Reklama

Reklama

Trojlístek


Závrať (E03)

(epizoda)
Krimi / Povídkový
Československo, 1990, 27 min

Bohatý továrník Arnošt Gierke (V. Brabec) se urychleně vrátil se svou mladou manželkou (I. Svobodová) ze svatební cesty z Benátek. Když totiž vystoupal na místní věž, postihla ho závrať, která nezmizela ani po návratu domů. Mladá manželka se snaží muži pomoci a na radu Arnoštovy sestry (J. Jirásková) povolá doktora Spitze (P. Kostka). Ten se pomocí mužových potlačených myšlenek a představ dobere skutečné pravdy... Povídky velikána české moderní literatury Karla Čapka ze sbírky „Povídky z druhé kapsy“ jsou příběhy s tajemstvím, ve kterých se řeší záhadné kriminální případy. Nevystupují v nich velcí detektivové ani slavní zločinci, jen obyčejní lidé, ale o to nejsou jejich vášně, city a zločiny menší. Vyprávějí především o záhadách lidské duše. Tématem povídky Závrať je zločin z minulosti, který se vyjeví díky neumlčitelnosti svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Československý krátký televizní film natočený podle povídky K. Čapka vyprávějící o tom, že potlačování psychického traumatu může vyústit do fyzických zdravotních problémů. Bohatému továrníkovi Gierkemu (V. Brabec) se po vystoupání na vrchol Eiffelovy věže začali projevovat pocity závratě, které neustaly ani po návratu domů. Po neúspěšné léčbě se v jeho domě objeví psychoanalytik Spitz (P. Kostka), nadšený složitostí tohoto případu, a ten se snaží odhalit příčiny továrníkových potíží, které se musely odehrát v minulosti a byly jako nežádoucí vytlačeny. Různé indicie poukazují na to, původ Gierkeho problémů, které byly nečekaně spuštěny pohledem z výšky, souvisí se způsobem smrti jeho první ženy, kterou zapříčinil. Jakmile byl původ potíží diagnostikován, závrať jako zázrakem zmizela, ovšem neumlčitelnost svědomí a pocit viny za vraždu ve starém pánovi zůstal a ten se nedal žádným způsobem vyléčit. V roli Gierkeho sestry se objevila J. Jirásková a v roli druhé mladé manželky, která požádala Spitze o odbornou pomoc, se ukázala I. Svobodová. Krátká, ani ne půlhodinová televizní inscenace od mého oblíbeného P. Háši mě dostatečně zaujala nejen svým příběhem, ale i obsazením, avšak víc než průměrného hodnocení nedosahuje. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spolu s rolí v Generálu Eliášovi další důkaz, že Vladimíru Brabcovi tyhle role extrémně odměřených a v podstatě zlých charakterů neskutečně sedí a ono pozemanovské neobsazování do kvalitních filmových a televizních rolí bylo tak trochu uměleckým zločinem. Petr Kostka tradičně kvalitní a Ilona Svobodová je v podobně cudných úlohách velice přitažlivá. 80% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama