Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historický film !!! Mel Gibson skvěle zahrál i zrežíroval boj irů o svobodu od utlačovatelské anglie. Hudba hraje výborná a podtrhuje skvěle všechny scény. Bitvy byly velkolepé, brutální, krvavé a přesně jak se sluší na pravý historický film. Prostě nádhera a taky by se nějakým takovýmhle způsobem mohlo zatočit s vládou :) SVOBODA !!! ()

hejsahopsa 

všechny recenze uživatele

Svoboduuuuu!! Vzdy kdyz se pripravuju na tenhle film, tak musim mit po ruce balicek kapesniku.. Je az neuveritelny jak me to vzdycky nakonec dostane! Nevim co uz byste chteli od filmu vic! ()

harryy 

všechny recenze uživatele

Neopísateľný historický veľkofilm o láske,odvahe,slodobe.Pri konečnej scéne kde popravujú Mela Gibsona mi behal až mráz po chrbáte, málo očí ostane po pozretí tohto filmu suché.Krásný romantický príbeh na začiatku, výborné vojnové scény a fenomenálny záver završený výkrikom SLOBODY. 100% ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Klasika, která má vše - romantiku, hrdinství, usekané hlavy a údy. Děj se dokonce odehrává v mém oblíbeném prostředí, a to ve Skotsku... a jsou tam dudy a můj oblíbený zrzek Brendan Gleeson. Suma sumárum max. !!!Za Wallace!!!!!!!!!!!!! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Správně napsaný a výborně zrežírovaný historický velkofilm mísí v tom pravém poměru intenzivní davové bitvy, "až za hrob" romantiku, pamětihodné postavy a vznešený patos povstání za svobodu. Přitom se nevzdává rošťácky kamarádského odlehčování, viz banda samorostlých Wallaceových kumpánů. Kromě úchvatné kamery (= skotských exteriérů) mají na emotivním (či jakémkoliv jiném) účinku lví podíl nádherné melodie z Hornerova soundtracku, který by bylo hřích nezmínit. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace sa na svojej dovolenke v Škótsku dozvedel, že je potomok slávneho bojovníka za slobodu Škótska a síce Williama Wallacea. Z piesne z 15. storočia sa stal námet pre scenár, ktorý sa natoľko páčil Melovi Gibsonovi že si v ňom nie len zahral, ale sadol si až na režisérsku stoličku. A prekvapivo to dopadlo dobre. Film je historický ale aj napriek tomu nenudí. Má posolstvo aj myšlienku a ku koncu vypumpované emócie dosť chytia za srdce. Možno by pomohla trocha kratšia stopáž ale inak nemám v podstate čo vytknúť. 89% ()

cross 

všechny recenze uživatele

Úžasný výpravný velkofilm s dokonale udělanými bitevními scénami. Gibson jako herec i režisér značně povíšil, Horner složil překrásnou hudbu a vůbec - film jedna báseň! ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Kamaráti z historického šermu a historici by ma ukameňovali, keby videli tých 5*, ale z hľadiska kvality filmu nemôžem dať menej. Film som videl snád 8 krát a rozhodne ho nevynechám ak ho budú znovu dávať v telke. Kam sa na tieto historické bitky hrabú Pán prsteňov alebo Trója? Každý vojak je živý! Aj keď to niekedy na pozadí vyzerá akoby sa v súbojoch šteklili, dá sa to prehliadnuť a užiť si skvelý večer. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený historický film, inspirovaný skutečnou postavou skotského národního hrdiny Williama Wallace, který se postavil do čela odboje proti expanzi anglického krále do země. Samotný děj a události sice nejsou vždycky historicky úplně pravdivé, ale to nevadí, výsledek stojí za to. Surový středověk k nám promlouvá už od začátku filmu, kdy je zabita williamova žena a z něj se pak stává nemilosrdný mstitel a zároveň i osvoboditel. Mel mi tímto filmem dokázal, že mu to jde jak za kamerou tak „na place“. Natočil nejenom úchvatné bitevní scény, ale také momenty, které člověka rozesmutní, viz. závěrečná poprava Williama Wallace. Historický film jak má být, hlavní hrdina je ztvárněn jako člověk, který má svoji lidskou stránku, není to žádný sebejistý a nezdolný génius. ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Rozbrečeli jste se někdy u filmu ? ....prostě a jestě jednou NO COMMENT !!!! nechápu a ještě jednou nechápu lidi, co tomuhle filmu vytýkaji historickou pointu. Koho tenhle film nepoloží, tak mu doporučuji navštívit Sanatorium. Absolutně našlapaný SOUNDTRACK!!!!!! Mele smekám před tebou...... ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Mě prostě ani ty velkolepé řeže a úchvatné scenérie nesmazaly z tváře úsměšek nad Gibsonovou režijně-hereckou nařvanou sebeprezentací a odpudivým zplošťováním historických postav ()

Pupidyk 

všechny recenze uživatele

Poměrně citlivě natočený konec. Já čekla spíš něco amerického, ale na to jaký velkofilm měl Gibson pod rukama, to ustál. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, kvalitní muzika, kvalitní bitvy, ale nějak se nemohu dostat přes tu americkost. Možná že od Patriota nejsem schopný brát Mela vážně. Spíše americký pohled na tuto historickou událost, aneb jak to vlastně nebylo. Nezbývá než říct : FREEEEDOM! ()

toyrider 

všechny recenze uživatele

Natočit tohle chtělo kuráž a tu Gibson očividně má, pač to není jedinné náročné téma, které si vzal do ruky. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Geniální počin Mela Gibsona jako režiséra i jako hlavního protagonisty. Proč už se takové filmy netočí? Kde jsou ty doby, kdy taktové historické majsrtštyky vyhrávaly Oscary?? William Wallace v čele skotské rebélie...na to se prostě nezapomíná. Drsné, krvavé, přesto dojemné a krásné. Do toho nádherné záběry Skotska a ta hudba! ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší Gibsonův film, ať už z hereckého nebo režisérského hlediska. Právem se umístil do první stovky top filmů, ikdyž bych ho viděl ještě o stupínek výše, kolem padesátky. Nemám tady absolutně nic, co by se dalo vytknout. Bitvy jsou dokonalé, herecké výkony (všech) přesně tak jak mají být, nádherný soundtrack Jamese Hornera. To, že je film téměř tři hodiny dlouhý je jen ku prospěchu, není v něm ani minuta, kde bych se nudil. Ne-bitevní scény jsou stejně dobré jako ty na bojišti. Pokud Vám nevadí delší posezení u televize, rozhodně byste neměli tento kousek propásnout. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Freeeedoooom! Pri týchto slovách mi stuhla krv v žilách, mal som zimomriavky na celom tele a vyronil som slzu. Úžasný záver skvelého filmu. Takéto filmy sa robia na to, aby človek pocítil ten pravý filmový orgazmus. A Mel Gibson to dokázal. Trošku mi tam síce vadili tie brutálne scény (samozrejme je to krvavá história, ale aj tak), ale odhliadnuc od toho, to bol okrem výborného príbehu, aj perfektní herci, réžia, kamera a hlavne ten pravý filmový zážitok aký som len mohol mať. Mel ma zatiaľ žiadnym svojim filmom nesklamal. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si na Mela dokázal udělat čas i náladu a nezklamal mě. Dokonce překvapil, věděl jsem, už podle hodnocení a vyprávění, že se mám na co těšit, ale nakonec to bylo ještě lepší než jsem čekal. Krásný romantický příběh na začátku, výborné válečné scény a epický závěr završený výkřikem jediného slova. Dokonalost. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historika - hezký film až na čtyři historické chyby, najdete je? Z pohledu filmaře - jeden z nejhezčích filmů světa v režii Mela Gibsona. S hrdostí mohu říci: ,,Nejhezčí historický film všech dob...". ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama