Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Mol 

všechny recenze uživatele

EVERY MAN DIES, NOT EVERY MAN REALLY LIVES! Jeden z TĚCH filmů. Nádherné odvyprávění příběhu, hrdinného osvoboditele Williama Wallace, který porcuje angličany na louce u Stirlingu, jako řezník prasata na porážku, co si ještě před směnou na šatně dal lajnu methamfetaminu. Co mě na filmu hlavně bavilo, tak byla hudba. Hudební doprovod je tu neskutečný a strašně vytahuje efektnost jednotlivých scén. No a co si budeme nalhávat. Nakonec skončíme všichni v slzách.. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec o svobodě, hrdosti, statečnosti, přátelství a lásce. Spolu s Gladiátorem určitě jeden z nejemocionálnejších a nejlepších historických filmů. Není co bych tomuhle veledílu vytkl. Jedna z perel moderní kinematografie, která na poli historických filmů nemá šanci zestárnout. Naprosto úžasná podívaná,která má téměř tři hodiny a po celou tu dobu se prostě neodtrhnete! Gibson mě dokázal přesvědčit, že je nejen skvělý herec ale dokonce i výborný pan režisér nejlepší bitvy, autentická středověká atmosféra, dokonalá hudba, skvěla režie, kamera, děj a herecké výkony zbytek herců. Nemám, co dodat. Prostě nezapomenutelný film. Klasika. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Nedokazu vymyslet komentar kterym bych pokryl vsechny aspekty tohoto filmu. TOTO SE MUSI VIDET ! Pet hvezdicek je k tomuto filmu absolutne nedostacujicich ! ()

mr.kliky 

všechny recenze uživatele

hrdinskej biják jako blázen, kterej nechce vzdělávat, ale uchvátit. já to žeru každopádně až do poslední hlavy. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Často užívaný terminus technicus "strhující velkofilm" nejspíše není na místě. Klasická filmová gaussovka levituje v intervalech bitva-zrada-bitva-rada. Když se nad snímkem zamyslíte, tak si prostě musíte uvědomit, že strhující na tom není vůbec nic. Spousta obnažených pozadí a skotských sukní měla býti nahrazena nějakým prvkem jedinečnosti, který však nepřišel. Kamera a hudba perfektní, zbytek silně obyčejný. Snímek je bezesporu nadprůměrný, ale velkolepý je jen svou metráží. 81% Celosvětový výdělek k 20. 2. 2013: $210,409,945, což je 2,92 násobek budgetu..........479. nejvýdělečnější snímek historie ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Perfektní historický velkofilm s neuvěřitelným Mel Gibsonem !! Středověk je mojí srdeční záležitostí jak ve filmech, tak i v hrách. Dalo mě to vše co sem očekával - velké bitvy, silný příběh a plno emocí. A ten konec, no nádhera !! Vždy se rád znovu podívám... 100% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejdražší, nejkrvavější, nejdelší a dějově nejpropracovanější vystoupení skupiny historického šermu v dějinách. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). Zakomponovat do soundtracku dudy byla nejlepší volba jakou mohli udělat. Mel byl skvělý jak po herecké, tak režijní stránce. Na to jak je ten film starý, tak působí velmi autenticky a nějaké gumové meče, či sekyry vůbec neřeším. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Akční hollywoodská pohádka pro masový publikum se všema náležitostma. Nevadí mi, že je to historicky nepřesný. Nevadí mi, že Mel Gibson mluví jakýmsi kill-me-please hybridem skotštiny. Vadí mi klišé, kýč, hloupý vtipy, ždímání emocí, scénáristický zkratky, povrchnost a šablonovitě jednorozměrný postavy karikující dobro a zlo. ()

senor 

všechny recenze uživatele

A jeee!!! Koukám že většina lidí se nechala napálit, anebo sem si dělal marné iluze o erudovanosti zdejšich komentátorů. Je to typická hollywoodská podívaná, na kterou se sice příjemně dívá, ale z historického hlediska je to strašná slátanina. Whisky ještě nebyla, Skoti neříkali OK, Robert Bruce je naprosto hanebný a ten románek s královnou mě dorazil. Navíc strašně sebestředná režie, Gibson téměř nesleze z plátna, ostatní postavy jsou typické hollywoodské historické karikatury, které si okamžitě musíte oblíbit, aby vám pak bylo líto že zahynou. Jinak slušné bojové scény. Chtěl sem dát ***, ale dávam **. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson udělal jedině dobře, když vedle hraní začal filmy i režírovat. Statečné srdce se stalo totiž jedním z nejpovedenějších filmů vůbec. Jenom tak potvrdil, že historické filmy nebo vůbec filmy založené na skutečné události patří k těm nejkvalitnějším. Pro mně, milovníka tohoto žánru, je Statečné srdce něco jako modla. Filmu snad ani není co vytýkat a tak nezbývá nic jiného než jenom chválit. Nesporné kvality spočívají v první řadě ve vynikajícím příběhu vyprávějícím o lásce a odplatě, o zradě a o boji za svobodu. Divákovy emoce tu hrají významnou roli, zejména pak smutný konec jistě donutí nejednoho člověka uronit těch pár slz. Ve druhé řadě musím také vyzdvihnout Gibsonův herecký výkon. Postavu Williama Wallace zvládl bravurně a myslím si, že Statečné srdce je jeho zatím nejvydařilejší film dosavadní kariéry, ať už po herecké či režijní stránce. Samou chválu si samozřejmě zaslouží i výborný hudební doprovod, ve stylu skotských písní, které o to více dolaďují už tak výtečnou atmosféru. Hodnotím maximálně. Nejsem jistě jediný, komu se tento snímek nesmazatelně zapsal do paměti, vzpomínat se na něj bude ještě hodně dlouhou dobu...100% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Po patnácti letech musím přidat hvězdičku. Je tam všechno, co tam má být, a všechno i je takové jaké si to zaslouží. Vedle Mela Gibsona září i Angus Macfadyen coby Robert the Bruce. Historicky to je sice třeba hodně nepřesný, ale na kvalitách filmu to ani trochu neubírá. ()

DivX 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh zná snad každý. William Wallace, který vedl skoty za svobodou, proti utlačování a diktatuře Anglie. Mel Gibson podal (zatím) jeho nejlepší výkon v životě. Příběh byl už vydán několikrát, jak v knižní podobě tak na plátně. Toto dílo jestli už pravdivé nebo fiktivní je vůbec strhující a nejlepší co mohlo spatřit světlo světa. Pokaždé když na konci Wallace kříčí Freedom, naskakuje mi husí kůže. 90% ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů u kterých jsem na konci podlejval. Strhující příběh o svobodě a odvaze, fantasticky nasnímané bitvy a špetka humoru jsou hlavní ingredience tohoto historického kousku. Herecky (nevím jak historicky) přesně podané charaktery s hloubkou a pozadím svých osobních příběhů, nijak násilně servírovaný příběh a prostě film, jenž je hoden jen superlativů. Historické filmy pro mě povětšinou stojej za hovno, ale tato vyjímka potvrzuje pravidlo... A film i přes svou obrovskou stopáž nikde neztrácí na tempu ani kvalitě. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama