Reklama

Reklama

Wadjda

  • Saúdská Arábie Wadjda (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Wadjda sní o tom, že si pořídí zelené kolo. Na závody s kamarádem ze sousedství však musí zapomenout: zákony totiž děvčatům jízdu na kole zakazují. Dívenka se rozhodne vydělat si peníze ve školní soutěži v recitaci koránu. Stává se z ní ukázkově zbožná holčička... Debut první ženy režisérky v Saúdské Arábii Haifay al Mansourové je civilní meditací o svobodě v nesvobodném světě a vzpomínkou na Zloděje kol Vittoria De Sicy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (68)

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Wadjda - tak tento film je místy až perfektně názorný svým scenářem, jak jsou ženy v Saudské Arábii diskriminovány....Jaký ohlas musí mít tento film v arabských státech? Vadí tato skutečnost většině ženám, nebo to Haifaa trochu přikreslil...? Dobrý konec filmu slibuje a dává naději arabským ženám do budoucna... Uděluji 3*. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Sonda do průměrné arabské rodiny, která ale oproti očekáváním nebyla tuhým dramatem, ale vlastně i přes vážnost tématu příjemným, milým a často vtipným příběhem "rebelské teenagerky". Zamrzí, že občas se film až zbytečně táhne, nicméně skvělý závěr veškeré chybky vynahradí. ()

lida93 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu ve Varech a pro mě velké překvapení. Nečekala jsem, že uvidím hned první film tak poutaví. Lístky jsme si kupovali v neděli večer a promítlo se v pondělí hned ráno od 9.00 a bylo asi 200 lístků ještě volných... Byl poloprázdný sál... prostě jedno velké překvapení hned na úvod :))) ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

silně nadhodnocený film. Je sice chvályhodné, že má někdo odvahu natočit cosi na domácí poměry lehce kontroverzního, ale to je politika a do hodnocení filmu jako takového by se tato skutečnost neměla nijak promítat. Já za sebe mohu říct, že to bylo často velmi nudné, másty až na hranu snesitelnosti. Vtipného na filmu nebyo nic, pokud humorem nemělo být to, že matka Wadjdy 80% času, co byla v záběru, protelefonovala. Co se týče reálií a zvyklostí v SA, tak tu upřímně řečeno trochu obeznámený člověk nenalezl nic, co by už nebylo známo, nic objevného. Příběh byl až primitivně jednoduchý a závěr silně naivistický. Největším kladem filmu byl herecký výkon představitelky malé Wadjdy. ()

fola 

všechny recenze uživatele

Hodně nucený pohled na postavení žen v arabských zemích. Spousta situací se dala řešit pomocí kratičkého příběhu a ne jenom napomenutí či přikázání toto dělat nesmíš, nasaď si šátek atd. Jinak mě to přišlo celkem uvolněné, postavy sympatické a konec bezvadný (bude líp?). K lepšímu hodnocení jsem se rozhodl zejména po přečtení zajímavostí k tomuto filmu. ()

Yotanka 

všechny recenze uživatele

Osobnost lvice Haifaa Al-Mansour se nádherně zrcadlí v charakteru holčičky Wadjdy. Odvaha, kuráž a umíněnost vede malou hrdinku za svým cílem. Ryzost Wadjdy je dojemná a autorka filmu ji nádherně zachytila. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Ako som sa docital, toto je uplne prvy celovecerak natoceny v Saudskej Arabii a este ktomu zenou, ktora musela reziserske pokyny vydavat z auta pomocou vysielacky, aby bola oddelena od zvysku muzskeho stabu. Pribeh je jednoduchy, ale sprava pre buducu generaciu zien v Saudskej Arabii je jasna. Dievca, rebelka, sa svojou detskou formou intuitivne vzpiera stredovekemu svetu, kde sa zeny musia schovavat a hovorit pred muzmi po tichu, pretoze zensky hlas vraj odkryva ich nahotu. Alebo nesmu jazdit na bycikli, aby nestratili schopnost rodit deti. Pre Wadjdu bycikel, tenisky a jej radio predstavuju podvedomy pocit slobody. V Saudskej Arabii tento film ale nevideli. Vraj tam nemaju vobec ziadne verejne kinosaly. Filmarsky mozno nedokonaly, ale pre arabov dolezity film. Pekné. Lebo to bolo o niecom. 62 % ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama