Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů u kterých jsem na konci podlejval. Strhující příběh o svobodě a odvaze, fantasticky nasnímané bitvy a špetka humoru jsou hlavní ingredience tohoto historického kousku. Herecky (nevím jak historicky) přesně podané charaktery s hloubkou a pozadím svých osobních příběhů, nijak násilně servírovaný příběh a prostě film, jenž je hoden jen superlativů. Historické filmy pro mě povětšinou stojej za hovno, ale tato vyjímka potvrzuje pravidlo... A film i přes svou obrovskou stopáž nikde neztrácí na tempu ani kvalitě. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický film. Bitvy jsou natočeny tak, že při sledování mám pocit jako bych byl přímo v boji. Středověké řežby přitom zjemňuje romantická část filmu, která mu na kvalitě neubírá ani trochu. I ten románek s princeznou je bez problémů uvěřitelný. Hlavní postavě a jeho druhům fandíte od začátku do konce. Vše podkresleno úžasnou hudbou. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson zkrátka umí! V případě Statečného srdce je skoro až neuvěřitelné, že na pozici režiséra seděl teprve podruhé. Velkolepé historické drama mě i přes svou délku nenudilo prakticky ani jednu jedinou minutku, naopak. Doslova jsem hltala každý moment, ať už šlo o tu romantickou linii (a to na romantiku nejsem), tak i dynamické, naturalisticky ztvárněné bojové scény. Na nich jsem ocenila skvělou choreografii a hlavně fakt, že nebyla použitá roztřesená kamera, jako je tomu v posledních letech. Takže byly přehledné, věděla jsem kdo je kdo a mohla si je jen užívat. Pokud jde pak o samotnou postavu Williama Wallace, Mel Gibson udělal jedině dobře, že obsadil sebe. Ztvárnil prototyp pravého hrdiny, aniž by působil přemoudřele, nepřesvědčivě nebo nějak přehnaně dychtivě. Navíc mu to ohromně seklo :-) Při jeho legendárním projevu mi naskočila taková husí kůže, jako bych v pokoji měla dvacet stupňů pod nulou. A co navíc celý film podtrhlo, tak byla hudba....ach, ta hudba - láska na první poslech. Statečné srdce naprosto právem patří mezi nejlepší filmy. Všechna čest, Mele! ()

Yesqward 

všechny recenze uživatele

Pekný film, ktorý aj keď absolútne žánrovo nespadá do mojich obľúbených filmov, aj tak sa mi páčil. Ten koniec ma mrzí, ale čo sme už mohli čakať. Hviezdu dávam dole za už spomínaný koniec a za niektoré pasáže, ktoré boli zbytočne dlhé. 80% ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený film, kterému k dokonalosti mnoho nechybí. Nejvíce se mi asi líbila první třetina, velmi dojemná byla už jedna z prvních scén, kdy malá Murron dala Williamovi květinu. Příběh těchto dvou byl úžasný. V dalších dvou hodinách má snímek neuvěřitelné tempo (ne že by v té první bylo nějak rozvláčné), díky čemuž mě přes svou délku ani jednou nenudil. Takto si představuji filmy s dlouho stopáží - kdyby se film prodloužil o hodinu, stále by měl, co říct. A ne jak je v posledních letech zvykem dělat pravý opak, plnit filmy vatou, a pak vzniká nudná podívaná takřka o ničem. Charaktery jednotlivých postav byly velmi dobře převedeny na plátno; povahu každé "větší" postavy jsme poznali téměř dokonale, což se také zdaleka ne vždy podaří. Dále za zmínku stojí i vynikající masky, kamera či hudba, která vhání slzy do očí - jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků. Skutečně silný zážitek, který se řadí mezi ty nejlepší filmy, co jsem kdy viděl. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších velkofilmů natočených v 90. letech. Boj za svobodu je zkrátka silným tématem v jakýchkoliv kulisách. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Je obrovská škoda, že je historický žánr ve větším množství zastoupen nechutnými levnými výsměchy od studií ranku Asylum a že se nejspíše už ve 21. století nedočkáme takového historického eposu, který svět mohl spatřit naposledy právě v rukou Mela Gibsona. Tak nádherně poetický a zároveň realisticky drsný a nekompromisní zážitek si musí povinně dopřát každý filmový fajnšmekr. Jsem rád, že jsem si mohl koncert úžasného obsazení, bezkonkurenčních scenérií a dokonalé skotské hudby i mocného ústředního soundtracku konečně užít. “Každý jednou umře. Ale ne každý skutečně žije!” - William Wallace ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

"Co si počnete bez svobody? (...) Budete bojovat a možná zemřete. Utečete a budete žít. Aspoň chvilku. A až budete po mnoha letech umírat na lůžku, byli byste ochotni vyměnit všechny dny ode dneška po onen den za jednu šanci, jen jednu šanci vrátit se nazpět a říct našim nepřátelům, že nám mohou vzít náš život, ale nikdy nám nemohou vzít naši svobodu!" Nostalgie a film, kterému roky neubraly na síle, ba spíše naopak. Co dodat? Snad jen... SVOBODU!!! ()

bubun 

všechny recenze uživatele

No jo, je to naprostá slátanina a patetická až na půdu, ale já tam těch pět z nostalgie  musím nechat. Já mám ten film prostě ráda. A taky zbožnuju ten soundtrack. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Skotsko, 13 století. William Wallace, chudý skotský chasník se zamiluje do dívky, ze stejné vesnice. Ale Skotsko je pod anglickou okupací, která zde zavádí právo první noci. William se protí místnímu anglickému šlechtici vzbouří ... a jako kamínek padající ze skály začíná boj Skotska o nezávislost, svobodu. William se stává trnem v patě Anglickému králi Dlouhánovi, a je jen otázkou času, kdy dojde k vzájemné komfrontaci ... Historický příběh Mela Gibsona, kterýžto dle románu Randalla Walaceho sám režíroval, a sám si taktéž skotského hrdinu zahrál. Ač byl na režisérské stoličce takřka novicem, dokázal vytvořit vekofilm, který jen těžko hledá následovníky. Sice chvilkama může otrávit svojí délkou, ale úžasně emotivní konec vše velmi rychle napraví. Jeden z nejlepších filmů všech dob... ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý historický epos. Tomuhle filmu nechybí opravdu nic. Famózní hudba a hlavně úžasný příběh s dokonalým romantickým koncem (myšleno ve smyslu romantismu, kdy si hrdina stojí za svými myšlenkami za každou cenu). Pokud jsem nejvíce brečel u závěru Tance s vlky, tak tady to nebylo o moc méně proslzený:-) ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je borec, tady se předved ve skvělém světle a to jak před kamerou tak za ní... Skvělý historický film, dokreslovaný srdcervoucí hudbou, úžasnými emocionálně vypjatými okamžiky a perfektními vedlejšími herci, tady bych vypíchnul především Sophie Marceau, Briana Gleesona a Briana Coxe... ()

BS 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce je film který má srdce. Velké bitvy, napínavý děj, tragický konec hrdiny. Vynikající Mel jako herec v hlavní roli i jako režisér! ()

-dRaGoN- 

všechny recenze uživatele

Ještě pořád mám v hlavě zážitek z roku 1995 kdy jsem Statečné srdce viděl v kině. Dokonalý filmový zážitek, čerstvý jako by to bylo včera... Poté co jsem viděl Statečné srdce o 13 let později musím uznat, že Mel Gibson je jeden z nejlepších režisérů historicky laděných filmů, u kterých dokáže zachytit atmosféru doby na maximum a zároveň vyprávět silný příběh s poselstvím. Ačkoliv je ve Statečném srdci několik nepřesnosti nad kterými zarytí historici mohou lámat hůl, tenhle snímek jako celek dokazuje že nebýt typů Williama Wallace, žili bychom ve většině částech této planety ve strachu z podrobení i v dnešní době. Scéna, která mi z kina v hlavě uvízla nejvíce byla závěrečná poprava - ta byla při uvedení na DVD a do televizí kvůli proklatým ratingům těžce sestříhána. Téměř 10 let před natočením Umučení Krista už Mel věděl jak zachytit realistické mučení na kameru, samozřejmě i ve Statečném srdci to mělo své opodstatnění. V dnešní době jde bohužel pomalu už o zapomenutou scénu, o které dokonce kolují zvěsti, že byla pouze u zkušebních projekcí a do finální verze do kin se kvůli své brutalitě nedostala. Není tomu tak, a jako jedna z nejlpších scén poprav v historii filmu doufám že s příchodem tohoto snímku v tomto roce na BluRay se dočkáme zcela nesestříháné verze (vystříháno toho bylo bohužel víc), což je věc dnes už naprosto běžná a kdejaký neopodstatněný titul se honosí UNRATED či UNCUT logem na obalu DVD, víceméně pouze z komerčních důvodu. 95% ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Nádherný příběh o boji za svobodu doprovázený přenádhernou hudbou (jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků). Mel Gibson výborně zrežíroval i zahrál; tleskám. 5* je jasná volba. Ještě takovou půl hvězdu by si to zasloužilo za postavu Ira (můj oblíbenec:)). ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Hmmmm. Rádobyhistorická dobrodružná akce s romantikou, bojem, krví a laciným humorem. Chybí jakákoliv inovace a v podstatě jakákoliv myšlenka. Ne že bych od amerického filmu o skotské historii čekal něco jiného. Kdybych byl Skot nebo fanatik přes Wallace, asi bych za pojetí svých dějin vyhlásil Gibsonovi krevní mstu. Skot ale nejsem, a proto musím říct, že na zabití pondělního večera to ujde, ale nic víc. ()

honz odpad!

všechny recenze uživatele

Typicky americká vize evropského středověku. "Americký Patriot" Australan Mel Gibson by udělal líp, kdyby se držel té americké vlajky a nemontoval se do evropských dějin, když o nich (jak je patrné z filmu) nemá ani ponětí. ()

Playman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný příběh, o lásce, hrdinství. O touze po tom nejdůležitějším, po svobodě. Není snad lepší věc, než to když člověk může o sobě prohlásit, že je člověk, svobodný člověk. Mel Gibson je výjimečný umělec. Vytvořil nesmrtelné dílo, odkaz Williama Wallace, jehož příběh začal a končí ženou, ke které cítí neuvěřitelnou lásku. Síla myšlenky, vůle a víra ve svobodné Skotsko, jehož obyvatelé nebudou otroky všemocného britského království, stvořila vojevůdce, chytrého válečníka, který se nemusel opírat o tituly, ale právě o tuto myšlenku. Tento snímek má neuvěřitelnou atmosféru, strhující děj od kterého nejde odvrátit zrak. Příběh se odehrává v krásném prostředí. Skotsko je nádherná země. A to vše je podkresleno nádhernou hudbou Jamese Hornera. Co více si od filmu přát ? ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson na plátně byl to, co z filmu dělalo nadprůměrnou záležitost. Pak ale s hodnocením zamává nesnesitelně dlouhá stopáž a fakt, že si toho ze zápletky pamatuji třeskutě málo. Film je to vizuálně skvělý se slušným obsazením, ale mně byl odvyprávěn nějak špatně. Ani se mi nechce dát mu druhou šanci kvůli tomu, jak je dlouhý. Mela Gibsona beru jako výborného herce, ale zvláštního, snad i mizerného tvůrce. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama