Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Driscoll 

všechny recenze uživatele

89 %… Co na tom, že skutečný Wallace zdaleka nebyl takový Mirek Dušín a vypadal spíš jak zarostlý Brendan Gleeson. Gibson nám předložil historicky nevěrohodný velkofilm s tou správně patetickou Hornerovou hudbou. A dobře udělal. Možná mě teď budou někteří bigotní "historici" nenávidět, ale i já mám historii rád a jsou to filmy jako Statečné srdce, které, jakkoliv nevěrohodné, pomáhají přesvědčit mladou generaci o tom, že dějiny mohou být zábavné a třeba právě díky těmto filmům vezmou do ruky knihu a přečtou si něco o skutečné historii. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Ano, když slyším Mela Gibsona filozofovat o svobodě, vždycky se trochu ošívám, stejně jako při pohledu do jeho psích očí. Ale co naplat, když jsem po prvním shlédnutí filmu seděl jako zařezaný a nemohl se hnout. Co naplat, když ve scéně, kdy William ukáže Murron květ bodláku schovaný z dětství, se mi slzy vedraly do očí, ať jsem chtěl nebo ne. A Catherine Mc Cormack už nikdy nebyla tak krásná jako v tomhle filmu. ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

Já neznám lepší film. Protože u žádného jiného filmu jsem neprožil tolik emocí jako u tohoto. U žádného jiného filmu není lepší hlavní postava, napsaná i zahraná. A protože... atmosféra, dějiny, řežie, kilt, meč, láska, hrdlo, hudba, akce, rodina, žena, život, svoboda, smrt, památka. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Vznešený boj utlačovaného národa za svobodu mi (jak jsem zjistila po zhlédnutí Gándhího) není dvakrát blízké téma. Skotové však alespoň neuplatňovali formu ,,nenásilného odporu", takže bylo v tomto případě o zábavu postaráno. Statečné srdce je film kvalitní, na výsledném dojmu mi však poněkud ubral vztah s princeznou a její takřka telenovelové těhotenství. Komičtější polohy mi občas také nesedly, film je však určen širokému publiku a asi bylo třeba ho čas od času ,,odlehčit". Co ale vynesu do nebe je geniální a dokonalá Hornerova hudba, jeden z nejlepších soundtracků historie (jehož některé pasáže jsou pak ,,slyšet" i v Titaniku).Většinu scén ještě od dvě třídy vyzdvihuje a spolu s nádhernou krajinou tvoří neodmyslitelnou kulisu filmu. Mel Gibson dobře vypadá a dobře hraje. Zdařilá podívaná, možná bych trochu ubrala na stopáži... ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Jako historik místy trpím, ale jako divák a milovník historických filmů chrochtám blahem. Lepšího Wallace si ani režisér vybrat nemohl. MG dokonale ztělesňuje samo odhodlání osvobodit skotský lid a pomstít se za svoji křivdu. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Před několika lety mi dělalo problém Statečné srdce dokoukat (vždycky mi do toho něco vlezlo), ale teď nikým nerušen jsem si vychutnal tento skvostný velkofilm až do samého konce. Zcela jistě se jedná Gibsonovo životní dílo, jak na pozici režiséra tak i herce. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Film útočící na diváka z mnoha stran. Výborné bitevní scény, charismatický hlavní hrdina, krásné ženy, opovržení hodní padouši a do toho přidané i vtipné scény, to vše dělá z tohoto filmu velice podařené dílo, které snad nemůže nikoho urazit. Já osobně jsem se zde zamiloval do Sophinky. Celý film je vyvážený, ale přesto mi zde něco neštimuje?! Asi ta přílišná "volnost" manželky korunního prince, nebo možná fakt, že i přes smrt svého hrdiny přišel skotský národ stejně o svoji suverenitu. Silnější 4. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Neskonale vydařený historický snímek popisující životní osudy Williama Wallace, skotského hrdiny ze 14. století. Byť není stoprocentně v souladu s historickými prameny, v základních bodech se jich drží a navrch přidává filmový zážitek, do kterého jsem se naplno pohroužil. Skvělé herecké výkony a krásný příběh, kterému nijak nevadí delší stopáž filmu. A Murron v podání Catherine McCormack je pro mě naprosto úchvatná. ()

Socom 

všechny recenze uživatele

Film dokonalý po všetkých stránkach sa objaví len raz za dlhú dobu. A tento nie kúsok ale KUS dozaista predstavuje najlepší historický film vôbec. Vynikajúci Mel Gibson, herecké výkony dohnané k dokonalosti, silný a dojemný príbeh. K tomu všetkému úžasne nádherná hudba od Jamesa Hornera.Tento 177 min. film som už videl aspoň tucet krát, no nikdy som sa nenudil. /101%/ ()

Marcin 

všechny recenze uživatele

William Wallace: Aye, fight and you may die. Run, and you'll live... at least a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin' to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they'll never take... OUR FREEDOM! ... Pre mňa je to najkrajší a najlepší film, aký som videl. ()

Mallyyy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických filmů, jaký byl natočen. Myslím, že i Mela Gibsona nejlepší film. Skvělé drama o válce Anglie vs Skotsko-Irsko. Prostě nádhera... ()

ondrin 

všechny recenze uživatele

Možná by to nemuselo až tak drasticky ždímat emoce, protože to určitě jde udělat stejně efektivně i přirozenější cestou. Přesto to napětí, srdceryvné scény, statečný William Wallace a naturalisticky pojaté bojové scény mají neskutečné silný účinek a i já mu podlehl. Vím, jak je svoboda nepostradatelná, a že bez ní člověk ztrácí svou pravou podstatu. To je podle mě nejdůležitější sdělené filmu. ()

CiPR 

všechny recenze uživatele

Muj první film s Melem Gibsnonem a hned pozitivní zážitek. Sice jako malý jsem se na tento film kouakt nemohl a tak jsem vše doháněl až později a musim říci, že se rozhodně nic nestalo. FIlm je to dobrý, herecké obsazení mi sedí, ale některé scény mi prostě nějak nepřišly zajímavé, nebo napínavé. Film mě prostě moc neoslovil, byl jsem sice rád že jsem ho viděl, ale znovu už ne.Proto 55%. ()

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Strhující historické drama o hrdinství, odvaze a lásce. O tom jak si skotové zasloužily svoji zemi, svým velkým patriotismem, svým statečným srcem. Bojové scény jsou hodně realistické s úchvatnou výpravou. Brilantně zrežírováno i zahráno Melem Gibsonem. Lepší historický film jsem od té doby neviděl. 100%. ()

Vrata88 

všechny recenze uživatele

A já pořád nemůžu dostat tu nádhernou melodii z hlavy...Mel Gibson se mě nikdy jako herec moc nelíbil, je teda pravda, že v téhle roli mě přijde asi nejsympatičtější na druhou stranu jako režisér působí tenhle modrooký Američan jako moc talentovaný a schopný člověk. Podařilo se mu totiž natočit jeden z nejlepších historických filmů, nádherná skotská krajina, kouzelná hudba a dost naturalisticky vypadající bitvy vytváří emocionálně silný film, který se líbil, líbí a bude líbit. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Já to ani nemohla dokoukat. Ošklivý a nudný. Nemůžu si pomoct prostě. Chápu, že tam asi byla nějaká hlubokomyslná pointa, ale pro věčný přepínání jsem ji snad ani pořádně nepostřehla. Tohle mi prostě nesedlo. A celkové hodnocení patří pouze a jedině hudbě pana Hornera. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem celý viděl pouze jednou v životě,už jako malej kluk.Nemám koule se na něj znova podívat, i když je to naprostá bomba. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce-historický velkofilm, podle skutečné události. Gibson ukázal, že není jen dobrý herec, který se zhostil hlavní role Williama Wallace, ale je i skvělý režisér. Film se povedl-krásná skotská příroda, kostýmy a herci dělají z filmu skvělou podívanou. Úžasná hudba a chytlavý příběh nádherné bitvy. Zkrátka historický film ze vším všudy. Gibson dostal Oscara právem. Tentokrát žádné legrácky, ale nefalšovaný národní hrdina s modrým ksichtem a kostkovanou sukní. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama