Reklama

Reklama

Dobrodružství Barona Prášila

  • Velká Británie The Adventures of Baron Munchausen (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento film inspirovaný knihou Rudolpha Ericha Raspeho z roku 1785 je skutečnou pastvou pro oči, uši a mysl. Příběh začíná v XVIII. století v malém městečku, které je neustále okupováno Turky, a kde hraje malá herecká společnost na zakázku pro ministra války a jeho přátele hru o fiktivních dobrodružstvích Barona Prášila. Během představení však do sálu vstoupí starý voják, který o sobě tvrdí, že je pravým Baronem Prášilem. Tento Baron Prášil pak začne předváděnou hru uvádět na správnou míru. Vyprávění Barona Prášila tak spojuje jednotlivá pozoruhodná dobrodružství, která Baron prožil společně se svými kamarády. V nádherné výpravě a s použitím filmových triků se tak vypravíme horkovzdušným balónem na Měsíc, ocitneme se v žaludku mořské obludy nebo poznáme stromy okurkovníky a vínová moře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Lima 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka v nezaměnitelném Gilliamovském stylu. Jak by asi dopadlo, kdyby Terry Gilliam zfilmoval Harryho Pottera, o čemž se prý také uvažovalo. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Já jsem naprosto spokojená. Do tradičních Gilliamovských vyprávění vstupuje taky vizuální barvitost a optimistická atmosféra, ale to neznamená, že by chybělo něco jiného. Napöpak jsem byla spokojená některými až montypythonovskými hláškami (třeba při vyzvedávání Erica Idle na měsíci atd.). Podle mě to vůbec není takový průšvih, jak se leckde psalo (a píše). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak strašlivé zklamání jsem dlouho nezažil. Můj oblíbený režisér Terry Gilliam si vybral velmi slabou chvilku a natočil příšernou obludnost, ze které se mi málem udělalo špatně. Ve srovnání s českým Baronem Prášilem je tohle tak ubohé, že kdybych nevěděl, že si Gilliam spravil renomé dalšími filmy, tak bych mu asi poslal pár dolarů na přilepšenou, jelikož bych logicky usoudil, že režisér takového skvostu už nenatočí ani infantilní reklamu na Křupy-křup.Jen ze soucitu jsem film nezařadil do odpadu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam má asi větší fantazii a kuráž než většina lidstva dohromady. Jeho katasrofami zmítaný film o Baronu Prášilovi je krásná pohádka s nádechem humoru, který dokáže uznat nejen dítě, ale i dospělý. Nechci říkat, že je to pohádka pro malé děti, ael jako malé dítě jsem film poprvé viděl a některé scény jsem doted nezapoměl. Chudák Terry a jeho filmy. Doufám, že jich ale natočí ještě dost. PS: a stejně ten Robin Williams tam hraje at v titulkách je či není. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam si opet nebere servitky a nalozil s legendarnim baronem Prasilem opet originalne po svem. Tentokrat to ovsem preci jen trosicku prepisk. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Sám Terry Gilliam přiznává, že zná 'Barona Prášila' Karla Zemana a tímhle filmem se od něj snažil co nejvíc odlišit. Přesto si myslím, že se to našemu 'Prášilovi' v mnohém dost podobá a výsledek proto působí tak trochu schizofrenním dojmem. Jestli chcete vidět zábavnou fantasy od Gilliama, podívejte se radši na 'Lupiče času'. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zpracování barona Prášila, které si nezadá s verzí Karla Zemana (asi můj nejoblíbenější film od tohoto režiséra). A Terry Gilliamovi rozhodně ostudu nedělá. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úchvatná výprava a skvělá režie, ovšem snímek doplácí na slabší scénář. Je to ohromná (ve všech významech toho slova) škoda. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

3 řitní věnce na film samotnej a další jedna hvězda za výpravnou a výtvarnou stránku. Musím přiznat, že sem se místama nudil, ale pořád mě zajímalo, s jakym megalomanskym výmyslem se Gilliam vytasí v příští scéně :) Točit to Peter Jackson, tak je z toho kasovní trhák ! ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ač mě to mrzí, nemohu dát vyšší hodnocení než 2*. Film má výtečnou vizuální stránku, to je bez debat. Ale to je také jeho jediný klad. Vydržela jsem se na něj totiž dívat asi 40 minut, než mě začal nudit. Nebyla jsem schopná dodívat se ani do konce, což se mi stává málokdy. Nemám srovnání s naším českým baronem Prášilem (myslím, že jsem jej viděla jako malá, ale už si ho vůbec nepamatuji), ale podle zdejších komentářů soudím, že je mnohem povedenější. Terry Gilliam tohle prostě nezvládl a výsledkem je trikově dokonalá nuda. A nezachrání to ani herci, kteří se všichni do jednoho snaží, ale scénář jim prostě podráží nohy. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Sledovat dokument o natáčení je skoro stejně tak dobrodružné, jako sledovat film samotný. Na místo obvyklého plácání po ramenou jak každý dělal "great stuff", je to od počátku Golgota a Waterloo v jednom. Hořká a trnitá cesta produkčním labyrintem a totální tvůrčí disharmonií. A je opravdu zázrak, že jako Waterloo skončil jen film samotný a ne Terry Gilliam. Jeho anděl strážný musí být bezmezný filmový fanda. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Není to čistokrevná pohádka, jako dobrodružný film to také nefunguje, snad vtipu a nadhledu je tu dost, ale to je na můj vkus trochu málo. Vizuálně typicky gilliamovsky prapodivné, s leckdy šíleně divadelně vypadajícími kulisami. Na jméno režiséra začínám být tak trochu alergický, neboť co film to ulítlost. Ne že by mi vadil fakt, že vše není typicky hollywoodská škatulka, ale tento styl se mi jednoduše nezamlouvá. I ta stopáž je moc, protože scénář je maximálně prostinký a v podstatě zde máme jen tři velké flashbackové části (měsíc, sopka, ryba). Konec je rovněž značně prapodivný. Holt si zde tvůrci pustili fantazii na špacír a podle toho to vypadá... ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tradičně dokonalý Gilliam, tak jak ho mám rád. Už mi přijde nudné opakovat se ve vychvalování úchvatné vizuality jeho filmů, ale to prostě nejde přejít. Tentokráte velice výpravný, napínavý, vtipný, tajemný. Ode všeho trochu a výsledný mix je bez chyby. V mém osobním Gilliamovském žebříčku druhé místo hned za opicema. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam měl jednou, poprvé a asi taky naposled, slíbený velký rozpočet. Ten překročil, ale tak už to chodí. Výsledkem byl (nejen) finanční průšvih. Myslím, že při točení tohoto filmu Terry zapomněl, že tajemství jeho stylu spočívá v užití působivých ale v zásadě velmi jednoduchých filmových triků. Dnes už to ví: Ze všech hovorů s Terry Gilliamem na LFŠ mi utkvěl jeden, v němž říkal, že nemá rád filmové triky, jež jsou tak dobré, že vypadají jako skutečnost. Když vypadá trik jako skutečnost už vás neudiví ani nechytí za srdce. Je to prostě skutečnost, no a co? Kouzlo Gilliamových filmů spočívá ve spojení kafkovské intelektuální hloubky s dětskou naivností. Baron Prášil vypadá prostě příliš draze, aby to byl Gilliam. Chyba není ve scénáři, ani v nápadech, ale v příliš mnoha penězích, jež někdo vrazil do filmu. Ale není zase až TAK špatný ! Jenom už to není Terry. Stal se z toho průměrný film pro děti. A pro Gilliama noční můra - ukázka všeho toho, čemu se má v budoucnosti vyhnout. Skutečnost, kterou mu producenti nikdy nepřestanou předhazovat. Být režisérem to znamenáí zejména trpět (odpovědností). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Od tohoto snímku jsem předběžně čekal bezduchou trikovou podívanou. O to více jsem byl příjemně překvapen. V kinech tento film propadnul, ale to neznamená, že není dobrý. Mě se naopak líbil více, než třeba Timebandits, nebo Jabberwocky. Je to velkolepá podívaná a já se rozhodně nenudil. 4* nedávám jen proto, že tolik jsem dal tomu českému a ten je zkrátka lepší. ()

Reklama

Reklama