Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak snadné je stát se nepřítelem státu! Blízká budoucnost blíže neurčené země. Už třináct let pokračují teroristické pumové útoky. Lidé si už na ně zvykli, stejně tak jako na život v paranoiou prolezlém světě, vyznačujícím se depresivní architekturou, zdevastovanou krajinou a všudypřítomnými vykonavateli státní moci. Možná že si každý člověk našel nějaký svůj osobní únik. Tak jako nesmělý úředník Sam Lowry, který se ve svých snech pohybuje v idylické zemi, létá oblohou v andělském brnění a líbá nádhernou vílu. Probuzení je ovšem vždycky víc než tvrdé, návrat do reality přetěžký. Ale i v ní, byť je to neuvěřitelné, může člověka potkat kousíček naděje. Pro Sama je jí zjištění, že jeho vysněná víla skutečně existuje. Teď už jde jen o to ji znovu najít. Jenže to v hyperbyrokratizované společnosti nebude tak snadné... Černá komedie Brazil je po Žvahlavovi (1977) a Lupičích času (1981) třetím samostatným celovečerním filmem osobitého amerického výtvarníka a režiséra Terryho Gilliama. Deprimující a rafinovaně krutá podívaná se kvůli producentské opatrnosti společnosti Universal Pictures dočkala veřejné premiéry až téměř rok po svém dokončení. Snímek, inspirovaný Orwellovým románem "1984" (pracovní titul byl „1984 a 1/2"), v sobě kloubí satiru, parodii, fantaskní motivy i dadaisticky roztodivné citace, to vše dohromady je ovšem nesmírně působivým a bohužel až děsivě aktuálním zobrazením světa, kontrolovaného monolitickou organizací, a odlidštěné společnosti, žijící v permanentním strachu na pokraji apokalypsy. Film získal řadu mezinárodních cen, nominován byl i na dva Oscary (za nejlepší původní scénář, a nejlepší výpravu a dekorace). (Česká televize)

(více)

Recenze (558)

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam položil základy filmového sci-fi žánru svojim neuveriteľným videním.A viacero režisérov aj využívalo jeho svet dodnes,len námatkovo séria Matrix,časti série X men,Upside Down.Tie jeho obrazovky s klaviatúrou,sa odvtedy objavujú dosť často.A až teraz som sa dozvedel,že väčšinu jeho prvotín financoval George Harrison.Ešte pridám,že v roku vzniku filmu boli počítače fakt ešte len budúcnosť. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný film. Na môj vkus až príliš rozťahanej avantgardy, preto len 3/5. Avšak krásne scény, monumentálne priestory a množstvo malých detailov. Orwellove nápady neprekvapili, avšak idea, že obžalovaný má platiť za proces je dokonalosť sama o sebe! ()

zoze 

všechny recenze uživatele

Gilliam nám naservíroval nejednoduchou podívanou, která s vaším mozkem zacloumá jak rozbouřené vlny s neplavcem. Drama se střídá s komedií v nezvykle rychlém tempu, do toho se připlétají metafory, představivosti hlavní postavy a psychedelické prvky, jenž zanechají hlubokou šlápotu ve vašem myšlení. Prostě vizuální šílenost, která pohltí a nepustí. ()

OwenBobby 

všechny recenze uživatele

Jedno z lepších pojetí Orwellova 1984, možná právě proto, že je tak volné. Během nekolika prvních scén Terry Gilliam až děsivě věrně vykreslí totalitární systém a v něm nám pak představí protagonistu, který kdesi v hloubi duše se vším nesouhlasí a má touhu se bouřit. Gilliamovo zpracování je neskutečně nápadité a když divák přistoupí na jeho absurdity, silně to umocní filmový zážitek. Bohužel stopáž je značně přetažená a nekde v druhém dějství to začíná trochu drhnout a mě přestal osud postav zajímat. Závěr je už zase o něco lepší a režiér v něm plně popustí uzdu své fantazii. Jonathan Pryce je v hlavní roli výborný, i ostatní herci nezklamou, ačkoli většinou zůstávají pouze v prostoru vymezeném jejich rolí. 8/10 ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Bezútešnosť, škaredosť a chorobná teatrálnosť vychádzajúca z 1984 povýšená na taký hnus, až na záver filmu pochopíte, že tak to presne má byť. Postapokalypsa bez prikrášlenia, ktorá miestami natiahne nielen dej, ale aj vás. ()

Syndrom 

všechny recenze uživatele

Gilliamuv vrchol. Přetéká to dějovostí v náročném žánrovém mixéru a ani na chvilku nedá odpočinout. Naštěstí je to už obsahově přežité, ale kdo z umělců si v sobě neuchová antisystémáka je v prdeli. ()

Birter 

všechny recenze uživatele

Tahle populární variace na 1984, která se naštěstí nebere moc vážně, mi nepřišla tolik klišé jako spíš prostě nezajímavá. Nechce se mi nic vytýkat ani chválit, ale zkusím to. Deus ex machina, hollywoodská logika romance, (jako vždy u Gilliama) překombinované motivy, pár inovativních vizuálů, není to nuda, humor funguje. Tak. Nakonec to nebolelo. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná distopia s tiesnivou orwelovskou atmosférou, ale napriek tomu s jemným ostňom humoru. Hlavný hrdina nie je ten, čo bojuje proti totalitnému systému, ale je zaľúbený do ženy, ktorá systému vzdoruje. Kvôli nej a svojmu snu poruší všetky možné nariadenia a zákazy. Na trikoch však vidieť ich vek, ale na druhej strane je na nich vidieť určitý umelecký zámer typický pre Terryho Gilliama. ()

Parsek 

všechny recenze uživatele

Asi mi taky nekde neco uniklo, ale ten film je prilis zmateny a prilis rychly. Nevim jstli chtel Gilliam divaky zmast a pobavit a nebo snad neco rict... me tedy dokonale zmatnul a pobavil. Nektere hlasky se mnou pujdoü asi zivotem... ale jinak slaby prumer... nemuzu si pomoct. ()

Kosta 

všechny recenze uživatele

Naprostá, vizualně jedinečná, pecka s cejchem TG. Film působí na zasvědceného diváka jako hustá depresivní deka. Sladění psychologických temných vizí s místy až komickými orgiemi bylo naprosto geniálnim tahem. Silně nestravitelné přesto velice chutné!!!!!!!!!!!!!!!! ()

Ocelot 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů který sem kdy viděl. Vše je na tomto díle dokonalé a jediný film který je lepší než tenhle je Mechnický pomeranč. Tenhle film je hodně o subjektivnim názoru někdo ho vidí jako moc náročné dílo ale myslim že tenhle film se jinak natočit nedá je to částečně i o dnešní době ikdyž si to mžná člověk nechce přiznat ale je to tak. A protože je to dokonalý film bez chyby a s dokonalým černým humorem nemohu hodnotit jinak než plným počtem *. ()

xander 

všechny recenze uživatele

Brazil je veľmi zvláštny film. A velmi dobrý film. Terry Gilliam natočil temnú víziu budúcnosti, depresívnu a bizardnú scifi, ktorá bude určite pre každého ťažkým orieškom. Vo filme sa strieda čierny humor s rôznymi vynálezmi budúcnosti. Z niektorých scén cítiť podobnosť s Gilliamovým budúcim vrcholom Dvanásť Opíc. V hlavnej úlohe dominuje skvelý Jonathan Pryce. Zaujme ešťe komická kreácia Roberta de Nira. Aj kedˇ sa Brazil rozhodne neumusí páčiť každému, pozrite si ho. Možno v nom nájdete aj niečo pre seba. ()

Bombadil 

všechny recenze uživatele

Strhující vizuální jízda.Vypracovaný příběh s pár zvraty.Vynikající výkon Jonathana Pryce.Zkrátka režisérský majstrštyk Terryho Gilliama. ()

Zdenichka 

všechny recenze uživatele

Někdy chaotický, vtipně zpracovaný film na mě zapůsobil dojmem, že se režisér pokoušel zpracovat myšlenku, jak to asi bude vypadat někdy v budoucnosti. Občas jsem se i ztrácela, ale byl to jistě zajímavý nápad. Docela mě dostal úsek, kde už jsem myslela, že bude konec a ono to ještě dál pokračovalo, podle mě se to dalo zpracovat trochu jinak, přehledněji. Ale jinak můžu říct, že bych ho klidně shlédla i vícekrát. ()

Související novinky

Ridley Scott se vrací ke kořenům

Ridley Scott se vrací ke kořenům

05.06.2008

Tedy ke sci-fi. Vetřelec a Blade Runner Ridleyho proslavili. A teď by se k rodnému žánru rád vrátil. Prý to plánoval už dobrých 20 let, ale nedařilo se mu získat práva na předlohu, kterou už dlouho… (více)

Reklama

Reklama