Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

FairyTejl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděla už tolikrát, ale vždycky brečím jak želva a furt čekám, že to s Williamem dopadne jinak. O tomhle mohu s klidem v duši říct, že je to opravdu velkofilm. ()

Onlajn 

všechny recenze uživatele

Pěkný film se skvělým příběhem. Mel Gibson zazářil jak v hlavní roli, tak i v režii. Skvělé kostýmy, hudba a střih. Film, na který se dá koukat. ()

jerzy1976 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejoblíbenější film. V kině jsem poprvé zažil, že diváci seděli jak zařezaní, leckdo uronil slzu a při titulcích, které jsou opravdu dlouhé, nikdo ze sálu neodešel. V tom filmu se prostě povedlo VŠE a všeho tam bylo tak akorát. Hornerova hudba to jen krásně doladila. Freeeedooom!!!!! :-) ()

TenKluk 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Klasický historický velkofilm, který člověku nabízí dostatek silných scén ve skvělém provedení a to všechno pod taktovkou v podání skvělé režie Mela Gibsona. ()

pyschtta 

všechny recenze uživatele

Tak pri tomto kúsku sa aj oči trošku zrosili a nabehli zimomriavky. Veď, ktorý chlap netúži po podobnej role v živote? ()

Nanak 

všechny recenze uživatele

Tak toto je moje srdcová záležitost. Skvělý historický film. Výborná režie i herecký výkon Mela Gibsona. Nádherná hudba. Prostě a jednodušše dost dobrý Film. ()

martan1 

všechny recenze uživatele

Historici ať se třeba po*erou, ale tohle je prostě jednoznačně jeden z nejlepších filmů všech dob... po téměř všech stránkách, hlavně dramatické a emocionální, jde o jeden z nejlepších filmových zážitků, takže rozhodně za 5. ()

Padam 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě opět jeden z nejlepších. Děj je takový, jaký si žánr zaslouží. Nejde o nic neočekávatelného. ALE: Ta dokonalost je v režii, hudbě a hercích . Záběr na rádoby se vzdávajícího Williema je dokonalá ukázka - Gibson zahraje očima asi tak, jak nikdo jiný neumí. Je vidět, že jako režisér měl prostě dokonalou představu a uměl jí zahrát. NÁDHERA. No a skotská hudba a vrcholky hor jsou příjemnou třešničkou na tomto filmovém dortíku. ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že bitva na Stirlingském mostu se bude odehrávat na mostu? A že hlavní hrdina si nezačne s anglickou princeznou, tehdy ve věku 3 let? Vcelku pěkná podívaná, ale jako lekci dějepisu to dětem opravdu nedoporučujte. ()

Senior74 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších rolí Mela né-li nejlepší,asi jediný film který jsem schopen si jednou ročně pustit a v závěru filmu vždy uronit slzu,toto dílo nemá s ničím srovnání,nádherné souboje,láska,zrada a pomsta a uvědomění se ,že opravdu svoboda je to nejcenější co máme. ()

wewule44 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděla poprvé před 5 lety a přiznám se, že jsem ho ani nedokoukala. Ale nedávno jsem ho znovu viděla v televizi a musím říct, že ačkoli je to dlouhý film, vždycky jsem byla naštvaná, když ho přerušila reklama. Necelé tři hodiny uběhly jako nic a Mel Gibson zde znovu potvrdil svou pověst nejen skvělého herce, ale i režiséra. Také musím poznamenat, že na rozdíl od některých nových historických filmů jsem to těmhle hercům skutečně věřila (například, že nebyli chodící reklama na bělící zubní pastu). Čili bez debat jeden z mých nejoblíbenějších filmů :). ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčne najlepší historický film aký som kedy videl. Toľko odvahy, statočnosť ľudí, lásky a všetkého čo tam bolo som naozaj nevidel veľmi dlho.Dĺžka filmu ma vôbec neodradila a práve za ňu som rád, pretože tam bol priestor naozaj pre všetko. Povedal by som že toto je životná úloha Mela Gibsona a takisto aj jeho perfektná réžia. Nemám čo viac povedať, perfektná hudba, perfektný príbeh, perfektné postavy proste všetko. ()

spawes 

všechny recenze uživatele

Vrcholné dílo Mela Gibsona. Jak režie, tak on sám coby skotský národní hrdina bojující za nezávislost své země. Neotrlým způsobem se dle potřeby odchýlil od historických faktů, což ale ani historiky nemusí štvát (nakonec to dopadlo, jak mělo). Příběh je přetkaný realistickým ztvárněním nejen boje (krve tam je dost, ale neměl jsem pocit, že to je to hlavní) ale i romantikou a jemnou něhou. Povedeně vykresluje, jak se asi mohlo žít v té době ve Skotsku. Nechybí tam ani humor ani zrada.... ani typické deštivé počasí a tuny bláta. Najdete tam perfektní a většinou historicky věrné kostýmy, nábytek, zbraně a i ukázky z bojové taktiky. Vše je nádherně obaleno orchestrálním soundtrackem, který se mimochodem dá s úspěchem poslouchat i samostatně. ()

Mountain 

všechny recenze uživatele

Tak toto je velkofilm! Úžasné herecké výkony (skvěle vybraní herci!), propracovaný děj, výprava a emotivní hudba a prostředí. Mel Gibson ve své dvojroli hlavní herec-režisér převedl svoji vizi na filmové pátno tak, jak se nám o tom do té doby ani nesnilo: syrově, něžně a hlavně poutavě.... až tak, že dlouhé stopáže jsem si skoro ani nevšimla - dokonce i Wallisovo řečnění, tedy motivační řvaní na spolubojovníky, je v mezích. Koukání na tento film patří prostě k zážitkům. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama