Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

Dufresne 

všechny recenze uživatele

Já většinou komentuji subjektivní pocity a tak nemohu dát cokoliv jiného než 5. Možná je to tím že je Skotsko moje srdeční záležitost a téměř druhá vlast. Ale i tak kdo neviděl tak nesmí otálet už ani vteřinu, protože se absolutně vžijete do děje a přesto že se na tento film budete dívat přes slzavý stín zasáhne vás jako atomová bomba. ()

dehonest 

všechny recenze uživatele

no, tak, dámy a páni, neviem, či vôbec treba plytvať slovami chvály na tento megahyperultrakvalitný a super film! nie, že by mal niečo extra spoločné s časovými reáliami, často sa im priam míľami vyhýba, ale v tomto prípade na to treba zabudnúť. ponorte sa do deja (tí čo ho nevideli, ak vôbec) a ani nebudete vedieť, ako tie tri hodiny prefrčali. tento film má skutočné minimum slabín.snáď len je podozrivé, že zrelý mel gibson stvárňuje wallaca aj ako mladého šuhaja. a nejak som si neobľúbil roberta bruca, pripomína mi nejakého lacného frajera, ktorý študuje operu na všmú. inak film nemá snáď chybu. pri bitvách stúpne adrenalín v krvi aj tomu najväčšiemu pacifistovi a preslov wallaca zanechá stopy v mysli človeka, ktorý má určité slobodné ideály. mimochodom, mel tu dokazuje, že vie hrať zmyselne, živelne, jeho zúrivosť a zjav by bola pýchou akejkoľvek blackmetalovej skupiny :DDD. sophie marceau je spanilá ako vždy, veď to sa na pravú francúzsku dámu patrí. i tak, zasa mi učaroval najviac výkon niekoho, kto si vo filme nezahral príliš dlho, a to Patrick McGoohan v úlohe kráľa Edwarda I. chladnokrvný, krutý, nadutý, geniálny s modrejšou ako modrou krvou a skrátka, bravúrny. skvelá oknová scéna :DDD. i tu ma pár scén dojalo, a to hlavne scény, keď sa William stretával počas svojho krátkeho života so svojou životnou láskou Murron v rôznych podobách. a ešte niečo, skvelý soundtrack ()

hardsup 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný výlet do historie Středověké Anglie a Skotska, příběh protkaný láskou, odhodláním, ctižádostí dosáhnout svého - svobody pro Skotské kmeny a odproštění se od nadvlády Anglie.. Pro milovníky historických velkofilmů absolutní nutnost, člověk si užije jak krásy anglické přírody, tak surovost epických bitev!!! 5/5 ()

vlads 

všechny recenze uživatele

Je to fakt dobrý film. Historické filmy patria medzi moje obľúbené a tento nevynímajúc. Hlavne Mel Gibson podal v tomto filme excelentný výkon. Je to jednoducho pecka. ()

yenda1 

všechny recenze uživatele

Stavidlo od slzného rybníčku bylo řádně protrženo. Hlavní a pro mě nosné téma, které mne chytlo za srdce nebyly heroické bitvy ani historické okolnosti.....tím hlavním je, ač to bude znít pateticky, láska. Opravdová, krystalická láska mezi mužem a ženou. A příběhy lásky májí rádi všichni, i když to my muži často neradi přiznáváme. Každý by takovou lásku chtěl zažít, chtěl by být takhle milován, to vím naprosto jistě o vás všech. A hudba...to je výstavní skříň tohoto díla. Ten známý, opakující se motiv je čarokrásný. ()

Michalp81 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historický film všech dob. Má všechno, co očekávám od historického dramatu. Film je dobré sledovat v původním znění, jelikož dabing Trávníčka za originálem značně pokulhává. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

William Wallace v podání a režii Mel Gibsona, který se mstí a spouští akční boj za svobodu Skotska... Neskutečné odhodlání a pevné víry akčního hrdiny se stalo kultem filmového nebe. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

ano, historie po americku :) ikdyž, ono to kolem něj je víceméně docela legenda...hehe, jo, tak je to spíš pro chlapy - brutalita, nepochybně autentické (středověké bitvy, války obecně), ikdyž kamera a střih (ikdyž za to má taky Oskary) mě uplně nebraly, no, správnej moderní hollywood se všim všudy, sakra emotivní...bohužel sem viděl jen dabovanou verzi na tv nova - víckrát, Gel Mipson je dabovanej celkem pitomě, pak teda vůbec je docela legrační s tim děsnym hárem, jeho postava je celkem fajn, když je nekompromisní, vynalézavá, jenže má i slabší chvilky naivity a takovejch záseků.....přecijen je to docela dlouhé, trošku mi tam neseděl moc ten herec - jak hrál v Ekvilibriu nejvyššího bosse, no, já nevim.......král se poved......teda řekněme, že z řady věcí sem odvařenej nebyl, ale je to prostě přecijen mainstream, už se nikdy nebudou točit historické velkofilmy jako v 50., 60. letech.....moderní budou modernější (nj, tak to prostě je, ikdyž to je historie, záleží, kdy byl film natočenej..), já nevim, třeba mě moc nebralo - světlo u tohohle filmu, potom u těch bitev, pořád ty samé brutální záběry, tedy, né, až tak brutální, ale Skotové ostatní kosily, vrhali se tam na ostatní, jednak bez helem, ale vlastně uplně bezhlavě a za sebou asi 15 zabití ANgličana Skotem a Angličan si ani neškrt, no....prostě hollywoodská realita, no...ale v poho..................................našlo by se toho víc....prostě, kdyby film nebyl tak dlouhej (mě ale dlouhý filmy až tak neva, spíš jinak strukturovanej..), no....potom bych se taky přiklonil k tomu, co napsal: Marigold/a ****, cituju: Válečný velkofilm jak se sluší a patří – patetický, kýčovitý, historicky nevěrohodný. Tedy výtečný. Ikdyž vlastně nevim, s historií jako takovou je problém....vždycky...všecky ty Kleopatry, Cézarové, vono se vlastně ví velký kulový......Pád třetí říše... ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Natočené je to skvěle, což o to, ale po historické stránce je to velmi upravené. Co může taky člověk čekat od Američanů (nebo domestikovaných Australáků), pro které historie začíná nástupem G. Washingtona do funkce. Eda Dlouhán uhynul až dva roky po Wallacově popravě při vojenském tažení do Skotska... Jeho přiteplený synek byl oženěn s Izabelou Francouzskou až po jeho smrti, takže s Wallacem se nikdy nesetkala, atd.... ()

Socirel 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film. Užijete si naturalisticky ztvárněné bitvy, kde krev stříká všude kolem. Emoce s vámi taky pěkně zacloumají, Mel Gibson hnaný kupředu pomstou i touhou po svobodě je jako Wallace výborný. ()

may23 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat historický film. Skvělé zvládnuté bitvy a velmi silný a poutavý příběh. Scéna při odhalení R.Bruce po bitvě u Falkirku je pro mě osobně jedna z nejsilnějších scén celé kinematografie. Melu Gibsonovi za hlavní roli stejně tak i za režii patří velký dík. ()

Gustik5 

všechny recenze uživatele

Všichni tehdy milovali Pána prstenů. Já s nimi. Ale tento film jsem v té době vždy vyzdvihoval. Dodnes nezapomenu na dny, kdy jsem na našem vesnickém fotbalovém hřišti mával nad hlavou neviditelným obouručákem, a pobíjel tucty stejně neviditelných nepřátel. Vypadal jsem jako idiot, ale, čert to vem! Ach, to byly časy! ()

akimiski 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, kterému nechybí téměř nic. Dopouští se však některých historických nepřesností, ale to mu můžeme s lehkým srdcem odpustit. A navíc. Je to o Skotsku! ()

MR.Lolofon 

všechny recenze uživatele

Naturalisticko stvárnene bojové scény, historická uveriteľnost, a hlavne príjemne zakončene filmu rozštvrtením Gibsona. Filmu dopomáha aj dobrá stopáž, počas ktorej sa nenudí. Dostatok akcie, dostatok intríg. Určite film, ktorý stál za natočenie. ()

Meďo 

všechny recenze uživatele

Moja najväčšia srdcovka!! :) Film ktorý si ma proste získal, keď som ho videl prvý krát a od vtedy som ho videl už snáď 30 krát!! To ako Mel zvládol tento film je obdivuhodné, keďže to bol vlastne len jeho druhý režisérsky počin a hneď si strihol takýto veľkofilm!... Nuž takto nejako má vyzerať kvalitná filmarina.. A v porovnaní s ostatnými historickými veľkofilmami výjde tento film u mňa vždy víťazne, lebo má proste srdce!..........PS: jediné čo tomuto filmu chýba je zlatá soška pre Mela aj za herecký výkon,lebo to ako to zahral doženie aj takéhoto veĺkého cynika ako som ja vždy na konci k slzám!! BRAVÓ!! ()

Adhemar 

všechny recenze uživatele

Kdo by po něm neměl náladu také zachránit celé Skotsko? Opravdu skvělý, hrdinský, historický film s jednoduchou zápletkou. ()

Jezinho95 

všechny recenze uživatele

Skvělé historické drama plné akce. Kvalitní námět se Melu Gibsonovi jako režisérovi povedlo velmi dobře přenést na filmová plátna a všem velmi doporučuji. 85% ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama