Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Eire 

všechny recenze uživatele

Najskor UPLE NADSENIE MEDZI **** a *****. Potom som bol v Edinburghu na hrade a hlavne som si pozrel AKO TO SKUTOCNE HISTORICKY a nie hystericky bolo pri Stirling Bridge. Preco Mel, PRECO??? kua mohol to byt moj najoblubenejsi STREDOVEKY film. Ale toto sa naozaj stalo... Aspon tie najvaznejsie historicke fakty sa mohli respektovat. Ved to nechce tak vela.... :-( 60% ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Dost přeceňovaná pseudo-historická fikce, se skutečným povstáním W. Wallace nemá nemá moc společného. Proto dávám 4 * a 72 % , hlavně za profesionálně natočené bojové scény . ()

Mikkail 

všechny recenze uživatele

[Emoce ★★★★ | Děj ★★★★★ | Grafika a hudba ★★★★★] Hezky zachycená skotská příroda, krásná hudba a silný příběh daly vzniknout bezpochyby největšímu historickému filmu všech dob. Nejsilnější scéna je rozhodně ta na louce. William sundá nepřátelskému rytíři helmu a zjistí, že je to Bruce. Jeho spojenec, který ho právě zradil. Za nejbližšího konkurenta filmu považuji Gladiátora. Film vyzvedává i délka 2,83 hodiny. ()

Osvícený 

všechny recenze uživatele

Příběh vyprávěný s obrovským potenciálem pro emocionální vyždímání diváka. Já však zůstal výraznějších emocionálních dopadů po zhlédnutí prost. Mel Gibson působí v roli ze všech stran podráženého vlastence neobyčejně dobře a stejně dobrou práci odvádí v režisérském křesle. Jedním z velkých kladů jdou perfektně zvládnuté bojové scény, při kterých jednomu stydne krev v žilách. Na škodu je stopáž delší, než krátká. Proti dlouze vyprávěným příběhům vcelku nic nemám. Tento konkrétní případ na mě však nezapůsobil zas tak dobře. Vzhledem k tomu, že celý děj, je od začátku až do konce snadno předvídatelný není takřka tříhodinová délka zrovna nejlepším rádcem. Pokud však přihlédnu ke skutečnosti, že se jedná o skutečný příběh, získává v mých očích body navíc. Já si však nemůžu pomoct, ale má velká náklonnost k novověkému válečnictví vítězí nad středověkými příběhy a Patriot mi ladí mnohem více, nežli Statečné srdce, možná mnohem lépe hodnocené. Budu-li na dlouhý zimní večer chtít nějaký ten hrdinský příběh, zkouknu radši Gladiátora. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Akční, válečný a historický velkofilm podobající se klasickým hollywoodským, historicky zaměřeným eposům, který obsahuje takřka vše, co má film podobného námětu správně mít. Příběh stavící na banální příběhové zápletce v podobě pomsty za vraždu své manželky a následného boje za svobodu celého Skotska, nepřináší skutečně nic nového. Naopak přístup Mela Gibson k vedení filmu je překvapivě násilný a brutální. Naprosto skvěle a realisticky vykresluje špínu 13. století a to s žádnou shovívavostí. Veškeré akční scény, obrovské válečné bitvy, jsou svojí krvavou, divokou, hrubou, nelidskou až takřka zvířecí atmosférou, neuvěřitelně silné a vtahující. Po stránce scénáře je to bohužel znatelně horší, jelikož se zde ohýbají historická fakta ve prospěch filmového a příběhového zážitku a to se v jistých momentech projevuje nerealističností v podobě patriotismu, vlastenectví a hrdinství, což začne být po chvíli skutečně odtažité a s blížícím se koncem více a více unavující, mající za následek značné potlačení závěrečných emocí, které by měly být vrcholem celého příběhu. Navíc po herecké stránce mi Mel Gibson jako hlavní hrdina v roli skotského dlouhovlasého válečníka, bojujícího za svobodu, nepřišel zcela tak přesvědčivý. Braveheart je takovou skotskou verzí Spartacuse, která je z vizuálního a hudebního hlediska, velká poklona Jamesu Hornerovi za jeho ústřední hudební melodii obsahující dudy, velmi působivá, úchvatná a i přes poměrně dlouhou délku nekompromisně vtahující díky své surovosti, kde skutečně není moc prostoru na slabší a hluchá místa. Velkolepá historická hollywoodská podívaná s pořádnou dávkou hrdinství, která je svojí kompozicí skutečně právem oceňovaný film, kterým se Gibson navždy zapsal do dějin kinematografie. "Aye, fight and you may die. Run, and you'll live... at least a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin' to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they'll never take... OUR FREEDOM!" ()

maestrotatum 

všechny recenze uživatele

Impozantné a výborné. Strašne dlho som sa k BraveHeart odhodlával a zhliadnutie nejak podvedome odsúval stále viac a viac. Ale teraz už viem, že to bola chyba. Ak Hollywood nemá rád Mela Gibsona tak by si mal uvedomiť o aký poklad prichádza. Ako režisér si ma v tomto filme úplne podmanil. Historické a životopisné filmy sa postupne vytrácajú ( aspoň ja mám taký pocit) a preto ich pozerám stále menej alebo resp. im ani nedám šancu. No príbeh o Williamovi Wallace bude vždy takým miláčikom tohto žánru. Dobová výprava, kostými a hlavne zvládnutie vojnových scén, krv a bolesť, to všetko je ako promenáda najlepšej historickej produkcie na festivale pri príležitosti nejakého výročia, či toho Williamovho alebo filmového. Vždy keď film pozeráte, vždy ho prežívate rovnako emotívne, mňa vždy dostane onen moment keď William v zajatí bolesti na plné hrdlo zakričí pojem ,,Sloboda,, a potom sa aj vďaka nemu tento pojem stane skutočnosťou..... Treba vidieť, treba zažiť. [100%] ()

Elephant13 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy se válečné filmy točily bez CGI. Byly to doby, kdy filmové bitvy vypadaly reálně a herci nemuseli skákat před zeleným plátnem.... Rozsah 170ti minut vůbec nevadí, protože má film tak silnou atmosféru, že vás chytne a nepustí. Dle mého názoru se jedná o nejlepší historický velkofilm všech dob (Gladiátor je těsně za ním). ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Film, ač historický, tak stojící na písních a legendách o hrdinném Williamu. Je mnoho historických snímků o povstáních a bojích o svobodu. Slováci mají Jánošíka, kterého mimochodem skvěle natočil Čech Martin Frič, ale mají i toho svého, my máme Psohlavce a Kozinu, Angličane Robina Hooda, Francouzi Cartoucheho a takhle bych mohl pokračovat. Všechny tyto legendy o útisku mají společného jmenovatele - smrt hrdiny. Ne jinak to bude i tady. Ovšem hlavní je to, jak je to natočeno, kde je to natočeno a má-li člověk z toho něco, co si odnese se sebou. Tento film je krásně barevný, přitom tvrdý, odpovídající středověku ve Skotsku na konci 13. a začátek 14.století. Mel si tam sice trochu přibarvil děj po americku - klasika nechal hlavního hrdinu - sebe - vyspat s královnou, ale tady to v kontextu dějin a děje není do očí tak nešťastné jako to je např. Muži se železnou maskou v DiCapriem. Ale to jsme odběhli. Žě Skoti mají modře pomalované obličeje (jako "indiáni), mi nevadí a dodává to filmu šťávu a jistou nenávist. Navíc barva existovala v té době, i když ve skutečnosti si tváře nebarvili. No a je to založeno na legendách a písních, jak jsem už na počátku poznamenal. Není to ten čistý historický snímek  ala Rob Roy. Spíš je ve stylu Robina Hooda - krále zbojníků. A tak ho i vnímám. Je to krásný, i když smutný film (pohádka se smutným koncem a poselstvím v zítřkům) s rukopisem Mela Gibsona. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil jen podle dojmu na konci snímku, tak plná nálož a nic jiného. Ale když si rozeberu celé to odpoledne strávené nad hrdinským eposem o Williamu Wallaceovi zase o tom tolik přesvědčený nejsem. Mel Gibson je filmová ikona a především jako Martin Riggs si vydobil místo, ale až jako skotský vlastenec si došel navždy pro zářez do filmové historie. Magický příběh o partě špinavců, kteří jsou ochotní zemřít za svoji vlast. Bestiální doba, kde nejlepší jsou ti nejsilnější, ti kteří vládnou mečem jako vlastní paží. Tohle byly roztrže, pro které jste chtěli žít. Nikdy před tím mě Mel Gibson nebavil v žádném filmu více. Když už nevíte jak, tak si to zaplaťte, natočte a rovnou si tam i zahrajte, co máte za potřebí se s někým dohadovat. A třeba z toho vzejde něco takového! Hrdinství z toho jen a jen stříká a v závěru poctivě chytne za srdíčko. Takhle se dělají velkofilmy! Tu hudbu miluju.. 80% ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Proč mám u tohodle filmu Niagaru v očích, v srdci bolest a vztek a zaťaté pěsti? Že by slabost,pro "sukničkáře"? Jedna by si přála,aby to nebyl historický velkofilm, ale bylo to natočeno podle doložených skutečností...hlavně ta bitva u Stirlingu..a kdyby ho nenadaboval Trávník.. ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

Filmový kritici ho milují historici nenávidí! To je film zrežírovaný a na pozici hlavního hrdiny hraný Melem Gibsonem Statečné srdce. Tříhodinový historický snímek který se více inspiruje historií než že by ji převypravoval. Kmen filmu je pravdivý ale větve jsou již přidané pro dramatičnost. Musím říct že jsem se do středověkých bitev, kostýmů, skotské atmosféry ani přírody v průběhu tří hodin nezamiloval. Větší citové propojení s postavami jsem cítil až na konci. William Wallace byl a bude skotský národní hrdina. Spoilery: Muž který začal boj za nezávislost Skotska. Po jeho smrti boj nekončí a Skotové nezávislost nakonec na několik století vybojovali. Poté ji opět ztratili a dnes víme všichni jak to je. Tento film tohoto muže solidně (ne však historicky přesně) opěvuje. Film inspirovaný historií 69% ()

Simako 

všechny recenze uživatele

Výborný historický velkofilm. Velmi pěkné pojetí Mela Gibsona. Skvělé bojové scény, napínavost boje. Zbytečně dlouhá stopáž.Velmi dobré dílko, tedy za čtyři! ()

chucky 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvládnutý režijní debut, který si jistě zasloužil oskara. Velice působivá výprava a tradičně konstantní výkony Mela Gibsna. ()

freeeeedom 

všechny recenze uživatele

"searin' Irish...smart enough to get a dagger passed through your guards...old man...." "they may take out your lives...but they will never take..your freedom!!!" :o) Tak toto je moja absolútna srdcovka. Veľkolepý, epický, monumentálny príbeh o láske, zrade a boji za slobodu Škótska spod anglickej nadvlády. Na podklade historických reálií rozohráva Mel Gibson svoj opus, ktory patrí medzi to najlepšie čo na poli historických veľkofilmov vzniklo. A odkiaľ pochádza moja prezývka? :o) Skúste trikrát hádať... ()

marason 

všechny recenze uživatele

Snad jediný film, kde 3 hodinovou délku ani nezaregistruji.Nádherný příběh o vlastenectví a odvaze obětovat pro svou zemi to nejcennější....Mel naznačil svoje režisérské schopnosti už v Muži bez tváře, ale tohle je prostě dokonalost sama. "Tak už to řekni....,řekni to.....SVOBODA!!!" ()

szabi 

všechny recenze uživatele

Je to omnoho lepsi film ako UMUCENIE KRISTA Mel! Ma silu. Podla tohto filmu by som za Wiliama zomrel. No podla Umucenia Krista za Jezisa nie! ()

Hrus 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem mnohokrát a některé pasáže ve mě pořád vyvolávají pořádné emoce... Romantika, bitvy, hrdinství, zrada, potom zase romantika, bitvy, zrada, hrdinství - takovýhle typ filmů prostě miluju a tendle je nejlepší. Navíc tu máme Mela Gibsona, který v roli Wallace perfektně sedí, a krásnou Sophii Marceau (to je opravdu princezna, každý záběr s ní jsem si zamiloval), nakonec i Catherine McCormack je velmi milá a pěkná... Plus výborná hudba. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama