Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

mortak 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že film nakládá s historií na způsob A. Dumase. Zkazky o hrdinech se málokdy držely pravdy. Co mě u této epické řežby vadí, je Gibsonova militantní ultrapravicová ideologie. Sledujeme zrození hrdiny, který je v útlem věku konfrontován se skutečností, že se otcové nedožívají vysokého věku, postupně si režisér vyřídí účty s homosexuály (Sophie potřebuje Muže s velkým M) či s váhavými politiky (ohyzdní nejen duší, ale i tělem). Gibson je posedlý bojem za "svobodu", takže je mu jedno, zda v BraveHeart mlátí Angličany, či ve We were soldiers Vietnamce. Sjednotit svět pod jednou myšlenkou, to je dle něho úkol Ameriky - ať to stojí, co to stojí. Domnívám se, že právě proto tento tendenční a nenápaditý snímek (i když je natočený vě všech směrech profesionálně a nenudí ani vteřinu) získal tolik Oskarů. Obnovil bojovný duch Ameriky, tak proslavený reganovským Rambem a oživil mýtus neohroženého bojovníka, který byl nahlodán Četou, Obětmi války, Narozen čtvrtého července a pomohl vehnat USA do další zdlouhavé války. Ale můj komentář je kritický hlavně proto, že jsem Demokrat. Sorry, Republikáni! Ovšem Gibson si asi v závěrečné desetiminutovce splnil svůj sen - stal se novým Ježíšem. ()

EstéCaňa 

všechny recenze uživatele

Naturalistický, syrový film, který vám bez servítek vydře emoce. William měl velký sen a za sen se má bojovat, ikdyž vám kůň vší silou natahuje šlachy nebo hledíte do tváři smrti s provazem kolem krku, vzpomeňte si na svůj sen a zakřičte "SVOBODÁÁÁÁ". Jedno oko pak nezůstane suché. 10/10 ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúžasnějších filmů v dějinách. Mel Gibson natočil emotivní válečný historický epos, který se opírá o silný příběh a především jeho samotného v hlavní roli. Nádherná hudba pak celý zážitek umocňuje, 5 hvězd. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kultový a silne atmosferický snímok a jeden z najepickejších dramatických príbehov, aké som mal možnosť vidieť. Ani po rokoch neztratil nič zo svojej doďaleka sršiacej charizmy. Áčková produkcia sa dostatočne vyníma hlavne v exkluzívnych vojnových súbojoch. Škoda, že dnes sa už takéto filmy netočia. ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce považuji za jeden z nejlepších historických filmů, jaké jsem kdy viděl. Velkolepá výprava, pěkné interiéry i exteriéry, skvělé historické kostýmy a samozřejmě také úžasné bitevní scény, které ve své době představovaly naprostou špičku. Na filmu oceňuji také to, že je z historického hlediska velice přesný, což u podobných snímků obvykle nebývá samozřejmostí. Mel Gibson se zde projevil nejen jako vynikající herec, ale také jako nadmíru zkušený a schopný režisér. Tento film dokáže diváka zcela pohltit a neuvěřitelným způsobem vtáhnout do děje. Člověk má pocit jako by se skutečně ocitl ve Skotsku ve 13. století. Celkový dojem ještě umocňuje úžasná hudba Jamese Hornera. Jen málokdy se nějakému herci podaří, aby se divák s jeho hlavním hrdinou tak dokonale sžil a oblíbil si ho. Melu Gibsonovi se to zde rozhodně podařilo a za to mu patří velké uznání, protože celý film doslova stojí a padá s ním. Za zmínku ovšem stojí i Patrick McGoohan, který si zde zahrál skvělého padoucha Eduarda I. zvaného Longshanks. Myslím, že mezi filmy s tématikou vrcholného středověku snad ani nelze nalézt nic zajímavějšího než právě Statečné srdce. Tento snímek jednoznačně doporučuji všem, kteří mají rádi historická dramata, ale i velkolepé a poutavé filmy obecně. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bez debaty ten najlepší patetický veľkofilm s historickou tematikou, tak krásny, ťaživý i povznášajúci, že jedinou jeho skutočnou chybou aj po x pozretiach zostáva, že sa tento triumf dejinnej spravodlivosti, vôle po slobode, odvahy a odhodlania takto v skutočnosti nikdy neodohral. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Zrejme až časom budeme prichádzať stále viac na to , že sme boli svedkami najlepšieho historického veľkofilmu všetkých čias. Shakespeare by mal radosť. Archetyp hrdinu dotiahnutý k dokonalosti. Ľudí ktorí vyžadujú historickú korektnosť a presnosť je mi úprimne ľúto a zároveň sa na nich bavím. Film vždy bol, je a vždy bude zo svojej podstaty fikciou. Ak vyžaduješ "pravdivé" fakty čítaj "objektívne" spísané dejiny, alebo pozeraj dokumenty. Film je umenie, nie rekonštrukcia udalostí. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historický film. Brutalitou stejně přelomový, jako mezi válečnými zase Ryan s roztřesenou kamerou a vybledlým obrazem. ()

kubin. 

