Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

Ywec 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson jako režisér podruhé a třeba říci, že pocta skotskému hrdinovi se povedla náramně. Gibson propracoval Wallaceho mimiku a spolu s ostatními učinil z hereckých výkonů velkou přednost filmu. Další je hudba Hornera, exteriéry a bitvy. Mottem filmu je svoboda a není divu, že z něj čerpají inspiraci čečenští partyzáni. Jediným záporem je kýčovitý románek Wallaceho s princeznou Isabell. ()

JohnnyV 

všechny recenze uživatele

Úžasný historický velkofilm, kterému vévodí mistrně natočené bitevní scény, úchvatná kamera a překrásná hudba. Viděl jsem ten film snad 10x, ale pokaždé mě dokáže znovu dojmout a ohromit. Za to vše a nejen za to mu dávám 10 hvězdiček. Mel Gibson natočil skutečný majstrštyk. ()

JuliCsóka 

všechny recenze uživatele

Bojovačných filmů takoví kvality jako tohlec nebude nikdy dost. Má to děj, kulisy jako nešetřej, to je vidět a to dělá ten film filmem, i když zase ne že bych si ho třeba dal do topky, stejně nářez.4rka jasan. ()

kvocoDH 

všechny recenze uživatele

ospravedlnujem sa vsetkym ktorym moj koment prid gycovy a smiesny ale toto je pribeh muza ktory stratil jedinu zenu ktoru kedy miloval a urobil vsetko preto aby pomstil jej smrt. Ja som to tak pochopil a v tejto rovine je to dokonale zobrazenie. 5* ()

marocco 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson zaválel, na koni s modrým ksichtom aj na režisérskej stoličke. Skvelá hudba, remeselne výborne natočené bitky a slušné herecké výkony. Takto majú historické drámy vyzerať. ()

cmman 

všechny recenze uživatele

Parádní historické drama o Williamu Wallaceovi a jeho tažení proti Angličanům, o tažení za pomstou, svobodou a nadějí. ()

Michalee 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film, co jsem kdy viděl! Historické drama s příběhem, výbornými herci a mnoha krvavými řežbami... Mel Gibson pracuje s pojmy, které tu mnoho z vás píše - láska, čest, zrada, přátelství, pomsta, svoboda - a daří se mu to opravdu skvěle... Jestli někdy zhlédnout historický velkofilm, pak právě tento! ()

Foglis 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů vůbec, viděl jsem ho spoustukrát a pokaždé mně dostane. Jeden z mála u kterých se nestydím slzet, proč taky když brečí všichni :-). Není mu co vytknout, koho ve filmu zajímá historická věrnost :-). Možná mě někteří ukamenují, ale myslím, že výkon Mela Gibsona v tomhle filmu je nepřekonatelný, ačkoli těžko srovnávat herecké výkony napříč žánry, přesto Gibson postavu Williama Wallace zahrál dokonale. ()

majklfly 

všechny recenze uživatele

"A až přijdou synové..." "Ty máš děti?" "Doufal jsem, že bys mi s tím mohla pomoct" Hypnotizovaně jsem sledoval tento film a nemůžu. KOmbinace hudby, postav, přírody, lidské síly a touhy po svobodě ve mně probudila smutek i radost z výhry. Je to mocný film a Mel Gibson je pan herec a pan Režisér. Děkuji Vám za tento film... ()

PedroRosa 

všechny recenze uživatele

Od začiatku do konca-vynikajúce. Gibson to zvládol na jednotku aj ako herec aj ako režisér. Záver ma stál nejednu slzu a hlavne tá hudba...film odsúdený na citovanie este na dlhe roky ()

boda13 

všechny recenze uživatele

tak takoveto historicke drama s Melem Gibsonem se uz jen tak nevidi ale jak uz to tak byva jde preci o statecne srdce 80% ()

Kiridan 

všechny recenze uživatele

Z žádného jiného historického filmu jsem si neodnesl podobný zážitek. Spracování odkazu Williama Walace snad nemohlo dopadnout lépe. Surový a naturalistický pohled dělá z tohoto snímku veledílo, které se musí zapsat do mysli každého diváka. Mel Gibson je naprosto fantastický a jeho hra očí, kdy pouhým pohledem dokázal vyjádřit víc emocí, než může kdokoliv vyjádřit slovem, mi způsobila mrazení na zádech. Dalším vynikajícím bodem byla kamera, fantastické záběry na koně,kdy jede Walace sám vesnicí jsou nezapomenutelné. Nad historickými kostými a rekvizitami se snad ani není třeba rozplývat, každý vidí, že skoro vše sedí (těch pár drobností si ani nevšimnete)í! Poslední scénou, kdy je Walace mučen, mě film poslal do jiné dimenze a já ji musím označit za jednu z nejemotivnějších scén všech dob! 100% ()

poncius 

všechny recenze uživatele

Tento film ma naozaj oslovil a zaradil som ho do svojho rebríčka TOP 1O na prvé miesto. Skvelý herecký výkon Mela Gibsona a jeho škótskej partičky dokázal vniesť do tohto diela niečo čo sa da slovami ťažko opísať... príbeh o boji za slobodu sprevádzaný zradou, láskou, a nečakanými udalosťami pripútajú každého diváka v kresle a nedajú mu vydýchnuť pokiaľ nebudú počuť z Melových úst výkrik FREEDOM... ()

aulikd 

všechny recenze uživatele

Nad očekávání skvělý film. Pomsta muže za smrt ženy která ho žene dopředu až tam kam možná nechtěl dojít. Mel gibsin odvedl jak herecky tak jako režisér skvělou práci a oskaři jsou velice zasloužení. Na konci jsem uronil slzičku. V daném roce asi nejlepší film. ()

Vangelis 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že v obsahu filmu "Braveheart" je napsáno, že film je inspirovaný skutečnou historickou postavou a ne skutečnými historickými událostmi:-) Pokud pominu fakt, že William Wallace byl zřejmě ne příliš veliký romantik, ale spíše šikovný velkostatkář, kterému za vlády krále Eduarda I. vzali vše na čem mu záleželo (rozuměj: jeho půdu), tak zde máme naprosto úžasný, skoro tříhodinový filmový zážitek, na který se nezapomíná. Čert vem skutečná fakta - i kdyby žádný William Wallace nikdy neexistoval, tak tento snímek se právem zařadil mezi klasiku nejen svého žánru. Je zřejmě zbytečné zde vyzdvihovat všechny klady filmu (žádné zápory se mi ani nevybavují), neboť předpokládám, že již každý tento nádherný film viděl a pokud se zde najde někdo, kdo to štěstí neměl, tak by tak měl co nejdřív (neřkuli okamžitě) učinit. ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý pobaví, ale i poučí. Len škoda, že William skončí podobne ako náš Jánošík. Asi preto, že je to nakrútené podľa skutočnej udalosti a v skutočnom živote asi takto končia všetci hrdinovia. ()

Ferrry 

všechny recenze uživatele

Špičkové historické drama, které patří mezi top! Výborný výkon Mela Gibsona, strhující a napínavý děj..prostě film jak má být! ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama