Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v polovině 90. let, kdy se skupina editorů pokouší vytvořit dokonalý slovník. Do této skupiny se začleňuje introvertní nováček Majime a nechybí zde ani romantická linie, týkající se vztahu s vnučkou jeho bytné. (Epistemolog)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (14)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dráma. Má pomerne dobrý príbeh o tíme ľudí z lingvistického oddelenia, ktorí majú v pláne vytvoriť nový slovník, pričom má zahrňovať novú slovnú zásobu zo všetkých každodenných oblastí, čo ale samozrejme má trvať veľmi dlho. A keďže jeden z ich najlepších ľudí potrebuje odísť, aby sa mohol viac venovať svojej chorej manželke, náhradu nájdu v utiahnutom, ale šikovnom mladíkovi z iného oddelenia a ten sa navyše zamiluje do vnučky svojej domácej, ktorá sa k nim práve nasťahovala. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce táto dosť netradičná tématika o vytváraní slovníku na prvý pohľad nepôsobí práve najatraktívnejšie, ale aj tak som bol zvedavý, čo z toho bude a našťastie ma to nesklamalo. Samotné vytváranie slovníku pôsobí až prekvapivo zaujímavo, ale rozhodne nezostane len pri tom, ešte viac si ma získal zaujímavý nápad so zaradením úplného introverta do tímu, čo je skvelo zvládnuté a je skutočne radosť pozerať na jeho fungovanie a čiastočnú premenu, ale páči sa mi aj tá romantická línia, ktorá kľudne mohla mať aj viac priestoru. V druhej polovici už síce tieto dva prvky idú do úzadia a dej sa už venuje prakticky len tomu vytváraniu slovníku, ale úroveň filmu sa aj tak moc nezmení, stále si to udrží vysokú kvalitu a navyše po celý čas sa to očakávane nesie v takom príjemne pomalom tempe, pričom mi sadlo aj to civilné prevedenie, ktoré ma v japonskej produkcii vždy poteší. Herecké obsadenie je na tom dobre, Ryuhei Matsuda sa pre podobný typ úlohy výborne hodí, k tomu moja obľúbená Aoi Miyazaki a ideálne zloženie tímu, kde má najviac priestoru Joe Odagiri, ktorého vždy rád vidím. A okrem nich už vlastne nikto nemá viac priestoru. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, vizuál aj atmosféra mi sadli viac, než dobre, takže tu nemám čo vytknúť. Takže som skutočne spokojný, veľmi príjemný film. 79% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film o vytváření slovníku je hodně ojedinělá záležitost. Na první pohled mu přidává na atraktivitě Aoi Miyazaki (jež má ve své první scéně charizma, že by to nadzvedlo střechu baráku), nicméně finálně se jedná o oslavu neuvěřitelné mravenčí práce (lidí, kteří ani zdaleka nejsou a nemohou být normální), ve které se najde prostor i na definici lásky :). Natočit film o něčem takovém není vůbec snadné a oceňuji, že se příběh, roztažený do patnácti let, nerozpadl autorům pod rukama. Rozdíl mezi 4 nebo 5* vyplývá z toho, jak se vám moc příběh trefil do povahy a do nálady. Svým způsobem dokonalé. ()

Reklama

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Film o tvorbě slovníku není nikterak velkým lákadlem, nicméně i přes to že byl natočen poměrně kvalitně, se s ním dalo pracovat lépe. Jsem rád, že tvůrci v přeskakování let nespěchali a šli klidnější cestou, díky čehož se zdálo, jako by scény přicházely ve správný čas a neničily tak klidný průběh příběhu. ■ Pár charakterů bylo zajímavých, ale i ty zastínila velice sympatická Aoi, jenž svým něžným hlasem vytvářela oázu klidu. Velice by mě zajímalo, jakým způsobem by dokázala ztvárnit opačný typ temperamentu. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Som hlavne zvedavý, keď na tom slovníku tak dlho makali, či tam dalo aj slová ako oné, kaťas, cinter a podobne. A ak zabudli, kľudne by som to tomu korektorovi otrepal o hlavu. Hlavná chyba tohoto filmu je v tom, že neprehodili hlavnú a vedľajšiu postavu. Ono aj keby Aoi hrala hlavnú postavu, nezabránilo by to môjmu zívaniu a zaspávaniu. Ale zaspal by som aspoň z úsmevom na tvári.... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

The Great Passage je oficiálním japonským příspěvkem do kategorie Oscara za nejlepší cizojazyčný film pro rok 2013. Snímek dokumentuje snahu drobné skupiny několika editorů o sestavení dokonalého naučného slovníku. Jejich práce začíná v roce 1995, tedy v době kdy už papírovým knihám pozvolna začínají tu a tam konkurovat nové technologie. Cílem editorů tedy není jen snaha o vyčerpávající obsah jejich slovníku, ale i zahrnutí co možná nejaktuálnější slovní zásoby. Strasti po cestě k cíli tohoto úkolu, který je (jak film spolehlivě ilustruje) mnohem složitější než by se mohlo zdát, jsou odlehčeny příjemnou romantickou linií a občasným nevtíravým a velmi povedeným humorem. The Great Passage je kouzelným příběhem se skvěle obsazenými charaktery o odhodlání, pracovitosti, lidech a jejich vztazích, životě, jazyce a slovní zásobě. I přes na první pohled strašně suchý námět "filmu o tvorbě slovníku" jde o vysoce útulnou podívanou. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Slovník byl tištěn na archovém dvoubarevném velkoformátovém ofsetovém tiskovém stroji Komori Lithrone 44 SP (tisk rub/líc). (lioncel)

Reklama

Reklama