všechny recenze uživatele

Tento film, pojednávající o cti, lásce, vlastenectví, odaze a spoustě dalších věcí, je prostě nádherný, skvělý, srdceryvný, romantický, nezapomenutelný a přídavnými jmény nepopsatelný. Jeden z mých top snímků, díky kterému se Mel Gibson stal mým velice oblíbeným tvůrcem a hercem. James Horner složil vynikající soundtrack a všechny jeho další díla jsou už pouze napodobeniny motivů ze Statečného srdce. William Wallace je jedním z nejkladnějších hrdinů historie filmu a vždy mě prostřednictvím Mela Gibsona dostane. Nejlepší scéna pro mě jednoznačně promluva Wallace k armádě opuštějící bojové pole v první bitvě u Stirling. Nejdojemnější samozřejmě závěr popravy a závěrečná scéna, která předznamenala vítězstí u Bannockburnu. Určitě jeden z nejlepších historických válečných filmů. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Krásny historický snímok plný bitiek, akcie, napätia a pod. Úroveň je vysoká, všetko spolu celkom dobre ladí, no nedá sa povedať, že je to dokonalé. Zopár scén mi nesedelo, ďalšie boli zas nudné a zbytočné. Herci boli dosť dobrí, Gibsonova réžia ušla. Kamera je super, vizuál filmu takmer dokonalý. Dejovo to mohlo byť viac premakané, ale postačilo mi to a bavil som sa. Mierny humor nebol od veci, ale film by sa bez neho obišiel. K 5* mi niečo málo chýbalo, no film si rád zopakujem. 85% ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

I přes některé historické nesrovnalosti (u hollywoodských filmů je to bohužel téměř pravidlem) je pro mě osobně tenhle film číslo jedna. Mám pro tyhle "historické" filmy jistou slabost a tady navíc Mel předvedl na obou frontách (za kamerou i na place) naprosto famozní výkon. Nadchlo mě zde snad téměř vše co mohlo, počínaje úchvatnou přírodou, krásnou syrovou dobovostí, vynikajícím zpracováním bitvev i skvělou výpravou. Navíc ta nezlomná vůle, statečnost a oddanost,na kterou je zde kladen obrovský důraz, člověka opravdu cvhytí u srdce. Prostě parádní zážitek a jediné mínus, které si zde dovolím napsat, je český dabing, který v určitých pasážích neskutečným způsobem ubírá na věrohodnosti. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Gibson, ako William Wallace podáva dosť nevyvážený výkon, akoby sám nevedel, či chce hrať drámu, alebo komédiu, o to menej dojímavo pôsobí záverečná, tragická scéna. Oveľa viac stojí za pozornosť jeho réžia. Davové bojové scény zrežírované excelentne, rovnako, ako prvá hodina, ktorá je famózna. Statočné srdce navždy zostane zapísané v dejinách kinematografie a to aj vďaka jeho tempu. Gibson strieda veľkolepé boje s pomalými scénami, preplnenými skvelými dialógmi. Vynikajúca kamera nielen skvelo dopomáha atmosfére, ale aj načrtáva charaktery postáv. Do toho hrá nádherná hudba Jamesa Hornera a človek by si povedal, že Gibson tak divákovi servíruje absolútnu divácku eufóriu. No nie je to tak. Aj napriek všetkým plusom Gibson nedokáže diváka udržať v strehu po celé tri hodiny. Aj keď to je celé pekné, po čase to už začne nudiť. Gibson v úvode vytvorí geniálnu hodinu, v ktorej duchu sa mal držať po celý film. Namiesto toho len necháva Wallacea vyvolať boj, ktorý vystrieda dialógová scéna a zase odznovu, a aj keď si to plne uvedomuje, spolieha sa na to, že každý musí držať hubu a krok, kvôli tomu, že je film inšpirovaný skutočnosťou. Jednoducho celá druhá hodina by sa dala opísať asi takto:boj, dialóg, boj, dialóg,boj, dialóg...A poruší to iba v závere (a v úvode, samozrejme), čo je obrovská škoda, pretože to mohol byť bezchybný film... ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson v pozici hrajícího režiséra - proč ne, dobrá volba. Snad jen, že Mel je tak opravdu trochu morbodní člověk s tím, jak se v určitých detailech vyžívá. Film je celkem solidně zpracovaný, avšak každému je celkem jasné, jak se asi bude vyvíjet dál a jak celý skončí.... ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Spolu s Gladiátorem asi nejlepší do historie posazený film, který se nebojí ukázat trochu té brutality. Bez té úžasné hudby by to ale nešlo. Tomu se říká mlata, vážení! ()

zombkiler 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený příběh o muži, který chtěl žít v míru ale po zabití jeho milé bere spravedlnost do svých rukou.Mel Gibson dle mě v nejlepší roli ve svý kariéře. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Můj vztah k Melu Gibsonovi se stále vyvíjí. Každý rok je mi z něj nanic o něco víc než ten předchozí. Jeho herectví mě odpuzuje a jeho režijní počiny považuji za materiál vhodný spíš pro psychiatrické konzilium než pro veřejné projekce. A příběh neohrožené příčně pruhované svaloviny by mě bavil víc, kdyby byla středobodem zápletky například nedomykavost chlopně. Je mi líto. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Klasika a skvělej film, kterej by měl každej vidět. Je v něm vše, co do dobrýho filmu patří, a přitom to není žádná sračka. Dokonce by se měl líbit i holkám, se kterejma se na to budete divat. Gibson s dlouhým hárem, modrým ksichtem a touhou po svobodě, to je prostě kombinace, která je neopakovatelná a super. Nedám plnej počet hvězd jenom kvuli tomu, že na světě exitujou filmy, který jsou fakt učiněný perly a tohle je přece jenom o trošičku pod perlou. Jinak bitevní scény mega a uvěřitelné a... no prostě je to biják! ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vypjatý historický film, který si zaslouží skoro plné hodnocení. Mel Gibson zaválel a tohle je paráda. 90% ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama