Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Čím začať aby som sa príliš neopakoval? Gibson bol a vždy bude kvalitný herec i režisér. O tom ma už presvedčil mnohokrát. V mojich očiach je Statočné Srdce Melove najlepšie režijné dielo so všetkým všade. Hrdinské boje tlačia na city rovnako ako “main theme” soundtracková pieseň od Jamesa Hornera. Možno by bodlo kratučko skritizoval prvú pol hodinu, ktorá je mierne nudná, ale celková dĺžka filmu to každopádne sto násobne vynahrádza. “Freedoooom!” ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2020: Ridley Scott by to natočil dynamičtěji a líbivěji, ale je to prostě jeden z největších histoválečen . ----- Tady jsem ještě schopný všechen ten patos, patriotismus a útočení na city diváka Melu Gibsonovi sežrat. Dokonalý mix dobrodružství, romantiky, drama. Škoda že později přišel Patriot a hlavně Umučení Krista. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Začátek může někomu připadat nudný. Mně to přišlo akorát. Krásná příroda, románek s pěknou ženskou a přicházející problémy. Po takové půl hodině ale na řadu přichází kolotoč krve, brutality, bitev a násilí, který se zastaví až se závěrečnými titulky. Gibson se do své role vžil skvěle a budete mu žrát jako já každé gesto a každý jeho upřený pohled se zkrvaveným obličejem. Pro mě nejlepší historický film a těžko říci, jak by to dopadlo, kdyby na režisérské stoličce neseděl sám Wallace, tedy promiňte, Gibson. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ale jo, celý ten přežvejkaný středověk mě nakonec taky dostal, ale na maximum nejdu. Jednak mi na tomto filmu vadí spousta historických chyb a občasných šlápnutí vedle, o několika trapných momentech nemluvě, a především pak nesnáším Mela Gibsona, který je v té šílené paruce prostě směšný. Jako celek to ale samozřejmě funguje, tzn. pokud jste jako já jedni z posledních lidí, kteří dlouhá léta žili, aniž viděli "Statečné srdce", pak asi neváhejte a jděte do toho. Spousta záběrů je úžasná, o hudebním doprovodu nemluvě. A co se týká toho násilí, není to ještě tak šílené jako v pozdějším Gibsonově snímku "Umučení Krista", tzn. při repríze v televizi "Statečné srdce" v pohodě zafunguje jako taková ta klasická rodinná záležitost. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Nejsem nějak fanoušek historických filmů, ale říká se, že výjimky se dějí. V tomto případě bych film označil jako lepší nadprůměr, který rozhodně zabaví. A čas od času (po delší odmlce) si film klidně pustím znova.Stopáž je ale děsně dlouhá. Líbí se mi, že tohle není úsečně pojate jen jako historický film, ale má určité prvky jako drama, romatický atd. Nostlagie tu je dost. A především skvělý Mel Gibson, který vše zahrál výborně a dokonce film i režíroval. Příběh to má slušný a i ta hudba. Konec dojemný. Takže film hodnotím celkově na dobrých 75% = **** ()

InJo 

všechny recenze uživatele

I po 25 letech to má furt pořádný koule. Pseudohistorický heroický kýč pro velký kluky, v němž ale snad nic nejede jen na půl plynu. Středověká romantika na max, brutální megabitvy na turbo-max a chlapáckost a hrdinství až někde u nekonečna. Statečné srdce je nepochybně naivní, černobílé, přehnaně patetické... Ale v jednotlivostech (hudba!) i celku disponuje energií podobně masivní a drtivou, jako jeho protagonista, jemuž snad ani nejde nefandit. Mel Gibson na jednom ze svých hereckých vrcholů - a zcela jednoznačně na tom režijním. 90 % ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mánička Gibson mi zezačátku připadal velice srandovní, ale potom to naštěstí dohnal svým charakterním herectvím. Jako režisér se osvědčil. Konkrétně v bitvách si zaslouží velikou pochvalu. To, co jiní dohání počtem digitálních statistů, Gibson zvládá "srdcem". Moc se mi líbil střih a kompozice záběrů. Hudba je sice pěkná, ale neustále se mi na těch nádherných skotských kopcích zjevoval Titanic. Vím, že hudba k Statečnému srdci vznikla dříve. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Fox, B. H. Finance, Icon, Paramount, Ladd) (Barevný /// Produkce: Bruce Davey, Mel Gibson, Alan Ladd Jr. /// Scénář: Randall Wallace /// Kamera: John Toll /// Hudba: James Horner /// Oscar: Mel Gibson, Alan Ladd Jr., Bruce Davey (nejlepší film), Mel Gibson (režie), John Toll (kamera), Lon Bender, Per Hallberg (zvukové efekty), Peter Frampton, Paul Pattison, Lois Burwell (masky) /// Nominace na Oscara: Randall Wallace (scénář), Charles Knode (kostýmy), Steven Rosenblum (střih), James Horner (hudba), Andy Nelson, Scott Millan, Anna Behlmer, Brian Simmons (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Gibson je hodně schopný režisér, nechápu, proč se za kameru nepostaví častěji. Co mě mrzí je, že na úkol hrdinství Williama Wallace udělali z Roberta Bruce kašpárka, co se nedovede vzepřít rozpadajícímu se tatínkovi a celý film jenom váhávě kouká kolem. Naproti tomu všechny herecké výkony jsou skvělé, bitvy natočené mistrně. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Gibson ako režisér - najlepšie čo urobil, Gibson ako herec - celkom slušné (mám ho radšej v Maverickovi, Paybacku a prvej Smrtonosnej). Legendárny film o legende (aj keď značnej scenáristom a gibsonom prifarbenej a na filmové účely idealizovanej) o boji za slobodu o krásnom Škótsku a drsných Škótoch a o tom, že pravá láska k domovine je jeden z najhrdinskejších citov. Bojové scény sú úchvatné, moja najobľúbenejšia pašáž je gibsonovsky typická spomalená sekvencia, keď sa William Wallace po prvý krát postaví na odpor aby pomstil svoju ženu a tak sa stane symbolom odboja. Mám kamaráta, ktorý tento film videl asi 30 krát, možno aj viac . . . ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Braveheart mi pripomenul dávne časy hollywoodskeho historického monumentalizmu. Nepresné dejiny, monumentálna výprava, veľké bitky, charizmatická megahviezda v hlavnej úlohe a pátos. Ja tieto všetky zložky považujem za klady, pretože v historickom epickom žánri by to bez nich nebolo ono. Spoiler: Záverečný výkrik Sloboda! prestrihávaný s odporným ksichtom anglického kráľa na smrteľnej posteli je jeden z najsilnejších momentov kinematografie 90tych rokov a historických filmov vôbec. Komu sa netisli slzy do očí? Postava Catherine McCormack je spojením krásy, sympatií a inteligencie, takže tu našťastie nemáme iba ďalšiu modelku do závesu k hlavnému hrdinovi. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když je film inspirovaný skutečnou událostí, tak to ještě neznamená, že film přenese historii, tak jak se kdysi udála na plátno. Opravte mě pokud slovo inspirovaný má jiný význam, než ten který jsem zmínil výše. Tak tolik k hnidopichům, jejichž jediný argument proč odpad, je právě odkaz na historické nepřesnosti, či absolutný historickou odchylku. Teď k filmu. Kdybych tady nedal 5 hvězdiček tak už asi nikde. Herecky na slušné úrovni. Příběh ať si je překroucený jakkoliv mě prostě pevně chytil. Mel Gibson fantastický jednak na režisérské židli, druhak na bitevním poli. Ostatní herci velmi slušní. Brutální scénky ( sekání nohou, hlav a dalších údů ) naprosto věrohodně přeneseny, kamera nemá potřebu se stále odvracet. Skvělé kostýmy. To vše podpořeno naprosto sedící hudbou, či zvuky skotských dud. Poměrně dlouhá stopáž, ale vůbec mi to nevadilo, zimomriavky jsem měl během filmu několikrát. Film se neřadí mezi tu absolutní špičku, ale dát 5 * prostě musím, neboť ve filmu nenajdu nic, co by se dalo udělat lépe. Je jasné, že si režisér upraví historii, jak se mu zrovna hodí, aby měl z čeho vařit a divák se nenudil. Kdo čeká od filmu z Hollywoodu nějakou silnou výpovědní historickou hodnotu, tak je u mě prostě vůl. Možná by měl raději sáhnout po nějaké knížce o historii Anglie. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Podmanivě podaná pohádka prezentující se jako historický film, ke kterému má však velmi daleko. Mé vysoké hodnocení je hlavně za soundtrack a částečně i z nostalgie :) ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historickej trhák všech dob, kterej nikdy nikdo nepřekoná. Atmosfericky je na úrovni, o který si filmy, co jsou natočený potom mohou nechat jenom zdát. Hudebně je to nejpovedenější dílo Jamese Hornera. No a Gibson? To je frajer všech frajerů. Sedět na režisérský sesli a přitom předvádět skvělej výkon v hlavní roli jednoho z největších historickejch velkofilmů chce pořádnou dávku talentu. A ten on určitě má. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Paradoxní, že sami Skoti nabídli Anglánům svého národního hrdinu na zlatém podnose za pár zlaťáků... Až na ten závěr pěkně natočený film. Nebylo podle mne nutné roztahat Williamovu smrt na čtvrt hodiny. Místo ní jsem očekával obrovskou závěrečnou řež, která se nekonala. Zpětně si říkám, že je to jen dobře, protože bojů bylo dost už v průběhu filmu. Zároveň mi Statečné srdce ani nepřišlo tak roztahané, jak obvykle (historické) velkofilmy bývají; stopáž přesahující 150 minut bývá zpravidla smrtící. Kratší to být, pravda, mohlo, ale nejsou tam žádná hluchá místa nebo vycpávky. A "skotština" je fakt celkem vtipná... 90% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní příběh o Williamu Wallaceovi a jeho cestě za osvobozením Skotska. Mel Gibson se tu ukazuje ve vrcholné formě. S historií to ale moc společného nemá... Ukazuje to Wallaceův příběh od dětství až do jeho smrti. I přes historické nepřesnosti je to ale silný příběh a bitvy jsou vynikající. Dokáže to v člověku vzbudit skutečné emoce. Možná to mohlo být o něco kratší. Linku Roberta Bruce rozvíjí novější snímek Král psanec s Chisem Pinem. "Mohou vám vzít vaše životy, ale nikdy vám nevezmou vaši svobodu!" ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodné, ako geniálne v tomto historickom veľkofilme skĺbil Mel režisérsku prácu so svojim výborným hereckým výkonom. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Výpravné historické drama s vlasatým Gibsonem před kamerou i na režisérské židli. Krásné scenérie, velkolepá akce a napínavý příběh z prostředí skotských válek o nezávislost dohromady dávají velice komplexní celek, který v kombinaci s krásami skotské (resp. irské) přírody tvoří tento snímek. ()

sarkas21 

všechny recenze uživatele

Je pravda že filmy z naší historie se točí málo a taky málo kdy se jim vyvede vytvořit něco tak populárního jako Statečné Srdce.podání Mela Gibsona je fantastické po všech stránkách.Je hezké že tvůrci dali dohromady Lasku,Hrdinstvý,odvahu,a krvavé války,ktéré dodávají tu jiskru do filmu,když stríká krev a do toho ještě holé zadky barbarů no má ůcta teda.Takhle má vypadat Mega film na nově a ty kraviny co dávájí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho som sa tomuto filmu vyhýbal. Pre jeho dĺžku, historičnosť a pre Mela Gibsona. Nakoniec som s ním veľmi spokojný, aj keď viac ako štyri hviezdičky preň by boli nezaslúžené. Páčilo sa mi, že napriek veľkoleposti neboli vo filme odfláknuté ani detaily. Na rozdiel od bežných hollywoodskych produktov mi postavy, prostredie aj príbeh pripadali uveriteľnejšie a hudba nádherná. Ako človek, ktorého história nikdy príliš nelákala, neriešim, či je príbeh v súlade s historickými faktami. Bojové scény boli z doby, v ktorej sa na čelo (aspoň povstalcov) dostávali jedinci svojimi schopnosťami a nie politickým krytím a na čele zotrvávali aj keď sa išlo do boja. Do boja, v ktorom rinčali kusy železa a protivníci si pri zabíjaní videli do tváre (pravda pokiaľ na nej nemali perforovanú plechovku). Vtedy sa ešte nezabíjalo stlačením tlačidla ENTER. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama