektáklů „špinavostí“ a surovostí nejen bitevních scén. Navíc má výborný soundtrack a nadprůměrné herecké obsazení. Vážnější výtku bych měl k délce a s tím souvisejícímu varovnému zkreslování historie. Jako staromódní, od reality odtržený hrdinský epos postavený na výpravných bojových scénách by Statečné srdce mohlo klidně trvat polovinu své délky. 80% Zajímavé komentáře: numi, PALINO, Vronsky, Kanibal ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí říká že Gladiátor byl nový start historických velkofilmů, ja bych za tohoto startéra považoval tento majstrštyk Mela Gibsona a dvojitě ,ale ono je to jedno. Tenhle snímek je mimořádný a jedinečný po všech stánkách od hudební stopy Jamese Hornera po neskutečně emoční příběh. Takhle má vypadat Hollywoodský velkofilm ! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama o národním skotském hrdinovi Williamu Wallaceovi je natočeno tak mistrně, že by ani člověk neřekl, že je Mel Gibson na režisérské stoličce vpodstatě novic. A on nejen, že exceluje coby režisér, ale září i jako ústřední postava filmu, a to tak, že velmi. Ani mi nepřišlo, že je film skoro 3 hodiny dlouhý, protože jsem se při něm ani na chvíli nenudil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $72miliónovTržby USA $75,609,945Tržby Celosvetovo $210,409,945║ Niečo tak úžasné sa len tak nevidí. Film ktorý je pre mňa po všetkých stránkach dokonalý. /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm jak se sluší a patří – patetický, kýčovitý, historicky nevěrohodný. Tedy výtečný. Mel Gibson v roli skotského povstalce Williama Wallace potvrzuje, že mu velcí hrdinové sedí, bitevní sekvence jsou patřičně šťavnaté a krví nasáklé, lovestory patřičně slzavá a konec heroický, jak se sluší a patří. Statečné srdce mám prostě rád, i když u "filozofujících" výlevů páně Wallace na téma svoboda se vždy trochu pousměju. Je to domeček z karet, ale sakra pěkně postavený! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson natočil vlastní Tanec s vlky. Přes pocity velkoleposti, nekompromisnosti a úcty k legendě je tenhle velkofilm trochu hra na jistotu. Příliš to vysvětlit neumím (resp. ani nechci, protože mi to trochu kazí ty skvělé pocity), ale ještě nikdy jsem někomu Statečné srdce nedoporučil... zvláštní, ale je to tak. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ano tento film se mi vybavi kdyz se rekne Gibson - jeho zlate dite, kteremu nic nechybi - od vybornych hereckych vykonu az po vyborny scenar, kameru i rezii. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Dodnes nikým nepřekonané středověké bitvy. Gibson řekl, že natočili i nějaké krvavější, ale bylo to příliš, tak to do filmu sami nedali - docela bych to tedy rád viděl. Jeden z mála filmů, kde mi nevadí tříhodinová délka. Režie je brilantní - kromě bitev je skvěle odvyprávěn celý příběh, hodně mu pomáhá krásná kamera a hudba Jamese Hornera, za kterou měl Jamie dostat Oscara, ale dostal ji průměrný Pošťák. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkým zklamáním pro mě bylo, že se tu ve skutečnosti nejedná o film historický, jak jsem očekával, nýbrž jen o obyčejný "akčňák" v historickém hávu. A k tomu navíc si tady Mel pohrává s pojmy nejvyššího kalibru, jako jsou vlastenectví, hrdost a láska, přece jen trochu moc a především příliš jednostranně, než aby měl film alespoň v něčem punc opravdovosti a uvěřitelnosti. Tak nám nezbývá, než si vychutnat pár dostatečně krvavých bitek, avšak i tady by neškodilo o něco více skutečného pohledu a něco méně záběrů na klasicky afektovaného, uřvaného, dlouhovlasého Mela, jenž tu likviduje jednoho nepřítele za druhým. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hooodně dobrý film, ale ten začátek s Williamem Wallacem coby malým klukem mi přišel ňák televizní. Jak se z něj stal Gibson tak už vše začlo bejt v pohodě. Bitvy jsou natočený dobře, mají takovej drsnej look. A vůbec všichni Skotové mají skvělej barbarskej image a vypadaj fakt hrozivě. Režijně i herecky to Mel zvládl fakt výborně a zvolil i dobrou "lokální" hudbu. Líbila se mi i Sophie Marceau, a Brendan Gleeson by si ty svoje nařachaný fousatý chlápky mohl dát patentovat. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Skotsko - Anglie 3:2 (Branky: 29. a 81. z pen. Mel Gibson, 90.+5. Robert Bruce - 23. Eduard I., 48. Isabelle vl.) Rozhodčí: Undiano - Martinez, Jimenez (všichni Šp.). ŽK: Hamish Campbell, Stephen, Argyle - Eduard II. ČK: 86. Mel Gibson. Diváci: 53 472. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na první skouknutí v asi tak třinácti letech úchvatné (to bylo jednoznacne za pět), ale napodruhé poněkud patetické. I tak jeden z nejlepších historických filmů. Pan král se se synem nepáral. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Spooousta patosu - avšak docela zábavného. Navíc kdysi při prvním zhlédnutí jsem na to bitevní pole - vyburcovaná řvoucím Williamem - málem vlítla taky! Nostalgie vždycky všechno omlouvá, čtvrtá hvězda zůstává... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// ,,TVÉ SRDCE JE SVOBODNÉ. MĚJ ODVAHU HO NÁSLEDOVAT“...... /// Drsná středověká pohádka, jak se plebejec Williem Wallace, jenž chtěl mít domov, děti a žít v míru, vydal bojovat za svobodu svýho národa, kterej z něj (na oplátku) udělal legendu. Důkaz, že bejt hrdina je pakárna, ve filmu, kterej asi každá generace prožije se sevřenejma pěstma (svěrač? Ehm…). A tak i vy další poslouchejte, dívejte se a šiřte JEHO slávu! ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama