Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Film síce dobrý, s kvalitnou hudbou a kvalitnou réžiou, pekným posolstvom ale neskutočne dlhou stopážou. Realistickosť bojových scén sa filmu nedá uprieť, tie scény boli naozaj dosť silné. _______ Naozaj zaujímavý film, nechápem, že nedostal Oscara za hudbu pretože tá sa mi na celom filme najviac páčila a najviac ma dostala. Oceňujem hlavne autentickosť vyčareného prostredia. T.j.: pohľad na Škótske kopce oblizované hmlystými jazkymi... vizuálna extáza (miestami). V celom filme som nenašiel jediné hodinky, jediný telefónny stĺp, jedinú stopu po lietadle. Kvalitná réžia, no inak ma to žiaľ, neuchvátilo. (( 78% )) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla poprvé asi v 10ti letech, poté jsem ho znovu viděla ve 30ti -poté, co jsem se vrátila z dovolené ze Skotska. Ano - existuje určitá informace o postavě jménem William Wallace - ano, tento film ho hodně oslavuje, ale plno věcí je hodně nejasných a nepřímých (viz zajímavosti zde na čsfd). Skotsko je nádherná země, jejich touha po svobodě má silný a dechberoucí příběh a Wallace je ve Skotsku opravdu "někdo" a jeho památník stojí za navštívení. Nicméně mě z filmu nejvíce zaujal malý Wallace na začátku filmu - ten to podle mě zahrál skvěle a Gibson sám jako hlavní postava a také jako režisér - už tu nám dával jasně najevo, jakým směrem se chce dále ubírat. Je to nádherný film, vylepšený mnoha zpomalenými záběry, mnoha nejasnostmi až dobovými blbostmi a také krásnou hudbou :) Doporučuji :) ()

bubun 

všechny recenze uživatele

No jo, je to naprostá slátanina a patetická až na půdu, ale já tam těch pět z nostalgie  musím nechat. Já mám ten film prostě ráda. A taky zbožnuju ten soundtrack. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Sice tady dostala historie válečným kladivem přímo do obličeje, ale ta atmosféra, ta atmosféra! Fantastický soundtrack Jamese Hornera udělal z tohohle středověkého akčňáku téměř romantický film, aby později posloužil jako doprovod epických a nevídaně naturalistických řežeb. Mel Gibson je za kamerou ještě lepší než před ní, takže film má drajv a strhující tempo, ale našel si čas i na pomalé, téměř poklidné scény. Ty tři hodiny uběhly, ani nevím jak. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

(povodný komentár: "Mne osobne sa ten film veľmi nepáčil. Je to prehnane heroické, základné dejové momenty sa dajú s prehľadom predvídať a tie bojové scény až tak nemusím... takže asi preto také nízke hodnotenie takého "úspešného filmu". ;o)") Upravujem hodnotenie, keďže po návšteve Škótska som trochu viac poznal históriu a pozadie tohto príbehu. A samozrejme som si užil to prostredie, kde to bolo natočené. ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost. Nádherný příběh "hrdiny proti své vůli" ve filmu, kde Mel Gibson podává svůj nejlepší herecký výkon v životě - jeho hrdina nemá velkohubé řeči a Gibsonovo civilní hraní dodává filmu na uvěřitelnosti. Vše je navíc doplněno famózním soundtrackem (spolu se soundtrackem ke Conanovi nejlepším, co jsem kdy slyšel), který zaručí, že Statečné srdce zanechá v divákovi nesmazatelný otisk. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

"Your heart is free. Have the courage to follow it." Jeden z nejzásadnějších historických opusů s nezapomenutelnou hudbou - James Horner ve vrcholné formě. ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jeden z nejlepších historických velkofimů všech dob. Gibson svou režií dokázal to, co se povedlo Costnerovi v Tanci s vlky. Srdcervoucí příběh, statečnost, svoboda a naprosté pohrdání životem, který nestojí za nic. Nehasnoucí láska a nádherná hudba.. Každý bych chtěl být William Wallace, ale ne každý se pro to skutečně rozhodne a tak raději zůstáváme kdesi ve čtvrté řadě jako bezejmený a vystrašený chlapík s motykou.. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Ty miliony dolarů jsou znát. Nejen, že je všechno vypipláno do posledního detailu, navíc jsou tu i trošku nestandardní místa (ne že by tu nezbylo pár klišé), ale výsledný dojem stojí za to: máme před sebou nezapomenutelnou pohádku pro dospělé. Nebudu lhát, že jsem nebyl dojat. Byl, proto dávám absolutní hodnocení. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Treba vôbec niečo k tomuto filmu dodať?? ...historické moc neoblubujem ale keď sa mi nejaký zapáči tak musí stáť zato a toto je toho príkladom ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je rozhodně jeden z nejlepších režisérů historických velkofilmů. Ačkoliv je Statečné srdce z historického hlediska trochu nepřesné, rozhodně je to exkluzivní ukázka toho, jak se ve středověku žilo, válčilo a umíralo. Další Melovo historické filmy jsou pro mne osobně ještě lepší. ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson u tohohle filmu musel asi hodně onanovat. Když do hlavní role obsadil sám sebe a snad polovina záběrů kamera snímá jecho ksicht. Bitky jsou provedeny skvěle. Moderní digitální bitvy by si z toho měli vzít příklad. A vůbec, celý film je takový dojemný. ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Svobodu Skotům, vězení Gibsonovi! (Za poslední filmy.) Statečné srdce splňuje svými kvalitami kritéria zařazení mezi historické velkofilmy. Na můj vkus však film obsahuje příliš zbytečného násilí. Ač to k době patří, kazí to můj osobní dojem. Jinak nemám co vytknout a jsem spokojen. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce na mě působilo jako vcelku dobrá legenda o několika historických faktech. Patetický závěr (a nejen ten) mi to zase pokazil. Jsem však přesvědčen o výborném výkonu Patricka McGoohana a Macfaydena. Za mě 75% ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama