Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Povinné školní představení, při kterém mi školní idol dával znamení, kdy můžu vystrčit hlavu, abych se vyhnula středověké tortuře. Historickou epiku já ráda, ale v knihách, bez názorných obrázků a infarktuplodných skřeků. Zjevně mi chybí to prazákladní: Braveheart. Doufám, že mi to většina mých pětihvězdičkových oblíbenců promine, ale tohle MELodrama never ever. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 2,037 // Otvárací Víkend USA: $9,938,276 // Presne takto si predstavujem Historicky-akčný veľkofilm. Úžasne režisérsky zvládnutá práca Mela Gibsna, ktorý tiež stále potvrdzuje, jak vyspelý a komplexný herec je. Braveheart je film preplnený hrdinstvom, láskou, nenávisťou a pre mňa je nekompromisne najlepším historickým filmom všetkých čias..... 100% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které dokáží rozbrečet. Ale už se Vám někdy stalo, že brečíte skoro každou nově započatou scénou?? Mě ano. Tenhle film mě dokáže pokaždé tak rozhodit, že mám smíšené pocity ještě několik hodin poté. Když si jej jdu pustit, beru si automaticky kapesníčky. Již úvodní titulky s jménem Mel Gipson mi ženou slzy do očí. Ta bolest, ta láska, to odhodlání, ta odvaha, ta bezmoc, to když se všechno spojí a mnohé další přidá, vzniká z toho nejlepší akční historické drama. Poukazuje na to, že i osoba se srdcem na pravým místě, dokáže víc, než někdo kdo má královskou krev. A závěrečný výkřik FREDOM možná otevře oči těm, kteří si neváží toho co mají a můžou být rádi, jak žijí. Možná většinu filmu probrečíte, nebo posmutníte, ale stojí za to se na něj alespoň jednou podívat. Takže se obrňte a hlavně pohodlně usaďte, protože je to na delší posezení. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Fenomenální dílo a nejlepší historicko-válečný film, co jsem kdy viděl. Pro historiky je sice postava královny i celkové vyznění skotského snažení noční můrou, ale Gibsonův odhodlaný výkon i strhující závěr jsou nezapomenutelné. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Odkážte mu, že kým mu dovolíme zbabelo utiecť, bude musieť prejsť týmto poľom, strčiť si hlavu medzi nohy a bozkať si zadok.“ Mel Gibson bol vždy ambiciózny alkoholik. Po tom, čo sa stal totálnou hereckou hviezdou (SMRTONOSNÉ ZBRANE, MAVERICK, trilógia ŠIALENÝ MAX), rozhodol sa skúsiť šťastie za kamerou. Debutoval drámou MUŽ BEZ TVÁRE, ale naplno strhol masy až brutálne naturalistickým STATOČNÝM SRDCOM. Vojnové sekvencie sú o to mrazivejšie a pôsobivejšie, že pochádzajú z dôb, kedy sa nerobili v nudných počítačoch (viď. Emmerichov PATRIOT), ale režisér na kopce reálne nahnal stovky týpkov, komparzistov a kaskadérov a tí sa medzi sebou navzájom začali masakrovať. Gibson tieto veľkolepé scény dopĺňa silnými scénami, škótskou výpravou a naliehavým, naturalistickým a presvedčivým gore. Vadí mi a pripadá mi trápne, keď štyridsiatnik hrá dvadsiatnika (viď. Dustin Hoffman - MALÝ VEĽKÝ MUŽ). To, že Gibson hrá hlavnú rolu hodnotím ako veľké mínus. Niektoré zdroje naznačujú, že to ale "musel" urobiť, inak by mu to štúdio nikdy nedovolilo nakrútiť. On sám v minulosti párkrát decentne naznačoval, že na ústredný part mal úplne iných kandidátov, než sám seba, ale nikdy neprezradil jediné meno. Našťastie, ostatní herci nie sú na zahodenie, predovšetkým mocný Brendan Gleeson, láska Catherine McCormack, chvíľkový mentor Brian Cox a diabolsky zlý Patrick McGoohan. Historici sa chytajú za hlavu, miestami to schytá aj logika a delenie strán ma nenadchlo (všetci sú dobrí alebo zlí, nič medzi tým neexistuje). Napriek tomu je to strhujúca historická akčná dráma s výpravou sychravej Škótskej vysočiny, hovoriaca (síce pateticky a zjednodušujúco) o dôležitých veciach. Kino Považan NMnV 1995 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vynikajici historicky velkofilm a nejlepsi film rezirovany Melem Gibsonem. Latku nasazenou timhle filmem uz asi neprekona. Navic je sam v hlavni roli naprosto uzasnej, jeho lehce silenej vyraz sem skvele sednul. Pribeh je zajimavej, prvnich 120 minut se porad neco deje a film ani na moment nenudi a bitvy jsou zpracovany hezky realisticky, i kdyz krapet neprehledne. Hlavne uvodni bitva jsou pekny jatka. Posledni hodinka uz je sice krapet roztahanejsi, ale nuda se nedostavi ani na okamzik. Navic tu je super kamera a uzasna hudba, hlavne dudy nemaj chybu. Trosku mi film pripomnel Robina Hooda. I kdyz ma film tri hodiny a uz sem ho videl nekolikrat, vzdy na nej rad znovu kouknu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam nadšenie prítomných, nakoľko o histórii čo to viem. Keby tam nemontovali onu love story s debilnou pointou, ktorú nechcem prezradiť ako spoiler tak by som tomu dal za 5. Nemôžem ale prekusnúť, že napriek perfektnej kamere, strihu, bojovým scénam a hereckým výkonom má film onu debilnú scenárovú odbočku ( i keď, dostali by ste svoju priateľku na historický film, pokiaľ tam nie je nejaká romantika ?), čím myslím to že "francúzska vlčica" Izabela z rodu Capetovcov, dcéra Filipa IV. ktorý zatočil s pápežom aj s templármi mala v čase smrti Williama Wallacea sedem rokov a žila u tatka v Paríži. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Druhé shlédnutí a plný počet hvězdiček. Silný příběh, který dokáže člověkem zamávat. Poprvé mi ten film přišel dost drsný a surový, nyní ale musím konstatovat, že filmově vyjádřená krutost byla tak akorát adekvátní tehdejší době. Navíc mi i ty poprvé dlouhé 3 hodiny tentokrát utekly hodně rychle. Trailer: http://www.csfd.cz/film/3297-statecne-srdce-braveheart/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z herců, kteří nikdy nedostali Oscara za herecké výkony, ale za režii (Kevin Costner, Robert Redford). Gibson nám naservíroval opravdu velmi působivé drama, kterému nechybí nic. Skvělá režie, herecké výkony, kamera, scénář, hudba atd. Pět naprosto zasloužených Oscarů, ale já osobně bych dal Oscara i scénáři. A na konci, kdo neukápl alespoň trochu slzičky tak je necita............ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Budu vám vyprávět o Williamu Wallaceovi. Historici z Anglie budou tvrdit, že jsem lhář. Ale historii píší ti, co oběsili hrdiny." Naštvaný divomužík, toho času vdovec, William Wallace měl velké charisma, ale já jsem příliš líný na to, abych s ním šel bojovat za nezávislost čehokoli. Nicméně fandění, to je jiná záležitost. Takže do zbraně, vytáhnout vlajky, rozezpívat se a celý skotský stadion odpovídá: Modrá - Bílá, Modrá - Bílá, Modrá - Bílá. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Není co bych tomuhle veledílu vytkla. Mel Gibson zvládl roli režiséra i hlavního hrdiny perfektně. K dokonalému historickému drama stačí několik hrdinských scén a pár statečných slov podtržených fantastickou hudbou od Jamese Hornera. Svoboduuuuuu! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nač troškařit, Mel Gibson to vzal opravdu ve velkém - magnificentní, historický velkofilm o skotském hrdinovi, zobrazující jeho život od dítěte až po smrt. Mocný vzestup Williama Wallace byl vskutku velkolepý a jaksi pomyslně zvedal ze židle i mě, až jsem měl chuť u obrazovky křičet "Freedom!" z plných plic, dále bitvy s choreografií promyšlené, působivé a láska ústřední dvojice zprvu jemná a později srdcervoucí... Ale ne tak, jako Williamova poprava, to je kapitola sama pro sebe - nádherně smutné a neuvěřitelně dojemné. Statečné srdce se tak stal historicky druhý film, který mě dokázal rozplakat! Měl Gibson tedy odvedl v podstatě dokonalou práci, jak na režisérské stoličce, tak v hlavní roli. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězda tomu filmu nesedí. Omlouvat nekonečný patos a lacinost jde jen do jisté doby. Z tohohle filmu se totiž strašně rychle vyrůstá. Jistě není špatné si ho užít ani dnes, ale podlehnout mu už se nedá. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Gibson mě dokázal přesvědčit, že je nejen skvělý herec ale dokonce i výborný pan režisér. Dokonalý film, který je napěchovaný srdceryvných scén co to šlo. A ŘEKNĚTE SVÝM NEPŘÁTELŮM, ŽE SI MOHOU VZÍT VAŠE ŽIVOTY, ALE NIKDY NE, VAŠÍ SVOBODU !!! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Budu vám vyprávět o Williamu Wallacovi. Historici z Anglie budou tvrdit, že jsem lhář. Ale historii píší ti, co oběsili hrdiny. Jeden z najvydarenejších a najmonumentálnejších historických filmov. Stvárnenie hrdinu snáď nemôže byť lepšie. Toľko chutí som mal chopiť meč a ísť do boja po boku Williama. Jeho príbeh bol aj mojím príbehom. Pomsta milovanej ženy a dosiahnutie slobody ma dostalo a prikovalo do kresla. Obrovskou vnútornou silou ma dokázal tento film doslova odrovnať. Pôsobivá zimomriavkopudná hudba ( jeden z najlepších soundtrackov vôbec, mimochodom Akadémia dala Oscara za hudbu animáku Pocahontas, ale nie neprávom). Skvelé bojové scény, ktoré sú uveriteľné a tvrdé - mečom do rozkroku,kladivom po chrbte a guľou na reťazi po hlave. Úchvatná kamera, masky, dobrý scenár, herecké výkony a réžia. Gibson natočil nezabudnuteľný film v ktorom podal skvelý herecký výkon (podobne ako Kevin Costner, lenže Mel Gibson vedel svoje kvalitné režijné remeslo odpracovať aj v ďalších svojich projektoch). Koniec filmu a hlavne Williamove zvolanie - Slobodúúúúú!! považujem za jednu z najsilnejších scén vôbec na ktorú sa zabudnúť nedá. Film, s ktorým sa budú ďalšie historické filmy porovnávať, no zatial sa mu v mojich očiach od r. 1995 vyrovnal len Gladiátor. Ostatné sú len slabým odvarom. Každý človek musí zomrieť, ale nie každý skutočne žije.........................STIRRING BEAUTY.........................95% ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Budu vám vyprávět o Williamu Wallacovi. Historici z Anglie budou tvrdit, že jsem lhář. Ale historii píší ti, co oběsili hrdiny." Nejpůsobivější historický film. " Premenubma ivn dacium... ale divoch jsem! " Překrásná příroda, příběh, vynikající herecké ztvárnění a hudba. Atmosféra velkolepá nepopsatelná. Mel Gibson ve svém druhém nejlepším filmu. " Bůh říká, že mě z tý kaše vytáhne, ale ví, že ty jsi v hajzlu. " Hudbu napsal James Horner . Mel Gibson projednou překonal sám sebe. Bojoval za lásku, spravedlnost a svobodu. To bylo to čemu neochvějně věřil. 100% ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama