Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 320)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho som sa tomuto filmu vyhýbal. Pre jeho dĺžku, historičnosť a pre Mela Gibsona. Nakoniec som s ním veľmi spokojný, aj keď viac ako štyri hviezdičky preň by boli nezaslúžené. Páčilo sa mi, že napriek veľkoleposti neboli vo filme odfláknuté ani detaily. Na rozdiel od bežných hollywoodskych produktov mi postavy, prostredie aj príbeh pripadali uveriteľnejšie a hudba nádherná. Ako človek, ktorého história nikdy príliš nelákala, neriešim, či je príbeh v súlade s historickými faktami. Bojové scény boli z doby, v ktorej sa na čelo (aspoň povstalcov) dostávali jedinci svojimi schopnosťami a nie politickým krytím a na čele zotrvávali aj keď sa išlo do boja. Do boja, v ktorom rinčali kusy železa a protivníci si pri zabíjaní videli do tváre (pravda pokiaľ na nej nemali perforovanú plechovku). Vtedy sa ešte nezabíjalo stlačením tlačidla ENTER. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Mela Gibsona jak v hereckém podání, tak v režisérském křesle. Historické drama se vším všudy. Snad trochu zromantizované, ale jinak naprosto strhující. Tenhle film v sobě ukrývá vše co divák žádá a očekává. Netřeba tu zbytečně hýřit superlativy. Tenhle filmový klenot je třeba vidět. 95% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson dokazuje, že je nejen pan herec, ale i pan režisér, vynikající historické drama o skotském národním hrdinovi Williamu Wallaceovi je brutální výpovědí o jedné epoše anglo-skotských dějin, výpovědí o neuvěřitelné krutosti středověku, výpovědí o hrdinství, skrytém v člověku, výpovědí o cti, výpovědí o lásce, která nemá šanci vzdorovat krvavému osudu ()

nash. 

všechny recenze uživatele

První polovina, kde je Gibson především nasraným mstitelem, je o třídu lepší než druhá, kde se mění v nasraného vlastence. Ale i tak výborná podívaná. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Gibson je pan režisér a pan herec, tento epický příběh je skutečně kulervoucí, bitvy jsou syrové, krvavé a působí skutečně realisticky, ve filmu je vše, akce, humor, láska, krásná hudba a krajina. Toto je mistrovské dílo a Gibson je jeden z největších filmových talentů. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Už nazvat název filmu "Statečné srdce" považuji jako film pro děti, či z pohledu dospělého jako rouhání. Abstraktní pojmy jak známo jsou neměřitelné, a z historických faktů se dají pro film namixovat příběhy nejrůznější kvality. A to je pro mě tenhle film. Je skutečně jen inspirovám historickými fakty. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že je to vůbec nejlepší film Mela Gibsona a rozhodně nejlepší historický film ze středověku jakej jsem kdy viděl. Naprostá bomba! William Wallace byl výbornej bojovník za Skotsko a hlavně upřímně spravedlivej, to se mi na něm líbilo nejvíc :) No hlavně v tomhle filmu :D Skutečnej Wallace byl třeba úplně jinej. Jako dost událostí v tomhle snímku je smyšlených ale to mi je úplně u prdele i tak je ten film natočenej skvěle. Ty boje ve filmu jsou naprosto perfektně natočený, masakr jak tam napíchaj ty koně na dřevěný kůly. Taky hrozná prdel jak Skoti na Angličany ukážou péra a pak vystrčej prdele :D Pak dostane jeden Skot šípem do prdele :D Souboje fakt perfektní a brutální, pěkně krvavej masakr. Hrozně se mi líbí taky scéna jak Skoti zvítězí, Gibson pozvedne meč a zařve jak magor a všichni ostatní Skoti skandujou - Wallace!!!!! Nádherná scéna. Ten král Edward byl hroznej zmrd, už jsem si přál ať chcípne. Ostatní herci co hráli Skoty, taky skvělý. Hlavně David O'Hara jako Ir Stephen byl výbornej - S nim byla fakt prdel a Bohdan Tůma se k němu fakt hodil :D Český dabing paráda i když to mám samozřejmě radši v originále - Hlavně to Freedom jak zařve Mel - To je úplně jiný a pak Pavel Trávníček - To vůbec není ono - To je jasný. Catherine McCormack jako Murron je krásná a pořád vysmátá, moc se mi líbila :) Sophie Marceau jako Izabela je moc krásná princezna :) Skvělá kamera a především hudba od Jamese Hornera - Soundtrack je výbornej :) Zaslouženej Oscar za režii pro Mela Gibsona - Fakt se s timhle filmem nesral. Ale i svojí hlavní roli zahrál perfektně. Vidět to v kině tak se z toho nadšením poseru :D V devadesátkách když to bylo u nás v kinech, ty lidi museli bejt dobře z toho vypleskaný :D Skvělá filmařina tohle kurva ;) Smekám před Melem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Braveheart zákeřně útočí na podobné historické opusy (Gladiator, Spartakus). Ač jsou zmiňovaní soupeři sebevíce silnější, na tohoto šampiona zkrátka nemají, neboť jim dává knockout ve všech filmařských aspektech. V režii, hudbě, scénáři či výpravě. Každý divák může mít sice jiného favorita, ale musí objektivně přiznat, že Statečné srdce se o svůj titul "neporazitelného historického velkofilmu"bát nemusí. Mel Gibson stvořil jedinečnou vstupenku do středověkého světa plného nezničitelné lásky, impozantního dobrodružství a nezlomné síly. Braveheart je zkrátka nadfilm. 100% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mám rada tento film, videla som ho niekoľkokrát. Hornerova muzika, skvelá Catherine McCormack a úžasná scéna na začiatku filmu v podaní Tommyho Flanagana aj s jeho milou ... to je pre mňa Braveheart. 4,5* ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie, herecké výkony, kamera, scénář, hudba, děj, námět ... Tenhle snímek si své Oscary zasloužil a Mel Gibson se díky tomuhle filmu stál i uznávaným režisérem. Snad bude pokračovat v tomhle stylu i nadále. Takhle si představuji historické drama. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to asi jako Příběh rytíře, takže vůbec. Některý historický filmy mě chytly, ale tohle opravdu ne. Naprostá tříhodinová nuda. Ukazování nahatých prdelí protivníkům na bitevním poli mi přišlo jako vrchol trapnosti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Perfektní historický snímek. Vždy jsem věděl, že Gibson je výborný herec ale, že je i skvělý režisér jsem se dozvěděl až zde. Film je sice dlouhý ale rozhodně nenudí. Už jen díky skvěle zpracovaným a hlavně obrovským bitvám, které se obešly bez jakýchkoliv digitálních úprav a díky tomu vypadají neskutečně realisticky. Navíc filmu vévodí skvělé herecké obsazení (v čele se samotným Melem) a dokonalá hudba. Perfektní film. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Drsný veľkolepý historický film vzorovo potvrdzujúci režisérsky i herecký talent Mela Gibsona. Páčila sa mi hlavne vierohodná atmosféra, Hornerova hudba a Gibsonova réžia. Ten napriek takmer trojhodinovej dĺžke dokonale zrežíroval a čo je hlavné, film vôbec nenudí. Jeden z jeho najlepších filmov. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch minulého storočia bolo populárne, ak si povedal nejaký dobrý herec, že bude i režírovať+taktiež stelesní hlavnú postavu. Začal s tým Kevin Costner, keď jeho Tanec s vlkmi zaznamenal 7 cien Oscarov, ďalej o dva roky neskôr sa pochlapil legendárny predstaviteľ starej hereckej školy, Clint Eastwood, ktorý režíroval- Nezmieriteľných, so 4. zlatými plešivcami na konte, pričom predtým už sedel na tejto stoličke niekoľkokrát. Teraz prišla konečne rada nie na rodeného Austrálčana Mela Gibsona, čo sa rozhodol nakrútiť veľkolepý, historický, z ranného stredoveku odohrávajúci sa film o škótskom národnom hrdinovi Williamovi Wallaceovi, keď pre nás je typickým nár. hrdinom Juraj Jánošík, alebo trochu mi to pripomenulo rebela Spartacusa_ GIBSON patrí z môjho pohľadu vôbec k tým najzaujímavejším režisérom, ktorý väčšinou len režíruje, bez toho, aby sa ešte vytŕčal pred kamerou. Síce v Statočnom srdci stíha nielen tieto dve dôležité filmové funkcie, ale ešte si film zafinancoval, čiže ho produkoval. Všímam si, že jeho snímky začínajú tak obyčajne, nevinne, tradične, potom sa zvrtnú tak o 180 ° , keď následne pozorujem- brutálny, krvavý, drastický, ale najmä surový film, ktorý asi najlepšie zvýrazňuje danú dobu, v ktorej sa odohráva, a tak si v žiadnom prípade nedáva servítku pred ústa, teda divákovi servíruje poctivú dávku fyzických, násilných, zverských záberov, ktoré ho nikdy nešetria ! Wallace bol doteraz mierumilovný človek, dokým ho nenasrali Angličania. Scenár napísal jeho potomok Randall, a týka sa niekoľkých nepresností, ktoré mi v konečnom dôsledku vôbec neprekážali, lebo 3 filmové hodiny sú nasiaknuté všelijakými parádnymi atribútmi, 100% zložkou je HUDBA geniálneho skladateľa Jima Hornera, ktorej ústredný motív sa pár-krát už opakuje, ale aj tak je strašne emocionálna, emotívna. Extrémne dôležitá je preto, že navodzuje neuveriteľnú pasiu pre uši. Oči zase vidia skvelé pasáže fenomenálneho kameramana Johna Tolla, ktoré sú s blížiacimi sa sekvenciami bitkových scén čoraz beštiálnejšie ! Kostýmy, výprava a masky sú nadštandardné ! Strih Stevena Rosenbluma je výborný+ ZVUK ! _ Mel Gibson natočil bravúrny, neslušný, drsný, dobový veľkofilm, nabitý množstvom impozantných sekvencií, doplnených o skvelé herecké výkony, výnimočnú s-c-o-r-e, trvá takmer 3 plné hodiny bez toho, aby som sa nudil, občas síce má hluché miesta, ale tak to musí byť, že si takýto dlhý film nemôže stále udržiavať vysoké tempo ! Je strašne málo hercov, ktorých taktiež uznávam, ako režisérov, a Mel je jeden z mála ! BRAVEHEART sa stal mojim obľúbeným filmom... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S Gibsonem mám problém. Podle mě je to od jisté doby vymaštěný, bigotní, neurvalý alkoholik, který si libuje v extrémním násilí tak, že se na to dívat odmítám, však Statečné srdce pokládám za klenot celé výpravné historické kinematografie. Viděno opakovaně, paráda střídá nádheru. Klobouček. ()

váca 

všechny recenze uživatele

Výpravná, historická paráda skvělého Mela Gibsona, který září jak za kamerou, tak před ní. Skvělé zobrazení bitev a dokreslující skotská hudba. Tomuhle filmu není co vytknout. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama