Reklama

Reklama

Skandinávská divočina

(pořad)
Velká Británie / Německo, 2011, 4x45 min

Obsahy(1)

Skandinávie je jednou z posledních divokých krajin v Evropě. Stará pohoří, husté lesy a země ledu i ohně.

1. díl - Znovuzrození Zima věznila skandinávskou krajinu po mnoho měsíců, uzavřela ji v ledu a sužovala ji chladným arktickým větrem. Nyní však pomalu uvolňuje své sevření. Prodlužující se dny a teplejší počasí proměňují krajinu a odhalují zcela nový svět. Ale toto mírné období pomine až příliš brzy. Pro bezpočet nově narozených tvorů právě začíná závod o přežití.

2. díl – Divoký život Na vzdáleném severu Skandinávie se rozkládá rozlehlá holá krajina, arktická tundra. Po většinu roku zde teploty zřídkakdy překročí nulu. V této drsné a nelítostné oblasti najdeme jen velmi málo rostlin. Překvapivě zde ale - navzdory všem živlům a překážkám – bují život.

3. díl – Život na hraně Skandinávské pobřeží se táhne tisíce kilometrů. Čas a příliv dávají zdejší krajině její tvar a ovlivňují životy všech tvorů. Je to místo neustálých změn, v němž zvířata žijí – doslova a do písmene – na hraně.

4. díl – Mistři v přežití Život ve Skandinávii je plný výzev. V tak proměnlivém a nelítostném prostředí musí být každý tvor připraven na cokoliv. Roční období naprosté temnoty i věčného světla odhalují, kdo je připraven přežít navzdory všem překážkám. Rozdíly v teplotách mezi zimou a létem jsou obrovské a krajina samotná je nestálá a naprosto nepředvídatelná. Je to oblast arktické zimy i žáru, který je schopen roztavit kámen. Ale život si vyvinul výjimečné strategie přežití. A surová síla země zde stojí v kontrastu k jemným krásám přírody. (National Geographic)

(více)

Recenze (8)

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentárny program si podobne ako Ruská divočina podľa mňa zaslúži aby bol okomentovaný. Veľmi náučné, krásne spracované, ušiam lahodiaca melódia. Je to to pravé pre toho, koho aspoň trochu zaujímajú programy o prírode, má sa veru na čo tešiť. Nádherná príroda. Krásu Škandinávie sa jednoducho oplatí poznať. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní dokument plný krásné divoké přírody, které prezentuje jedinečné zachycení místní fauny i flory. Velice dobře natočené, zpomalené záběry, skryté kamery, makro. Prostě dokument od National Geographic. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Těžko okomentovat dokument, který se jmenuje Skandinávská divočina. Snad jedině, že uvidíme krásná jözöra... Ne, vážně, Nat Geo přišel opět se senzačními záběry krásné přírody v dokumentu, který prostě nenudí. Jen těch fjordů mohlo být víc. ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

První díl Znovuzrození představuje triumf kameramanské kompozice a je vizuálně ohromující. Doporučuji nejen pro milovníky dokumentů o přírodě. Na minisérii je poznat, že ji zpracovávaly různé štáby s rozdílnými vizuálními přístupy, což je v pořádku, nicméně právě v tomto smyslu další díly za tím prvním zaostávají. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Opäť niečo veľmi vydarené z dielne NG. Krásne zábery na celú oblasť ktorá sa tiahne od Islandu až po Fínsko. Len mi tam trošku vadilo, že neukázali viac zo švédskej a nórskej divočiny. Mierne by som povedal, že tento dokument hlavne mapuje Island a okrajovo sa dotýka zvyšných častí Škandinávie. ()

Emily93 

všechny recenze uživatele

Prekrásna divoká príroda s nádhernou panorámou, veľmi citlivo natočené. Obdivujem vyprávača, skutočné potešenie sledovať. Pôvab Škandinávie si ma podmanil. ()

Reklama

Reklama