Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Recenze (134)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Režisérská prvotina Mela Gibsona má hlavu a patu, přičemž newyorský rodák odvádí nadstandard i před kamerou coby krutou nehodou poznamený pedagog. Snímek nepřináší v obsahové rovině nic převratného a neklade si závratné cíle ve smyslu filosofické květnatosti, leč téma "druhé šance" v moralizujícím kontextu hesla "Nesuď člověka podle zevnějšku" podává srozumitelnou a citlivou formou, když zručně vykresluje výjimečný vztah psychicky nevyrovnaného mladíka a člověka, jenž ztratil veškerou víru v sebe sama. Kvalitní kus filmařiny! 8/10! ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Ako to ten Mel Gibson robí, že mu to tak fantasticky ide aj za aj pred kamerou? A ja neviem, v čom je lepší. Pretože ako réžia, tak aj hl. postava Justina McLeoda je príjemná. A to nadmerne. Jeho výzor je v dokonalom kontraste s jeho vnútornými vlastnosťami - zohavený muž s veľkým srdcom. Hlavne puto k malému chlapcovi, ich postupné zbližovanie a porozumenie je prekrásne. Mel Gibson má veľký zmysel pre cit a dokáže z každého námetu vyťažiť a vystihnúť maximum. Už len z tohto režijného debutu sa dá ľahko vydedukovať, že Gibson je obrovský talent a že do filmov dáva hĺbku. /85%/ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek pro pedagogy aneb Disce aut discede. 1) Je tu pár užitečných rad, jak být dobrým pedagogem, rad, ze kterých by měl radost i Makarenko. Zvláště bych vyzdvihl odpověď učitele na otázku, jestli zneužil svého předchozího žáka. I didn't spend all summer teaching you, so you could cheat on this question. 2) Spoiler. Výrazný homosexuální (nebo snad pedofilní) aspekt, přítomný v předloze Isabelly Hollandové (knihu napsala jako 52letá v roce 1972), je ve filmu zatlačen do pozadí. Et tu, Chuckus? Rozhodl tak Mel Gibson ve snaze to say something more positive. Příběh tak ztratil jednu významovou rovinu, ale získal na jednoznačnosti a nesporně se stal přijatelnějším pro mainstreamového diváka. 3) Maloměsto je vykresleno úsporně, avšak velmi výstižně. Je pro USA typické, že autorka knihy zvolila tehdy asi šestisettisícový Boston. Ve filmu jej nahradily záběry z Portlandu ve státě Maine, kde (v Maine) byl film i v dalších lokacích převážně natáčen. 4) Příběh je situován do roku 1968. Chtějí tím snad autoři naznačit, že v dnešní Americe by se to takhle odehrát nemohlo? 5) Pro 37letého Mel Gibsona to je režisérský debut, pro 14letého Nicka Stahla debut herecký. 6) Distributor zase jednou nahrazuje nedostatek invence převyprávěním většiny děje ve svém textu. 7) Závěrem nádherné učitelské vyznání: You gave me what I never expected to find again. A gift of your trust and love. And nothing can take that grace away. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o přátelství a lidské omezenosti. Bez chvilkového patosu se to bohužel neobešlo, jak už to tak v amerických filmech bývá, ale nebylo toho moc, takže nakonec velká spokojenost s tímto Gibsonovým režijním debutem. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Zde se musí vypíchnout především jedna důležitá věc, a to že Mel Gibson je nejen skvostný herec, ale i famózní režisér! Dnes už to dávno víme. Umučení krista nebo třeba jeho poslední výkvět Apocalypto byly dramata, ve kterých cákala krev a kde se dal strach a vyděšení krájet do morku kosti. Samozřejmě velkomega film Statečné srdce ohodnoceno několika Oscary netřeba jmenovat... Muž bez tváře vypráví o zblížení a přátelství napůl zjizveného chlapíka a malého klučíka. Nemá cenu to okecávat, musí se to jednoznačně vidět! 75% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny rezisersky debut o jednom zatrpknutom cloveku a o druhom s nestastnym zivotom. Rezia na urovni, dialogy tiez a pribeh nepusti divaka, nuda nehrozi : 74 % ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson v Muži bez tváře poprvé dokazuje, že mistrně zvládá i režii a navíc širokému světu objevil Nicka Stahla, který se mu v některých momentech i herecky vyrovnává - což je dobře, protože divákovi nabízejí obdivuhodný zážitek. Ve scénáři je sice samé klišé a určitě to filmu ubírá na kvalitě, kdyby byl víc propracovaný dal bych i 5 hvězd, bohužel není a tak dávám 4. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Velmi zručně natočené drama, které svým příběhem a zpracováním skutečně umí zaujmout, upoutat pozornost a rozdmýchat emoce. Filmu hodně pomáhá také vydařená, procítěná hudba Jamese Hornera. ()

ash99 

všechny recenze uživatele

Krásny a pôsobový film. Už tu sa vyvíjal Melov zmysel pre dôraz scén a tvrdú realizáciu dejovosti. Môj obdiv. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příběh o sblížení chlapce Chucka (Nick Stahl) a jeho soukromého učitele McLeoda (Mel Gibson). Chucka všichni považovali za méně duševně schopného a až McLeod mu otevřel cestu k přemýšlení a schopnost učit se. A díky svému učiteli se mu podaří vystudovat jeho vysněnou vojenskou školu všem navdory. McLeod musel žít po znetvoření při autonehodě na pokraji společnosti, která ho ze svého středu vyobcovala pro jeho znetvoření, které jim nahánělo hrůzu a stupňovalo to jen další a další obvinění na jeho osobu. Drama o homofobní společnosti, která si ráda vybírá svého obětního beránka, zvláště když se tu jeden ohava sám nabízí. Navíc ten strach z neznáma a tajemna, která jeho tvář halí do ještě větší zrůdnosti. Přesto to místy vyznívá dosti pateticky, místy zase příliš povrchně. Další postavy: matka Catherine (Margaret Whitton), která uvěří všem vzneseným obviněním, a Chuckovi sestry Gloria (Fay Masterson), která mu každou chvíli dávala najevou krutou pravdu o jeho otci, a malá přechytračelá Meg (Gaby Hoffmann). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz nekdo psal, filmu o podobnych pratelstvich se natocilo jiz spousta. I kdyz je Muz bez tvare dost naivni a vyumelkovany, dokazal me dojmout a bavit. Velice se mi libil herecky vykon Nicka Stahla. Jinak si myslim, ze se Gibson mohl vice znetvorit, nevypadal nijak katastrofalne, aby nemohl normalne na nakup a aby se ho bala pulka mesta. V noci na ceskych nadrazich by byl za frajera! ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Gibson nám dáva portrét muža, ktorý sa správa elegantne pod niekoľkými druhmi tlaku, niektoré z nich sú hanebne nespravodlivé. Je to solídny herecký výkon a jeho réžia je vynikajúca. Muž bez tváre je pôsobivou evokáciou zásadového muža, ktorý chlapca učí, čo je dôležité. 8/10 ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film před několika lety viděla poprvé, zcela mě ohromil. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek, který mě uchvátil ať už svým tématem či smutným koncem. Ale roky plynou a lidé se mění. Po dalším zhlédnutí Muže bez tváře jsem byla dost překvapená, protože tento film nebyl zas tak perfektní, jak jsem si kdysi myslela, je především založen na emocích, které v divácích vyvolávají především pohledy na znetvořeného muže, jeho psychické stavy či vcelku dojemný vztah mezi ním a mladším chlapcem. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Režisérsky debut Gibsonovi vyšiel. Škoda, že to malo silný rodinný nádych a nevyhýbalo sa klasickým filmovým klišé, ako rodina, problémy s rodičmi, otec-alkoholik alebo otec-velký vzor, staršia sestra a pod. Scenár je trošku plytkejší a takmer 2 hod sú zbytočne veľa, ale réžia je podarená. Hodnotenie: 60% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj režijný debut ... ale aj tak nedokázal mel potlačiť tu svoju patetickosť či ako režisér či v roli zohaveného učiteľa na ktorého sa pozerá meštiacke hlúpe a až puritánske okolie s odstupom a vyhýbavo. To malý chlapec bol herecky lepší. Naviac v scenári mi vadila taka prílišná až násilná "americká nadupanosť okolností": zohavený učiteľ s nevyjasnenou minulosťou, hysterická matka vyžívajúca sa v partnerských vzťahoch blaznivé sestry každá z iného manželstva otec alkoholik samovrah ... inka je film pozerateľný. :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výborně odvyprávěný dojemný a poutavý příběh o sblížení se zvláštního chlapce s mužem trpícím svou minulostí. Mel Gibson natočil svůj film dobře, bez jakýchkoli dlouhých prodlev. A Nick Stahl v roli chlapce je výtečný, jeho citové proměny mu věříme. Téměř zastiňuje hvězdu Mela Gibsona. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Gibson začal celkom slušne a žiadne sklamanie sa nekoná. Mel je schopný nie len ako herec, ale aj režisér a tu to aj ukázal. Pekný príbeh, dobrý dej, herci nadpriemerní a aj malý Nick Stahl sa snaží. Film ma bavil a som s ním spokojný. 72%. ()

Reklama

Reklama