Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu moc se vyjadřovat. Jenom teď jsem to poprvé viděl v AJ, a to je mazec..., jak si to dávaj hoši se skotským přízvukem. Film tak má nový rozměr. ()

swell 

všechny recenze uživatele

Panečku, to je věc. Opravuji své hodnocení ze 4* na 5*, nevím, proč jsem byl nejdříve tak při zemi. Je to jeden z nejlepších historických válečných filmů, které se dosud urodily. Když se někde objeví 3 hodinový film, většinou je lepší se mu vyhnout... Ale tohle ten případ rozhodně není. Když člověk po nějaké době zjistí, že trošku modrá, je možná čas se aspoň trošku nadechnout. Gibson si dal pořádně záležet a to jak herecky, tak režijně. Výborná hudba dodává už tak našlapané atmosféře tu pověstnou třešničku. A oko nezůstalo suché... 90% ()

Mr.Shon 

všechny recenze uživatele

Tenhle kratičký komentář píšu a do uší mi právě zní hudba Jamese Hornera, proto mně omluvte, ale nebude to zcela objektivní. Příběh kouzelného patosu a Gibsnová možnáJ vědomého přehrávání, ALE!! Nikdy nezapomenu na ty skvělé bitvy, kdy skotští bratři jeden vedle druhého stanuli proti zvůli anglického krále. Nikdy nezapomenu na brilantí maximálně vybroušené dialogy, nikdy nezapomenu tu skvělou Hornerovu hudbu. A nikdy nezapomenu na skvělého Mela Gibsna, který podle mého už lepší film nikdy nenatočí ani nikdy nezahraje….Možná je to středověká pohádka, která se snaží diváka citově vykrádat, ale já se rád, v tomto případě, nechám vykrást a dávám plný počet. A křičím z plna plic SVOBODU!!! ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Skoro by se mi chtělo říct, že je to jediný dobrý Gibsonův film. Ale nechci mu křivdit. Úžasná cesta utlačovaného národa k nalezení vlastní identity, kterou v závěru, s prominutím "zesere"při trhání střev řvaná SVOBODÁÁ ve chvíli, kdy by měl hrdina prostě jen umřít. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Nejdříve Costner svůj Tanec s vlky a poté Gibson vytáhl tak trochu starší historii. Zvláštní, pár let po sobě, oba miláčci žen a oba filmy jsou dobré. Ti, kdo to viděli asi nikdy nezapomenou na scénu, kde se Skotové obrátí a vystrčí půlky. To asi ani nejde z paměti vymazat. Jako historický film zdařilý, ale nejenom tak. ()

Don_Salier 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejlepších historických filmů vůbec, z této kategorie je společně s filmem Gladiátor mým nejoblíbeněším Fascinující hudba, skloubená s vynikajícími výkony ()

Toumyk 

všechny recenze uživatele

Film, který opravdu stojí za to shlédnout v originále. Skotština je prostě naprosto výborná. Zkrátka film with Mel Gibson, by Mel Gibson... ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o svobodě. Nechce se mi nic k tomuhle klenotu historických filmů dodávat, každý si tam najde svoje- a většina už to napsala přede mnou. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ve mě zanechal mnoho pozitivních pocitů, které byli napoprvé vyjádřeny i v slzách. Mel Gibson tentokrát sepsal film, který dokonale sedí na jeho charakter. Jsem velmi rád, že k této roli získal přístup právě pan Gibson jelikož bych si Williama nedokázal představit v jiné podobě. Co se týče hudebního doprovodu je dokonale pasující se snímkem v jakékoliv situaci. Výborné zvuky vydávající nástroje jako dudy krásně souzní s každou scénou, která právě probíhá. Herci prožívají své role naplno a skotští bojovníci vám přirostou k srdci stejně jako závěrečná scéna při které budou někteří lidé pociťovat značnou část lítosti. Životní role Mela Gibsona je na světě. ()

Kalkulon 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historický film. Parádní hlavní role Mela, úžasné bitvy, skvělá režie Mela. Poprvé to bylo určitě na kapesník. To co mě odrovná pokaždé je opravdu nevšední Soundtrack, hlavně zapovězené dudy :)). ()

route60 

všechny recenze uživatele

Gibson své statečné Srdce zvládl skvěle i když je jasné že zde historie dostává na prdel způsobem hodný šílence což asi scénárista Randall Wallace je no ale když toto přehlédnu tak film funguje skvěle a divák se rozhodně nenudí a o to jde především. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

O světovou historii se zajímám jen okrajově a ta Anglická mi je úplně fuk . A tak kašlu na to že si Mel dělal s historií co chtěl . Já se chci prostě bavit - a zábava je to špičková . Drsní chlapi , krásné baby , usekané končetiny , velké bitvy , láska , pomsta , emoce , patos , hrdost - prostě typický Gibson , který je zde v životní formě jak v té herecké tak i v režisérské ( vypadáto že je to jeho nejlepší režisérský počin ) . Nejvíce mně Mel potěšil obsazením S.Marceau - skvělá volba . BRAVO !!! ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Slzy sa nekonali. Škoda. Podľa miestnych príspevkov to vyzeralo na príjemný "doják", ale asi som cynik. Ale nie, vážne, očakával som zrejme trochu viac, než sa mi dostalo. Očakával som, že po zhliadnutí filmu to bude jasných 5*, ale za niečo musím ubrať. A to je z technickej stránky dĺžka filmu. Je umenie sledovať trojhodinový film, ale niekedy to ubehne ako voda a niekedy zas nie. Čo sa týka scenáru a réžie, nemám tam čo vytknúť, bola to solídna práca, výsledkom ktorej bol fakt, že som sa v podstate celých 177 minút až na pár okamihov skoro vôbec nenudil. Veľmi sa mi páčil výkon Mela Gibsona, je vidieť, že sa s postavou W. W. stotožnil a tak to pri historických filmoch má byť. Aby som postavu, ktorú herec predstavuje uveril, musí byť autentická a naopak - ak je postava autentická, musím to tomu hercovi veriť. A tu som Melovi veril do poslednej minúty, ba pri jeho záverečnom mučení a výkriku "Slobodááá!" mi trošku zvlhlo oko, ale len trochu. A bolo to len pri tejto scéne. Inak mi prekážala zbytočná rozťahanosť filmu, za ktorú stŕham jednu *. Celkovo je to ale 1* za Mela Gibsona, 1* za nádhernú hudbu, 1* za tie fajnové krvavé bojové scény (podrezané hrdlo Murron je naozaj podrezané...) a napokon 1* za prekrásnu škótsku scenériu. Vychádza mi z toho krásny film o krásnej historickej postave za 4*. A mimochodom, za zmienku stojí aj sympatický výkon mladého herca stvárňujúceho malého Williama Wallacea. To len tak na okraj... ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Gibsonův masterpiece a to jak herecky, tak režijně. Není moc dlouze o čem debatovat, pro mě jde o jeden z nejlepších historických velkofilmů, který má vše, co mít má. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film se silnou emocí a dobrými záběry a hereckými výkony protkaný. Dá se na něj dívat opakovaně, nechybí mu ani humor. Pár chybek se i zde najde, ale hlavní je celkově dobrý dojem. Hodnocení: 90 % ()

Jamast 

všechny recenze uživatele

pokaždý když na to koukám tak se chytám za hlavu a radím williamovi ať do té pasti ty vole neleze, dyť je přece jasný že tě sejnmou... a pokaždý sem z toho stejně smutnej a se SVOBODOU mám na krajíčku.. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama