Reklama

Reklama

Uloupil jí celé dětství... Příběh Nataschi Kampuschové netřeba blíže představovat, svého času obletěl doslova celý svět. Desetiletá Natascha odešla ráno 2. března 1998 po hádce s matkou sama do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Krátce nato ji unesl pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil, který ji více než osm let věznil v maličké místnosti pod garáží, kterou sám vybudoval. Filmovou verzi tohoto příběhu natočila v roce 2013 v německé produkci americká režisérka Sherry Hormannová a do hlavních rolí obsadila irskou herečku Antonii Campbell-Hughesovou a dánského herce Thure Lindhardta. (Česká televize)

(více)

Recenze (173)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film, kterému dává plusové body společenská závažnost celého případu, je technicky i herecky na standardní úrovni, vztah dvou hlavních postav není mechanický a má svůj vývoj, ale tím vším mi při zpětném pohledu vážně chybí kontext - co tato událost udělala se společností, rodinami, státními institucemi, co předcházelo a následovalo, z jakých kořenů vyšla Priklopilova povaha... Chápu, že snímek nemohl natočit kdokoli a takhle si ho hlavní hrdinka asi představovala, ale ani jako zpracování skutečných událostí, ani jako dramatický tvar to není dostatečné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle drama šlo dlouho mimo mě. Nějak jsem si říkal, že to není úplně téma, které musíte vidět hned, jak ho někdo vyšle do světa. Pak se ale náhle objevil v televizi a tak jsem zkusil. Co se týče dramat podobného ražení, tak si nezadá s těmi nejlepšími z Hollywoodu. Jen s tím rozdílem, že tento je podle pravdy, což je na něm to strašidelné. Herečky ztvárňující Nataschu byly každopádně super a Thure Lindhardt tu Priklopila zahrál perfektně. Jeho osobnost bude navždy lámat hlavu kdejakému psychologovi. Film nicméně hodně chladný, bez emocí, čerpající z faktů. V tomto případě je to ale možná lepší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $6,676,000▐ Nemci občas vedie prekvapiť, príbeh podľa skutočných udalostí je podaní neskutočne silne, nevtieravo, netlačí zbytočne na emócie a preto je z neho cítiť aj primeraný odmeraný chlad, zdesenie, úzkosť, má výborných hercov a na stiesnenom mieste aj skvelú kameru, silný a smutný film /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PUSTÍŠ MĚ?“ … ,,A PROČ BYCH TO DĚLAL, KDYŽ JSEM TI PŘIPRAVIL TAKOVÝ KRÁSNÝ POKOJ“.… /// Je 3.3.1998 a Natascha si to šlape do školy. Je smutná, protože … prostě sledujeme, jak to začalo, pak kdo je ,,ON“, do toho pár vzpomínek, atd., atd. Že by to bylo veselý pokoukáníčko, to asi nečekáte (Fuj! Ty se do toho nepočítáš! Tady už může bejt registrovanej každej…). Jak říká Dr. Vogel: ,,Psychopati nejsou chybou přírody. Jsou darem. Třeba tenhle Wolfgang. Pěstuje si od malička svoji princeznu, páč správnej chlap si (zřejmě) nevezme cizí nevychovanou holku. Těžko se vcítit do toho, co musela v těch okamžicích, který jen ten film přibližuje doopravdy cejtit, ale tím jak to na mě celý působilo – TOHLE NENÍ FILM, TOHLE JE SKUTEČNOST! (skoro, kurva, skoro!) Kolik tomu dát? Lidi nesnášej magory (ty skutečný, Dextere buď v klídku…) a milujou šťastný konce. A když to filmově srovnám s tímhle skutečným masakrem(?), je ten zážitek tak nějak realistickej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Chtěl(a) bych mít matku, otce, babičku (no tak jo, dědu taky…) v jedný osobě. 3.) Zajímá mě, jak maká rakouskej kutil ,,Tim“. 4.) Thx za titule ,,majo0007“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

3096 Days je silným depresivním dramatem o dívce Natasche Marii Kampusch, která byla uvězněna více než 8 let v jedná podzemní místnosti. Jeden z mála filmů, který mě svým tématem dokázal znechutit, až mě z toho zamrazilo. Jak hluboce dokáže někdo ponížit a ublížit druhým je až neskutečné. Film s dobrým zpracováním a drsným příběhem, podle skutečné události. 70% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dlhodobo sa vo voľnom čase zaujímam o dopad dlhodobého nedobrovoľného neštátneho pobytu na zdravie jedinca. Teda únosy, uviaznutia v divočine, poblúdenia v horách i poblúdenia mysle. Prípad dievčaťa, ktoré bolo akýmsi Priklopilom (nomen-omen) väznené v tajne vybudovanej izbe v podzemí súkromného domu vyše osem rokov, je v tomto zmysle zaručeným ťahúňom pre ľudí s podobným koníčkom. Od filmu som nečakal nič (uviaznutý kdesi v modrých číslach priemeru), dostal som skvelý kúsok. V duchu nových a dobre robených nemeckých filmov. To nie je výnimočná záležitosť, lež pravidlo. No a k obsahu? Mužov, ako Priklopil sú podľa mňa mraky. Najradšej by objekt svojho srdca vlastnili ako vec a tak s ňou aj zaobchádzali. Podľa zvrátenej vôle samca. Žiadna úcta, len ščekavé rozkazy, bitky a sex. To majú kompenzovať luxusnejšie vybavené sviatky s darčekmi. Takže, ak by aj chuderka Nataša nemusela znášať hrôzu nemožnosti stretávania s inými ľuďmi (okrem psychopatického únoscu s kinderstube - čo naznačuje správanie k matke i babke), tak mnohým iným ženám sa také ponižovanie, ako je ukázané vo filme, deje dnes a denne. A to legálne, bez akéhokoľvek únosu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Thure Lindhardt - (Wolfgang Priklopil) +++ Antonia Campbell-Hughes - (Natascha Kampusch) +++ Trine Dyrholm - (Brigitta Sirny) +++ Amelia Pidgeon - (Malá Natascha Kampusch) +++ Angelina Noa - (Ruská žena) +++ Hudba: Martin Todsharow +++ Produkcia: Martin Moszkowicz +++ (Videl v nemeckom v kine 19.03.13) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byla obyčejným děvčetem, ale vzápětí se o ní dozvědělo celé Rakousko. O osm let později pak celý svět. Tehdy se jí totiž podařilo uprchnout ze zajetí elektrotechnika Wolfganga Priklopila. Ze zajetí plného temnoty, samoty, depresí a každodenního strachu. Režisérka Sherry Horman diváka zrovna nešetří. Od utrpení neodklání kameru. Únosce dívku trýzní samotou a pohrůžkami, léta ji nechává hladovět, bije ji a znásilňuje. Výsledek se nevyhýbá nahotě i scénám znásilnění, je chladný, odtažitý. Klaustrofobní atmosféře pomáhá i kamera ostříleného Michaela Ballhause (Gangy New Yorku, Mafiáni, Spáči), stejně jako zvuková stopa. Netuším, jak moc se Kampusch na výsledku skutečně podílela (údajně si vyhradila právo na zásahy do scénáře, v knize se přitom rozhodla ty nejintimnější detaily vynechat), hřebíček na hlavičku přesto úplně „dokonale“ neudeří. Když už se hrabat v podobných šílenostech lidského zla, raději doporučím alarmující drama Michael. To byla teprve ta „pravá“ soustředěná hra s nefér pravidly.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dňa 3.3.1998 bola v Rakúsku unesená desaťročná Natascha Kampusch. Osem rokov bola väznená v dome elektrotechnika a psychopata v jednej osobe, Wolfganga Priklopila. Toto je jej skutočný príbeh. Na drámu veľmi neemocionálne a mdlé. Človeka samozrejme mrzia takéto prípady, ale tento snímok veru nie je žiadnym dramatickým skvostom. V snímku najviac zaujala na kosť vychudnutá Antonia Campbell-Hughes. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nemci točia filmy ako o závod a som vďačný i za ten zlomok , čo sa k nám dostane. Atraktívny príbeh o únose podľa skutočnej udalosti dokáže zaujať. S naozaj kvalitnou a známou hereckou dvojicou by sa film určite presadil i celosvetovo, ale ani títo nemeckí herci nie sú žiadny amatéri. Únosca mal skrýšu pripravenú naozaj dokonale a ani jeho vlastná matka netušila, čo v dome majú. Spočiatku chytrý a opatrný maniak po rokoch akoby zmäkol a naivne si myslel, že dievča po rokoch stratí motiváciu k úteku. Obdivoval som jeho odvahu či naivnú debilitu, keď sa s unesenou dievčinou vybral do obchodu, či na lyžovačku... Na každého však raz dôjde. Nemci natočili uveriteľný film podľa skutočnej udalosti a to je už čo povedať v dobe, keď nálepka "podľa skutočnej udalosti" dáva jedine záruku, že bude nasledovať absolútne debilný film. Som rád, že toto nebol ten prípad. 80%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

3096 dní je hodně, zato film s minutami tentokrát zbytečně šetřil. Chybí pestřejší úvod + epilog + linie s matkami (Priklopilovou i Nataschinou). Téma by si zasloužilo spíše minisérii. Zbytku ovšem není co vytknout, pokud pomineme poněkud televizní nevýraznost. 7/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film podle jedné hnusné skutečné události. Není to samozřejmě nějaké mistrovské dílo, ale dokáže to člověka zaujmout. Celkem hutná atmosféra a výborné herecké výkony obou postav (všech tří herců). 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Strašný zážitek malé Natashy by si zasloužil profesionálnější provedení a určitě i lepší výkony. Televizní zpracování tomu všemu spíš škodí ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dost psycho. Těžko si jen představit, co chudák holka zažívala. Oběma hercům jsem jejich role věřil a Priklopila (Lindhardta) upřímně nenáviděl. Tvůrci si vyhrály s neskutečnými detaily, které umím ocenit. Všiml jsem si třeba, že herečka Antonia měla na hodně záběrech fleky na kolenou od neustálého lezení v pokleku v malém prostoru. Na TV film si myslím podali všichni skvělé výkony a film proto hodnotím 4 rychlospojkami. * * * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Opět silný téma a opět stejný problém jako u posledně viděného Cleveland Abduction. Ani tento film u mě nedokázal vyvolat ty potřebný emoce. Antonia Campbell-Hughes nastupuje na scénu až v 37 minutě. Poté co vystřídá svou mladší kolegyni kterou si zahrála Amelia Pidgeon. Antonia Campbell-Hughes zahrála svou roli celkem dobře. Snímek mě začal bavit mnohem víc s jejím příchodem na scénu. Ikdyž si paradoxně myslím, že podobnost se skutečnou Nataschou Kampusch byla trefa víc u mladší herečky. Stejně jako u výše zmíněného Cleveland Abduction i tomuhle kousku na téma únos (podle skutečné události) dávám 3 hvězdy. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný příběh podle skutečné události. Mladou Natschu unese šílený člověk v Rakousku v jejích desíti letech. Ta je u něj zavřená ve sklepě celých 10 let. Jak film plyne postupně se ukazuje povaha jejich vztahu. Přesto, že má Natascha několik příležitostí k útěku, podaří se jí to až v jejích 18-ti letech. Občas člověka až zamrazí... "Nelži mi!" ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

U filmov, ktoré sú nakrútené podľa mimoriadne dramatickej skutočnej udalosti divák predpokladá, že film bude rovnako pôsobiť, ako na neho pôsobili novinové články v čase, keď správa o jej úspešnom úteku obletela svet. Nie vždy sa dočká, ako tomu bolo v tomto prípade. Opäť za najväčší problém považujem proporcie. Z 3096 dní sa dá vybrať množstvo kľúčových momentov, ktoré charakterizovali osemročné väznenie unesenej a psychiku únoscu. Bolo tam síce naznačené, že si Priklopil plánoval z Nataschi vytvoriť obdobu Pygmaliona a u nej zrejmé pôsobenie Stockholmského syndrómu. Ale desivosť a nezmeniteľnosť jej položenia mala byť výraznejšie stvárnená, veď 3096 dní je neskutočne dlhá doba. Film pôsobil takmer zľahčujúco. Ak by skutočnosť bola taká ako vo filme, nemala by Natascha dodnes desivé sny a psychické problémy. Ani angažovanie tridsaťročnej anorektičky do úlohy o polovicu mladšej Nataschi nepovažujem za šťastný ťah. Celkovo som vnímal tento film ani nie tak ako nepodarok, skôr ako nevyužitú príležitosť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku atmosferické, později silně stereotypní drama o únosu a následném vězení, které trvalo dlouhých 3096 dní. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takíto hnusní úchylovia vedia vo mne rozprúdiť krv, hlavne keď títo psychopatickí sráči nemajú ani odvahu čeliť dôsledkom a jednoducho sa zabijú. Na TV film natočené viac než dobre, očakávania naplnené, hlavná hrdinka podvýživená viac než realisticky. Pozrite si a tak správne sa naštvete. ()

Reklama

Reklama