Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Recenze (134)

castor 

všechny recenze uživatele

Dva roky před fenomenálním úspěchem Statečného srdce přišel režisér, producent a herec Mel Gibson s výtečnou záležitostí, která operuje s celou škálou témat. Chuck Norstadt, obklopen třemi (po svém náročnými) ženami, nemá zrovna ideální dětství. Je uzavřený, psychicky nevyrovnaný, upínající se k vojenské internátní škole, která by jej ze stereotypního pekla dostala a přiblížila k zesnulému otci/pilotovi, o kterém má jen útržkovité informace. Jenže zkoušky na školu nezvládne a poslední možností se pro něj stane podivínský samotář, stejně uzavřený a nejen na obličeji zjizvený, který kdysi býval profesorem.. Bez viditelnějšího klišé a zbytečných manýrů natočené drama je v mnoha aspektech příjemně tlumené, na nic si nehraje, chce jen po svém odvyprávět jeden zdánlivě prostý příběh. Ošklivě znetvořený Mel Gibson je před i za kamerou výborný, i když Mela Gibsona i pod nánosem make-upu stále cítíme. Rušivě to však nevyznívá. Ostatně Gibsonovi jde v jeho hereckých projektech odolat jen málokdy. Naopak velmi potěší Nick Stahl. Ač velmi mladý, zasekne své herecké drápky tak silně, že nelze jinak než chválit. Škoda jen, že se svým hereckým začátkům nyní příliš nepřibližuje. Ostatně vykreslení většiny postav je povedené (Chuckova nezodpovědná a stále nedospělá matka, sestra Glorie), stejně jako hudbou navozená komorní atmosféra. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatický režijní debut. Mel Gibson nijak neexhibuje, úsporně vypráví příběh a dělá to dobře. Jako citlivá "zrůda" je skvělý, stejně jako ten kluk v hlavní roli. Moc hezký příběh. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,760,338Tržby Celosvetovo $29,300,000║ Mel Gibson ako debutant na režisérskom kresle si z danou témou počínal bravúrne, silný príbeh plný nefalšovaných emócii. /85%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušný filmeček, ale pro mě ne moc oblíbený. Příběh o člověku, který se nemá hodnotit vzhledem, ale povahou. O pohledu lídí na lidi a chování se k nim. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystavěný komorní příběh o vztahu problémového třináctiletého kluka a znetvořeného zatrpklého člověka. Gibsonovi se jeho režijní debut opravdu povedl, navíc se výborně zhostil i hlavní role. Příjemný výkon podává i tehdy malý Nick Stahl v roli malého Chucka (tehdy ještě netušil, že za 10 let bude utíkat před Terminátorkou). Nádherně smutná je hudba Jamese Hornera. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Father's Legacy 2. Chuck's First Lession 3. Flying 4. McLeod's Secret Life 5. Nightmares and Revelations 6. McLeod's Last Letter 7. Lost Books 8. The Merchant of Venice 9. The Tutor 10. No Compromise 11. Ch'ella Mi Creda 12. Lookout Point/End Credits ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľudia na minulosť myslia často, ale nech je, aká je, je preč.“ Príjemný, civilný, ale možno až príliš tuctový a miestami nudný režijný debut Mela Gibsona, ktorý sa svetu pokúsil dokázať, že nie je len akčný búchač, frajer a sexidol, ale i talentovaný režisér. Ale to dokázal až svojimi neskoršími filmami (Statočné srdce, Umučenie Krista, Apocalypto). Muž bez tváre je komorná dráma o dôležitých veciach, ale trochu jej ubližuje málo rázna réžia, scenár plný klišé a myslím si, že aj Gibson v titulnej úlohe. Posledná scéna s vojenskou slávnosťou (a „vodná teória“) patrí k mojim obľúbeným filmovým scénam, ale inak priemerná nostalgická melodráma. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Filmy v režii Gibsona mi dost sedí. Velmi smutné drama o osamělosti chlapce a znetvořeného muže, o krásném přátelství, které mezi nimi vzniklo a o omezenosti a hlouposti některých lidí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se u náklonnosti a důvěry stáváte příjemcem i dárcem, je přechod od Silver Surfera na Kupce benátského mnohem snadnější.. Klasický příběh o vzájemném obohacení životních outsiderů, při kterém debutant Gibson nijak netlačí na pilu karikatury ani patosu. Vlastně netlačí ani na aspekt literární předlohy, který naznačuje, že ve vztahu spratek - karbanátek nemusí jít jen o nevinné přátelství. Ze Stahla však vydoloval maximum a sám jako half-Michael Myers nechává zapomenout na Lethal Weapon hezounství. Vlastně i na ostatní vedlejší postavy.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době můžu znovu konečně říci - absolutní herecký koncert. Nick Stahl je ve své první velké roli jistý v kramflecích a párkrát se mu podařilo zastínit i opět bezchybného Gibsona. Ten se tentokrát poprvé posadil na režisérskou židli a stejně jako několikrát později, i pro tentokrát mu všechno vyšlo. Gibsonovi hraje do karet i rozhodnutí vyškrtnout ze scénáře (který vychází z knižní předlohy) "romantickou linii" mezi mentorem a studentem, což by ve výsledku nejspíše a velmi pravděpodobně rušilo. Co se týče Gibsonových dramatických rolí, tak Muž bez tváře se u mě zařadil na první místo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Muž bez tváře je snímkem, kde malý John Connor ukázkově a s klidem přehrává "Statečné srdce.":) Mel Gibson je dobrý, ale díky tomu, že jeho postava Justina McLeoda vyzní spíše klidně, disciplinovaně, toho herecky nenabízí tolik, jako role kurážného a zvídavého Chucka Norstadta, který se tak výrazně dostává do popředí. Nick Stahl je úžasný a přirozený a některé ty jeho myšlenky a projevy stojí fakt za to:) A zrovna v jeho případě si zase říkám, jak já nesnáším ty zmařené mladé talenty. Ach jo. Krásný film o jednom neobvyklém přátelství malého chlapce a bývalého učitele je zpracován zcela nenásilně, nehraje na city. Žádná prvoplánovost, jen skutečné lidské emoce, křivdy, názory a škatulky. Jak moc jsem si přála, aby pro ně film skončil dobře. Snímek pracuje se sympatiemi a antipatiemi svých postav a nechává diváky, aby si sami na některé z nich utvořili vlastní názor. "Mickey, to je docela zvláštní jméno pro psa. To je, jako kdyby se Godzilla jmenovala Bambi, že jo?", "Koukáš, jako kdyby tě vezla Brigitte Bardot."- "Ne, jenom… říkám si, že je to zvláštní." - "Co?" - "Jakože ty jizvy už nevidím, skoro bych řek, že už tam žádný nemáte..." ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Strhujúci debut Mela Gibsona, ktorý bol i predzvesťou jeho sľubne sa vyvíjajúcej kariéry filmového režiséra. Jednoduchý príbeh o chlapcovi a jeho náklonnosti k miestnemu čudákovi opradený dôkladnou štúdiou charakterov a neiritujúci svojou nadmernou dĺžkou alebo prehnanou sentimentálnosťou. Tento film ma chytil hneď od začiatku a scéna, kedy Mel Gibson predvádzal Shakespearovu hru, sa vo mne zakorenila od prvého okamihu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podařená režijní prvotina Mela Gibsona, která by s menším počtem sentimentálních scén a s pomalejším vývojem vztahu dvou odlišných lidí mohla vyjít i na pět hvězdiček. Na jedné straně je tu mladý kluk toužící po vojenské akademii, na té druhé bývalý profesor, který se odhodlá udělat vše proto, aby ho na ni připravil. Ten první je psychicky labilní, uzavřený a potřebuje autoritu, ke které by po smrti svého otce mohl vzhlížet. Ten druhý byl zavržen společností pro svůj vzhled a už dávno rezignoval na boj s předsudky ostatních obyvatel města. Ten první je k němu zpočátku chová také, ale brzy v něm začíná vidět něco víc. Osobnost. Přítele. Možná i otce. Jenže lidé na jejich vztah nahlíží úplně jinak. Ostatně, jak si mohou vysvětlit, že malý kluk tráví celé dny a občas i noci u osamělého stárnoucího muže žijícího s jistým "hříchem" minulosti? Muž bez tváře je film o předpojatosti, kterou chováme vůči lidem od nás v nějaké drobnosti odlišným. O lidském chování, o důvěře, o přátelství. Přiznávám, že i já jsem původně nahlížela na Mela Gibsona hlavně jako na "toho napůl znetvořeného chlapíka", ale potom jako by se něco stalo... Je to divný. Už nevidím tvoje jizvy. Stěží můžu říct, že tam vůbec jsou. Je to stejné jako v životě, nejprve vidíte na člověku jen jeho vzhled, teprve potom si všímáte, jaký vlastně je. A Muž bez tváře je o tom, že bychom na ten první - vzhledový - dojem neměli hned dávat. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Skvělé pschologické drama. Na psychologii mě užije a tady jsem dostal opravdu slušnou porci v podobě příběhu. Předsudky vůči vzhledu, zevnímu obalu lidské duše jsou krutou realitou a už proto má tenhle film tam uvnitř silný náboj. A že i zhrzené srdce plné bolesti může dostat druhou šanci, to se v rukou Mela Gibsona mění v celku srdceryvnou podívanou. Jeho režijní prvotina překypuje poměrně kvalitním scénářem a dialogy, živou kamerou a především skrytým posláním za zdmy celého děje. K úplné dokonalosti pak ale chybí dva faktory. Prvním je hodně slabý konec, tam má scénář pár znatelných mezer, především ve chvíli kdy se hlavní hrdina dozví pravdu o svém otci. Druhým faktorem je příliš rychlý přechod od vytoužených přijímaček jež sou cílem hlavního hrdiny až po závěrečné titulky. jak bych film shrnul? jako emocionálně slušné dílo co má to své poslání a není tak zcela bez tváře. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Skúsený a populárny herec Mel Gibson v roku 1993 prvý krát usadol i na režisérsku stoličku. Absolvoval svoj debut v pozícii režiséra. Natočil zaujímavú drámu "The Man Without a Face", kde stvárnil i jednu z hlavných úloh. Aj keď to bol jeho prvý režisérsky pokus, počínal si ako ostrieľaný profesionál. Natočil veľmi dobrý snímok o dvanásť ročnom chalanovi, ktorý sa skamaráti s "Mužom bez tváre". Je to kvalitná psychologická dráma. Celkom podarená režisérska prvotina hviezdneho Mela Gibsona. *** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Každý divák (včetně mě) velebí Quentina Tarantina, ale všimnul si někdy někdo, jaké pecky natočil Mel Gibson? A hlavně jak. Vždyť už jeho prvotina před velebeným Statečným srdcem, bylo velice povedeným dramatem. Hlavní role si střihli Mel se začínajícím a ještě talentovaným Nickem Stahlem. Ta lehkost s jakou Gibson umí točit je zkrátka fantastická. 75% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sentimentální? Proč? Mně naopak přijde tenhle film emocionálně dobře ukočírovaný. Nijak zvlášť náročný, ale příjemný příběh o předsudcích, přátelství, rodinných vztazích a úctě, mezi řádky lze vyčíst i něco o vině a odpuštění. Líbilo se mi zejména věrohodné ztvárnění Chuckových domácích poměrů i jejich kontrastu s poklidným prostředím McLeodova domu... Dobré výkony Gibsona a mladičkého Stahla, ten prvně jmenovaný se za svůj režijní debut stydět zdaleka nemusí. Značka: Útočící kočka. ()

Reklama

Reklama